Ημερολόγια Πόλης

Ιστορική εκδήλωση στο Βλαχ-Σαράι

Της Μαρίας Δήμου

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εχθές στον χώρο υποδοχής της Κοινότητας Παναγία Παραμυθίας, γνωστής κι ως Βλαχ-Σαράι, στις απαρχές του πέμπτου λόφου.  Στον ιστορικό χώρο, που ανάγει την ιστορία του στην περίοδο των Φαναριωτών αρχόντων των Παραδουνάβιων περιοχών, το ζεστό αυτό απόγευμα του Μαρτίου, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι που αγαπούν την ιστορία της περιοχής για να ακούσουν από τα χείλη γνωστών συγγραφέων για το χθες και το σήμερα του Φαναρίου, του Μπαλατά και του Αϊβάν-Σαράι. Ο Άρης Τσοκόνας, η Suzan Nana Tarblus κι ο Ahmet Faik ÖzBilge με τον πιο γλαφυρό τρόπο ξεδίπλωσαν την ιστορία κι αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από αυτήν την ακτή του Κεράτιου σε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό, Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων κι Εβραίων, όπως άλλωστε ήταν κι ο πληθυσμός της περιοχής αλλά κι ολόκληρης της Πόλης. 

Η επιτροπή της Κοινότητας με τον Πρόεδρο της κ. Λάκη Βίγκα  υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενούς τους και τους ξενάγησαν στο χώρο. Οι ιδανικές συνθήκες, καιρού και ώρας, βοήθησαν στο να κάνουν όλοι μια μικρή περιήγηση ανάμεσα στα ερείπια του ναού και των παρακείμενων κτισμάτων καθώς η εκκλησία κάηκε το 1970 κι έκτοτε παραμένει σε αυτήν την κατάσταση και να απολαύσουν τη θέα προς την περιοχή Hasköy, του Πικριδίου. 

Είναι χαρακτηριστική η αλλαγή που για άλλη μια φορά έχει υποστεί η ακτογραμμή του Κερατίου μετά από τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια και την έχουνε μετατρέψει σε τουριστικό προορισμό. Έτσι από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι το Αγίασμα των Βλαχερνών, σε μια διαδρομή μόλις ενός χιλιομέτρου, πέρα από τα καφέ και τα εστιατόρια που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, μπορεί κανείς να γνωρίσει και να επισκεφτεί ναούς και σχολεία, συναγωγές και τεμένη, οικίες Φαναριωτών, στην περιοχή με την πιο πυκνή ίσως ιστορική αποτύπωση. 

Γεύμα Ιφτάρ με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της Πόλης

Της Μαρίας Δήμου

 

Ο μήνας του Ραμαζανιού αποτελεί για τον ισλαμικό κόσμο την πιο ιερή περίοδο του έτους. Είναι μια περίοδος νηστείας και προσευχής αλλά και αλληλεγγύης και ευσπλαχνίας. Στο πνεύμα αυτό προσφέρονται γεύματα σε απόρους και ενδεείς από ιδρύματα, δήμους κι άλλους φορείς σε κεντρικά σημεία της Πόλης. 

Τα τελευταία χρόνια όμως σε μια προσπάθεια προσέγγισης και διαμόρφωσης κλίματος αποδοχής και συνεργασίας παρατίθενται γεύματα από και προς τα Κοινωφελή Ιδρύματα των Μειονοτήτων. Έτσι αυτές τις μέρες αρχικά η Διεύθυνση Μειονοτικών Βακουφίων παρέθεσε γεύμα Ιφτάρ προς τα Μουσουλμανικά Βακούφια και τους φορείς. Παραβρέθηκαν κυβερνητικά στελέχη κι εκπρόσωποι όλων των θρησκειών και των δογμάτων της Τουρκίας.

Χθες η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανταπέδωσε με την προσφορά Ιφτάρ προς τους εκπροσώπους των Κοινωφελών Ιδρυμάτων (Βακουφίων), Μειονοτικών και μη. Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο της Κινστέρνας του Φιλοξένου, γνωστή ως Binbir Direk στην περιοχή του Sultan Ahmet. 

Καθώς αποτελεί πλέον συνήθεια η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση ιστορικών χώρων, η κινστέρνα αυτή, όπως και του Θεοδοσίου, Şerefiye Sarnıcı, του Παντοκράτορα, Zeyrek Sarnıcı και τόσων άλλων, διατίθεται για εκδηλώσεις ιδιωτικές ή φορέων. 

Στο γεύμα, αποτελούμενο από τα κλασικά πιάτα ενός τραπεζιού της περιόδου του Ραμαζανιού, είχε δοθεί προσοχή και στη νηστεία των χριστιανών, στους οποίους προσφέρθηκαν λαδερά. Την εκδήλωση πλαισίωσε παραδοσιακή οθωμανική μουσική και μια μικρή τελετή περιστρεφόμενων δερβίσηδων. 

Με εκπροσώπους των Ρωμαίικων, των Αρμενικών και των Εβραϊκών κυρίως Μειονοτικών Βακουφίων οι κινήσεις αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη σχέσεων και συζητήσεων, τη δημιουργία επαφών και ανοίγματος δρόμων για συνεργασίες. Και η φετινή συγκυρία της σύμπτωσης των νηστειών των μεγάλων θρησκευτικών ομάδων της χώρας δημιούργησε τις καλύτερες

Αναζητώντας τα σημάδια παρελθόντος στη Μονή Στουδίου

Της Μαρίας Δήμου

Είναι μέρες, ίσως μάλλον κι εβδομάδες, που βρέθηκα στην άλλη άκρη της Πόλης. Αυτό που κάποτε αποτελούσε ημερήσια εκδρομή, σήμερα με τις γραμμές του μετρό είναι μια πρωινή βόλτα. Με το Marmaray να ενώνει τις δύο ακτές του Βοσπόρου και να πορεύεται παράλληλα με τις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά, το να φτάσει κανείς από τα Ταταύλα στο Επταπύργιο είναι υπόθεση λίγο περισσότερο της μισής ώρας. 
Βγήκα στη στάση του Kazlıçeşme, λίγο έξω από τα τείχη και πέρασα την πόρτα του Yedikule. Δεξιά μου το Επταπύργιο, ανακαινισμένο, προσβάσιμο, εύκολα επισκέψιμο. Θα περιηγηθώ μια άλλη φορά, σκέφτηκα και προχώρησα. Σκοπός της βόλτας μου, η Μονή Στουδίου. 

Συμβουλεύομαι τον χάρτη στην εφαρμογή του τηλεφώνου μου και προχωρώ στην κεντρική οδό, την İmrahor Ilyas Bey caddesi, που φέρει τον όνομα του Αλβανού στρατιωτικού που μετέτρεψε τη Μονή σε τζαμί. Κλασικός δρόμος με πολλή κίνηση, καταστήματα και κόσμο, όπως είναι όλες οι γειτονιές της ιστορικής χερσονήσου. Χαμηλή δόμηση με παλιά σπίτια με τζούμπα να εναλλάσσονται με κακόγουστες οικοδομές της δεκαετίας του 60 και του 70, πολλές με αυτό πανάσχημο αυτοκόλλητο ψευτοψηφιδωτό.
Η απόσταση μικρή, δεν δίνω σημασία στα μαγαζιά, θα περιηγηθώ στην επιστροφή σκέπτομαι. Η φωνή από την εφαρμογή του τηλεφώνου με ειδοποιεί ότι πρέπει να στρίψω δεξιά. Ακολουθώ τις οδηγίες και με το που μπαίνω στο σοκάκι το ψηλό προστατευτικό κάλυμμα με προετοιμάζει για τον προορισμό μου. 

Λες και ο Στούδιος δεν έκτισε τη Μονή…

Μόνο που πουθενά δεν αναφέρεται το όνομά του. Λες κι ο Στούδιος δεν έκτισε τη Μονή κι ο Θεόδωρος δεν κλήθηκε από την αυτοκράτειρα Ειρήνη να ηγουμενεύσει.   Κι ούτε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αδελφός του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄, την ανέστησε δυο αιώνες πριν το τέλος. Λες κι οι Ακοίμητοι δεν υπήρξαν κι οι περιζήτητοι αντιγραφείς  αλλού κοπίασαν. Λες κι οι ύμνοι αλλού πρωτακούστηκαν και το τυπικό αλλού συγγράφτηκε. Λες κι η Μονή Στουδίου, η Μονή του Ιωάννη του Πρόδρομου, ποτέ δεν υπήρξε. Όλα, μια ιστορία αιώνων, που άλλοτε έμοιαζε με παραμύθι κι άλλοτε είχε να πει για αγώνες κι αντιμαχίες, όλα σκεπάστηκαν και χάθηκαν πίσω από ένα πανό που μιλούσε για μια κληρονομιά από το 1048, για ένα τέμενος κι έναν τεκέ που θα έπρεπε να αναστηλωθούν. 

Όλα χαμένα, όλα καταστραμμένα…

Προσπάθησα να δω πίσω από όλα αυτά την περίφημη βασιλική. Ένα τεράστιο καινούριο στέγαστρο την σκέπαζε και μια σκαλωσιά αναδυόταν από τα σωθικά της. Τόσα χρόνια όλα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, τι μπορεί να έμεινε από τα μωσαϊκά και τα απομεινάρια των τοιχογραφιών! Όλα χαμένα, όλα κατεστραμμένα.  
Τα έργα μοιάζει να προχωρούν γρήγορα, τα συνεργεία δουλεύουν. Η απόφαση για αποκατάσταση του τζαμιού είναι ειλημμένη από το 2013 κι άλλο ένα «λαμπερό» έργο θα παραδοθεί προς ικανοποίηση πολλών. Όπως τα τείχη, η Μονή Παντοκράτορος, το Παλάτι του Πορφυρογέννητου και τόσα άλλα που είναι όρθια, καθαρά και λαμπερά αλλά έχουν χάσει την ταυτότητά τους. Είναι πλέον κάτι άλλο, κάτι ξένο. 


Έκανα ακόμη μια φορά τον γύρο. Κοντοστάθηκα αναζητώντας σημάδια του παρελθόντος, κάτι από αυτές τις ιστορίες που έκαναν τη Μονή Στουδίου να περάσει στη σφαίρα του μύθου. Δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω τίποτε. Ίσως έφταιγαν οι φυλλωσιές των ψηλών δέντρων, ποιος ξέρει… Έφυγα προτιμώντας να κρατώ μόνο το μύθο κι όχι την πραγματικότητα στο μυαλό μου. 

Τριήμερο Αποκριάς στην Πόλη – Αναβίωσαν έθιμα αιώνων

Της Μαρίας Δήμου

Το 3ημερο της Αποκριάς η Πόλη γέμισε με επισκέπτες που έδωσαν ζωή και γέμισαν χαρά τη Ρωμαίικη Ομογένεια.  Αλλά και οι Ρωμιοί αναβίωσαν συνήθειες και έθιμα αιώνων. 
Το φεστιβάλ χορωδιών και παραδοσιακών χορών που για 12η χρονιά διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κι έκανε τα ελληνικά να αντηχήσουν στο Πέρα και στους δρόμους του Φαναρίου. Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα αλλά κι από την Πόλη, όπως η χορωδία του Ιστού, του αναγεννημένου ρωμαίικου εκδοτικού οίκου και του Συλλόγου Ανταλλαχθέντων Τουρκίας, γέμισαν για δύο μέρες την Αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού σχολείου με τις μελωδικές φωνές του και τους παραδοσιακός ρυθμούς τους. 

 

Πολίτικο καρναβάλι στο Ζάππειο

Συγχρόνως όμως αναβίωσε και το παραδοσιακό πολίτικο καρναβάλι από τους μαθητές του Ζαππείου,  που ντυμένοι μασκαράδες διασκέδασαν την τελευταία ημέρα της Αποκριάς στους χώρους του σχολείου τους. 

 

Ταταυλιανό Μπακλαχοράνι στο Φερίκιοϊ

Το πιο παλιό όμως αποκριάτικο έθιμο, το Ταταυλιανό Μπακλαχοράνι αναβίωσε σε έναν κλειστό κύκλο συμμετεχόντων από τον ΕΡΘΟ στην αίθουσα του στο Φερίκιοϊ. Μασκαραδες, γλέντι, μουσική και χορός! Όλα θύμιζαν άλλες εποχές στην έδρα του θεατρικού ομίλου. 

Κούλουμα στο Νιχώρι

Τέλος την Καθαρή Δευτέρα,  η πάντα φιλόξενη Κοινότητα Νιχωρίου οργάνωσε κυρίως για τα μικρά παιδιά Κούλουμα με λαγάνες και χαρταετούς. Ακόμα κι αν ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, η ανάγκη όλων να βιώσουν την χιλιόχρονη παράδοση τους έκανε να βρεθούν στο Βόσπορο και στην Αίθουσα του Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι και να γιορτάσουν όλοι μαζί την αρχή της Σαρακοστής. 
Η Πόλη πάντα μας καλεί,  μας φιλοξενεί και μας εκπλήσσει! 
Καλή Σαρακοστή σε όλους.

 

 

 

 

Όταν ο Βόσπορος ‘πάγωσε’ - Περπατώντας στα παγόβουνα

Της Μαρίας Δήμου

Τι σχέση μπορεί να έχει η Πόπη, η δασκάλα από το Βαφεοχώρι, ο αρχαιολόγος David Hendrix και ο Θεοφάνης ο Ομολογητής; Με την πρώτη ματιά καμία! Να όμως που το κρύο και το χιόνι, που έπεσε τις τελευταίες μέρες στην Πόλη, τους ένωσε με τις πολύ ωραίες ιστορίες που είχαν να πουν για τον Βόσπορο, που κάποιους χειμώνες που, όπως έλεγαν, πάγωσε.  
Πρώτη φορά αυτήν την ιστορία την άκουσα από την κυρία Πόπη, που μου κρατούσε συντροφιά στο γραφείο των δασκάλων στο Μέγα Ρεύμα τη χρονιά που υπηρετούσα εκεί ως μετακλητή εκπαιδευτικός. Η κυρία Πόπη λοιπόν αγαπούσε να μου διηγείται ιστορίες από το παρελθόν και μια από αυτές είχε να κάνει με το μακρινό 1954. Θυμόταν τότε, νέα κοπέλα εκείνη, το Κατάστενο να γεμίζει από μεγάλα κομμάτια πάγου που επέπλεαν στο νερό και κινούνταν με αργό ρυθμό από τη Μαύρη Θάλασσα προς τον Μαρμαρά. Έλεγε πως πηδούσε πάνω σ’ αυτά τα παγόβουνα και κάθε βήμα της την απομάκρυνε από την ακτή με τη μητέρα της να της φωνάζει πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που έκανε. Φυσικά η Πόπη δεν ήταν η μοναδική που χαιρόταν αυτό το παράξενο γεγονός. 

Το φαινόμενο με τα παγόβουνα 

Οι φωτογραφίες της εποχής αποδεικνύουν πως δεν ήταν λίγοι οι θαρραλέοι που έκοβαν βόλτες κι έπαιρναν πόζες μπροστά στο φακό πάνω στους πάγους. Πολλοί νόμιζαν πως πάγωσε ο Βόσπορος, οι πιο παλιοί όμως έχοντας ίσως την εμπειρία του 1929, που το φαινόμενο είχε ξανασυμβεί, ήξεραν πως τα παγόβουνα κατέβαιναν από τα μεγάλα ποτάμια που χύνονται στον Εύξεινο Πόντο, τον Ντον, τον Δνείπερο  και κυρίως τον Δούναβη μετά από το δριμύ ψύχος που είχε πλήξει την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στο Βόσπορο, εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων, υποθαλάσσιων και επιφανειακών, δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα έριχναν τη θερμοκρασία σε τέτοια επίπεδα που θα πάγωναν τα νερά του. 

Πάγοι που διέσχιζαν τον Βόσπορο

Σήμερα μια δημοσίευση του David Hendrix στην σελίδα του στο facebook ήταν η αφορμή για μια πολύ πιο παλιά αναφορά σε πάγους που διέσχιζαν τον Βόσπορο. Ο David Hendrix έκανε αναφορά, σε μετάφραση στα αγγλικά, σε ένα απόσπασμα από τη «Χρονογραφία» του Θεοφάνη του Ομολογητή,  του μοναχού και χρονογράφου, υπέρμαχου της εικονολατρίας.. Η αναζήτηση του πρωτότυπου ήταν η φυσική συνέχεια και το διαδίκτυο είναι πια η μεγάλη κι αστείρευτη πηγή πληροφοριών και πολλές φορές γνώσεων. Μέσα σε λίγα λεπτά ξεφύλλιζα τη Χρονογραφία στο πρωτότυπο κι αναζητούσα τις αναφορές του Θεοφάνη στα κομμάτια πάγου που κατέβαιναν τον Βόσπορο. 
Κι ιδού το σχετικό απόσπασμα:
Κόσμου ἔτη ͵ϛσλʹ. Τῆς θείας σαρκώσεως ἔτη ψλʹ. Ρωμαίων βασιλεὺς Κωνσταντῖνος ἔτη λεʹ. δʹ. Ἀράβων ἀρχηγὸς Μαρουὰμ ἔτη ςʹ. αʹ. Ρώμης ἐπίσκοπος Ζαχαρίας ἔτη καʹ. ιαʹ. Κωνσταντ. ἐπίσκοπος Ἀναστάσιος ἔτη κδʹ. ιεʹ. Ἀντιοχείας ἐπίσκοπος Θεοφύλακτος ἔτη ζʹ. αʹ.
…Τῷ δ' αὐτῷ ἔτει ἀπὸ ἀρχῆς τοῦ Ὀκτωβρίου μηνὸς γέγονε κρύος μέγα καὶ πικρότατον, οὐ κατὰ τὴν ἡμετέραν γῆν μόνον, ἀλλὰ πολλῷ μᾶλλον κατὰ ἀνατολὴν καὶ ἄρκτον καὶ δύσιν, ὥστε τὴν ἀρκτῴαν τοῦ Πόντου παραλίαν ἐπὶ ρʹ μίλια τὸ πέλαγος ἀπολιθωθῆναι ἐκ τοῦ κρύους ἐπὶ λʹ πήχεις τὸ βάθος, καὶ ἀπὸ Ζιγχίας μέχρι τοῦ Δανουβίου καὶ τοῦ Κοῦφι ποταμοῦ τοῦ Δάναστρί τε καὶ Δάναπρι καὶ τῶν Νεκροπήλων καὶ τῆς λοιπῆς ἀκτῆς μέχρι Μεσημβρίας καὶ Μηδείας τὰ ὅμοια πεπονθότων. τοῦ δὲ τοιούτου πάγους ἐπιχιονηθέντος ηὐξήθη ἐπὶ ἄλλας κʹ πήχεις, ὥστε συμμορφωθῆναι τὴν θάλασσαν τῇ ξηρᾷ, καὶ πεζοβατεῖσθαι ὕπερθεν τοῦ κρύους ἀπό τε Χαζαρίας, Βουλγαρίας καὶ τῶν λοιπῶν παρακειμένων ἐθνῶν, ὑπό τε ἀνθρώπων ἀγρίων τε καὶ ἡμέρων ζώων. τῷ δὲ Φεβρουαρίῳ μηνὶ τῆς αὐτῆς δευτέρας ἰνδικτιῶνος τοῦ τοιούτου πάγους κατὰ θεοῦ κέλευσιν εἰς πλεῖστα καὶ διάφορα ὀροφανῆ τμήματα διαιρεθέντος, καὶ τῇ τῶν ἀνέμων βίᾳ ἐπὶ Δαφνουσίαν καὶ τὸ Ἱερὸν κατενεχθέντων, οὕτω διὰ τοῦ Στενοῦ ἐπὶ τὴν πόλιν ἔφθασαν μέχρι τῆς Προποντίδος καὶ τῶν νήσων καὶ Ἀβύδου πᾶσαν τὴν παραλίαν ἀκτὴν ἐπλήρωσαν, ὧν αὐτόπται καὶ ἡμεῖς γεγόναμεν ἐπιβάντες ἐπὶ ἑνὸς αὐτῶν σὺν καί τισιν ὁμήλιξι λʹ καὶ παίζοντες ἐπάνω αὐτοῦ. εἶχον δὲ καὶ ζῶα ἄγριά τε καὶ ἥμερα τεθνεῶτα. πᾶς δὲ ὁ βουλόμενος ἀπὸ Σοφιανῶν ἕως τῆς πόλεως, καὶ ἀπὸ Χρυσοπόλεως ἕως τοῦ ἁγίου Μάμαντος καὶ τῶν Γαλάτου ἀκωλύτως διὰ ξηρᾶς ἐβάδιζον. ἓν δὲ ἐξ αὐτῶν προσραγὲν τῇ τῆς Ἀκροπόλεως σκάλᾳ συνέτριψεν αὐτήν. ἕτερον δὲ παμμέγεθες τῷ τείχει προσραγὲν τοῦτο μεγάλως ἐδόνησεν, ὡς καὶ τοὺς ἔνδοθεν οἴκους συμμετασχεῖν τοῦ σάλου. εἰς τρία δὲ διαρραγὲν ἔζωσε τὴν πόλιν ἀπὸ τῶν Μαγγάνων ἕως τοῦ Βοοσφόρου, οὗ τινος τὸ ὕψος ὑπερεῖχε τὰ τείχη· πάντες δὲ οἱ τῆς πόλεως ἄνδρες τε καὶ γυναῖκες καὶ παῖδες ἀδιαλείπτως τῇ θέᾳ τούτων προσεκαρτέρουν καὶ μετὰ θρήνων καὶ δακρύων οἴκοι ἀνέκαμπτον, ἀποροῦντες τί εἰπεῖν πρὸς τοῦτο. τῷ δ' αὐτῷ ἔτει μηνὶ Μαρτίῳ ἀστέρες ἀθρόως ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πίπτοντες ὤφθησαν, ὡς πάντας τοὺς ὁρῶντας τὴν τοῦ παρόντος αἰῶνος ὑπολαμβάνειν εἶναι συντέλειαν· αὐχμός τε πολὺς γέγονεν, ὡς ξηρανθῆναι καὶ πηγάς. ἀγαγὼν δὲ ὁ βασιλεὺς τὸν πατριάρχην λέγει αὐτῷ· «ἄρτι τί ἡμᾶς βλάπτει, ἐὰν λέγωμεν τὴν θεοτόκον χριστοτόκον;» ὁ δὲ περιπτυξάμενος αὐτὸν λέγει· «ἐλέησον, δέσποτα, μηδὲ εἰς ἔννοιάν σου ἔλθῃ οὗτος ὁ λόγος· οὐχ ὁρᾷς ὅσα στηλιτεύεται καὶ ἀναθεματίζεται Νεστόριος ὑπὸ πάσης τῆς ἐκκλησίας;» καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς εἶπεν· «ἐγὼ μαθεῖν θέλων ἠρώτησα· ἕως δὲ σοῦ ὁ λόγος.»

Ο πάγος έφερε λιμό στην Πόλη το 1621

Όσα περιγράφει ο Θεοφάνης συνέβησαν επί Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ και Πατριάρχη Αναστασίου.  Και φυσικά δεν ήταν μόνο οι τρεις αυτές περιπτώσεις. Επί Σουλτάνου Osman ΙΙ, ο Βόσπορος καλύφθηκε με πάγο για 15 ημέρες μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου του 1621. Επειδή τα πλοία δεν μπορούσαν να κινηθούν και δεν μπορούσαν να ελλιμενιστούν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε λιμός στην πόλη. Ο πιο δύσκολος χειμώνας στην Κωνσταντινούπολη ήταν λέει αυτήν τη χρονιά. 
Μια άλλη αναφορά για παγωμένα θαλάσσια νερά στην Πόλη έχουμε  για τις 11 Ιανουαρίου του 1755, που πάγωσε ολόκληρος ο Κεράτιος Κόλπος. Οι Κωνσταντινουπολίτες  διέσχιζαν τη θάλασσα με τα πόδια από τη μια ακτή στην άλλη. Ο επίσημος κρατικός ιστορικός της περιόδου, ο Ahmed Vasıf Efendi, αναφέρει το ακόλουθο ιστορικό δίστιχο:
 "Buz üstünden geçen geldi, bana yaz dedi tarihin
Deniz altmış sekizde dondu, buzdan ben deniz geçdim."
«Ήρθε περνώντας πάνω από τους πάγους
Γράψε μου είπε τη χρονιά,
Η θάλασσα πάγωσε το 68
 κι εγώ την πέρασα πάνω στους πάγους»
Παιχνίδια του καιρού θα μου πείτε αλλά αρκεί να προσφέρουν μόνο χαρά και διασκέδαση, να μην  στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και να μην προκαλούν οικονομικές καταστροφές.
Καλό υπόλοιπο χειμώνα σε όλους.

Μια βόλτα με χιόνι στη Βυζαντινή Πόλη

Της Μαρίας Δήμου 

Κάποτε χρειάζεται μια αφορμή, μια μικρή παρακίνηση, για να κάνει κανείς αυτό που έχει καιρό στο μυαλό του κι όλο το αναβάλλει. Κι όταν αυτή η αφορμή έρχεται ούτε χιόνι ούτε κρύο ούτε τίποτε τον σταματά. Έτσι κι εμείς αφού το είχαμε κανονίσει κι αφού τα είχαμε συμφωνήσει, βγήκαμε στο δρόμο για το Kalederhane, στην καρδιά της ιστορικής χερσονήσου.
Το ραντεβού είχε δοθεί κι η ώρα είχε κανονιστεί. Βρεθήκαμε όλοι στο Μπαλίνο κι η διαφωνίες ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή! Με τι θα πάμε; Ήταν η πρώτη και βασική ερώτηση κι η απάντησή μου αν και δεν πολυάρεσε επικράτησε των άλλων. Το τραμ και το μετρό είναι το πιο γρήγορο κι εύκολο, είπα και βρεθήκαμε να ακολουθούμε μέσα στο συρμό την ακτογραμμή του Κεράτιου, να χαιρόμαστε από τα παράθυρα το χιόνι που έπεφτε λαπά λαπά, όπως έλεγαν οι Ρωμιοί της παρέας,  μέχρι το Küçük Pazar. Όλα καλά κι όλα ωραία για αρχή αν και το κρύο αγρίευε. Αλλά το πράγμα δε θα πήγαινε έτσι! Η ηλεκτρική σκάλα για τη στάση του μετρό στη γέφυρα πάνω από τον Κεράτιο μας έβγαλε σ΄ ένα πραγματικό μπουγάζι. Ένας μολυβί Κεράτιος κάτω από τα πόδια μας και τα οικοδομικά μεγαθήρια στο βάθος του Πέρα να λάμπουν σαν ασημένιοι πύργοι στο λίγο φως του ήλιου που αντανακλούσε στις γυάλινες προσόψεις τους. Παγωμένος βοριάς, χιόνι και το ασανσέρ για το τερματικό του τρένου χαλασμένο. Βάλαμε τις κουκούλες, ανεβάσαμε τέρμα στο λαιμό τα φερμουάρ των μπουφάν μας και περπατήσαμε κόντρα στον άνεμο. Το τι άκουσα δεν λέγεται! Κι όταν είδαμε το τρένο να φεύγει πριν προλάβουμε να χτυπήσουμε τις κάρτες στο ακυρωτικό μηχάνημα, ήταν η χαριστική βολή! Ένα 10λεπτό αναμονής στην ανοιχτή στάση, έμοιαζε αιώνας για μερικούς!

Η Παναγία Κυριώτισσα

Χωθήκαμε στο βαγόνι που σταμάτησε εμπρός μας και βγήκαμε ακριβώς μπροστά στον προορισμό μας στη στάση Vezneciler. Η Παναγία Κυριώτισσα ξεχώριζε με τη χαρακτηριστική βυζαντινή τοιχοποιία της. Είχαν περάσει μερικά χρόνια από την τελευταία μου επίσκεψη αλλά κρατούσα καθαρά στη μνήμη την ομορφιά αυτού του ναού. Από τους πρώτους σταυροειδείς με τρούλο η εκκλησία αυτή  ακολούθησε την πορεία της Πόλης και πέρασε σταδιακά στα χέρια των κατακτητών της. Με την καταπληκτική ορθομαρμάρωση των τοίχων της μαγεύει τον επισκέπτη. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ  στα λίγα λεπτά ηρεμίας κάτω από τον τρούλο της. Η απόλυτη ησυχία, το θαμπό φως που έμπαινε από τα παράθυρά της αυτή τη χειμωνιάτικη μέρα, η κούραση της μέρας αλλά και η βύθιση στα αλλεπάλληλα στρώματα ιστορίας που διαπερνούσα καθώς ένιωθα να βυθίζομαι στο παχύ πέλος του χαλιού, έκαναν αυτοκράτορες και σταυροφόρους, δερβίσηδες και αγάδες να περνούν από μπροστά μου. Επαναφορά στην πραγματικότητα, οι συνοδοιπόροι που περίμεναν κaι το ζεστό  τσάι του βουνού, κέρασμα από τον νεαρό ιμάμη του τζαμιού των Καλεντέρ, που με περίμενε στην έξοδο. Άλλη μια υπόσχεση για επιστροφή σύντομα.

Sτη Μονή Λιβός

Φυσικά δεν τόλμησα να ξαναπώ τίποτε για μετρό και τραμ και μπήκαμε στο πρώτο ταξί που βρέθηκε μπροστά μας. Δεύτερη μέρα που χιονίζει στην Πόλη αλλά δε λέει να το στρώσει. Το κρύο εξακολουθεί να είναι τσουχτερό. Η απόσταση μικρή, η κίνηση περιορισμένη, φτάσαμε σε λίγα λεπτά στη Μονή Λιβός. Άλλο ένα διαμαντάκι, όπως θα έλεγε ένας φίλος. Βυθισμένο κι αυτό λίγα σκαλιά κάτω από το επίπεδο του δρόμου, πρόσφατα ανακαινισμένο, πάνω στην κεντρική λεωφόρο Adnan Menderes, στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου,που κάποτε διέσχιζε την Πόλη, μοιάζει πια παράταιρο με τα γύρω οικοδομήματα. Κατέβηκα την σκάλα για να βρεθώ στην κεντρική είσοδο του Molla Fenari Isa Camii, όπως λέγεται σήμερα.  Άνοιξα την πόρτα, έβγαλα τα παπούτσια μου και κάνοντας λίγα βήματα σκούντησα την βαριά δερμάτινη κουρτίνα που καλύπτει την είσοδο των τεμενών. Θυμήθηκα την πρώτη μου επίσκεψη πριν από 10 και βάλε χρόνια. Από τότε είχα να έρθω. Πολλά άλλαξαν σκέφτηκα αλλά η μοναδικότητα του συγκροτήματος αυτού παραμένει. Δύο ναοί κι ένα ταφικό παρεκκλήσι στη μέση συγκροτούν τη Μονή Λιβός. Η ίδια τοιχοποιία, με την Παναγία Κυριώτισσα, κόκκινο τούβλο, που εδώ πια είναι ορατό και στο εσωτερικό. Μόνα σημάδια του παλαιού διάκοσμου τα λίγα μαρμάρινα στοιχεία. Κινόκρανα με άκανθες, διακοσμητικά σιρίτια με σταυρούς, μαίανδροι και σταυροειδή σύμβολα. Η σύνδεση των τριών λατρευτικών χώρων κάνει το χώρο να μοιάζει δαιδαλώδης. Η ώρα της προσευχής είχε έρθει, ο μουεζίνης πήρε τη θέση του μπροστά στο μιχράμπ κι άρχισε το κήρυγμα. Λίγοι οι πιστοί που μπήκαν αλλά κανένας δεν έδειξε να ενοχλείτε από μια ξένη που άλλοτε καθόταν στο χαλί άλλοτε περιφερόταν και συχνά πυκνά φωτογράφιζε. 

Πύλη της Αδριανούπολης

Η αποστολή της ημέρας είχε τελειώσει κι η πείνα άρχισε να δίνει τα πρώτα σημάδια. Το κρύο έξω συνέχιζε να είναι τσουχτερό και ο αέρας να κάνει τις νιφάδες που συνέχισαν κατά διαστήματα να πέφτουν να στροβιλίζονται. Τελευταία στάση, κάπου για φαγητό. Το Edirnekapı δεν ήταν τόσο μακριά και η ιδέα για μια ζεστή σούπα στο μαγαζί με κουζίνα από το Maraş φαινόταν αρκετά καλή. Εξάλλου το logo του μαγαζιού ήταν Antiobiyotiksiz grip tedavi (θεραπεία για την γρίπη χωρίς αντιβιοτικά) . Το ταξί σταμάτησε μπροστά στο τζαμί της Μιχριμάχ και στα λίγα βήματα μέχρι τη λοκάντα τα πανωφόρια μας έγιναν άσπρα από το χιόνι.  Αυτό το παιχνίδι του καιρού μάλλον δεν άρεσε σε κανέναν. Ελάχιστα λεπτά χιονόπτωσης, όσο συχνά κι αν επαναλαμβάνεται, δεν είναι ικανά να το στρώσουν κι ο δικός μας ενθουσιασμός είχε εξανεμιστεί. Το Kahraman Maraş Paça μοιάζει να διατηρεί ζωντανή την παράδοση αιώνων, που θέλει την είσοδο στην Πόλη από την Πύλη της Αδριανούπολης να κυριαρχείται από μικρά εστιατόρια που ικανοποιούσαν την πείνα των εμπόρων και των πραματευτάδων, που έφταναν από τη Θράκη με τις παραγωγές τους για τις αγορές της Πρωτεύουσας. Ο Maraşlı μας φιλοξένησε με τον καλύτερο τρόπο στο αυτοσχέδιο κατάλυμα που είχε φτιάξει στην αυλή κι ακουμπούσε στον τοίχο του οθωμανικού τζαμιού. Μια ξυλόσομπα στη μέση κι η ζέστη που σκορπούσε ήταν ό,τι έπρεπε γι’ αυτήν την κρύα μέρα. Πατσάς και γεμιστά λαχανικά, από αυτά που αποξηραίνουν και κρέμονται σαν κομπολόγια στα μαγαζιά, μελιτζάνες και ντομάτες, και λίγα γιαπράκια με πλιγούρι. Κέρασμα η ρόκα και τα ρεπάνια. Φάγαμε, χορτάσαμε και φυσικά πιάσαμε και την κουβέντα με τους ανθρώπους του μαγαζιού πίνοντας τσάι ντεμλίδικο, την πιο απολαυστική ώρα του τραπεζιού. 
Όταν βγήκαμε έξω ο αέρας είχε και πάλι δυναμώσει. Η επιστροφή στο σπίτι ήταν πια μονόδρομος. 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web