Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά μέσα για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: ''Bήμα στην στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας - Eπαναφέρει τις ευαισθησίες της Αθήνας''

Τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία που υπέγραψε η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές, ως βήμα στη στρατηγική της Γαλάζιας πατρίδας.
 
Η συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, μπορεί να μην έχει προς το παρόν ιδιαίτερη έκταση στα μεγάλα τουρκικά δίκτυα, ωστόσο ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα σημειώνουν ότι η συμφωνία ενεργοποίησε τις ευαισθησίες της Αθήνας.
 
Ειδικότερα, το φιλοκυβερνητικό TGRT, αναφέρει ''Πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης! Θα παραπονεθούν στην ΕΕ
Η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αντιμετωπίστηκε με ανησυχία στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα θέσει την συμφωνία, στην οποία αντέδρασε έντονα, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ξεκινήσει σήμερα.''
 
Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι ''η συμφωνία θεωρείται ως ένα νέο βήμα στη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας, επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τις ευαισθησίες της Ελλάδας σχετικά με την ασφάλεια και τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.''
 
 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, η οποία σημειώνει ότι ''η TPAO θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης
 
Η εμπλοκή της Τουρκίας στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου έχει ενισχυθεί έναντι της Ελλάδας. Η TPAO, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, θα διεξάγει σεισμικές σαρώσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.''
 
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται και στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης σχετικά με τις έρευνες της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης τονίζοντας ότι ''Λίγο πριν από τη συμφωνία, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη είχε καταδικάσει έντονα τη μονομερή απόφαση της Ελλάδας να ξεκινήσει διεθνή διαγωνισμό για πεδία εξερεύνησης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είχε τονίσει ότι αυτό το βήμα ήταν παράνομο, δηλώνοντας ότι ορισμένα από τα πεδία βρίσκονταν σε αμφισβητούμενα ύδατα με τη Λιβύη.''
 

Τούρκος Πρέσβης ε.τ.: "Η Ελλάδα έχει επεκτατική πολιτική"

 

Σε δηλώσεις του στην εθνικιστική εφημερίδα Γενί Τσαγ, ο Πρέσβης επί τιμή Τουγκάι Ουλούτσεβικ, υποστηρίζει ότι «η αντίδραση της Λιβύης στις ενέργειες της Αθήνας νοτίως της Κρήτης είναι δικαιολογημένη». Ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα έχει επεκτατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος».

Ο Τούρκος Πρέσβης επί τιμή υποστηρίζει ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις εμμονικές εξωτερικές πολιτικές της το συντομότερο δυνατό για χάρη της περιφερειακής σταθερότητας».

Τουρκικά ΜΜΕ: Τουρκία και Λιβύη ξεκινούν έρευνες σε τέσσερις θάλασσες

Τουρκία και Λιβύη ξεκινούν έρευνες σε 4 θάλασσες, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν: «Νέα κίνηση στη Γαλάζια Πατρίδα! Τουρκία και Λιβύη αναλαμβάνουν δράση κατά της Ελλάδας!» 

Τα τουρκικά μέσα,  επικαλούμενα ανακοίνωση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, αναφέρουν ότι «ησυμφωνία τίθεται σε εφαρμογή μετά από συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών στην Κωνσταντινούπολη». Προσθέτουν ότισχεδιάζεται να διεξαχθεί δισδιάστατη σεισμική έρευνα στο πλαίσιο του έργου που θα εκτελέσει η TPAO. 

Κυπριακό και μουσουλμανική μειονότητας στην Ελλάδα στην Διακήρυξη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Στο Κυπριακό και στη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα γίνεται αναφορά στην Διακήρυξη Κωνσταντινούπολης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Στη Διακήρυξη δεν γίνεται ωστόσο αναφορά σε ‘δύο κράτη’ στην Κύπρο, γίνεται όμως αναφορά σε ‘τουρκική μουσουλμανική μειονότητα’ στη ‘Δυτική Θράκη’ και ‘τουρκικό μουσουλμανικό πληθυσμό’ στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη Κωνσταντινούπολης του Οργανισμού Ισλαμική Συνεργασίας αναφέρεται ότι «εξέφρασε την υποστήριξη του στην επιθυμία των Τουρκοκυπρίων Μουσουλμάνων Κυπρίων να διασφαλίσουν τα φυσικά τους δικαιώματα».

«Η Διακήρυξη τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης επαφών με τους Τουρκοκύπριους Μουσουλμάνους, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και να ξεπεραστεί η άδικη απομόνωση που τους έχει επιβληθεί».

Για την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι «η διακήρυξη επανέλαβε την υποστήριξη που παρέχεται στην ‘τουρκική μουσουλμανική μειονότητα’ στη Δυτική Θράκη και στον ‘τουρκικό μουσουλμανικό πληθυσμό’ στα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, και τόνισε την αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι απολαμβάνουν πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

Φιντάν: «‘Δύο κράτη΄ στην Κύπρο – Παραβιάσεις σε ‘Δυτική Θράκη’ και Δωδεκάνησα από Ελλάδα»

Για ύπαρξη ‘δύο κρατών’ και ‘δύο λαών’ στην Κύπρο έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητες στην Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «οι συνεχιζόμενες πολιτικές επιθετικότητας και κατοχής του Ισραήλ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ένα ζήτημα Ισραήλ στην περιοχή μας που πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Πιστεύουμε ότι τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να ενεργήσουν με ενότητα ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ και να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη στο Ιράν». 

 

«Δύο κράτη στην Κύπρο»

 

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε: «Υπάρχουν ‘δύο λαοί’ και ‘δύο κράτη’ στο νησί της Κύπρου. Ως αναπόσπαστο μέρος του ισλαμικού κόσμου, το ‘τουρκοκυπριακό κράτος’ εκπροσωπείται ως παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν υπό την άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που τους έχει επιβληθεί εδώ και δεκαετίες. Καλούμε όλα τα μέλη να υποστηρίξουν τα εγγενή τους δικαιώματα και να συνεργαστούν άμεσα μαζί τους». 

 

«Σοβαρές παραβιάσεις στη ‘Δυτική Θράκη’ και τα Δωδεκάνησα»

 

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε: «Η ‘τουρκική’ μουσουλμανική μειονότητα στη ‘Δυτική Θράκη’ και ο ‘τουρκικός πληθυσμός’ των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές παραβιάσεις που τους εμποδίζουν να απολαμβάνουν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η προσοχή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε αυτό το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η εθνική ταυτότητα, η θρησκευτική εκπαίδευση και τα πολιτιστικά δικαιώματα της ‘τουρκικής’ μουσουλμανικής μειονότητας γίνονται δεόντως σεβαστά από τις ελληνικές αρχές».

Σιωπή στην Άγκυρα γιια την ένταση Ελλάδας – Λιβύης

Η Άγκυρα παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά μέχρι στιγμής στην ένταση μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας, παρότι η ίδια η Τουρκία είχε υποκινήσει τη Λιβύη να κινηθεί εναντίον της Αθήνας με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η νέα ένταση ξεκίνησε με ανακοίνωση του λιβυκού ΥΠΕΞ που κατηγόρησε την Αθήνα για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

Στην Τουρκία, το θέμα μετέδωσε χθες βράδυ αρχικά το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού με τίτλο «Η Λιβύη χαρακτήρισε τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Ελλάδας νότια της Κρήτης ως ‘παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων’», χωρίς ωστόσο να κάνει κανένα σχολιασμό.

Ακολούθησε αναπαραγωγή της είδησης από τουρκικές ιστοσελίδες με τίτλους όπως ««Η Λιβύη απορρίπτει τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Ελλάδας». «Η Λιβύη χαρακτήρισε τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Ελλάδας νότια της Κρήτης ως ‘παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων’».

 

Η Λιβύη αντιδράει στις έρευνες νοτίως της Κρήτης: "Η Αθήνα προχωράει σε μονομερείς ενέργειες"

Για μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν σε περισσότερη ένταση την Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης.
 
 
 
 
Η Λιβύη αντέδρασε  στη πρωτοβουλία της Ελλάδας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
 
 
 
Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, χαρακτήρισε τις κινήσεις της Αθήνας ως βήματα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης.
 
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης κάνει λόγο για θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης που τελούν υπό διαφωνία με το λιβυκό κράτος, σημειώνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες  στην Ανατολική Μεσόγειο θα φέρουν περισσότερη ένταση. 
 
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης
 
 
«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης παρακολουθεί με ανησυχία το  την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών για διεθνή πρόσκληση υποβολής προσφορών, με σκοπό την έκδοση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης – εκ των οποίων ορισμένες εμπίπτουν σε θαλάσσιες ζώνες που τελούν υπό διαφωνία με το λιβυκό κράτος
 
Το Υπουργείο τονίζει ότι τα εν λόγω βήματα συνιστούν σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης. Ως εκ τούτου, δηλώνει ρητά τις επιφυλάξεις του και την απόλυτη αντίθεσή του, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ερευνητική ή εκμεταλλευτική δραστηριότητα στις εν λόγω περιοχές, χωρίς προηγούμενη νομική συμφωνία που να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι απαράδεκτη.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης επιβεβαιώνει, στο πλαίσιο αυτό, ότι η Λιβύη επιδιώκει διαρκώς τη διατήρηση της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίου συνεργασίας, ειρήνης και κοινής ανάπτυξης για όλα τα γειτονικά κράτη, και ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν οδηγούν παρά σε περισσότερη ένταση και περιπλοκή.
 
Με βάση τις παραπάνω επιφυλάξεις και ενστάσεις, ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Καλούμε δε σε ενίσχυση του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, με στόχο την εξεύρεση δίκαιων και ισόρροπων λύσεων, οι οποίες να βασίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα όλων των πλευρών».
 
 
Την ιδια στιγμή η ανακοίνωσή αντίδραση της Λιβύης μεταδίδεται και στα τουρκικά μέσα με το πρακτορείο Αναντολού να αναφέρει "Η Λιβύη χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Ελλάδας νότια της Κρήτης «παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων".
 
 
ΥΠΕΞ Ελλάδας: " Δεν φοβόμαστε να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα "
 
 
 
Την ίδια ώρα, πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωναν πως «η Ελλάδα δεν φοβάται να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και ότι παραμένει ως έχει η προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη σε Τρίπολη και Βεγγάζη στις αρχές Ιουλίου.
 
 
«Η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σταθερή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», επισημαίνουν επίσης πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τον διάλογο, πάντοτε όμως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web