Διεθνή

Φιντάν για ενδεχόμενο επίθεσης Ισραήλ: Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια- Δεν φοβόμαστε τον θάνατο

Η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια δήλωσε σε συνέντευξη του ο Χακάν Φιντάν με αφορμή ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο του Ισραήλ.
 
 
Ο Χακάν  Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο A haber όπου μεταξύ άλλων τόνισε την ετοιμότητα της Τουρκίας για οποιοδήποτε σενάριο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά "ότι δεν φοβόμαστε τον θάνατο".
 
Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό αυτό, που ακούγεται συχνά στην Τουρκία από αρμόδια χείλη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε: «Ας είναι ήσυχος ο λαός μας, οι αρμόδιες αρχές εργάζονται με ζήλο. Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας τόσο με το μυαλό όσο και με την καρδιά μας. Δεν φοβόμαστε τον θάνατο, δεν υπάρχει τίποτα που να μας φοβίζει. Για εμάς είναι σημαντικό να αναλύουμε καλά τις απειλές, να κάνουμε ορθολογικό διάλογο με τους άλλους δρώντες και να διαχειριζόμαστε το θέμα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο. Τα θέματα του κράτους δεν είναι αστεία υπόθεση».
 
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην  συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη Χάγη στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την εποικοδομητική.
 
«Οι δύο ηγέτες ήταν σε συνεχή επικοινωνία. Σε συνέχεια αυτού, δήλωσαν ότι χρειάζονται να έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Στη συνάντηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν κυρίως το θέμα της Γάζας, η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς και περιφερειακά και άλλα διεθνή ζητήματα. Η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική», είπε ο Χακάν Φιντάν.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Φιντάν ανέφερε ότι η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν ώθησε την Τεχεράνη να επικαλεστεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας και υποστήριξε ότι «ο Νετανιάχου δεν διστάζει να βάλει φωτιά στην περιοχή για το δικό του όφελος. Το Ισραήλ δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
 
Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, «ο πόλεμος έληξε προς το παρόν έπειτα από 12 ημέρες, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που βασίζεται στην υπόθεση ότι η πυρηνική ικανότητα (σ.σ. του Ιράν) έχει καταστραφεί. Αυτή τη στιγμή διανύουμε περίοδο ησυχίας, αλλά για να γίνει πιο μόνιμη, πρέπει να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ».
 
"Την νύχτα της επίθεσης του Ισραήλ μας τηλεφώνησαν οι ΗΠΑ"
 
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε, ότι τη νύχτα που το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
 
«Συζητήθηκαν ορισμένα θέματα. Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στην επίθεση αυτή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια, λέγοντας ότι το Ιράν δεν έπρεπε να επιτεθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χακάν Φιντάν.
 
Τέλος, είπε ότι την ημέρα που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα, συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί την πιθανότητα επίθεσης. «Στη συνέχεια, η επίθεση εγινε. Στόχος ήταν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν».
Εντείνονται οι επαφές Άγκυρας - Τρίπολης: Συνάντηση Μπαϊρακτάρ με το  υπουργό Ενέργειας Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη

Στον απόηχο της τουρκολιβυκής συμφωνίας για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο Υπουργός Ενέργειας  της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Χαλίφα Αμπντουλσαντέκ, στην Κωνσταντινούπολη για να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ιδίως της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
 
 
 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συναντήθηκε με τον Αμπντουλσαντέκ στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα ζητήματα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της εμπειρίας της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων με συγκεκριμένη συνεργασία που θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες. 
 
"Τα βήματα που θα ληφθούν για την ανάπτυξη της συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην περιφερειακή ενεργειακή δυναμική", ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Κινητικότητα στην Άγκυρα για Eurofighter: Επίσκεψη του διπλωματικού συμβούλου του Ερντογάν στο Βερολίνο

Η Τουρκία αναζητεί το πράσινο φως από την Γερμανία για την πώληση των μαχητικών Eurofighter, με τον Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται το Βερολίνο 
 
 
Το αίτημα της Τουρκίας για αγορά πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter από τη Γερμανία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και του Γερμανού Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ
 
 
Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Τσαγατάι Κιλίτς ανέλαβε το θέμα αυτό μετά τη χθεσινή συνάντηση και επισκέφτηκε τη Γερμανία όπου είχε μια σειρά επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους.
.
 
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κιλίτς δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Σεράπ Γκιουλέρ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής Άρμιν Λάσετ και τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό του Υπουργείου Άμυνας Νιλς Σμιτ.
 
Δηλώνοντας ότι είχαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις, ο Κιλίτς είπε: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, συζητήσαμε πρώτα τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τρέχοντα ζητήματα στην εξωτερική πολιτική και τα προβλήματα της τουρκικής κοινότητας που ζει στη Γερμανία».
Πυρά Οζέλ για εξοπλιστικά: «Τα F16 μας δεν μπορούν να εντοπίσουν τα ελληνικά - Οι S400 παραμένουν στο υπόστεγο»

Kριτική στους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα έκανε ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ, επισημαίνοντας την υπεροχή που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και το Ισραήλ στους αιθέρες.
 
 
Την ώρα που στην Τουρκία, φουντώνει η συζήτηση για πιθανή επιστροφή στο πρόγραμμα των F35, μετά και την συνάντηση που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, άσκησε σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για την μη βελτίωση του στόλου των F16 αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν διαθέτει F35, που σύμφωνα με τον ίδιο την φέρνει σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με Ελλάδα και Ισραήλ.
 
 
Ο Οζγκιούρ Οζέλ ζήτησε την άμεση επιστροφή στο πρόγραμμα των F35, με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει πληρώσει ήδη προκαταβολή ενώ άσκησε κριτική και για τους χειρισμούς στο ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 οι οποίοι παραμένουν στο υπόστεγο
 
''Kατά την περίοδο του AKP,  συνολικά 30 αεροσκάφη μπήκαν στο απόθεμα, δυστυχώς, ούτε ένα αεροσκάφος δεν έχει μπει στο απόθεμα τα τελευταία 13 χρόνια. Έχουμε F-16, δυστυχώς, δεν μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις. Το ίδιο F-16 είναι στην Ελλάδα, το δικό τους μπορεί να δει το δικό μας, το δικό μας δεν μπορεί να δει το δικό τους. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν F-35. Πληρώσαμε τα χρήματά μας και μείναμε έξω. Ο λόγος που μας απέβαλαν από τα F-35 είναι  οι πύραυλοι S-400 oι οποίοι βρίσκονται στο υπόστεγο.
 
''Είμαστε καλοί με τον Τραμπ. Το να είσαι καλός με τον Τραμπ δεν είναι κατόρθωμα. . Θα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό το έργο F-35 και να αποκτήσουμε τα αεροπλάνα που έχουμε πληρώσει το συντομότερο δυνατό.''
Ερντογαν : Ξεκινάμε τεχνικές συνομιλίες για F35 -  Ανοίγουμε νέα πόρτα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Για νέα εποχή στις αμερικανοτουρκικές έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη  επιστροφή του από τη Χάγη, στον απόηχο της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο αποκάλεσε φίλο του.
 
 
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε την προοπτική των F35, σημειώνοντας ότι ξεκινούν τεχνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
 
 
"Το πρόγραμμα F-35 είναι μια πολιτική διαδικασία όσο και τεχνική. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί άδικα από το πρόγραμμα. Πάντα επικρίνουμε αυτό το βήμα που είναι ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας. Συζητήσαμε το θέμα στις συναντήσεις μας με τον κ. Τραμπ και έχουν ξεκινήσει συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Αν θέλει ο Θεός, θα σημειώσουμε πρόοδο..
 
Ο φίλος μου Τραμπ κι εγώ ανοίγουμε την πόρτα σε μια νέα εποχή στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Πρέπει να το πω αυτό πολύ καθαρά και ευθέως."
Συνάντηση Ερντογάν Μακρόν: H συμμετοχή στην ευρωπαϊκή άμυνα ωφέλιμη στις σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, με την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης να είναι από τα κεντρικά θέματα της ατζέντας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν και Μακρόν συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να εργάζονται για την περαιτέρω προώθηση των διμερών τους σχέσεων. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη η τρέχουσα κατάσταση να εξελιχθεί γρήγορα σε διαρκή ηρεμία.
 
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή άμυνα τονίζοντας  ότι η συμπερίληψη συμμάχων εκτός ΕΕ στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης θα ήταν ωφέλιμη και τόνισε τη σημασία της προσέγγισης των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης από μακροπρόθεσμη και στρατηγική οπτική γωνία.
 
Όσον αφορά τη Συρία ο Τούρκος πρόεδρος  ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού ενεργεί με προσοχή ώστε να παραμείνει εκτός του πεδίου των περιφερειακών συγκρούσεων και υπογράμμισε τη σημασία του να αναγνωρίσει το Ισραήλ ότι η διασφάλιση της δικής του ασφάλειας εξαρτάται από τη σταθερότητα των γειτόνων του.
 
Συνάντηση Ερντογάν - Μέρτς στη Χάγη με φόντο τα Eurofighter

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μέρτς στη Χάγη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με φόντο την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει τα μαχητικά Eurofighter ήταν στα βασικά θέματα της ατζέντας των συζητήσεων.
 
Συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, o Tαγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Φρίντριχ Μέρτς όπου αξιολόγησαν  τις σχέσεις με Γερμανίας και Τουρκίας  αλλά συζητήθηκαν θέματα όπως το μέλλον του ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η περιφερειακή σταθερότητα.
 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, στη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μερτς συζητήθηκαν θέματα όπως η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η αύξηση του όγκου συναλλαγών, η διαχείριση της μετανάστευσης, η ενεργειακή ασφάλεια και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
 
Ο Ερντογάν φέρεται να επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τα δύο μέρη και τόνισε ότι αναμένουν από τη Γερμανία να υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Συζητήθηκαν επίσης η κρίση στην Ουκρανία και τη Γάζα
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην περιφερειακή ασφάλεια και η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει διαρκή ειρήνη και κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
 
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου τονίστηκε η σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, επιτεύχθηκε αμοιβαία συμφωνία για τη συνέχιση και ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web