Εξοπλισμοί

Ερντογάν: Κάνουμε βήματα με Ισπανία στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Βήματα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν Τουρκία και Ισπανία, δήλωσε ο Τούρκος Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν από κοινού. Ανέφερε ότι θα κάνουν αυτά τα βήματα ακόμη και στα μη επανδρωμένα υποβρύχια.

Σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «εξετάσαμε λεπτομερώς την ενισχυμένη στρατιωτική μας συνεργασία και τις σχέσεις στην αμυντική βιομηχανία με την Ισπανία. Η Ισπανία υποστηρίζει τόσο τη συλλογική ασφάλεια της Τουρκίας ως συμμάχου, όσο και τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ με τα συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας από το 2015». «Ως εκ τούτου, εκ μέρους του εαυτού μου και του έθνους μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους Ισπανούς φίλους μας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισπανία είναι ένας από τους φίλους μας που κατανοεί καλύτερα τη συμβολή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει παράσχει την ισχυρότερη υποστήριξη στη διαδικασία ένταξής μας, από την αρχή. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση θα συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα. Συζητήσαμε επίσης με τον Αρχηγό της Κυβέρνησης την αυξανόμενη απειλή της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

 

Ακόμη και μη επανδρωμένα υποβρύχια

 

Σε ερώτηση για την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «πρόκειται για μια προσφορά αλληλεγγύης στην αμυντική βιομηχανία. Εντός αυτής της αλληλεγγύης, κάναμε ένα βήμα με το TCG Anadolu. Τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα υψηλότερο ή ανώτερο τμήμα και έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες γι' αυτό. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα ανώτερο τμήμα, ένα μεγαλύτερο από το σημερινό. Επί του παρόντος, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μας εκτελεί αυτό το έργο, η τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας μας εκτελεί αυτό το έργο. Επιπλέον, κάνουμε επί του παρόντος κάποια βήματα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν από κοινού. Όπως γνωρίζετε, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν κάνει πολύ, πολύ προχωρημένα βήματα σε αυτές τις προσπάθειες. Η Τουρκία καταβάλλει επίσης προσπάθεια να κάνει περαιτέρω βήματα στο θέμα αυτό και θα κάνουμε αυτά τα βήματα ακόμη και στα μη επανδρωμένα υποβρύχια. Τόσο η τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας μας όσο και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μας διεξάγουν αυτή τη στιγμή αυτό το έργο με ταχείς ρυθμούς και θα συνεργαστούμε με την Ισπανία σε αυτό το θέμα»

Συμβόλαια με ΗΠΑ υπέγραψε η Τουρκία για F16

Συμβόλαια υπέγραψε η Τουρκία για την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού το οποίο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εργασίες για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με το Αναντολού, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας απαντώντας σε ερωτήσεις για τη τελευταία κατάσταση με την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ, ανέφεραν: «Υπογραφήθηκαν συμβάσεις, οι μελέτες για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των αμοιβαίων αντιπροσωπειών. Οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα κοινοποιηθούν αργότερα».

Κινήσεις Ερντογάν για Eurofighter για να προλάβει F35 Ελλάδας

Ψηλά στην ατζέντα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κατά τις διμερείς συναντήσεις του στην Ισπανία και την Ιταλία, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία επιθυμεί να προσθέσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στο δυναμικό της πριν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 το 2028, ώστε να αποφύγει να βρεθεί σε αδύναμη θέση όσον αφορά την αεροπορική ισχύ. Η πώληση απαιτεί την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ισπανία ξεκίνησε χθες. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχει στην 8η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας καθώς και σε διμερείς συναντήσεις στην Ισπανία, όπου ταξίδεψε κατόπιν πρόσκλησης του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην Ιταλία την Παρασκευή για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών G7. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής είναι η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

 

Ευαίσθητη ισορροπία στο Αιγαίο

 

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, αντιπροσωπεία του Erdoğan στην Ισπανία και την Ιταλία περιλάμβανε ορισμένους Τούρκους Υπουργούς και γραφειοκράτες, καθώς και τον καθηγητή Χαλούκ Γκιοργκιούν, επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Η παρουσία του Γκιοργκιούν στην αντιπροσωπεία ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η αγορά του Eurofighter και τα θέματα αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονταιψηλά στην ατζέντα. Τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter παράγονται από κοινοπραξία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η πώληση του αεροσκάφους σε άλλη χώρα απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων χωρών. Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι είχε υποβάλει αίτηση μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter σε δύο παρτίδες, 20 συν 20.

 

Το εμπόδιο της Γερμανίας

 

Η Γερμανία αντιτίθεται στην πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, επικαλούμενη την απόφαση για κυρώσεις που ελήφθη κατά τη διάρκεια της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019. Η Γαλλία παρέδωσε 8 αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση στις ΗΠΑ για 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 στα τέλη του 2019 και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-35 το 2028. Η διαδικασία έγκρισης της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου θα είναι καθοριστική για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να εντάξει τα F-35 στο δυναμικό της. Με την προσθήκη 40 Eurofighter Typhoon στο δυναμικό της σε δύο παρτίδες, η Τουρκία στοχεύει να αντισταθμίσει την αδυναμία που μπορεί να προκύψει με την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 και Rafale από την Ελλάδα.

 

Στοχεύουν σε πύραυλο Μeteor

 

Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύσει τον Meteor - Πύραυλο Αέρος-Αέρος Πέρα από Οπτική Εμβέλεια. Ανακοινώθηκε ότι ο πύραυλος Meteor που χρησιμοποιεί η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων. Η Τουρκία υστερεί σε αυτό το βεληνεκές με την ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος του στόλου των F-16 της. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εξισορροπήσει αυτή την ισχύ που έχει αποκτήσει η Ελλάδα σε σενάρια μάχης αέρος αέρος με την απόκτηση το επόμενο διάστημα του πυραύλου Meteor και των αεροσκαφών Eurofighter που τον εκτοξεύουν. Εάν ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προγραμματίσει η πρώτη ομάδα αεροσκαφών Eurofighter να αποτελέσει ενεργό μέρος του τουρκικού στόλου το 2026.

 

Καχυποψία στην Άγκυρα απέναντι στις ΗΠΑ παρά τις αποφάσεις για F16 – Οι ισορροπίες στο Αιγαίο έχουν χαλάσει

«Δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε από το ήπιο πρόσωπο των ΗΠΑ», προειδοποιεί ο Τούρκος εμπειρογνώμονας σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Αμπντουλάχ Αγάρ σχολιάζοντας τις κινήσεις της Ουάσινγκτον σε σχέση με τη διαδικασία παράδοσης F16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Αγάρ, η στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο ΡΚΚ είναι πασιφανής ενώ οι ισορροπίες στο Αιγαίο έχουν χαλάσει

Ήδη το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε την επιστολή προσφοράς και αποδοχής για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ωστόσο ο Αμπντουλάχ Αγάρ στο φιλοκυβερνητικό τουρκικό κανάλι Α Χαμπέρ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εξαπατηθεί από το ήπιο πρόσωπο των ΗΠΑ και τόνισε ότι είναι σημαντικό το πότε θα παραδοθούν τα αεροπλάνα.

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να οργανώσουν κοινές στρατηγικές επιχειρήσεις με την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Αγάρ είπε τα εξής : «Η μεγαλύτερη υπογραφή πίσω από την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους στη Συρία ανήκει στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή».

 

Θα έρθουν 70 μαχητικά αεροσκάφη

 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 τύπου Block 70 από τις ΗΠΑ και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 του στόλου.

Μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση.

 

Οι ΗΠΑ θέλουν να βλέπουν την Τουρκία στο πλευρό τους

 

Ο Αμπντουλάχ Αγάρ, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (SAM) του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ, αξιολόγησε την απόφαση των ΗΠΑ:

«Μετά την απόφαση για την Σουηδία υπήρξε εξομάλυνση. Η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος αύξησαν επίσης τις εντάσεις. Ωστόσο, με την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπήρξε μια εξομάλυνση στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα εθνικά μας αεροσκάφη, τα F-16 είναι σημαντικά για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχιση του status quo. Οι ΗΠΑ θέλουν να βλέπουν την Τουρκία στο πλευρό τους και θέλουν να διεξάγουν κοινές στρατηγικές επιχειρήσεις ΗΠΑ-Τουρκία. Υπάρχει ένα ήπιοπρόσωπο απέναντι στην Τουρκία, αλλά δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει αυτό.

 

Οι ισορροπίες στο Αιγαίο έχουν χαλάσει

 

Η διαδικασία για τα F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο PKK είναι πασιφανής. Η μεγαλύτερη υπογραφή πίσω από τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους στη Συρία είναι των ΗΠΑ. Δίνονται τα F-35 στην Ελλάδα και οι ισορροπίες εδώ έχουν χαλάσει. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό το πότε θα φτάσουν αυτά τα αεροπλάνα. Είναι σημαντικό για εμάς αν τα αεροπλάνα αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες μας ή όχι».

Το νωρίτερο σε τρία χρόνια μπορεί να πάρει F-16 η Τουρκία

Το νωρίτερο σε τρία χρόνια μπορεί να γίνει η παράδοση των F-16 στην Τουρκία, εκτιμούν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας ότι «η Τουρκία ζει ακριβώς μέσα σε ένα δακτύλιο φωτιάς και ως εκ τούτου, η Άγκυρα υπέβαλε πρόταση για να γίνει η παραγωγή των κιτ εκσυγχρονισμού και των εξαρτημάτων των F-16 στην Τουρκία».

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ερντογάν Καράκους, αξιολόγησε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της προμήθειας των F-16 και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η τουρκική Διοίκηση της Αεροπορίας δεν έχει εντάξει κανένα νέο αεροσκάφος στο δυναμικό της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Καρακούς υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες ενισχύσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα στην πολεμική της αεροπορία.

 

«Θα περιμένουμε τρία χρόνια»

 

Ο Καρακούς σημείωσε ότι το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN της Τουρκίας σχεδιάζεται να μπει σε μαζική παραγωγή το 2030 και πως έως τότε θα πρέπει να ενισχυθεί η πολεμική της αεροπορία:

«Η παραγωγή 300 KAAN θα διαρκέσει μέχρι το 2040. Πέρυσι, η Lockheed Martin (που κατασκευάζει τα F16) είχε στα χέρια της αιτήματα για 150 αεροσκάφη. Η δική μας σειρά θα έρθει το λιγότερο μετά από τρία χρόνια».

 

 

«Παραγωγή F16 στην Τουρκία διευκολύνει ΚΑΑΝ»

 

Ωστόσο εκτιμά ως σε περίπτωση που αυτό γίνει αποδεκτή πρόταση της Άγκυρας για να γίνει η παραγωγή των κιτ εκσυγχρονισμού και των εξαρτημάτων των F-16 στην Τουρκία «θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα». «Ασφαλώς, και τα νέα F-16 θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία. Αν μια χώρα έχει ισχυρή πολεμική αεροπορία, κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να πάει σε πόλεμο. Ωστόσο, αυτό που θα μας σώσει πραγματικά είναι η μαζική παραγωγή των KAAN. Το κύριο στοιχείο μας είναι τα KAAN. Το να παραχθούν τα F-16 στην Τουρκία θα μας διευκολύνει πολύ στη μαζική παραγωγή των KAAN.

 

«Τα KAAN θα προσθέσουν δύναμη»

 

Ο Καρακούς δήλωσε ότι μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής των KAAN, η Τουρκία θα έχει περάσει σε ένα σημαντικό στάδιο στον βιομηχανικό τομέα και πρόσθεσε τα εξής :

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι αεροπορικές δυνάμεις των Τουρκικών Δημοκρατιών με τα KAAN. Υπάρχουν δεκάδες χώρες που περιμένουν να αγοράσουν αεροσκάφη και ο αριθμός των χωρών που παράγουν μαχητικά είναι αρκετά περιορισμένος. Τα KAAN δεν θα μας ενισχύσουν μόνο στον εναέριο τομέα αλλά και στην οικονομία».

 

Χαντέ Φιράτ: Κανένας όρος για Αιγαίο στην πώληση F16

Δεν υπάρχει όρος που να απαγορεύει στα F16 που αγοράζει η Τουρκία να πετάξουν πάνω από το Αιγαίο, σύμφωνα με την καλά ενημερωμένη γνωστή δημοσιογράφο του CNN Turk η οποία έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενο της επίσημης επιστολής που υπέγραψε η Τουρκία για την αγορά των F16. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε χθες από τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Φλέικ ως βήμα προόδου, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι αποτελεί επένδυση στην ικανότητα κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ.

Η γνωστή δημοσιογράφος του CNN Turk αναφέρει ότι η επιστολή περιείχε περισσότερο τεχνικά ζητήματα, όπως ο αριθμός, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ο τόπος παραγωγής τους και οι τιμές ανά μονάδα. «Η Τουρκία έχει αποδεχθεί αυτή την επιστολή, αλλά δεν έχει φτάσει στη φάση της σύμβασης. Άλλο πράγμα η αποδοχή της επιστολής και άλλο το συμβόλαιο. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα όπως ‘δεν μπορεί να πετάξει πάνω από την Ελλάδα’. Η επιστολή αποτελείται εξ ολοκλήρου από τεχνικές πτυχές. Η Τουρκία επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της επιστολής. Αναμένεται να σχολιάσει ορισμένα σημεία. Πιθανόν να γίνουν κάποιες διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», σύμφωνα με την Χαντέ Φιράτ.

Ωστόσο σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, «οι αριθμοί δεν είναι ακόμη σαφείς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η παράδοση αναμένεται να γίνει το 2028».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το τελευταίο διάστημα ότι με την υπογραφή της η Τουρκία πιστοποιεί την πώληση ενός  αμυντικού πακέτου,

εκτιμώμενης αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70.

Άσκηση Efes-2024: Το Ναυτικό χαιρέτησε Ερντογάν – Αφιερώθηκε στην 5οη επέτειο εισβολής στην Κύπρο

 

Με παρέλαση και χαιρετισμό 59 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού αφιερωμένη στην 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο ολοκληρώθηκε ενώπιον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η άσκηση EFES-2024, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην άσκηση στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά το TCG Αναντολού, τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ εκτόξευσαν τους καθορισμένους στόχους. Όπως αναφέρεται, αφιερωμένη στην 50ή επέτειο της ‘Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο’, όπως αποκαλούν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν με 50 πλοία».

Η τελετή ολοκλήρωσης της άσκησης πραγματοποίηθηκε με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ.

Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στρατηγός Ζακίρ Χασάνοφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zukan Helez, ο υπουργός Άμυνας της Γουινέας-Μπισάου Nicalou Dos Santos, ο υπουργός Άμυνας του Κονγκό Charles Richard Mondjo, ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας Abdulkadir Muhammed Nur. Συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας και Εθνικής Υπηρεσίας της Τανζανίας, Στεργκομένα, ο υπουργός Άμυνας και Βετεράνων της Ουγκάντα, Jakob Marksons Oboth και ο υπουργός Άμυνας της Γκάμπιας, Sering Modou Njie, καθώς και αρχηγοί επιτελείων από φιλικές και συμμαχικές χώρες της Τουρκίας.

 

Σενάρια μάχης

Στην άσκηση, η οποία συνεχίστηκε με βολές ναυτικών πυροβόλων 76 χιλιοστών από τα πολεμικά TCG Burgazada και TCG Büyükada, κατασκευασμένα με τοπικούς και εθνικούς πόρους, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική επίθεση με τα στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου MILKAR-3A3 και MILKAR-5S παραγωγής ASELSAN.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αεροπορικής επίθεσηςσυμμετείχαν 4 ελικόπτερα Atak, 4 Cougar, 4 Sikorsky και 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook. Το οβιδοβόλο BORAN των 105 χλστ., παραγωγής Sikorsky και MKE με εγχώριους και εθνικούς πόρους, και το κοντέινερ πυρομαχικών μεταφέρθηκαν με το βαρύ ελικόπτερο CH-47.

Στην άσκηση, F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ έριξαν στους καθορισμένους στόχους.

Τα ZAHA (Armored Amphibious Assault Vehicle) που ξεφορτώθηκαν από το TCG Anadolu, που συμμετείχε για πρώτη φορά στο EFES-2024, προσγειώθηκαν στην παραλία.

Και συμμετοχή ΗΠΑ…

 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των στρατευμάτων των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Λιβύης και της Σαουδικής Αραβίας, με ελικόπτερα να απογειώνονται από το TCG Anadolu, το TCG Bayraktar και το TCG Sancaktar.

Στην άσκηση, σε σενάριο εχθρικού υποβρυχίου, 3 ελικόπτερα Sikorsky πλησίασαν την επιφάνεια της θάλασσας και βούτηξαν τη συσκευή σόναρ για να προσδιορίσουν την ακριβή θέση της.

Αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας εκτόξευσε επίσης μια εκπαιδευτική τορπίλη για να εξουδετερώσει το υποβρύχιο.

Στην άσκηση όπου χτυπήθηκαν εχθρικοί στόχοι με οβίδες, εκτοξεύτηκε ρουκέτα MAGAS-Α για να ανοίξει η διέλευση οχημάτων από την ναρκοθετημένη περιοχή για τα στοιχεία που συμμετείχαν στην απόβαση.

Ενώ τα πυρά του πυροβολικού συνεχίζονταν για την υποστήριξη της αμφίβιας επιχείρησης, οι ελεύθεροι σκοπευτές έκαναν επιτυχημένες βολές από 600 μέτρα με το τουφέκι ελεύθερων σκοπευτών Bora.

Οι δύτες ναρκοπολέμου εντόπισαν επίσης και κατέστρεψαν αναγνωρισμένες νάρκες με αυτόνομες υποβρύχιες συσκευές.

Στο πλαίσιο της άσκησης, όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν με πυρά οβίδων, όλμων, ρουκετών και πυροβολικού, με ταυτόχρονες και συντονισμένες κινήσεις στοιχείων αναγνώρισης, επιτήρησης, πυρός και υποστήριξης πυρός και επιθετικών ελικοπτέρων.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν επίσης επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και εκκένωσης. Ένα ελικόπτερο Sikorsky που απογειώθηκε από το TCG Anadolu παρέσυρε ένα τραυματισμένο προσωπικό στη θάλασσα σε κινητό νοσοκομείο πεδίου, σύμφωνα με το σενάριο.

 

 Στρατηγός με τεχνητή νοημοσύνη για την Τουρκία - Θα μπορούσε να είναι ο διοικητής της τέταρτης στρατιάς

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ κοντά στο να διοικήσει ακόμη και το στρατό, λένε Τούρκοι ειδικοί έπειτα από την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας με την οποία επέστησε την προσοχή στη σημασία της ανάπτυξης προηγμένων δυνατοτήτων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Στρατηγός με τεχνητή νοημοσύνη για την Τουρκία - Θα μπορούσε να είναι ο διοικητής της τέταρτης στρατιάς» η εφημερίδα Τουρκίγε, φιλοξενεί Τούρκους ειδικούς οι οποίοι σχολιάζουν ότι η απόφαση του ΣΕΑ να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη είναι επαναστατική και πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ κοντά να διοικήσει ακόμη και τον στρατό. Επισημαίνουν πωςένας από τους τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η αμυντική βιομηχανίακαι ότι πολλές χώρες, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Κίνα, παράγουν ρομπότ πολεμιστές που μπορούν να ελεγχθούν με τεχνητή νοημοσύνη.

 

Αεροπλάνα εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη

Ο απόστρατος αντιστράτηγος İsmail Hakkı Beijing επεσήμανε ότι πολλές χώρες εργάζονται για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα και είπε:

«Ξαφνικά, χωρίς καμία κινητικότητα στρατευμάτων, ένα αεροπλάνο εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να μεταφέρει 1-2 τόνους βόμβες ή βόμβες με πυρηνική κεφαλή μπορεί να απογειωθεί από τα βάθη του ωκεανού, να χτυπήσει όλες τις εγκαταστάσεις σας, να επιστρέψει χωρίς θύματα ή να αυτο-απογειωθεί. Εξαφανίζεται χωρίς να αφήνει ίχνη Δεν υπάρχει νομική υποδομή για τη νοημοσύνη». 

 

«Η Τουρκία χρειάζεται Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης»

 

Ο Διευθυντής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Γκαζί Δρ. ο Şeref Sağıroğlu αξιολόγησε την απόφαση του ΣΕΑ να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη ως «πολύ κατάλληλη αλλά καθυστερημένη». Δηλώνοντας ότι οι χώρες που βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ευκαιρία έχουν ανεβάσει τις μονάδες τεχνητής νοημοσύνης, τις υποδομές και τις μελέτες τους σε ορισμένα υψηλότερα επίπεδα, αλλά η Τουρκία έχει λίγο καθυστερήσει να αντιληφθεί αυτόν τον μετασχηματισμό, ο Sağıroğlu είπε: «Η Τουρκία ίσως χρειάζεται να ιδρύσει ένα Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης . Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια μεγάλη απειλή για τις χώρες, πρέπει να προετοιμάσουμε όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις μας, ειδικά το κράτος μας, για αυτές τις εξελίξεις. Με άλλα λόγια, θέματα όπως η στενή παρακολούθηση ως χώρα, η οικοδόμηση των υποδομών της, η ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις εξελίξεις, η εξέταση των απειλών σε κάθε διάσταση και η λήψη αντίμετρων θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη». 

 

«Η απόφαση του ΣΕΑ είναι επαναστατική»

 

Ο Zafer Küçükşabanoğlu, ιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AIPA), δήλωσε ότι η συμπερίληψη της τεχνητής νοημοσύνης από το ΣΕΑ στην ατζέντα του και οι αξιολογήσεις για αυτό το θέμα είναι «επαναστατικές» για την Τουρκία. Ο Küçükşabanoğlu είπε:«Με αυτή την απόφαση, η Τουρκία πρέπει τώρα να θέσει πιο μακροπρόθεσμους, σταθερούς και βαθιά ριζωμένους στόχους σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Η δήλωση του ΣΕΑ είναι ένα σημάδι ότι το Έγγραφο Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης μας πρέπει επίσης να ενημερωθεί».

 

Τί κάνει η Τουρκία έναντι των κινδύνων;

 

Όπως επισημαίνεται, γίνονται σημαντικά βήματα ενάντια στις απειλές που θέτει και πρόκειται να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας (SSB) δημιούργησε πέρυσι το σύμπλεγμα δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης της αμυντικής βιομηχανίας (SAYZEK). Η SAYZEK θα φέρει ταλέντα που θα παρέχουν υπεροχή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην αμυντική βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών στον Κυβερνοχώρο (USOM), που λειτουργεί υπό την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK), διεξάγει δραστηριότητες για την πρόληψη απειλών στον κυβερνοχώρο. Η Τουρκία δραστηριοποιείται επίσης σε αυτόν τον τομέα με το τοπικό και εθνικό λογισμικό της. 

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης μελέτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με υποτροφίες και προγράμματα υποστήριξης. Από την άλλη, αναφέρεται ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέα τμήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στα πανεπιστήμια.

 

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web