Φαγητό

Τα 100 καλύτερα πιάτα με αυγά από το Taste Atlas: Τέσσερις γεύσεις από την Τουρκία – 4η η ελληνική στραπατσάδα


Ο διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός Taste Atlas αποκάλυψε τα 100 πιο αγαπημένα πιάτα με αυγά στον κόσμο.  Στην τέταρτη θέση είναι η ελληνική στραπατσάδα και στην Πέμπτη θέση τα Αυγά με σπανάκι από την Τουρκία. Την πρώτη θέση στη λίστα κατέχει το Ajitsuke tamago (αυγό ramen), μια ιαπωνική λιχουδιά.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν και τις άλλες τρεις γεύσεις από την Τουρκία στη λίστα που καθορίζονται από τις ψήφους των χρηστών: το Μένεμεν στην 10η θέση, η Καϊγκάνα (Kaygana) στην 20η θέση και το Çılbır (αυγό ποσέ) στην 30η θέση.

Πρώτο το ιαπωνικό ‘ατζιτσουκέ ταμάγκο’

Σύμφωνα με το περιοδικό: «Το ατζιτσουκέ ταμάγκο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μαλακά αυγά βουτηγμένα σε mirin (ξύδι ρυζιού) και σάλτσα σόγιας. Οι κρόκοι αυγών πρέπει να έχουν τη σύσταση της πουτίγκας όταν προετοιμάζονται σωστά.
Τα αυγά τρώγονται ως σνακ, ως μέρος του μπέντο ή συνηθέστερα προστίθενται στο ramen. Τα αυγά βράζονται για λίγα λεπτά για να διατηρηθούν οι κρόκοι ρευστοί και στη συνέχεια ψύχονται και μουλιάζονται σε συνδυασμό νερού, mirin και σάλτσας σόγιας (κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για αρκετές ημέρες).

Στραπατσάδα 
Στραπατσάδα είναι πιάτο, που φτιάχνεται από σάλτσα ντομάτας, φέτα, αβγά και πιπεριά. Μοιάζει με την ομελέτα αλλά στη στραπατσάδα είναι χαρακτηριστική η χρήση της ντομάτας και της φέτας. Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι. Το όνομα της το πήρε από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει 1.κακομεταχειρίζομαι 2.κόβω μικρά κομματάκια.
Τα βασικά υλικά είναι ντομάτα, φέτα, αβγό.
Βέβαια αφού η σάλτσα ντομάτας περιέχει μια εν μέρη ξινή γεύση πολλά νοικοκυριά επιλέγουν να προσθέσουν και λίγη ζάχαρη ή οτιδήποτε άλλο με γλυκιά γεύση για να ισοροπίσουν το συνολικό πιάτο.


Για τις γεύσεις από την Τουρκία το περιοδικό αναφέρεται ως εξής:

Αυγά με σπανάκι

Τα αυγά με σπανάκι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο γρήγορο, χορταστικό και υγιεινό. Φτιάχνεται από μείγμα αυγών, σπανάκι, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, πιπεριές τσίλι και σκόρδο. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά προσθέτουμε το σπανάκι και το μπούκοβο  (pul biber).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά στο τηγάνι και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια. Αυτό το πιάτο σερβίρεται ζεστό, είτε μόνο του είτε με ψωμί κρούστας και ένα ποτήρι γιαούρτι.

Μενεμέν

Το Menemen είναι ένα παραδοσιακό άλειμμα από ντομάτες, αυγά, πιπεριές και διάφορα μπαχαρικά. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του μενεμέν, επομένως μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σκόρδο, τυρί, σπανάκι, κομμάτια λουκάνικου ή κρεμμύδι (όταν το μενεμέν σερβίρεται ως κύριο πιάτο). Στην Τουρκία πωλείται συνήθως σε χώρους πρωινού ή brunch και τα περισσότερα εστιατόρια το σερβίρουν σε μεταλλικά τηγάνια, μαζί με ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο ψωμί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν πιρούνι, επιλέγουν ψωμί και παίρνουν τη νοστιμιά.

Kaygana

Το Kaygana είναι ένα δημοφιλές τουρκικό πιάτο με βάση τα αυγά που μπορεί να βρεθεί σε πολλές παραλλαγές σε όλη τη χώρα. Η βασική έκδοση γίνεται συνήθως με λίγα μόνο συστατικά: αυγά, αλεύρι, αλάτι και γάλα. Αυτά τα υλικά αναμειγνύονται σε μια ζύμη και στη συνέχεια τηγανίζονται σε βούτυρο, με αποτέλεσμα κάτι μεταξύ ομελέτας και τηγανίτας.
Το Kaygana εμπλουτίζεται συχνά με υλικά όπως πιπεριές, τυρί φέτα, ντομάτες, παστράμι, αντζούγιες, μελιτζάνες, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια, ακόμα και μέλι για γλυκές εκδοχές. Συνιστάται να σερβίρετε το πιάτο ζεστό, ιδανικά με ψωμί και ρόφημα της επιλογής σας.

Αυγό ποσέ (çılbır)

Κατά την Οθωμανική περίοδο, çılbır ήταν ένας γενικός όρος που χρησιμοποιήθηκε για τα βραστά αυγά που παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι αυτοκρατορικοί σεφ ανέπτυξαν διαφορετικές συνταγές, με τη συγκεκριμένη παραλλαγή να γίνεται πιθανώς αγαπημένη του σουλτάνου Abdulhamid II στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η συνταγή έγινε το χρυσό πρότυπο σε όλη την αυτοκρατορία, και ακόμη και σήμερα, το çılbır αναφέρεται σε βραστά αυγά εμποτισμένα σε γιαούρτι με γεύση σκόρδου. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως με πίτα, πασπαλισμένο με pul biber και τριμμένο κόκκινο πιπέρι.

Γεύσεις στο top 10
Οι 10 κορυφαίες γεύσεις της λίστας είναι οι εξής:
Ιαπωνία, ajitsuke tamago (αυγό Ramen)
Φιλιππίνες, tortang talong
Κίνα, στάκα με αίγα
Ελλάδα, Στραπατσάδα
Türkiye, σπανάκι και αυγά
Ισπανία, tortilla de betanzos (ισπανική ομελέτα)
ΗΠΑ, αυγά Benedict
Ιαπωνία, chawanmushi
Τυνησία, shakshuka
Τουρκία, Menemen

 

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web