Εξοπλισμοί

Εκκαθαρίσεις στον στρατό προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζει ο Τούρκος Πρόεδρος έπειτα από το επεισόδιο στρατιωτικών οι οποίοι μετά από τελετή ορκωμοσίας τους έβγαλαν τα ξίφη τους και φώναξαν μεταξύ άλλων «Είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ».

Σε ομιλία του σε μαθητές των θρησκευτικών σχολείων Ιμάμ Χατίπ, o Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε σκληρά και εναντίον μιας ομάδας στρατιωτικών που στο τέλος της τελετή ορκωμοσίας τους στη Στρατιωτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας σήκωσαν τα ξίφη τους αφήνοντας υπονοούμενα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν θα επιτρέψουν να φθαρούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: «Πρόσφατα, σε μια συγκεκριμένη τελετή αποφοίτησης, εμφανίστηκαν κάποιοι υβριστές και τράβηξαν τα ξίφη τους. Εναντίον ποιουβγάζετε αυτά τα ξίφη;»
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν το θέμα με το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, τη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων και το Υπουργείο Άμυνας: «Μπορεί να είναι 30 άτομα, μπορεί να είναι 50 άτομα. Όποιοι κι αν είναι, αποκλείεται να είναι στον στρατό μας. Λαμβάνουμε μέτρα για να τους εκκαθαρίσουμε σύντομα». 

«Aτσάλινο Θόλο» αεράμυνας σχεδιάζει η Τουρκία

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας περιλαμβάνεται στα αμυντικά προγράμματα της Τουρκίας όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σύστημα αυτό θα ονομάζεται «Ατσάλινος Θόλος» και ήδη δρομολογείται για το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα «Ατσάλινος Θόλος» (Steel Dome) αναπτύσσεται με εγχώριους πόρους και σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζει ότι τα πολλαπλά επίπεδα συστημάτων αεράμυνας και όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα θα λειτουργούν ολοκληρωμένα μεταξύ τους σε μια δικτυακή δομή.

Επίσης, θα δημιουργούν μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα στον αέρα, θα την προβάλλουν στα κέντρα επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο και θα είναι στη διάθεση των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων με την υποστήριξη Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Εκσυγχρονισμός σε άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην ίδια συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος μελλοντικές δραστηριότητες σχετικά με το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού KAAN, η προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB3, Akinci, Aksungur και συναφών υποσυστημάτων, καθώς και τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων μίνι σκαφών και σκαφών καμικάζι για το Ναυτικό.

Στην ατζέντα της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας βρέθηκε επίσης το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικών συστημάτων που δείχνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, η προμήθεια συστημάτων ελέγχου διοίκησης, επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφοριών καθώς και αμυντικά συστήματα ενάντια σε μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ναυτικά οχήματα.

Τέλος, συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών με εγχώριες δυνατότητες, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα και συστημάτων μετάδοσης ισχύος, η προμήθεια τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων και το πρόγραμμα αγοράς μικρών σκαφών και παράκτιων ρυμουλκών.

Το τουρκικό Hürjet στην Αίγυπτο τον Σεπτέμβριο

Στην επερχόμενη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση της Αιγύπτου (EIAS) αναμένεται να παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό-ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI), Hürjet. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 - 5 Σεπτεμβρίου 2024, στο διεθνές αεροδρόμιο El Alamein.

Σχεδιασμένο ως μονοκινητήριο, διθέσιο αεροσκάφος, το Hürjet στοχεύει να αντικαταστήσει τα γερασμένα T-38 και F-5  της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Διαθέτοντας, κατά τους Τούρκους, συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου υπολογιστή αποστολής και πιλοτηρίου με εξελιγμένη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής, το Hürjet υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο μετάβασης των πιλότων σε τρέχοντα και μελλοντικά τουρκικά αεροσκάφη.

Ο Mehmet Demiroğlu, Διευθύνων Σύμβουλος της TAI, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την παρουσία του Hürjet στο EIAS: «Αυτή η εκδήλωση είναι μια ιδανική ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυνατότητες του Hürjet και να εξερευνήσουμε πιθανές συνεργασίες στην περιοχή».

H δυναμική της Τουρκίας στην παγκόσμια αμυντική αγορά 

Η TAI αξιοποιεί την αεροπορική έκθεση για να αναδείξει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και τις επιδόσεις του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους της, που θεωρείται ελκυστική επιλογή για τις αεροπορικές δυνάμεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τους στόλους τους.

Η ανάπτυξη του Hürjet αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών της Τουρκίας για την ενίσχυση της παρουσίας της στην παγκόσμια αμυντική αγορά, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων όπως το μαχητικό αεροσκάφος TA Kaan και το μη επανδρωμένο μαχητικό drone Kızılelma. Με τη διεθνή αεροπορική έκθεση της Αιγύπτου ως πλατφόρμα, η TAI ελπίζει όχι μόνο να επιδείξει τις τεχνολογικές προόδους του Hürjet αλλά και να επεκτείνει την επιρροή της στις αναπτυσσόμενες αγορές, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αυξανόμενο ρόλο της στην παγκόσμια βιομηχανία αεροδιαστημικής άμυνας.

Τον Ιούλιο του 2024, η Ισπανία και η Τουρκία βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για στρατηγική ανταλλαγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή 24 τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών HÜRJET για έξι ισπανικά μεταφορικά αεροσκάφη A400M, καθώς η Ισπανία επιδιώκει να αποσύρει το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Northrop Grumman F-5M έως το 2030.

Το HÜRJET έχει μήκος 13,6 μέτρα, άνοιγμα φτερών 9,5 μέτρα και ύψος 5,1 μέτρα, πτερυγιακή επιφάνεια 25 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητα ώσης 17.600 λιβρών. Η αξιοσημείωτη απόδοσή του περιλαμβάνει αυτονομία 2.222 χιλιομέτρων, ρυθμό αναρρίχησης 39.000 πόδια ανά λεπτό, οροφή 45.000 πόδια και μέγιστη ταχύτητα 1,4 Mach. Το αεροσκάφος μπορεί να αντέξει στροφές έως και 5,5 g και να χειριστεί ωφέλιμο φορτίο έως 2.721 κιλά. Ο κινητήρας που τροφοδοτεί το HÜRJET έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία General Electric και συγκεκριμένα το μοντέλο F404-GE-102.

Μπλούμπεργκ: Η Τουρκία υπαναχωρεί από συμφωνία με F16 – Ερντογάν δεν διαψεύδει

Η Τουρκία υπαναχωρεί από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μπλούμπεργκ το οποίο όταν κλήθηκε να σχολιάσει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, δεν διέψευσε, ούτε και επιβεβαίωσε.

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, η Άγκυρα θα επιδιώξει συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων σε τοπικό επίπεδο. Υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία πρόκειται να υπαναχωρήσει από μια προγραμματισμένη συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg από τα παρασκήνια, η Άγκυρα θα μειώσει τη σύμβαση και θα επιδιώξει μια αντισταθμιστική συμφωνία για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των μαχητικών σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, η Τουρκία επιδιώκει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ εκσυγχρονισμού και πυρομαχικά λόγω των περικοπών δαπανών στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη διαδικασία, ανέφερε το Μπλούμπεργκ.

 

Διαψεύδει Μπλούμπεργκ τουρκική ιστοσελίδα για αμυντικά

Ωστόσο, σε ανάρτηση διευθυντή έκδοσης ιστότοτοπου αμυντικών θεμάτων savunmasanayist.com Anıl Şahinδιαψεύδει το Μπλούμπεργκ αναφέροντας «η είδηση ότι ακυρώσαμε τη σύμβαση για την προμήθεια των F-16 Block 70 για λόγους αντιστάθμισης κ.λπ. δεν είναι αληθινή. Η αντιστάθμιση είναι δικαίωμά μας ούτως ή άλλως βάσει της συμφωνίας. Στο κείμενο που είχε δημοσιευθεί από την αμερικανική αρχή DSCA για την πώληση, το δικαίωμά μας για αντιστάθμιση τονιζόταν από την αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν σε τουρκικές εταιρείες διάφορα πακέτα εργασίας στο πλαίσιο είτε της προμήθειας των F-16 είτε άλλων αμερικανικών προγραμμάτων».

«Το τουρκικό Hürjet μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ΗΠΑ για εκπαιδευτικά αεροσκάφη»

Το τουρκικό εγχώριας κατασκευής αεροσκάφος Hürjet μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την αντικατάσταση των γερασμένων T-45, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 Όπως μεταδίδεται, η Sierra Nevada Corporation (SNC), μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης και συναρμολόγησης αεροσκαφών καθώς και διαστημικές υπηρεσίες, η οποία ιδρύθηκε από τους Fatih Özmen και Eren Özmen στις ΗΠΑ, σχεδιάζει να προτείνει το Hürjet για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Aviation Week, η Sierra Nevada και η TAI ενδέχεται να υποβάλουν από κοινού προσφορά για τον διαγωνισμό για προηγμένα αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη T-45 Goshawk.

 Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αντικατάστασης των γερασμένων προηγμένων εκπαιδευτικών αεριωθούμενων αεροσκαφών T-45 Goshawk, αλλά αυτό το σχέδιο αντικατάστασης έχει αναβληθεί για δύο χρόνια. Η προθεσμία υποβολής προσφορών είχε οριστεί για το 2026. Σύμφωνα με το πρόσφατα εκδοθέν ενημερωτικό σημείωμα, η περίοδος αυτή μετατέθηκε για το δεύτερο τρίμηνο του 2028. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα παραλάβει συνολικά 145 αεριωθούμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

150 KAAN θα σταλούν σε φιλικές και συμμαχικές χώρες - Έντονο ενδιαφέρον από 5 χώρες

Σοβαρό ενδιαφέρον εκφράζουν 4-5 χωρών για το εθνικό πολεμικό αεροσκάφος KAAN που κατασκευάζει η Τουρκία δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) Μεχμέτ Ντεμίρογλου, λέγοντας ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πάνω από 100 KAAN για την τουρκική πολεμική αεροπορία σε πρώτη φάση. «Στόχος μας είναι να παράγουμε τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό για φιλικές και συμμαχικές χώρες. Μάλλον δεν θα έκανα λάθος αν έλεγα ότι θα παράγουμε 150 KAAN για αυτές. Τα επόμενα χρόνια, μπορώ να πω ότι σχεδιάζουμε να παράγουμε συνολικά 250-300, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα καλύψουμε τις ανάγκες των δικών μας αεροπορικών δυνάμεων», ανέφερε.

 

Εγχώριος κινητήρας για το ΚΑΑΝ

Ο διευθυντής της ΤΑΙ δήλωσε σε συνέντευξή του σε τουρκικό αμυντικό περιοδικό ότι χρησιμοποιούνταικινητήρες αμερικανικής προέλευσης σε KAAN και HÜRJET, ωστόσο πραγματοποιούν σχετικές μελέτες για τον κινητήρα με τις τουρκικές εταιρείες TRMotor και TEI.

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε KAAN με κινητήρα που θα υποστηρίζει αεροσκάφη 5ης και 6ης γενιάς στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτόν τον κινητήρα. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να το κάνουμε, αλλά αν ρωτήσετε οποιονδήποτε από τους φίλους μας στην TRMotor και στο TEI, θα σας πουν ‘μπορούμε να το κάνουμε’, πράγμα που λέω κι εγώ, και θα το κάνουμε. Είμαστε μία από τις τέσσερις χώρες στον κόσμο που παράγουν μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς», ανέφερε.

 

Το 2025 πτήσεις του Block-10 KAAN

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΤΑΙ «το πρώτο μοντέλο παράδοσης, το οποίο ονομάζουμε Block-10 στο KAAN, θα εμφανιστεί το 2025. Θα παραδώσουμε σε πρώτο στάδιο το αεροσκάφος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αεροπορικές μας δυνάμεις, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλύτερο από τα αεροσκάφη που υπάρχουν στο δυναμικό τους. Το ονομάζουμε αυτό KAAN Block-10. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του KAAN βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κύρια δοκιμαστική πτήση θα ξεκινήσει το 2025. Οι πτήσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το 2028 και ακόμη και μετά. Είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία για να φτάσει στο στάδιο της παράδοσης εντός 5 ετών από την πρώτη πτήση. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε 20 KAAN το 2028. Είτε υπάρξουν προβλήματα είτε όχι, θα τα λύσουμε όλα».

 

Σε πρώτη φάση 150 αεροσκάφη

Ανέφερε ωστόσο ότι οι διαφορές μεταξύ του Block-10 και του μεταγενέστερου μοντέλου KAAN είναι απόρρητες πληροφορίες και ότι δεν μπορεί να τις αποκαλύψει. «Μπορώ όμως να πω το εξής. Από άποψη stealth, ταχύτητας και ραντάρ, τα αεροσκάφη της πρώτης παράδοσης θα είναι πολύ καλύτερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν στο δυναμικό μας. Θα διαθέτει ραντάρ AESA, το οποίο θα παρέχει ορατότητα άνω των 100 χιλιομέτρων. Εφαρμόζουμε επίσης τις τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει στα αεροσκάφη του δυναμικού μας. Εγκαθιστούμε ραντάρ AESA στα F-16, αλλά το ραντάρ του KAAN θα είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερο και θα έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Θα ενσωματώσουμε τα πυρομαχικά που έχουν αναπτυχθεί από την ROKETSAN, τη SAGE και άλλες εταιρείες στο KAAN, εφόσον το επιθυμούμε και κατά σειρά σπουδαιότητας. Οι δυνατότητες του KAAN θα αυξάνονται σε κάθε μπλοκ. Θα συνεχίσουμε την παραγωγή με αυτόν τον τρόπο. Στο πρώτο στάδιο, σχεδιάζουμε να παράγουμε πάνω από 100 KAAN για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Στόχος μας είναι να παράγουμε τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό και για φιλικές και συμμαχικές χώρες. Επί του παρόντος, υπάρχουν χώρες που ενδιαφέρονται σοβαρά για το KAAN. 3 Μάλλον δεν θα έκανα λάθος αν έλεγα ότι θα συνεργαστούμε μαζί τους και θα παράγουμε 150 KAAN για αυτές, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Τα επόμενα χρόνια, μπορώ να πω ότι σχεδιάζουμε να παράγουμε συνολικά 250-300, με την προϋπόθεση ότι θα καλύψουμε πρώτα τις ανάγκες των δικών μας αεροπορικών δυνάμεων», ανέφερε.

 

Ενδιαφέρθηκε η Σαουδική Αραβία

Ο διευθυντής της ΤΑΙ είπε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για το KAAN από 4-5 χώρες. «Το ενδιαφέρον αυτό έγινε ακόμη πιο ορατό μετά την πρώτη πτήση. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Salman, ήρθε στην TAI και ενδιαφέρθηκε σοβαρά και λεπτομερώς για τα προγράμματά μας, και ιδιαίτερα για το KAAN, αποτελεί ένδειξη αυτού. Υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται επίσης για το KAAN με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, το σε ποιο επίπεδο και πότε θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απαιτεί λίγο περισσότερη δουλειά. Είμαστε βέβαιοι ότι το KAAN έγινε και γίνεται το έργο της γεωγραφικής μας περιοχής. Νομίζω ότι σε όχι πολύ μακρινό χρονικό διάστημα, ίσως φέτος, ίσως του χρόνου, θα δούμε επίσημη συμμετοχή στο πρόγραμμα KAAN», ανέφερε.

 

Καλύτερα από F22

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΤΑΙ, το KAAN συγκρίνεται συχνά με το αμερικανικό F-22. «Με ιστορία 30 ετών, το F-22 περιείχε τις καλύτερες τεχνολογίες της εποχής στην οποία κατασκευάστηκε. Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ μέσα σε 30 χρόνια. Τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν βελτιωθεί πολύ και τα ραντάρ έχουν επίσης βελτιωθεί πολύ. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει άμεση σύγκριση, επειδή οι ΗΠΑ δεν πωλούν το F-22 πουθενά... Δεν υπάρχουν πληροφορίες. Αλλά το δικό μας KAAN θα είναι τουλάχιστον εξίσου καλό. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του θα είναι ακόμη καλύτερα. Ποια από αυτά τα χαρακτηριστικά θα κοινοποιηθούν στο κοινό το επόμενο διάστημα; Μπορώ να πω ότι ένα από αυτά είναι τα ραντάρ. Θα το δούμε», ανέφερε.

 

Στην πρώτη θέση στην 6η γενιά

Όπως είπε «Θα συνεχίσουμε το concept 6ης γενιάς με το KAAN. Επειδή το KAAN σχεδιάστηκε αναλόγως. Αν ρωτήσουμε ποιο είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του αεροσκάφους 6ης γενιάς, είναι ένα σύστημα στο οποίο επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους, τα μη επανδρωμένα συστήματα διοικούνται από το KAAN, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που ονομάζουμε συνένωση δεδομένων και αισθητήρων, ένα σύστημα που λειτουργεί σε δίκτυο, επικοινωνεί μεταξύ του με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο ανθρώπους, αλλά αφήνει τη διοίκηση και τον έλεγχο όπου χρειάζεται. Προς το παρόν, η 6η γενιά δεν έχει καθοριστεί πλήρως. Το θέμα αυτό ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Khalid bin Salman».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΤΑΙ, «ο επικεφαλής πιλότος μας Barbaros Demirbaş δήλωσε: ‘Είμαστε ηγέτες σε αυτόν τον τομέα’. Όταν ο πρίγκιπας ρώτησε πώς είναι δυνατόν αυτό, είπε: ‘Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ANKA-3, KIZILELMA, KAAN, Süper Şimşek και εξοπλισμό 6ης γενιάς. Αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε κάθε χώρα’».

Ο διευθυντής της ΤΑΙ είπε «έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε για την προσομοίωση της 6ης γενιάς. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα. Ξεκινήσαμε νωρίς, θα δουλέψουμε γρήγορα και σίγουρα θα είμαστε μεταξύ των τριών πρώτων στον κόσμο στην 6η γενιά, αλλά ίσως και στην πρώτη θέση. Αυτό θα το δούμε μαζί».

Οι εξοπλισμοί Ελλάδας ενοχλούν τουρκικά ΜΜΕ – Η Σοζτζού κατηγορεί Αθήνα για… αγορά Rafale

Η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται σε Αιγαίο και Μεσόγειο, είναι η κατηγορία της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας Σοζτζού η οποία μάλιστα δημοσιεύει φωτογραφία (δείτε τη πιο πάνω) με ένα ιερέα ο οποίος κάνει αγιασμό σε πολεμικό αεροσκάφος. Η εφημερίδα επικρίνει την Αθήνα αναφέροντας ότι «ανακοινώθηκε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα ενταχθούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία έως το τέλος αυτού του μήνα» και ότι «η Γαλλία θα δίνει στην Ελλάδα ένα Rafale κάθε μήνα».

Η τουρκική εφημερίδα προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν επιβραδύνει τον εξοπλισμό σε Αιγαίο και Μεσόγειο». «Η Ελλάδα, που συγκεντρώνει δυνάμεις ακριβώς στα σύνορα της Τουρκίας, θα αγοράσει δύο νέα μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στα τέλη Ιουλίου. Ο ελληνικός Τύπος ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, η Γαλλία θα παραδίδει από εδώ και στο εξής ένα νέο αεροσκάφος στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάθε μήνα».

Η Σοζτζού συνεχίζει το δημοσίευμά της αναφέροντας με υπότιτλο «Είναι έτοιμοι να παραγγείλουν νέα αεροπλάνα», αναφέροντας ότι «ανακοινώθηκε ότι εάν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορέσει να διαθέσει τα αεροσκάφη της F-16 block-30 και Mirage 2000-5, θα παραγγελθούν άμεσα άλλα έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale».

Υπό τον υπότιτλο «Αυξάνει τον αριθμό των πολεμικών αεροπλάνων στο Αιγαίο», η Σοζτζού γράφει ότι «στις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου αναφέρεται ότι 24 Mirage 2000-5 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν και πετούν στο Αιγαίο και μπορούν να φέρουν και τον στρατηγικό πύραυλο Scalp EG που έχει βεληνεκές άνω 500 km, για στόχους βαθιά εντός της επικράτειας άλλων χωρών».

 

Στην Ελλάδα Τούρκος Αντιναύαρχος στις 8-9 Ιουλίου για να συζητήσει ΜΟΕ

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ  Ζεκί Ακτούρκ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο του ‘Σχεδίου Εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το 2024’ μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο Τούρκος Διοικητής μας Στόλου Αντιναύαρχος Καντίρ Γιλντίζ θα επισκεφθεί τον Έλληνα Διοικητή Στόλου στις 8-9 Ιουλίου».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ ανέφερε ακόμη ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν με επιτυχία όλα τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη 'Γαλάζια' και 'Ουράνια Πατρίδα' μας μέχρι τη συμβολή στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Τουρκία είναι μια από τις πιο προετοιμασμένες χώρες σε περίπτωση τρίτου παγκοσμίου πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτουρκ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν περί πιθανότητας τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ είπε: «Εάν ρωτάτε αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού κινδύνου όπως στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα. Εμείς ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με την άμυνα και την ασφάλειά μας και επικαιροποιούμε όλα τα σχέδιά μας υπό το φως των νέων εκτιμήσεων. Μπορούμε να πούμε με άνεση ότι είμαστε μια από τις πιο προετοιμασμένες χώρες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ήδη ένας δυναμικός στρατός. Είναι ένας στρατός που εκτελεί συνεχώς δραστηριότητες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές. Είναι ένας στρατός που έχει δοκιμάσει και εγκρίνει τα δικά του σχέδια και την εφοδιαστική του υποδομή. Πραγματοποιεί επίσης δραστηριότητες σε πολλά μέρη του κόσμου για τη υποστήριξη της ειρήνης. Ουδείς και πρωτίστος η χώρα μας δεν θα ήθελε μια σκοτεινή εικόνα, όπως ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος για κάθε σενάριο».

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web