Ομογένεια

 Στην Αγία Τριάδα…στην καρδιά της Πόλης…

Στην καρδιά της Πόλης, στο Πέρα και στην  πλατεία Taksim γιορτάστηκε στο Ναό της Αγίας Τριάδας της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου, έναν από τους σημαντικότερους της Ορθοδοξίας στην Πόλη, η εορτή του Αγίου Πνεύματος. Μαζί με τον Ναό την Αγίας Τριάδας της Χαλκηδόνας αποτελούν τα τοπόσημα της Ρωμαίικης Ομογένειας στις δύο ακτές του Βοσπόρου και αντανακλούν τον πλούτο και τη δύναμη των Ρωμιών στα τέλη του 19ου αι.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χοροστάτησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, κ. Στέφανος και παρέστησαν ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράραντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων, κ. Βενιαμίν. Τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν επισκέπτες από το εξωτερικό καθώς και ομογενείς από την Πόλη.

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας καλωσόρισε τον Πατριαρχικό Επίτροπο Σεβασμιώτο Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο στην Κοινότητα και επαίνεσε το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τα μέλη της Επιτροπής.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας, κ. Γιώργος Παπαλιάρης, μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και παρουσίασε το μέχρι τώρα έργου της  Εφοροεπιτροπής κάνοντας λόγο για την ανοικοδόμηση των κελιών στον αυλόγυρο του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, τις εργασίες διαμόρφωσης  στο σχολείο του Νανέ σε ξενώνα και την ανέγερση οικοδομής σε Κοινοτικό οικόπεδο. Ευχαρίστησε τους δωρητές, κυρίως τον αείμνηστο ομογενή Γιάννη Θεοδώρου για την παραχώρηση διαμερίσματος, αλλά κι όσους προσφέρουν στο Συσσίτιο και στο Δημιουργικό Εργαστήρι Αγίας Τριάδας. Βέβαια η Κοινότητα δηλώνει παντοιοτρόπως τη στήριξή της στα Ομογενειακά σχολεία καθώς και την συμμετοχή μαθητών σε κατασκηνωτικά προγράμματα στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Τέλος ως Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ ο κ. Παπαλιάρης μίλησε για την κατασκευή σπιτιών στη περιοχή της Αντιόχειας που πλήγηκε από τους σεισμούς.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος μετέφερε τις ευχές της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου κι έδωσε τα συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής για το έργο τους.

Η πανηγυρική ημέρα έκλεισε στο αυλόγυρο του Ναού με τη δεξίωση που παρατέθηκε από την Εφοροεπιτροπή στους επισκέπτες και τους Ομογενείς που παραβρέθηκαν στην πανηγυρική γιορτή.

Ονομαστήρια Πατριάρχου στο μεγαλόπρεπο ανακαινισμένο Μαρασλή – Γράφει η Μαρία Δήμου

 

Ζώντας στην Πόλη γίνεται κανείς συμμέτοχος, έστω και ηθικά, στον αγώνα που δίνει η Ρωμαίικη Κοινότητα για την ανάκτηση, τη διατήρηση και τη συντήρηση της πολύτιμης και πολυσήμαντης κληρονομιάς της.  Αιώνες  πολυκύμαντης ιστορίας, που αντικατοπτρίζεται στα δεκάδες ακίνητα, με τα οποία προίκισαν  μέλη της ομογένειας αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα του απανταχού ελληνισμού  την Βασιλεύουσα και τη Ρωμιοσύνη. Κι ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν κτίρια που στεγάζουν τα ομογενειακά εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Κτίσματα κυρίως του τέλους του 19ου αιώνα, σύμβολα της τελευταίας άνθισης που γνώρισε ο ελληνισμός της Πόλης. Την περίοδο που η Οθωμανική Αυτοκρατορία κλυδωνιζόταν και τα έθνη των Βαλκανίων έθεταν τις βάσεις της δημιουργίας ανεξάρτητων κρατών, Ρωμιοί από όλες της περιοχές της αυτοκρατορίας ισχυροποιούσαν τη θέση τους στην οικονομική, την κοινωνική αλλά και την πολιτική ζωή. Μορφωμένοι, κοσμοπολίτες, οικονομικά ισχυροί πιστεύουν στη δύναμη της εκπαίδευσης και στη δημιουργία ενός μορφωμένου, καλλιεργημένου και οικονομικά ισχυρού σώματος που θα αποτελέσει το πιο δυναμικό και ζωντανό κομμάτι του Ρωμαίικου έθνους.  Και το μεγαλείο αυτής της ιδέας θέλουν να αντικατοπτρίζεται και στα κτίρια που θα στεγάσουν τα σχολεία των παιδιών των Ρωμιών.

Μαρασλής…ο δήμαρχος Οδησσού

 

Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζάππειο και Ζωγράφειο αποτελούν τα διαμάντια στο στέμμα των πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτά και κυρίως τη Μεγάλη του Γένους Σχολή θέλησε να συναγωνιστεί και να σταθεί το όνομά του δίπλα σ’ αυτά των μεγάλων ευεργετών ο Γρηγόρης Μαρασλής. Ο επί πολλά έτη Δήμαρχος της Οδησσού, με έντονη δράση τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό χώρο, θέλησε να κοσμίσει με μία αστική σχολή την περιοχή του Φαναρίου. Ένα σχολείο που, όπως θα ήθελε, μπορεί να βρισκόταν στα «πόδια» της Μεγάλης Σχολής αλλά όχι στη σκιά της. Ένα δημοτικό σχολείο για τα παιδιά που θα συνέχιζαν κατόπιν τις σπουδές τους στη Μεγάλη Σχολή.

Το ποσό που προσέφερε, αυτό των 2.500 χρυσών λιρών, θεώρησε πως ήταν ικανό να καλύψει την ανέγερση και με επόμενες δωρεές θα στήριζε και τη λειτουργία του. Δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε. Το διώροφο οικοδόμημα με την αρχαιοελληνική πρόσοψη, με το επιβλητικό αέτωμα και τους τέσσερις κορινθιακούς κίονες, χωμένο στο στενό δρόμο δίπλα στον Πατριαρχικό Ναό, δεν εντυπωσίαζε και δεν  προκαλούσε το θαυμασμό των περαστικών. Ο Μαρασλής εγκαταλείπει την ιδέα της στήριξης της λειτουργάς και το Μαρασλή, όπως αποκαλούν πια οι Ρωμιοί το σχολείο τους, μπαίνει στον αγώνα της αναζήτησης χρηματοδότησης. Το Πατριαρχείο το παίρνει υπό την προστασία του και όπως γίνεται για όλα τα εκπαιδευτήρια οι  έρανοι στους ναούς είναι μια πηγή εσόδων.

Γνώρισε μέρες δόξας…

 

Από το 1899, που λαμβάνεται η άδεια ανοικοδόμησης, το 1900 που αρχίζουν οι εργασίες και το 1901 που ανοίγει τις πόρτες του σε 463 μαθητές του, μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αι. που κλείνει εξ αιτίας της ανυπαρξίας παιδιών στην  ευρύτερη περιοχή Φαναρίου, το Μαρασλή γνώρισε μέρες δόξας. Πόσα πόδια ανέβηκαν τη μαρμάρινη σκάλα για να γεμίσουν τις αίθουσες του πρώτου ορόφου! Πόσες φωνές αντήχησαν στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου και τι παιχνίδια παίχθηκαν στην εσωτερική αυλή του! Πόσα παιδιά έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν στα θρανία του και πόσες σκανδαλιές έκαναν στους διαδρόμους του!

Τα δεινά όμως των Ρωμιών οδηγούν κι αυτό το σχολείο στη σιωπή, στην αδράνεια και στο σκοτάδι. Οι φθορές είναι μεγάλες και το μέλλον για επαναλειτουργία δυσοίωνο. Το όνειρο του Μαρασλή φαίνεται να σβήνει εκεί στο σοκάκι λίγο πιο μέσα από την ακτή του Κεράτιου κόλπου.

Οι Ρωμιοί δεν αφήνουν την πολιτιστική τους κληρονομιά…

 

Οι Ρωμιοί όμως δεν αφήνουν έτσι την πολιτιστική τους κληρονομιά. Υλική κι άυλη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς τους και γι’ αυτό έμαθαν να αγωνίζονται και τελικά να νικούν. Έτσι έγινε και με το Μαρασλή. Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Πρωτόθρονο της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο τιμόνι και σε απόλυτη συνεργασία με τον ΣΥΡΚΙ και τον Πρόεδρό του κ. Γιώργο Παπαλιάρη, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, βρήκαν τους πόρους  κι έδωσαν και πάλι ζωή στο μεγαλόπρεπο κτίριο. Κάτω από την εποπτεία Φαναρίου και ΣΥΡΚΙ δημιουργήθηκε μια καλά οργανωμένη ομάδα από ειδικούς, που έφεραν μέσα σε λίγα χρόνια σε πέρας το έργο της αποκατάστασης και παρέδωσαν ένα ανανεωμένο, σύγχρονο, αλλά με σεβασμό στο αρχικό οικοδόμημα, χώρο πολλαπλών χρήσεων, που θα ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Τη Δευτέρα με την ευκαιρία της παραμονής της ονομαστικής εορτής της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου τελέσθηκε ο αγιασμός του νέου Μαρασλιού. Μέσα σε πνεύμα ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχτηκε Ρωμιούς, Τούρκους και επισκέπτες από την Ελλάδα κι όλον τον κόσμο  στην αίθουσα εκδηλώσεων και την εσωτερική αυλή παραθέτοντας δεξίωση και παρουσιάζοντας τους το χώρο του νέου πολιτιστικού κέντρου.

Το Μαρασλή θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να παρατίθενται γεύματα στην τραπεζαρία που ετοιμάστηκε στον υπόγειο χώρο αλλά και να φιλοξενούνται επισκέπτες στους κοιτώνες που ετοιμάστηκαν στο δεύτερο όροφο.   

Μια ακόμα λαμπρή σελίδα ανοίγεται στα ρωμαίικα τεκταινόμενα στην Πόλη, που δίνει θάρρος και κουράγιο σε όσους πρωτοστατούν αλλά κι σε όσους αφανώς στηρίζουν τον αγώνα της Ρωμαίικης Κοινότητας, για να μη χαθεί τίποτε και για να κερδηθεί ό,τι χάθηκε.

Συγχαρητήρια σε όλους!

 

 

Αποφοίτηση: Τα ομογενειακά σχολεία ενώνουν τις δυνάμεις τους - Γράφει η Μαρία Δήμου

Άλλη μια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος κι ένας ακόμα κύκλος στην Ομογενειακή εκπαίδευση της Πόλης ολοκληρώνεται. Ζάππειο, Ζωγράφειο,  Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και η Ίμβρος συνεχίζουν την παράδοση αιώνων καλλιεργώντας την ελληνομάθεια, την κοινοτική κουλτούρα και παράδοση αλλά κυρίως αναπτύσσοντας ανάμεσα στα πιο νέα μέλη της ρωμαίικης ομογένειας το αίσθημα του ανήκειν στην κοινότητα.

Τα ρωμαίικα αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτέλεσαν τους πυλώνες της διατήρησης και της μεταλαμπάδευσης της ελληνικής γλώσσας, της ορθοδοξίας και του πολιτισμού, που έκαναν τους Ρωμιούς να ξεχωρίζουν και να διαπρέπουν σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του νέου Τουρκικού κράτους.

Γιατί εκτός από παροχή γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων τα σχολεία αυτά συνεχίζουν να διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε δουλεύοντας προγράμματα είτε φιλοξενώντας διακεκριμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες, επαγγελματίες.

Το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς όμως πάντα συνοδεύεται από διοργανώσεις που δίνουν χαρά και ενθουσιασμό στους μαθητές και τις μαθήτριες. Γιορτές, παραστάσεις, μουσικές και χοροί, παιχνίδια, κι ό,τι άλλο θα βοηθούσε να πανηγυρίσουν τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και την έναρξη των πολυπόθητων διακοπών.

 

 

Το Ζάππειο τόλμησε ένα άνοιγμα…

Έτσι έκλεισε κι ο 2ος κύκλος των Εργαστηρίων Πολιτισμού του Ζαππείου με τον πιο λαμπρό τρόπο. Μια ιδέα, που τηνπερασμένη χρονιά ξεκίνησε δειλά δειλά να γίνεται πράξη, τείνει να γίνει θεσμός καθώς αγκαλιάστηκε από παιδιά και γονείς.

Το Ζάππειο, το μεγάλο Ομογενειακό σχολείο πρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης στην Πόλη, τόλμησε ένα άνοιγμα προς τουςελληνόφωνους μαθητές που φοιτούν και στα ομογενειακά και σε ξένα ιδιωτικά σχολεία θέλοντας να ενισχύσει τοπνεύμα του "ανήκειν" στην Κοινότητα δημιουργώνταςδεσμούς ανάμεσα στα πιο νέα μέλη της αλλά και να καλλιεργήσει την ελληνομάθεια.

Η αρχαία ελληνική μυθολογία, ο αρχαίος κόσμος, οι εικαστικές τέχνες, η παραδοσιακή μουσική και οι χοροί ήτανοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιηθηκαν τα παιδιά στα τμήματα των Εργαστηρίων.

Η φαντασία, η δημιουργικότητα, ο ενθουσιασμός και ησυνεργασία ήταν τα στοιχεία που ανέπτυξαν παιδιά τωνπρώτων τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η γιορτή που διοργανώθηκε για τη λήξη της φετινήςπεριόδου με θέμα την αφή της ολυμπιακής φλόγας ενθουσίασε και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους κι έγινε παράλληλα με την εικαστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, φιλοξενούμενοι αλλά και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, Πρέσβης κ. Κούτρας, χειροκρότησαν τους μικρούς μαθητές.

 

 

Τα ομογενειακά σχολεία γιορτάζουν μαζί…

Η λήξη όμως της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί και το τέλος της σχολικής ζωής για τους μαθητές και τις μαθήτριες της 12ης τάξης (3ης Λυκείου). Γι’ αυτούς η παράδοση των τελευταίων ετών απαιτεί τη διοργάνωση ενός χορού, του γνωστού μπάλου. Στα χνάρια των ευρωπαϊκών προτύπων με τους χορούς των ντεμπιτάντ, το Ζάππειο αρχικά, διοργάνωνε τον καιρό που αυτό ήταν παρθεναγωγείο, τον χορό των τελειόφοιτων μαθητριών του. Πολύ αργότερα, μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον πάντα δραστήριο Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ξεκίνησε και το Ζωγράφειο τη διοργάνωση χορού αποφοίτων. Τα τρία Λύκεια της Πόλης, Ζάππειο, Ζωγράφειο και Μεγάλη Σχολή μέχρι το 2020 πραγματοποιούσαν ξέχωρα, άλλα στον κήπο του σχολείου κι άλλα σε εξωσχολικούς χώρους με περισσή φροντίδα και λάμψη τον χορό αυτό. Τα τελευταία όμως 4 χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους και με πνεύμα συνεργασίας και ενότητας γιορτάζουν όλοι μαζί οι μαθητές των ομογενειακών μας σχολών την αποφοίτησή τους.

Φέτος όπως και πέρσι ο χορός αυτός φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Conrad Hilton και συμμετείχαν και οι απόφοιτοι της Ίμβρου.

Τη διοργάνωση είχαν οι  Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνωντων Σχολείων και τίμησαν με την παρουσία τους η ΑΘΠ οΟικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, ο Πρέσβης κ.Κούτρα Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, ηΣυντονίστρια Εκπαίδευσης κ Ευαγγελία Ρόγκα, εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι των παιδιών.

 

Ο κύκλος κλείνει με Μπομοντιάδα…

 

Τέλος ο κύκλος των εκδηλώσεων αναμένεται να κλείσει με την Μπoμοντιάδα, τη γιορτή μπύρας, που διοργανώνει κάθε χρόνο από την ίδρυσή του και μετά ο Σύνδεσμος ΑποφοίτωνΖωγραφείου θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποδεχθεί τα νέα του μέλη. Η εκδήλωση πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο μπύρας Bomonti, όπου στις εγκαταστάσεις του γινόταν τα πρώτα πάρτι του Συνδέσμου. Μπυροποσία, φαγητό, χορός αλλά και μπουγελώματα μαθητών και διευθυντή, που το απολαμβάνει κάθε χρόνο με περισσή χαρά αποχαιρετώντας μια ακόμα φουρνιά μαθητών του.

Ακόμα κι αν το μαθητικό δυναμικό των ρωμαίικων σχολείων έχει δραματικά μειωθεί, εκπαιδευτικοί και φορείς κρατούν ζωντανή τη φλόγα της εκπαίδευσης και μεταλαμπαδεύουν το πνεύμα και το γράμμα της ρωμιοσύνης.

 

 

Έκθεση αποκατάστασης της αλήθειας στην Πόλη: Πρώτα ο Ζάππας και μετά ο Πιέρ ντε Κουμπερντέν

Μια έκθεση που στόχο έχει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, διοργανώθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το πολιτιστικό κέντρο του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Τίτλος της έκθεσης: «Το όραμα του Ευαγγέλη Ζάππα από τα Ολύμπια του 1859 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του σήμερα». Και τί μάθαμε; Μάθαμε ότι η ιστορική αλήθεια είναι πως ο πρώτος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερντέν το 1896, όπως είναι το επίσημο αφήγημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά ο εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας πολύ νωρίτερα το 1856. Παρουσιάστηκαν τα πλούσια σχετικά αρχεία του Συλλόγου των Αθηναίων και η πολυετής έρευνα του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά για το όραμα του Ευαγγέλη Ζάππα και τα Ολύμπια. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση αναμένεται να ταξιδέψει σύντομα και στην Ελλάδα.

Η ζωγράφος Όλγα Αλεξοπούλου είχε την έμπνευση και την αρχική ιδέα για την έκθεση καθώς ενώ η εικαστική Επιμελήτρια,  Ίριδα Κρητικού, ευαισθητοποίησε και τους 24 καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα παρουσιάστηκαν.

 

«Ομολογώ ότι δεν γνώριζα…»

 

Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας ανέφερε: «Ομολογώ ότι δεν γνώριζα για την συμβολή τουευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα καθώς και του εξάδελφου του Κωνσταντίνου Ζάππα στη γέννηση της ιδέας της Αναβίωσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη νεότερη ιστορία.

 Διάβασα και εγώ, όπως και εσείς φαντάζομαι, ότι «η σύλληψη της ιδέας αυτής από τον βαθύπλουτο φιλόπατρη Έλληνα της Βλαχίας, Ευαγγέλη Ζάππα, επισφραγίστηκε με σχετική επιστολή του προς το Βασιλιά Όθωνα, με πρόταση διεξαγωγής των αγώνων την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας στα ερείπια του αρχαίου Παναθηναϊκού σταδίου, η οποία συνοδεύθηκε από χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 φράγκων.

Το ότι αυτή η πρόταση μετεξελίχθηκε στην αντιπρόταση της διοργάνωσης των «Ολυμπίων», ενός δηλαδή «ανά τετραετία διαγωνισμού βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων που θα συνοδεύονταν από αθλητικούς αγώνες και άλλους διαγωνισμούς» δεν ακυρώνει την αρχική ιδέα.

Αντιθέτως, συνιστά μια απόδειξη περί την υφέρπουσα επιθυμία της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που υλοποιήθηκε τελικά  από τον Πιέρ ντε Κουμπερτίν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896».

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με το «Σύλλογο των Αθηναίων», με την επιστημονική αρωγή του Προέδρου του, κ. Ελευθερίου Σκιαδά, τη «Ζάππειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης» υπό τη Διεύθυνση των κυριών Ρίκας Παντελάρα για το Γυμνάσιο-Λύκειο και Ευαγγελίας Κανάρη για το νηπιαγωγείο-δημοτικό ενώ οι μαθητές του Εργαστηρίου Πολιτισμού του Ζαππείου κόσμησαν με τα έργα τους την έκθεση.

 

Και μαθητές Ζαππείου το οποίο ίδρυσε ο Ζάππας το 1875

 

Στην έκθεση συμμετέχουν: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Αγγελική Γιαννακίδου (εκπροσώπηση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης), Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Αποστόλης Ιτσκούδης, Δέσποινα Καλλιγά, Νίκος Κιτμερίδης, Μαρία Κοσμίδου, Βασίλης Λιαούρης, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Σπυριδούλα Πολίτη, Βαγγέλης Πουλής, Βίκυ Σαμουηλίδου, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Βιργινία Φιλιππούση, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη. Ιδιαίτερα συγκινητική, είναι ακόμη η συμμετοχή των μαθητών του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου (έργο κι αυτό λαμπρό του Κωνσταντίνου Ζάππα στην Κωνσταντινούπολη, ιδρυθέν το 1875 κατά την επιθυμία και στη μνήμη του εξαδέλφου του και ένα από τα τρία ελληνικά σχολεία που παραμένουν ως σήμερα σε λειτουργία), που έχοντας ήδη συμμετάσχει σε εικαστικά εργαστήρια με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 

Το Ζάππειο άνοιξε τις πόρτες του

 

Στο πλαίσιο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που συνοδεύουν την έκθεση, τα παιδιά του Ζαππείου θα συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκεστο Ζάππειο Εκπαιδευτήριο. Το Ζάππειο άνοιξε τις πόρτες του σε μια τέτοια σημαντική εκδήλωση κάνοντας την παρουσία του αισθητή. Ταυτόχρονα εντάσσοντας στις δραστηριότητές του και παιδιά άλλων σχολείων προώθησε την ελληνομάθεια και έστειλε μήνυμα ενότητας όπως ακριβώς ορίζει το ολυμπιακό πνεύμα, κτίζοντας γέφυρες πολιτιστικού διαλόγου.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web