Διεθνή

Διαδικασία Αστάνα αύριο στην Ντόχα: Πιέσεις Άγκυρας να φέρει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων τον Άσσαντ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία επιδιώκει να φέρει η Άγκυρα τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνας αύριο στην Ντόχα όπου συνέρχονται οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη σύνοδο κορυφής στη Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράκτσι θα συζητήσουν διεξοδικά το συριακό ζήτημα.

Όπως μεταδίδεται «οι προτεραιότητες της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της Αστάνα περιλαμβάνουν την εκκαθάριση της Συρίας από την τρομοκρατία, τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, την μη κλιμάκωση των εντάσεων και τη συμφιλίωση του συριακού καθεστώτος με την αντιπολίτευση». Από την άλλη πλευρά, «η Άγκυρα αναμένει από το Ιράν και τη Ρωσία να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς Άσαντ. Αναμένεται ότι θα ληφθεί απόφαση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ασκώντας πίεση στον Άσαντ για να έρθει το καθεστώς της Δαμασκού στο τραπέζι με την Άγκυρα».

Η διαδικασία της Αστάνας είναι μια πλατφόρμα διαπραγματεύσεων που στοχεύει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 2017 υπό την εγγύηση της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Η διαδικασία πήρε το όνομά της από την Αστάνα (τώρα γνωστή ως Νουρ-Σουλτάν), την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου έγιναν οι πρώτες συναντήσεις. Η τελευταία από τις συναντήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 22 φορές μέχρι στιγμής, πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα δύο εβδομάδες πριν αναλάβει δράση η αντιπολίτευση στη Συρία. 

Μπαχτσελί: «Το Τελ Ριφάτ έχει καθαριστεί από παράσιτα και σαρανταποδαρούσες»

«Τώρα που το Τελ Ριφάτ έχει καθαριστεί από παράσιτα, σαρανταποδαρούσες και απατεώνες που περιφέρονται με ανθρώπινη μορφή, ελπίζω ότι το Μανμπίτζ θα είναι τοεπόμενο», δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας πανηγυρίζοντας για τη εκδίωξη του YPG (Κούρδοι της Συρίας) από το Τελ Ριφάτ το οποίο βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Η εφημερίδα Χουριέτ άλλωστε στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τίτλο «Το Τελ Ριφάτ έπεσε σε 3 ώρες», γράφει ότι ο έλεγχος του Τελ Ριφάτ πέρασε στον Εθνικό Συριακό Στρατό (MSO) που υποστηρίζεται από την Τουρκία και ότι «απελευθερώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG μετά από 8 χρόνια με την επιχείρηση που οργάνωσε ο MSO». Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι δίπλα στις δυνάμεις του MSO πολέμησαν και δυνάμεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.

 

Η ΜΙΤ στο Τελ Ριφάτ

Τουρκικές ανώτατες πηγές τις οποίες επικαλείται σήμερα η γνωστή δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ στην Χουριέτ αναφέρουν ότι η ΜΙΤ υπό την ηγεσία του Ιμπραχίμ Καλίν είχε κάνει κάθε είδους προετοιμασία με διπλωματικό και μυστικό τρόπο εδώ και τρεις μήνες. Με την ξαφνική προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης HTS, η Άγκυρα ανέλαβε δράση για το Τελ Ριφάτ. Ομάδες της ΜΙΤ έφτασαν στην περιοχή με στόχο την πλήρη εκκαθάριση του Τελ Ριφάτ από το YPG. Οι Ρώσοι στρατιώτες που περιπολούσαν στο Τελ Ριφάτ ειδοποιήθηκαν από την Άγκυρα και εγκατέλειψαν την περιοχή. Το YPG τελικά άρχισε να δραπετεύει από το Τελ Ριφάτ και να οδηγούνται ανατολικά του Ευφράτη.

«Το Τελ Ριφάτ είναι ένα σημαντικό σημείο τόσο για την αποτροπή των προσπαθειών της τρομοκρατικής οργάνωσης να δημιουργήσει έναν διάδρομο όσο και για να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ Ιντλίμπ, Αζέζ, Αφρίν και Αλ Μπαμπ. Τώρα, υπό την ηγεσία της MİT, χαράσσεται γραμμή προς το Τελ Ριφάτ. Έτσι, αποτράπηκε η υλικοτεχνική υποστήριξη από το Μάμπιτς στο Τελ Ριφάτ», γράφει η Χαντέ Φιράτ. Μάλιστα αναφέρει πως οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Όσο για το Μάμπιτς, σύμφωνα με την Τουρκάλα δημοσιογράφο δεν έχει δοθεί ακόμη οδηγία για κατάληψή του, ωστόσο οι εξελίξεις ενδέχεται να φέρουν νέες αποφάσεις στην ημερήσια διάταξη. Όσο για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, δηλαδή την περιοχή του ΡΚΚ – YPG υπό την προστασία των ΗΠΑ, το σημαντικό είναι ποια στάση θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Κανένα αίτημα Άσαντ για συνάντηση με Άγκυρα

 

Οι εξελίξεις στη Συρία προκάλεσαν μια μεγάλη διπλωματική κινητικότητα στην Άγκυρα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την επείγουσα αναβίωση της Διαδικασίας της Αστάνα. Όταν το ίδιο αίτημα ήρθε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, άρχισαν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της Συνάντησης της Αστάνα στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα αυτήν την Παρασκευή.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ επιδίωκε συνάντησε με την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκάλα δημοσιογράφος επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ούτε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ούτε ο Ιρανός ΥΠΕΞ μετέφεραν τέτοιο αίτημα ή μήνυμα.

«Ο Άσαντ δεν πήρε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά. Είναι προς το συμφέρον του Άσαντ να εγκαθιδρύσει επαφή και διάλογο με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις και να δείξει τη βούληση για εξομάλυνση, πρώτα προς όφελός του ιδίου και μετά προς όφελος της χώρας του», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδα. Άλλωστε ο Μπασάρ Άσαντ έθετε ως όρο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος τους είναι να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, και ιδίως να αυξήσουν τον εμπορικό όγκο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό των εντάσεων στην περιοχή και θα συνεχίσει να συμβάλλει στις ειρηνευτικές διαδικασίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Ο Πούτιν θέλει να έρθει στην Τουρκία συνοδευόμενος από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη

Τα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας αναφέρονται ως ο λόγος για τον οποίο η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Πούτιν θέλει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να συνοδεύουν το προεδρικό αεροπλάνο μέχρι να φτάσει στην Τουρκία. Το αίτημα της Μόσχας για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και ακόμη και να τα προσγειώσουν σε τουρκικό έδαφος αντιμετωπίζεται ως σύνθετο ζήτημα, καθώς τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ στη χώρα ενδέχεται να δουν τέτοια αεροσκάφη ως εχθρικούς στόχους. Πηγές από την Άγκυρα τόνισαν ότι η Τουρκία είναι απίθανο να κλείσει τα συστήματα του ΝΑΤΟ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Mάθημα διπλωματίας από τον Ναμίκ Ταν: Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική

Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική, δηλώνει μέσω τουίτερ ο βουλευτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Ναμίκ Ταν ο οποίος δέχεται τις τελευταίες μέρες επίθεση από κυβερνητικά στελέχη επειδή αποκάλεσε την ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ‘παραμύθι’. Ο Πρέσβης επί τιμή Ναμικ Ταν ο οποίος ήταν γνωστός στο τουρκικό ΥΠΕΞ ως ο ‘μετρ της διπλωματίας’ και εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος διετέλεσε και Πρέσβης στο Ισραήλ καθώς και Πρέσβης στις ΗΠΑ, επέκρινε σκληρά την εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι , οι βασικές αρχές στη διπλωματία να αποφεύγεις τη κούφια πατριδοκαπηλία για καθημερινή κατανάλωση, να απευθύνεσαι στις άλλες χώρες με τη στοιχειώδη ευγένεια, να αποφεύγεις τα ξεσπάσματα θυμού και να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, αξιοπρεπώς και ορθολογικά.

Ακολουθεί το τουίτ του Ναμίκ Ταν:

🖋 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ισχυρίζεται ότι είναι "εγχώριος και εθνικός", λατρεύει να χρησιμοποιεί "μεγάλες" και φιλόδοξες λέξεις όπως "pattern" (μοτίβο),"şablon" (πρότυπο), "trend" (τάση) και παρόμοιες λέξεις που δεν είναι τούρκικες, τις οποίες δεν τις καταλαβαίνουν οι απλοί πολίτες, όμως δίνουν την εντύπωση της "σοφίας" και της "εξειδίκευσης".

 

🖋  Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται μακροσκελώς στην κρατική ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και στη συνέχεια, υποκύπτοντας στον θυμό του, αποκαλεί το Ισραήλ "με λουρί" χρησιμοποιώντας γλώσσα του δρόμου.

 

🖋 Ωστόσο, και στις δυο αναφορές το Υπουργείο Εξωτερικών αντιτίθεται στις παραδόσεις που κληρονόμησε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμη και όταν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο

ούτε οι υπουργοί (Nazırlar) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ούτε οι υπουργοί της Δημοκρατίας προσέβαλαν τους συνομιλητές τους.

 

🖋 Στη διπλωματία, οι βασικές αρχές είναι να απευθύνεσαι στο λαό σου στη γλώσσα του, να αποφεύγεις τη κούφια πατριδοκαπηλία για καθημερινή κατανάλωση, να απευθύνεσαι στις άλλες χώρες με τη στοιχειώδη ευγένεια, να αποφεύγεις τα ξεσπάσματα θυμού και να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, αξιοπρεπώς και ορθολογικά.

 

🖋 Διπλωματία είναι να λες λίγα και να κάνεις πολλές δουλειές αθόρυβα. Σημαίνει να μην παραληρείς. Σημαίνει συγκράτηση στον πειρασμό να ενθουσιάσεις τις μάζες. Σημαίνει να μην παρασύρεσαι από τους τεχνητούς επαίνους που κάνουν οι συκοφαντικές μάζες.

 

🖋 Η διπλωματία είναι να μη χάνεις από τα μάτια σου τις παγίδες του διεθνούς δικαίου. Για παράδειγμα, όταν παρεμβαίνουμε κατά του Ισραήλ σε μια υπόθεση γενοκτονίας, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πιθανών συνεπειών για την Τουρκία βάση του άρθρου 63/1 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου.

 

🖋Η διπλωματία δεν είναι να φέρεις στα πόδια σου τον πρωθυπουργό της 'ΤΔΒΚ' Ünal Üstel παραβιάζοντας τους κανόνες προτεραιότητας.

 

🖋 Η διπλωματία πρέπει να αξιολογεί με ψυχραιμία την απώλεια εδάφους της Τουρκίας στην παλαιστινιακή υπόθεση και να μην απειλεί τη γειτονιά. Είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική.

 

🖋 Τέλος, διπλωματία δεν είναι να χωρίζεις τον κόσμο σε "νοητικούς χάρτες", να κοιτάζεις αφ'υψηλού και να παριστάνεις τον ανώτερο και τον σχολαστικό μιμούμενος το ξεπερασμένο επιβλητικό παιχνίδι του "πολιτισμού" του 21ου αιώνα.

 

🖋 Η διπλωματία είναι η γνώση, η ωριμότητα και η τέχνη της προσεκτικής αποφυγής των κινδύνων της χρήσης βίας και της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ, του οποίου η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, που βασίζονται σε κανόνες και σέβονται την κυριαρχική ισότητα των εθνών.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web