Ελληνοτουρκικά

Τούρκος ΥΠΑΜ Γκιουλέρ : Μαξιμαλιστικές και παράνομες οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μαξιμαλιστικές και παράνομες χαρακτήρισε τις απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου ο Τούρκος ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια τη Τουρκίας και πως το έργο EastMed έχει μείνει στα χαρτιά. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί τετελεσμένα γεγονότα «με την εκμετάλλευση των προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο», όπως υποστήριξε. Επανέφερε θέμα αποστρατικοποίησης 23 νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα κάνει τα στραβά μάτια.

«Εμποδίζουμε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες προς υφαλοκρηπίδα μας»

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2025, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών ανέφερε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της 'ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου', υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την 'τδβκ' το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την αποφασιστική αυτή στάση την δείχνουμε και στο πεδίο, εμποδίζοντας τις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας». «Τελευταία, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου İevoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και εν τέλει το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε ‘Ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μου επιτρέπετε; Έχω την άδειά σας;’ Με αυτό, δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα έργων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας. Όπως γνωρίζετε, το έργο EastMed είναι ένα έργο που έχει μείνει στα χαρτιά. Είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις της αποφασιστικής στάσης της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

«Παρακολουθούμε στρατιωτική παρουσία ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη»

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι «το Υπουργείο Άμυνας, όπως και σε άλλα θέματα στο Αιγαίο, εργάζεται υπό στενό συντονισμό με όλα τα σχετικά Υπουργεία και τους φορείς και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, τηρώντας τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και εκπληρώνοντας στο ακέραιο τα καθήκοντά του. Στα τετελεσμένα γεγονότα που επιχειρεί η Ελλάδα με την εκμετάλλευση των προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας μεταξύ των χωρών μας που έχουν προτεραιότητα, δίνονται οι απαραίτητες απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών μας στο πεδίο της διπλωματίας και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς χάσιμο χρόνου». «Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης μεταξύ των δύο χωρών το 1976 και το διεθνές δίκαιο, και στο πεδίο, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν δράση. Δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις. Από την άλλη, παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας και αξιολογούμε τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο γνωρίζουμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ποιες βάσεις χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας», ανέφερε ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Δεν κλείνουμε τα μάτια»

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι «Η απόσταση μεταξύ μας και του Καστελορίζου, που είναι πολύ κοντά στην Τουρκία, είναι 1900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων των νησιών αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελορίζου, αντίθετα με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Η στάση της Τουρκίας για τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς είναι σαφής. Για εμάς δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια στον εξοπλισμό αυτών των νησιών και στην παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει στο παρελθόν και δηλώνουμε και τώρα πως η Τουρκία δεν θα απέχει από την άσκηση των δικαιωμάτων που της παρέχονται από διεθνείς συμφωνίες. Και η στάση μας σήμερα δεν διαφέρει από αυτήν».

Οι ΗΠΑ άλλαξαν γνώμη

Για τα εξοπλιστικά, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «μέχρι να μπουν σε υπηρεσία τα HÜRJET και KAAN, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απόκτηση προηγμένων, σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και η ποικιλοποίηση του αποθέματος. Στο πλαίσιο της προμήθειας των F16 Block 70, πραγματοποιήσαμε μια αρχική πληρωμή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Με αυτά επρόκειτο να αγοραστούν 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper και θα εκσυγχρονίζαμε 79 από αυτά, αλλά αλλάξαμε γνώμη (το εγκαταλείψαμε). Διότι οι εγκαταστάσεις στην TAI αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να κάνουν από μόνες τους τον εκσυγχρονισμό των F-16. Θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη και εξειδικευμένα πυρομαχικά, το σύνολο των οποίων θα ανέρχεται σε περίπου 6,5-7 δισεκατομμύρια δολάρια». «Δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να δώσουν τα F-35 Έχουμε 6 αεροσκάφη εκεί. Όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι κατασκευάσαμε το KAAN και ότι πετούσε, άλλαξαν γνώμη για τα F-35. Και οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να δώσουν F 35. Δεν υπήρξε εξέλιξη σε αυτό το θέμα. Επιμένουμε και για την επιστροφή του μεριδίου παραγωγής μας και έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 F-35», δήλωσε.

Είναι όλα έτοιμα για τα S-400

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι «στο παρελθόν μεταφέραμε τα αιτήματά μας στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία. Στις τελευταίες συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ, απορρίψαμε τις απαιτήσεις του τύπου ‘θα κάνετε το τάδε, θα κάνετε το άλλο’ για τα S-400. Όλα τα μέρη που θα εγκαταστήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 είναι καθορισμένα.

Τα μέρη που θα εγκατασταθούν, συμπεριλαμβανομένων και των υπόστεγων όπου θα αναπτυχθούν, όλα είναι έτοιμα. Με το που θα δώσουμε μια εντολή, θα μετακινηθεί στην όποια περιοχή για την οποία δώσαμε εντολή. Εντός 12 ωρών, θα έχει εγκατασταθεί ολόκληρο το σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιείται όταν η απειλή αεροπορικής επίθεσης φτάνει στο ύψιστο επίπεδο».

Το Altay το 2025

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε «έχουμε πάνω από 3 χιλιάδες τανκς, θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε τα τανκ Altay στο τέλος του 2025. Για τα Eurofighter, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι «η Γερμανία δήλωσε ότι έχουν βγάλει τις άδειες, οι εργασίες μας συνεχίζονται».

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση, αλλά προτεραιότητά μας είναι η διπλωματία

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξήσει την ένταση και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Χακάν Φιντάν προσθέτοντας ότι «αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύτιμη». Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι ενώ ο τουρκικός στρατός  «είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση», πρόσθεσε ότι «προτεραιότητά μας όμως είναι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικά μέσα».

Ενόψει και της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχει μια στοίβα προβλημάτων» ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και παρέθεσε ως προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών τις θαλάσσιες περιοχές, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, το θέμα μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης σε πρόβλημα ‘τουρκικής μειονότητας’ και μουσουλμανικής μειονότητας. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τον διορισμό μουφτήδων και την εκπαίδευση». Όταν ο δημοσιογράφος παρενέβη για να προσθέσει και το Κυπριακό ανάμεσα στα προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Και οι δύο χώρες έχουν τις θέσεις τους για την Κύπρο». Καμιά ερώτηση δεν του υποβλήθηκε για το Κυπριακό, ούτε και για το τριμερές άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης. Του υποβλήθηκαν ωστόσο 3 ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο. Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

«Υπάρχει διαδικασία εξομάλυνσης σε ηγετικό επίπεδο»

 

Σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Χακάν Φιντάν είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία αναζήτησης εξομάλυνσης που ξεκίνησε ειδικά σε ηγετικό επίπεδο. Ας το θέσουμε έτσι. Αν δείτε τις προηγούμενες περιόδους στην Ελλάδα - δηλαδή από την εποχή που ο Πρόεδρός μας ήταν πρωθυπουργός - όταν έβρισκε απέναντί του ένα κατάλληλο πολιτικό  η επιλογή του ήταν πάντα ‘Πώς μπορούμε λύσουμε αυτό το πρόβλημα;’ Πάντα έδινε το πράσινο φως στις διερευνητικές συνομιλίες».

 

«Το κληροδοτήσαμε από προγόνους μας, ας μην το αφήσουμε στα παιδιά μας»

 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023, έγιναν εκλογές και στην ελληνική πλευρά και ο Μητσοτάκης έλαβε μεγάλη δημόσια υποστήριξη, όπως και ο πρόεδρός μας. Αφού και οι δύο ηγέτες έλαβαν την υποστήριξη του λαού, είπαν: ‘Κληρονομήσαμε αυτό το πρόβλημα από τους προγόνους μας, αλλά ας μην το αφήσουμε στα παιδιά μας, ας καθίσουμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε μεταξύ μας με πολιτισμένο τρόπο’. Υπάρχει λοιπόν ένα καθήκον που έχει ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Πραγματικά αναζητούμε πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο, τηρώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

 

«Πολιτική μη αύξηση έντασης από Μητσοτάκη»

 

Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «κατά καιρούς συμβαίνουν κάποια επεισόδια και γίνονται κάποιες προβοκάτσιες. Τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία. Όμως βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική από τώρα και στο εξής, δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξήσει την ένταση και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο. Με ποιο τρόπο μπορούν να εξελιχθούν πρακτικές λύσεις σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί υπάρχει μια στοίβα προβλημάτων ανάμεσά μας. Δηλαδή θαλάσσιες περιοχές, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, θέμα μειονοτήτων. Με άλλα λόγια, είναι το πρόβλημα της ‘τουρκικής μειονότητας’ και της μουσουλμανικής μειονότητας. Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, τον διορισμό μουφτήδων και την εκπαίδευση.

Και οι δύο χώρες έχουν θέσεις για την Κύπρο. Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο. Υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο. Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε πραγματικά να τα λύσουμε όλα αυτά με τρόπο που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά προς όφελος και των δύο χωρών». «Η ελληνική πλευρά έχει την ίδια προσέγγιση με μας» Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ορισμένα θέματα στην πολιτική είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευαίσθητα», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για τον Πρόεδρό μας να διατηρήσει το ηγετικό χαρακτήρα του και να ακολουθήσει ένα παγκόσμιο όραμα, ειδικά σε ένα θέμα που είναι πολύ ευαίσθητο στην εσωτερική πολιτική, και να εξετάσει το θέμα πάνω από όλα στο όνομα της περιοχής και της ανθρωπότητας».«Προς το παρόν, βλέπουμε ότι στην ελληνική πλευρά, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ομόλογός μου Υπουργός Εξωτερικών έχουν την ίδια προσέγγιση. Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Ελπίζω να δώσει αποτελέσματα τόσο για την ‘τουρκική μειονότητα’ στη Δυτική Θράκη, για όλα τα γενικότερα προβλήματα στο Αιγαίο όσο και για τα ζητήματα της Μεσογείου», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

 

«Πιο εύκολα θα απαντούσα αν δεν  ήμουν ΥΠΕΞ»


Ερωτηθείς για δήθεν προκλήσεις της Ελλάδας και αν αυτά τα θέματα τα θέτει στους συνομιλητές του, ο Χακάν Φιντάν απάντησε: «Σίγουρα. Έτσι, όταν κάνουμε κατ’ιδίαν συναντήσεις μιλάμε για πολλά θέματα. Μιλάμε και για αυτό. Εξηγώ πολύ καθαρά τις δικές μου παρατηρήσεις και ιδέες. Δηλαδή επίσημα.  Η στάση και η γνώμη μας είναι ξεχωριστό θέμα. Αλλά μοιράζομαι τις παρατηρήσεις μου και ως άνθρωπος και ως κάποιος που σκέφτεται αυτά τα θέματα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα, υπάρχουν απαντήσεις που θα μπορούσα να δώσω πιο εύκολα σε αυτό το ερώτημα αν δεν ήμουν τώρα Υπουργός Εξωτερικών. Εννοώ, ούτε εγώ ούτε οι Έλληνες συνάδελφοί μου δεν θέλουμε να προκαλέσουμε τον κόσμο που είναι εκεί, αλλά η παρατήρησή σας είναι σωστή ως εξής: Δεν είμαστε μια χώρα που καθορίζουμε την πολιτική μας μέσω της Ελλάδας». Ο Χακάν Φιντάν πρόσθεσε: « Δόξα τω Θεώ, αυτή η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πολύ, έχει γίνει πολυδιάστατη, εξετάζει πολύ πιο σημαντικά, πιο στρατηγικά και πολύ υψηλότερα ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τα προβλήματα εδώ. Οχι. Είμαστε όμως σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε από μια πιο σφαιρική και ευρύτερη προοπτική». «Κύριο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδας ήταν πάντα η Τουρκία» Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Έχουμε δηλαδή συμφέροντα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και την Ασία-Ειρηνικό. Προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα, και όταν κοιτάξετε την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας, η διακοπή της σχέσης της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και η στάση της να αυτοπροσδιορίζεται σε σχέση με τον άλλο, δηλαδή με εμάς, είναι αναπόφευκτα ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε πως «για ένα διάστημα υπήρχε μεγάλη ένταση με τη Μακεδονία. Λόγω της Βόρειας Μακεδονίας, υπήρχαν σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ιστορία και την ταυτότητά της Ελλάδας. Επικεντρώθηκαν λίγο εκεί. Εκτός όμως από αυτό, το κύριο ζήτημα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ήταν πάντα η Τουρκία, ειδικά την περίοδο που υπήρχαν δεξιές κυβερνήσεις». «Η ηρεμία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή είναι πολύτιμη»  Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχει ήδη ένας μεγάλος πόλεμος σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύτιμη. Εδώ είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε υπεύθυνα».«Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε πρόκληση. Έχει λάβει οδηγίες για το θέμα. Προτεραιότητά μας όμως είναι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικά μέσα».

 

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αστεία»

 

Ερωτηθείς για την κριτική από την αντιπολίτευση ότι η Τουρκία έχει κάνει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε: «Τώρα, θα ήθελα να πω το εξής: Μην διαδίδετε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση για εθνικά θέματα, εννοώ για κάθε θέμα, τα εθνικά θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σοβαρή υπόθεση, όχι αστεία. Αυτά είναι σοβαρά κρατικά ζητήματα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή».«Αυτό δεν είναι ένα πεδίο όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι του έρχεται στο μυαλό κάθε μέρα. Οι άνθρωποι εδώ πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους», ανέφερε. 

Αρχές του 2025 το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αποφάσισαν Μητσοτάκης – Ερντογάν σύμφωνα με Αναντολού

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, «κατά την συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2025».

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Ταγίπ Ερντογάν τους καλωσόρισε όλους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, είπε: «Πώς είστε; Χαίρομαι που σας βλέπω. Είμαι καλά». Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του: «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σας».

Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν το προσεχές διάστημα στην Αθήνα, για να ξεκινήσει η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για διερεύνηση κοινού εδάφους για το αν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τέλος, αυτό που κρατά η ελληνική πλευρά  από την ομιλία Ερντογαν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσίων στη βάση του διεθνούς δικαίου. 

Έκπληξη η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ: Δεν ήταν στο πρόγραμμα Ερντογάν!

Έκπληξη χαρακτηρίζουν  τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι η συνάντηση δεν ήταν καν στο πρόγραμμα Ερντογάν!

Εκτιμάται πως αυτός ήταν και ο λόγος που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν καμιά ενημέρωση, αν και παραμένει το ερώτημα γιατί δεν είχε ανακοίνωσει η Άγκυρα τη συνάντηση η οποία είχε κλείσει πριν ο Τούρκος Πρόεδρος φτάσει στην Νέα Υόρκη.

Το CNNTurk σχολίασε πως η συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την οποία μίλησε πάλι για δύο κράτη στην Κύπρο και κάλεσε διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με το CNNTurk, αυτά τα μηνύματα θα μετέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μπορούμε να προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα προς το μέλλον

Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γ.Σ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η τουρκική προεδρία δεν κάνει καμιά αναφορά στο Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη».

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «τονίζοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Γάζα, στοχεύουν αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κρίση στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα χωρίς εμπόδια».

 

Γενί Σαφάκ: Οι ΗΠΑ θα φέρουν Ελλάδα - Τουρκία αντιμέτωπες – Μετατρέπουν τους πολέμους σε ευκαιρίες

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται επίσης να κατασκευάσουν στρατιωτικές οχυρώσεις στη Κυπριακή Δημοκραία, θα πυροδοτήσουν την κούρσα των εξοπλισμών στο νησί και θα φέρουν ξανά αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι εγγυήτριες χώρες, υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ σχολιάζοντας τη συμφωνία οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες και πάλι τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν 4 βάσεις στην Ελλάδα. «Η βάση Σούδα στην Κρήτη, το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, η Αλεξανδρούπολη και η βάση του Λιτόχωρου άνοιξαν για χρήση από τις ΗΠΑ. Η εν λόγω κίνηση οδήγησε στην κλιμάκωση των ήδη τεταμένων εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Οι ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται επίσης να κατασκευάσουν στρατιωτικές οχυρώσεις στη 'νότια Κύπρο’, θα πυροδοτήσουν την κούρσα των εξοπλισμών στο νησί και θα φέρουν ξανά αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι εγγυήτριες χώρες», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Κρήτη μετατράπηκε σε βάση των ΗΠΑ

 

Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ακόμη ότι «με το πρόσχημα της ενίσχυσης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν εκατοντάδες τεθωρακισμένα στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη, 50 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, και έστειλαν 10 μαχητικά αεροσκάφη F-35 και 14 F-15 και 500 στρατιώτες στη βάση της Σούδας. Η Σούδα είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, η οποία επένδυσε πρόσφατα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον εκσυγχρονισμό της βάσης, έχει δηλώσει την επιθυμία της να παραμείνει μόνιμα στη Μεσόγειο».

 

Μετατρέπουν τους πολέμους σε ευκαιρίες

 

Όπως υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ «η παρουσία της Ρωσίας που μειώθηκε στην περιοχή μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να κάνουν μια κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2022, οι ΗΠΑ ήραν το 35ετές εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει στην 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’. Παλαιότερα η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' κάλυπτε τις στρατιωτικές της ανάγκες από τη Ρωσία λόγω του αμερικανικού εμπάργκο».

 Τσελίκ: Οι συμφωνίες Ελλάδας- Αιγύπτου είναι εις βάρος του Καϊρου

Οι συμφωνίες Ελλάδας- Αιγύπτου είναι εις βάρος του Καϊρου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ενώ ισχυρίστηκε ότι μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι μια σχέση καζάν – καζάν (όλοι κερδίζουν).

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk, ο Ομέρ Τσελίκ είπε: «Τώρα, ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά ήταν ενδιαφέρον, κάναμε αυτή τη δήλωση και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου».

 

«Με Τουρκία είναι μια σχέση καζάν-καζάν»

 

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, μετατράπηκε σε μια μικρότερη περιοχή. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (winwin) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν πάνω σε αυτά».

 

«Η Μεσόγειος έχει γεμίσει πολεμικά πλοία»

 

Για την διμερή ατζέντα Τουρκίας – Αιγύπτου, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «υπάρχει η ατζέντα για τη Γάζα, αλλά υπάρχει επίσης και μια πολύ μεγαλύτερη διμερής ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Tο πιο σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο που δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος για να βγουν τα αλιευτικά σκάφη. Παντού έχουν γεμίσει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις δύο μεγάλες χώρες, την Τουρκία και την Αίγυπτο, να αναπτύξουν κοινές πολιτικές εδώ, τόσο σε ό,τι αφορά το μέλλον της περιοχής όσο και σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση αυτών των συγκρουσιακών διαδικασιών».

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε πως «ως εκ τούτου, τόσο η επίσκεψη του προέδρου μας όσο και η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου εδώ στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Διότι πρόσφατα, αν προσέξατε, το Ισραήλ άρχισε να στοχοποιεί και να απειλεί άμεσα το αιγυπτιακό κράτος, καθώς και τον Λίβανο. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν το κάνει de facto, παίρνει προφορικά αυτή τη στάση απέναντι στο αιγυπτιακό κράτος και την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Μια τέτοια εικόνα θα πήγαινε την κατάσταση σε πολύ χειρότερες διαστάσεις. Επομένως, σε αυτό ακριβώς το στάδιο, αυτό το πλαίσιο μεταξύ του προέδρου μας και του Αιγύπτιου προέδρου, αυτό το πλαίσιο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας για την περιοχή».

Οι αναφορές Μητσοτάκη για Γαλάζια Πατρίδα ενόχλησαν τον τουρκικό Τύπο

 

Αρνητικά σχολιάζει ο τουρκικός τύπος την αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοκάτη στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ότι συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Σχολιάζουν ότι ο Έλληνας ηγέτης παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, συνέχισε να κατηγορεί την Άγκυρα για αναθεωρητισμό. Κάνουν επίσης λόγο για δήθεν  ‘Ξέσπασμα από την Ελλάδα’.

 

‘Απαισιοδοξία από Μητσοτάκη’

 

Η Χουριέτ με τίτλο «Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και πάλι στα χείλη του Μητσοτάκη», γράφει ότι «ο  Έλληνας ηγέτης Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτόν τον μήνα, υποστήριξε ότι η πολιτική της Άγκυρας για τη Γαλάζια Πατρίδα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της πολιτικής της ‘Γαλάζιας Πατρίδας΄ της Τουρκίας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι ‘δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τις δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Υπήρξαν κάποια θετικά πράγματα στην πρόσφατη διαδικασία προσέγγισης’».

 

‘Κρίσιμες δηλώσεις’

 

Η Τζουμχουριέτ με τίτλο «Ξέσπασμα για την Γαλάζια Πατρίδα από τον Μητσοτάκη», γράφει ότι «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε κρίσιμες δηλώσεις χθες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση των ηγετών μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας. Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης στοχοποίησε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή. Ο Έλληνας ηγέτης παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, συνέχισε να κατηγορεί την Άγκυρα για αναθεωρητισμό. ‘Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αναγνωρίζω με σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας’. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 23-27 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι θα θέσει επίμονα το ζήτημα».

 

‘Εξοπλιστήκαμε λόγω Τουρκίας’

 

Η Μιλλιέτ με τίτλο «Η Τουρκία ως δικαιολογία για τον υπερεξοπλισμό» γράφει ότι «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χρειάζονται σημαντικό μέρος των επενδύσεων που έκαναν για να αυξήσουν την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την Τουρκία, δήλωσε τα εξής : ‘Γνωρίζω τις δυσκολίες στην διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία. Εξαρχής το προσέγγιζα με ρεαλισμό κρατώντας τα θετικά για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών:  Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, η καλύτερη συνεργασία για το μεταναστευτικό και η βίζα εξπρές για Τούρκους επισκέπτες...’. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναγνωρίζει με σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ενώ απέδωσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στα προβλήματα με την Τουρκία, λέγοντας ότι «αν πιστεύαμε ότι είχαμε λύσει τα προβλήματά μας για τα επόμενα χρόνια, δεν θα χρειαζόμασταν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων που έχουμε κάνει για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων». Αναφέροντας ότι το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση θέλουν να εστιάσουν στην καινοτομία στον τομέα των συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Μητσοτάκης είπε ότι θέλουν να εξοπλίσουν με αυτά τα συστήματα τις υπάρχουσες φρεγάτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

 

Τουρκάλα καθηγήτρια: Οι Έλληνες φοβούνται ακόμα τους Τούρκους

Οι Έλληνες φοβούνται ακόμα τους Τούρκους, δήλωσε η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά Αϊσέ Κιουτσιούκ υποστηρίζοντας η ελληνική εθνική ταυτότητα γεννήθηκε μέσα από τον αντιτουρκισμό.

Στην ερώτηση, πόση επιρροή έχει ο φόβος για τους Τούρκους και ο αντιτουρκισμός στην ελληνική εσωτερική πολιτική, η Αϊσέ Κιουτσιούκ απάντησε ότι «ο φόβος για τους Τούρκους συνεχίζεται πάντα στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα. Στην πραγματικότητα, το κύριο ζήτημα εδώ είναι ότι η ελληνική ταυτότητα, η ελληνική εθνική ταυτότητα γεννήθηκε μέσα από τον αντιτουρκισμό, την αντίσταση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και κατά τη διάρκεια της ιστορίας επεκτάθηκε προς τα ανατολικά κερδίζοντας έδαφος έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα στην Ελλάδα,αυτοί οι τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας ονομάζονται ήδη Τουρκοκρατία και περιγράφονται επίσης ως μια πολύ σκοτεινή περίοδος κατά την οποία η ελληνική ταυτότητα καταπνίγεται. Βλέπουμε μάλιστα σε βιβλία ιστορίας ότι διέγραψαν ακόμη και το κομμάτι της Τουρκοκρατίας για μια περίοδο. Επομένως, πρέπει να ειπωθεί ότι αυτές οι ταυτότητες, που κατασκευάζονται διαρκώς σε αντιπαράθεση, βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο της σύγκρουσης σήμερα, της σύγκρουσης Τουρκίας-Ελλάδας».

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web