Διεθνή

Ο Φιντάν ανακοίνωσε συνομιλίες Τουρκίας-Συρίας για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι Συρία και Τουρκία ξεκίνησαν συνομιλίες για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας», γράφει η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού, αναφέροντας ότι η είδηση αυτή θα αναστατώσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Σοζτζού, ο Χακάν Φιντάν απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί περί του ότι στις 12 Ιανουαρίου 2025, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματανεξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kaya Kallas, υπήρξε δέσμευση ότι η Τουρκία δεν θα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε αυτό το θέμα θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται

υπόψη οι επίσημες δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου μας».

«Τα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας πέραν των πλευρικών

θαλάσσιων συνόρων και των χωρικών υδάτων δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Με την ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος και την ανάληψη της διοίκησης από τη μεταβατική κυβέρνηση, συνεχίζουν να διεξάγονται εργασίες σε συντονισμό με τους αρμόδιους θεσμούς μας

για τον καθορισμό των θαλάσσιων πλευρικών συνόρων με τη Συρία και την οριοθέτηση των

περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Τουρκία κοινοποίησε στον ΟΗΕ το 2020, με τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, καθώς και τα δικαιώματα και τασυμφέροντα της 'τδβκ' στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ακόμη ότι «από την άλλη πλευρά, η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε έναν πιθανό συμβιβασμό που θα επιτευχθεί από δύο κυρίαρχες χώρες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους».

 

 

Σοζτζού: «Η Ελλάδα ανησυχεί»

 

 

Η εφημερίδα Σοζτζού σχολιάζει ότι «αυτό σημαίνει ότι η Συρία και η Τουρκία εργάζονται πάνω σε άρθρα Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας και πως η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι πιθανή. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός Τύπος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ανησυχούν

ακριβώς για μια τέτοια κατάσταση. Η Ελλάδα έχει ορίσει ως υπαρκτό πρόβλημα εθνικής ασφάλεια» το γεγονός ότι η Τουρκία

συνάπτει συμφωνίες με τη Λιβύη και τη Συρία, διαθέτει χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την

Κύπρο και έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ανακοίνωσε ότι «στοχεύει στην ανάπτυξη του ναυτικού κατά της Τουρκίας» τα επόμενα 10 χρόνια. Η Ελλάδα πιστεύει ότι, εάν δεν αναλάβει δράση, η δύναμή της στην ανατολική Μεσόγειο και στην ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’ θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Γι'

αυτό η γειτονική χώρα έχει αναλάβει δράση κατά της Τουρκίας με διπλωματικές προσπάθειες και επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανία. Δεν είναι ακόμη γνωστό πού θα οδηγήσουν αυτές οι ενέργειες. Ωστόσο, η Ελλάδα σίγουρα δεν διστάζει να πει ότι βλέπει την Τουρκία ως τον βασικό αντίπαλό της στην περιοχή».

Πιέσεις Αιγύπτου προς ΗΠΑ να φρενάρουν την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον Χαφτάρ

Η Αίγυπτος  ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες  να παρέμβουν για να εμποδίσουν το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο σύμφωνα με πληροφορίες του Middle East Eye.
 
 
Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο MEE την Τετάρτη ότι το Κάιρο ανησυχεί  σε περίπτωση που  το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία αρχικά υπεγράφη από την κυβέρνηση της Τρίπολης το 2019, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια εποχή που η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των πολέμων στη Γάζα και το Σουδάν .
 
Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος στην περιοχή δήλωσαν στο MEE ότι ο Αιγύπτιος  και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, έθεσε το θέμα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μασάντ Μπούλος, τον ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, τον περασμένο μήνα.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανώτερος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε  ότι θα καλούσε τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, για να συζητήσουν το ζήτημα.
 
 
Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Λιβύης ανέφεραν ότι το κοινοβούλιο της ανατολικής περιφέρειας της χώρας θα μπορούσε να επικυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο επόμενες εβδομάδες, η οποία θα αναγνώριζε την αξίωση της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε ένα ευρύ τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, ελέγχεται de facto από τον Χαφτάρ, τον οποίο έχουν υποστηρίξει διάφοροι περιφερειακοί παράγοντες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από το 2011, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Συνάντηση Εμινέ Ερντογάν με Πάπα Λέοντα στο Βατικανό: Γάζα και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της συν'αντησης

Η Εμινέ Ερντογάν και η κόρη της Έσρα Ερντογάν Αλμπαϊράκ συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα  Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στο Βατικαν'π. Ο Πάπας δήλωσε ότι εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για να επισκεφθούν την Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου.
 
Η σύζυγος του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ Ερντογάν, και η κόρη του, Εσρά Ερντογάν, Αλμπαϊράκ, συναντήθηκαν με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, στο Βατικανό. Το κύριο θέμα που συζητήθηκε με τον Ποντίφικα  κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
 
Επιπλέον, ο Πάπας Λέων ανέφερε στην Εμινέ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Βατικανό ότι αξιωματούχοι του Βατικανού επεξεργάζονται ένα σχέδιο για να επισκεφθούν την Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου.
 
Η Εμινέ Ερντογάν, σε δήλωσή της στον επίσημο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Χάρηκα που συναντήθηκα με τον Πνευματικό Ηγέτη του Καθολικού Κόσμου και Αρχηγό του Κράτους του Βατικανού, Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Βατικανό για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα «Οικονομία Βασισμένη στην Αδελφότητα: Ηθική και Πολυμερισμός» που διοργανώνεται από το Παπικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών. Προτεραιότητά μας κατά τη συνάντησή μας ήταν η συνεχιζόμενη ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα».

''Ο Χριστιανικός κόσμος πρέπει να πάρει πιο σθεναρή στάση για Γάζα''
 
«Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας σχετικά με τη ζωτική σημασία που έχει ο χριστιανικός κόσμος να λάβει πιο σθεναρή στάση προκειμένου να διασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να διασφαλιστεί η πλήρης παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.»
 
«Χαιρέτισα την υποστήριξη του Βατικανού για μια λύση δύο κρατών, η οποία αποτελεί τη βάση για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη».
 
Η Εμινέ Ερντογάν δήλωσε ότι «συζήτησαν επίσης την προσέγγιση των Μηδενικών Αποβλήτων, η οποία αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου περιβαλλοντικού μας κινήματος» κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πάπα και μοιράστηκε τις ακόλουθες πληροφορίες στην ανάρτησή της:
 
«Συμφωνούμε ότι η κλιματική κρίση είναι ένα κοινό ζήτημα για όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως πίστης ή γεωγραφίας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσα ότι υπάρχει ισχυρό δυναμικό συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Βατικανού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αξιολογήσαμε τους κοινούς μας τομείς εργασίας.
 
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Αξιότιμο Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για την ευγενική του φιλοξενία. Ελπίζω ότι η ιστορική ευθύνη που έχει αναλάβει θα αποφέρει ευεργετικά αποτελέσματα για τον καθολικό κόσμο και ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Toυρκία: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της Piaggio Aerospace στον γαμπρό  του Ερντογάν - Η  τουρκική  αμυντική  βιομηχανία στην Ευρώπη

Η εξαγορά του ιταλικού κολοσσού της αεροδιαστημικής βιομηχανίας Piaggio Aerospace, με ιστορία 140 ετών, ολοκληρώθηκε και επίσημα από την  τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar, η οποία ανήκει στον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν.
 
 
Σε ευρωπαϊκό έδαφος και με την βούλα βρίσκεται πλέον η τουρκική αμυντική βιομηχανία καθώς ολοκληρώθηκε στην Ιταλία, η εξαγορά της ιστορικής αεροδιαστημικής εταιρείας Piaggio Aerospace από την  τουρκική εταιρεία των Μπαιρακτάρ που ειδικεύεται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια κίνηση που φέρνει ακόμη πιο κοντά την Τουρκία με τα ευρωπαϊκά κονδύλα του προγράμματος SAFE.

Η τουρκική εταιρεία κατασκευής drones Baykar ολοκλήρωσε την εξαγορά της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Piaggio Aerospace, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Επιχειρήσεων. «Η ολοκλήρωση της επιχείρησης που επικυρώνει την οριστική μεταβίβαση των εταιρικών συγκροτημάτων της Piaggio Aero Industries και της Piaggio Aviation – των δύο εταιρειών που βρίσκονται σε έκτακτη διαχείριση και λειτουργούν υπό την επωνυμία Piaggio Aerospace – στην τουρκική εταιρεία Baykar ολοκληρώθηκε σήμερα στο Υπουργείο Επιχειρήσεων  στην Ιταλία», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
 
Ο Ιταλός  υπουργός Επιχειρήσεων, Adolfo Urso, δήλωσε ότι η εξαγορά σηματοδοτεί «ένα στρατηγικό βήμα για την επανεκκίνηση μιας από τις ιστορικές μάρκες της ιταλικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας με έναν σημαντικό διεθνή επενδυτή, του οποίου το βιομηχανικό σχέδιο ανοίγει ακόμη πιο σημαντικές προοπτικές αγοράς στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής και ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας».
 
«Αυτή η επιχείρηση έχει ήδη έναν  σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη συνεργασία μεταξύ της Baykar και της Leonardo, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποτελέσει κορυφαίο παράγοντα στην ευρωπαϊκή αγορά.», πρόσθεσε ο Urso.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, δήλωσε ότι στόχος τους είναι να επαναλανσάρουν την Piaggio Aerospace με ένα φιλόδοξο βιομηχανικό όραμα, ικανό να ενισχύσει την κληρονομιά της και, ταυτόχρονα, να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές της για το μέλλον.
 
«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους που, με ικανότητα και αποφασιστικότητα, κράτησαν την εταιρεία ζωντανή ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, να προωθήσουμε την καινοτομία και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον», δήλωσε.
 
Ο Selçuk Bayraktar,  και Πρόεδρος της Baykar, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το μέλλον της Piaggio Aerospace – ενός συμβόλου ιταλικής καινοτομίας και αριστείας. Στόχος μας είναι να αναζωογονήσουμε αυτήν την ιστορική μάρκα επενδύοντας στην τεχνογνωσία της στην πολιτική αεροπορία, αυξάνοντας την παραγωγή του P.180 Avanti EVO και ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρου αριστείας για τη συντήρηση αεροσκαφών και κινητήρων στην Ευρώπη».
 
«Στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό και ενισχύοντας τη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, αξιοποιώντας την ιστορία και το μηχανικό ταλέντο της Piaggio Aerospace. Η εταιρεία έχει πάνω από έναν αιώνα μηχανικής αριστείας. Βλέπουμε αυτήν την εξαγορά όχι ως μια απλή επιχειρηματική συναλλαγή, αλλά ως μια ευκαιρία να ενισχύσουμε την κληρονομιά της Piaggio Aerospace και να δώσουμε νέα ώθηση στις δυνατότητες σχεδιασμού και κατασκευής της ιταλικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Bayraktar.
 
Πρόσθεσε ότι είναι βαθιά αφοσιωμένοι στη διατήρηση της μοναδικής ταυτότητας της Piaggio Aerospace, εμφυσώντας παράλληλα σε αυτήν ένα πνεύμα αριστείας μοναδικό στον κόσμο της αεροπορίας, καινοτομίας, ασφάλειας και απόδοσης, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς πολιτικής αεροπορίας.
 
Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου ανάπτυξης περιλαμβάνουν την επανεισαγωγή του θρυλικού αεροσκάφους P.180 Avanti EVO στην παγκόσμια αγορά με ανανεωμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Στοχεύει επίσης στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης της αγοράς για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης (UCAV) Bayraktar Akıncı και Bayraktar TB2 της Baykar μέσω της παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Piaggio και της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου αριστείας στη συντήρηση αεροσκαφών και κινητήρων. Στόχος είναι η διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς της Piaggio Aerospace και η περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της εταιρείας στο ευρωπαϊκό βιομηχανικό οικοσύστημα.
 
Από την έναρξη της διαδικασίας Έρευνας και Ανάπτυξης UAV το 2003, η Baykar έχει δημιουργήσει το 83% των εσόδων της από εξαγωγές. Πέτυχε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγικές πωλήσεις το 2023 και κατατάχθηκε μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών με τις υψηλότερες εξαγωγές σε όλους τους τομείς στην Τουρκία.
 
Ως η μεγαλύτερη εταιρεία στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συνέχισε την επιτυχία της σε παγκόσμια κλίμακα το 2024 και πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας το 90% των εσόδων της από τις εξαγωγές.
 
Το 2023, 2024 και 2025, η Baykar έλαβε το βραβείο Πρωταθλητών Εξαγωγών κατατάσσοντάς την μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών με τις υψηλότερες εξαγωγές σε όλους τους τομείς στην Τουρκία και έγινε ο ηγέτης στις εξαγωγές του αμυντικού και αεροδιαστημικού τομέα το 2021, 2022, 2023 και 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της Συνέλευσης Τούρκων Εξαγωγέων (TIM).
 
Η Baykar, η οποία από μόνη της αντιπροσώπευε το ένα τρίτο των εξαγωγών του τομέα το 2023, αντιπροσώπευε επίσης το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών του αμυντικού και αεροδιαστημικού τομέα το 2024, καθιστώντας την Τουρκία ηγέτη στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών UCAV.
 
Η μεγαλύτερη εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής με 35 χώρες για το Bayraktar TB2 UCAV και μέχρι στιγμής με 15 χώρες για το Bayraktar Akıncı UCAV.
 
 
Η Baykar έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία υπέγραψε επίσης συμφωνίες συνεργασίας με την Leonardo, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής και άμυνας της Ευρώπης.
 
Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν επίσης να ιδρύσουν μια κοινοπραξία με την επωνυμία LBA Systems για την παραγωγή «μη επανδρωμένων συστημάτων επόμενης γενιάς»
Αντιπροσωπεία του Χαφτάρ επισκέφτηκε την Τουρκία - Συνεργασία στην στρατιωτική εκπαίδευση

Παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη με την Τουρκία. 
 
 
 Στρατιωτική αντιπροσωπεία της Ανατολικής Λιβύης που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ  επισκέφτηκε την Τουρκία, πραγματοποιώντας επαφές με Τούρκους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας με φόντο την στρατιωτική συνεργασία.
 
 
 Σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ανατολικής Λιβύης επισκέφτηκαν στρατιωτικές μονάδες και αρχηγεία στην Τουρκία, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Σαντάμ Χαφτάρ στην Άγκυρα.
 
 Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας 
 
 Οι δραστηριότητες εκπαίδευσης, βοήθειας και συμβουλευτικής συνεχίζονται με επιτυχία στη Λιβύη. 
 
 Μετά την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του Αντιστράτηγου Σαντάμ Χαφτάρ, Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στις 4 Απριλίου 2025, τρεις στρατιωτικές τεχνικές αντιπροσωπείες από την ανατολική Λιβύη επισκέφθηκαν τη χώρα μας μεταξύ 15 και 28 Ιουνίου 2025 και επισκέφθηκαν διάφορα αρχηγεία, μονάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνδέονται με το Υπουργείο μας. 
 
 Αυτές οι επισκέψεις θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις μας και θα προωθήσουν την υποστήριξή μας προς τη Λιβύη. 
 
 Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς τη Λιβύη και τη συνεργασία μας με όλα τα τμήματα της λιβυκής κοινωνίας, σύμφωνα με την συμπεριληπτική μας προσέγγιση και τον στόχο μας για μια «Ενωμένη Λιβύη».
Λιβύη: Το Κοινοβούλιο επικυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσα στην εβδομάδα

Ο Χαλίφα Χαφτάρ ετοιμάζεται να ανάψει και επίσημα το πράσινο φως για την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
 
Δημοσιεύματα από τη Λιβύη αναφέρουν ότι το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 
 
 Το Κοινοβούλιο της Λιβύης προχωρά προς την ομόφωνη επικύρωση της συμφωνίας για τη θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας του 2009, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή στο The Libya Observer. «Η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί και να ψηφιστεί κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης αυτή την εβδομάδα», προσθέτει https://x.com/ragipsoylu/status/1939290026682032500?t=0tQWvAnCTTbSDmr3nqbLRw&s=19
Φιντάν για ενδεχόμενο επίθεσης Ισραήλ: Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια- Δεν φοβόμαστε τον θάνατο

Η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια δήλωσε σε συνέντευξη του ο Χακάν Φιντάν με αφορμή ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο του Ισραήλ.
 
 
Ο Χακάν  Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο A haber όπου μεταξύ άλλων τόνισε την ετοιμότητα της Τουρκίας για οποιοδήποτε σενάριο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά "ότι δεν φοβόμαστε τον θάνατο".
 
Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό αυτό, που ακούγεται συχνά στην Τουρκία από αρμόδια χείλη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε: «Ας είναι ήσυχος ο λαός μας, οι αρμόδιες αρχές εργάζονται με ζήλο. Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας τόσο με το μυαλό όσο και με την καρδιά μας. Δεν φοβόμαστε τον θάνατο, δεν υπάρχει τίποτα που να μας φοβίζει. Για εμάς είναι σημαντικό να αναλύουμε καλά τις απειλές, να κάνουμε ορθολογικό διάλογο με τους άλλους δρώντες και να διαχειριζόμαστε το θέμα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο. Τα θέματα του κράτους δεν είναι αστεία υπόθεση».
 
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην  συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη Χάγη στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την εποικοδομητική.
 
«Οι δύο ηγέτες ήταν σε συνεχή επικοινωνία. Σε συνέχεια αυτού, δήλωσαν ότι χρειάζονται να έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Στη συνάντηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν κυρίως το θέμα της Γάζας, η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς και περιφερειακά και άλλα διεθνή ζητήματα. Η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική», είπε ο Χακάν Φιντάν.
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Φιντάν ανέφερε ότι η επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν ώθησε την Τεχεράνη να επικαλεστεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας και υποστήριξε ότι «ο Νετανιάχου δεν διστάζει να βάλει φωτιά στην περιοχή για το δικό του όφελος. Το Ισραήλ δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
 
Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, «ο πόλεμος έληξε προς το παρόν έπειτα από 12 ημέρες, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που βασίζεται στην υπόθεση ότι η πυρηνική ικανότητα (σ.σ. του Ιράν) έχει καταστραφεί. Αυτή τη στιγμή διανύουμε περίοδο ησυχίας, αλλά για να γίνει πιο μόνιμη, πρέπει να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ».
 
"Την νύχτα της επίθεσης του Ισραήλ μας τηλεφώνησαν οι ΗΠΑ"
 
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε, ότι τη νύχτα που το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
 
«Συζητήθηκαν ορισμένα θέματα. Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στην επίθεση αυτή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια, λέγοντας ότι το Ιράν δεν έπρεπε να επιτεθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χακάν Φιντάν.
 
Τέλος, είπε ότι την ημέρα που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα, συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί την πιθανότητα επίθεσης. «Στη συνέχεια, η επίθεση εγινε. Στόχος ήταν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν».
Εντείνονται οι επαφές Άγκυρας - Τρίπολης: Συνάντηση Μπαϊρακτάρ με το  υπουργό Ενέργειας Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη

Στον απόηχο της τουρκολιβυκής συμφωνίας για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές, ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο Υπουργός Ενέργειας  της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Χαλίφα Αμπντουλσαντέκ, στην Κωνσταντινούπολη για να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ιδίως της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
 
 
 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συναντήθηκε με τον Αμπντουλσαντέκ στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα ζητήματα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της εμπειρίας της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων με συγκεκριμένη συνεργασία που θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες. 
 
"Τα βήματα που θα ληφθούν για την ανάπτυξη της συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην περιφερειακή ενεργειακή δυναμική", ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Κινητικότητα στην Άγκυρα για Eurofighter: Επίσκεψη του διπλωματικού συμβούλου του Ερντογάν στο Βερολίνο

Η Τουρκία αναζητεί το πράσινο φως από την Γερμανία για την πώληση των μαχητικών Eurofighter, με τον Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται το Βερολίνο 
 
 
Το αίτημα της Τουρκίας για αγορά πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter από τη Γερμανία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και του Γερμανού Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ
 
 
Ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Τσαγατάι Κιλίτς ανέλαβε το θέμα αυτό μετά τη χθεσινή συνάντηση και επισκέφτηκε τη Γερμανία όπου είχε μια σειρά επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους.
.
 
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κιλίτς δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Σεράπ Γκιουλέρ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής Άρμιν Λάσετ και τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό του Υπουργείου Άμυνας Νιλς Σμιτ.
 
Δηλώνοντας ότι είχαν πολύ παραγωγικές συναντήσεις, ο Κιλίτς είπε: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, συζητήσαμε πρώτα τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τρέχοντα ζητήματα στην εξωτερική πολιτική και τα προβλήματα της τουρκικής κοινότητας που ζει στη Γερμανία».
Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web