Εξοπλισμοί

Φρένο State Department στην Τουρκία για F35: Πρέπει να παραιτηθείτε από την κυριότητα των S400

Αμερικανός αξιωματούχος του State Department, ξεκαθαρίζει στην τουρκική εφημερίδα Oksijen, ότι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35 θα γίνει μόνο με την παραίτηση της από την κυριότητα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος των S400.
 
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Οksijen η οποία επικαλείται αξιωματούχο του State Department, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την προτεινόμενη φόρμουλα από την Τουρκία, περί απενεργοποίησης του συστήματος των S400 προκειμένου να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F35 από το οποίο είχε αποβληθεί το 2018 από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Η ίδια πηγή τονίζει ότι για να βρεθεί μια οριστική λύση πρέπει η Τουρκία να παραιτηθεί από την κυριότητα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, απομακρύνοντας το από το τουρκικό έδαφος.
 
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε αισιόδοξος για την πώληση των F35 στην Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς θα πραγματοποιηθεί στη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
DW: Τουρκία και Γερμανία κοντά σε συμφωνία για Eurofighters

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας για την πώληση Eurofighters στην Τουρκία πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους. Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό σημείο καμπής στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, επισημαίνει η Deutsche Welle

 
 
Ως ήσυχη διπλωματία»  χαρακτηρίζει η τουρκική έκδοση της DW τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας σχετικά με την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.
 
Η κυβέρνηση Μέρτς απέφυγε να λάβει σαφή θέση σχετικά με την πιθανή πώληση στις επίσημες δηλώσεις της, προτιμώντας να χρησιμοποιεί επιφυλακτική γλώσσα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικές κυβερνητικές πηγές, στο Βερολίνο επικρατεί θετική προοπτική.
 
Η τελευταία δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί του θέματος επιβεβαιώνει επίσης αυτό.
 
 «Υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με το Eurofighter», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς .
 
 
Προσεκτική ανακοίνωση από το Βερολίνο
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Κορνέλιους επέλεξε να χρησιμοποιήσει πιο επιφυλακτικές εκφράσεις για το θέμα στην τακτική συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα.
 
Ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Κορνέλιους: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει το πράσινο φως για την πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία. Υπάρχει κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα;»
 
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι «σημειώνουν» τις αναφορές επί του θέματος, αλλά «δεν μπορούν να παράσχουν καμία πληροφορία επί του θέματος κατ' αρχήν».
 
 
 
Το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την πώληση του Eurofighter δόθηκε πέρυσι από τον πρώην Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
 
Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο, ο Σολτς, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ανακοίνωσε επίσημα ότι ενέκριναν την έναρξη διαπραγματεύσεων για την πώληση Eurofighters στην Τουρκία.
 
Με το μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Φρίντριχ Μερτς να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον Μάιο, η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου έχει επιταχυνθεί ξανά.
 
Αν και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να κάνει μια σαφή επίσημη δήλωση σχετικά με το στάδιο των διαπραγματεύσεων και την πιθανή έγκριση, Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί από πέρυσι ήταν «εποικοδομητικές και θετικές».
Φιντάν για Eurofighter: Έχουμε καλή συνεργασία με την Μεγάλη Βρετανία για αυτό το θέμα

Ο Φιντάν  σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στο Υπουργείο Εξωτερικών στάθηκε στην συνεργασία Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των Eurofighter.
 
 
Στην εποικοδομητική συνεργασία που έχουν Άγκυρα και Λονδίνο όσον αφορά την πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο Χακάν Φιντάν, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σχέση των δύο χωρών με φόντο και την αμυντική βιομηχανία.
 
 «Η συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία πηγαίνει πολύ καλά. Από την προμήθεια των Eurofighters μέχρι την κοινή μας εργασία σε άλλους τομείς, οι εταιρείες μας και οι αρμόδιοι φορείς συνεργάζονται καλά σε αυτό το θέμα».
 
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία και η Αγγλία είναι δύο στρατηγικοί εταίροι που μοιράζονται πολλούς στρατηγικούς στόχους στο ίδιο θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχουν ισχυρούς δεσμούς με την  Ευρώπη.
 
 
 
 
Ο Φιντάν δήλωσε ότι οι απόψεις των δύο χωρών για την εξωτερική πολιτική, ιδίως για τη Γάζα, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδόν συνέπιπταν και σημείωσε ότι η εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υποστηρίχθηκε και από τις δύο πλευρές.
 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στη Μ εφημερίδα Χουριέτ σημείωσε ότι και οι 4 χώρες που αποτελούν την κοινοπραξία των Eurofighters, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας είναι θετικές στην πώληση των μαχητικών αεροσκάφη στην Τουρκία. 
Βρετανός ΥΠΕΞ για Eurofighter: Όλοι είμαστε υπέρ στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία

Την πεποίθηση ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία παραγωγής των Eurofigter, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας είναι υπέρ της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι.
Σε  συνέντευξη του  ο Λάμι ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα,  τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την ανάγκη για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τις δυνατότητες για βαθύτερους εμπορικούς δεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας.
Ο Lammy εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συμφωνία για το Eurofighter, δηλώνοντας: «Σημειώνουμε εξαιρετική πρόοδο στην πιθανή εξαγωγή αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία και είμαστε βέβαιοι ότι και οι τέσσερις εταίροι της κοινοπραξίας υποστηρίζουν αυτήν την πώληση».
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Eurofighter, η οποία περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, για την ενίσχυση της αεροπορίας της. Η Γερμανία είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες, αλλά ο Λάμι σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την έγκριση του Βερολίνου έχουν προωθήσει σημαντικά τις συνομιλίες.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας, λέγοντας: «Η ένταξη της Τουρκίας στα Eurofighter Typhoon θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ». Τόνισε τους υπάρχοντες δεσμούς αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας, δείχνοντας το Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανίας Τουρκίας/Ηνωμένου Βασιλείου ως πλατφόρμα για την διερεύνηση περαιτέρω ευκαιριών.
Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία για τα F35: Πιθανή λύση μέχρι το τέλος του έτους

Αισιόδοξος ότι η πώληση των F35 στην Τουρκία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τομ Μπάρακ.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπαράκ, δήλωσε ότι αναμένει συγκεκριμένες εξελίξεις σχετικά με την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 μέχρι το τέλος του έτους.
 
Ο Μπαράκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σμύρνη, έκανε εκτιμήσεις σε δημοσιογράφους για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και τα τρέχοντα ζητήματα. 
 
Όσον αφορά την πιθανότητα επιστροφής στα F-35, μετά τις ομιλίες του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε: «Πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια λύση μέχρι το τέλος του έτους».
 
"Ο Τραμπ και ο Ερντογάν θα πουν στον υπουργό Ρούμπιο και στον υπουργό Εξωτερικών Φιντάν: "τελειώστε το αυτό, βρείτε έναν τρόπο". Το Κογκρέσο θα υποστηρίξει ένα λογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε την ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια λύση μέχρι το τέλος του έτους" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Bloomberg: Έγκριση από Μακρόν για ‘Ατσάλινο Θόλο’ ζήτησε ο Ερντογάν

Την έγκριση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την προμήθεια συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας ευρωπαϊκής κατασκευής, προκειμένου να επιταχυνθούν τα σχέδια της Άγκυρας για κατασκευή της ασπίδας αντιπυραυλικής άμυνας ‘Ατσάλινος Θόλος’.

Τουρκικά μέσα επικαλούμενα δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Μακρόν να συμπεριλάβει συμμάχους εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, στη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης.

Τούρκοι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας φέρονται να δήλωσαν στο αμερικανικό πρακτορείο ότι η παροχή πράσινου φωτός στην πώληση του συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T που παράγεται από την Eurosam GIE θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδια της Άγκυρας να κατασκευάσει τη δική της ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας, τον «Ατσάλινο Θόλο», εντός 2-3 ετών. Ο εκπρόσωπος ωστόσο της γαλλικής προεδρίας δεν απάντησε στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

 

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Προτεραιότητα ο Ατσάλινος Θόλος σε όλη την Τουρκία

Επέκταση του Ατσάλινου Θόλου σε όλη τη χώρα είναι η προτεραιότητα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, δήλωσαν πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφερόμενες στις αμυντικές δαπάνες που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Χάγη.

«Πρώτα απ 'όλα, σχεδιάζουμε να επενδύσουμε στο σύστημα αεράμυνάς μας (Steel Dome) και να επεκτείνουμε το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας σε όλη τη χώρα μας», αναφέρουν συγκεκριμένα οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ.

 

Αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό

 

Σύμφωνα με την δήλωση: «Στο πλαίσιο της Δέσμευσης Αμυντικών Δαπανών, η Τουρκία βρίσκεται πάνω από το κριτήριο-στόχο του 2%. Είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών που συνεισφέρουν δυνάμεις σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ, διαθέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία. Έχει επιτύχει όλους τους στόχους δυνατοτήτων που της έχουν διατεθεί. Επιπλέον, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό και να συνεχίζουμε να επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στις δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουμε να επενδύσουμε κυρίως στο σύστημα αεράμυνάς μας (Ατσάλινο Θόλο) και να επεκτείνουμε το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας σε ολόκληρη τη χώρα μας». 

 

Επενδύσεις σε πυραύλους, αεροσκάφη, πλοία…

 

Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν ότι «επιπλέον, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και να αυξάνουμε την αμυντική μας ικανότητα επενδύοντας σε υπερηχητικά, βαλλιστικά και συστήματα πυραύλων κρουζ, αεροσκάφη, πλοία, άρματα μάχης, μη επανδρωμένα συστήματα ξηράς, θάλασσας και αέρα, αεροπλανοφόρα νέας γενιάς και φρεγάτες. Από την άλλη πλευρά, διατηρούμε πάντα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε ετοιμότητα σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον για το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, ένα υπεύθυνο και αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ακλόνητη αποφασιστικότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Αποκαλύψεις Ερντογάν από Χάγη: Ο Τραμπ έχει καλές προθέσεις για αγορά F35 από Τουρκία – Θετικές εξελίξεις για Eurofighter

Σε αποκαλύψεις προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τη Χάγη όπου είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλές προθέσεις για την αγορά τωνF35 από την Τουρκία, ενώ είπε ότι είχε συναντήσεις με τη Γερμανία και τη Βρετανία σχετικά με τα Eurofighter και ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις».

Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Χάγη, ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F35 και εάν θα παραιτηθεί η Τουρκία από τους S400. 

«Δεν συζητήσαμε τους S-400 στη συνάντησή μας με τον Τραμπ. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα μας. Αυτό τελείωσε. Συζητήσαμε για τους F35. Πληρώσαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο 300 εκατομμύρια δολάρια για τους F35. Έχουμε δει ότι ο Τραμπ έχει καλές προθέσεις σχετικά με την αγορά των F35. Οι φίλοι μας που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και την επισκευή των F16 και την αγορά των F35 συνεχίζουν το έργο τους. Συνεχίζουμε επίσης με την Βρεραβία και τη Γερμανία σχετικά με τα Eurofighter. Η Γερμανία και η Αγγλία καλωσορίζουν τις καλές μας προθέσεις», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ανέφερε μάλιστα ότι είχε συναντήσεις με την Γερμανία και την Βρετανία για τα Eurofighter . «Υπάρχουν θετικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη να ακούσουν έκκληση φίλου μου Τραμπ»

 

Για πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «μια μόνιμη λύση στα προβλήματα με τον γείτονά μας Ιράν είναι δυνατή μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων. Η περιοχή μας είναι γεμάτη παραδείγματα που δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν θα σε οδηγήσει πουθενά».

«Περιμένουμε από τα εμπλεκόμενα μέρη να ακούσουν την έκκληση του φίλου μου Τραμπ», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και πως και η Τουρκία θα κάνει το δικό της καθήκον. «Συναντήθηκε με πολλούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Συναντήθηκα με πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Τραμπ, Μερτς και Μακρόν. Συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και την ατζέντα της συνόδου κορυφής. Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο κορυφής στην Τουρκία τον επόμενο χρόνο», ανέφερε.

 

Πιθανή σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ;

 

Σε ερώτηση για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «εφόσον δεν υπάρξει επίθεση στην Τουρκία, η Τουρκία είναι μια χώρα ειρήνης στην περιοχή της. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επικράτηση της ειρήνης». «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην καταπίεση ενάντια σε αυτή την αφόρητη και απαράδεκτη στάση του Ισραήλ», ανέφερε.

Η Τουρκία  επιταχύνει τα έργα βαλλιστικών πυραύλων – Στο προσκήνιο ο πύραυλος CENK

Για επιτάχυνση στα έργα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ιδίως CENK και Gezgin που κατασκευάζει η Τουρκία, κάνει λόγο το τουρκικό κρατικό κανάλι TR Haber το οποίο επικαλείται τον Τούρκο ειδικό για αμυντικά θέματα Ανίλ Σαχίν.

Ο  Ανίλ Σαχίν σχολίασε στο κρατικό κανάλι τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης: «Καταρτίζουμε σχέδια παραγωγής που θα φέρουν τα αποθέματα πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς μας σε αποτρεπτικό επίπεδο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Αν θέλει ο Θεός, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχουμε φτάσει σε μια αμυντική ικανότητα όπου κανείς δεν θα τολμά καν να μας αμφισβητήσει».

«Η έμφαση που δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στον ‘σχεδιασμό παραγωγής’ χαράζει μια πορεία», αναφέρει ο Σαχίν.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Αλί Σαχίν στο TRT Haber,  ο πύραυλος GEZGİN ανήκει στην κατηγορία των «πυραύλων κρουζ». Ο BORA είναι βαλλιστικός πύραυλος και βρίσκεται στο απόθεμα της Τουρκίας. Ο Tayfun είναι ο βαλλιστικός πύραυλος μεγαλύτερης εμβέλειας σε επιχειρησιακό επίπεδο της Τουρκίας. Χάρη στην ταχύτητά του που φτάνει σε υπερηχητικά επίπεδα, δεν επηρεάζεται από απειλές από το σύστημα αεράμυνας.

«Ο πιο επικίνδυνος βαλλιστικός πύραυλος»

 

Ωστόσο για τον πύραυλο CENK, ο Αλί Σαχίν εκτιμά ότι «θα είναι ο πιο επικίνδυνος τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος μέχρι σήμερα». «Η ημερομηνία κατά την οποία θα δούμε τις λεπτομέρειες δεν είναι μακριά. Γνωρίζουμε ότι οι μελέτες προχωρούν πολύ καλά. Το CENK θα είναι το προϊόν που η Τουρκία θα κάνει επιτυχία στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων», αναφέρει.

Ο Αλί Σαχίν αναμένει επίσης παρόμοια επιτάχυνση για ορισμένα κρίσιμα έργα που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στο κοινό.

 

«Υψηλή η ακρίβεια των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων»

 

Το κρατικό κανάλι αναφέρει πως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητήματα σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους σήμερα είναι το ζήτημα της «ακρίβειας χτυπήματος». Προστίθεται ότι ο Ανίλ Σαχίν παίρνει ως σημείο εκκίνησης το παράδειγμα του Ιράν: «Είναι πολύ γρήγοροι. Ωστόσο, η ακρίβεια χτυπήματος τους δεν είναι τόσο καλή».

Ο Ανίλ Σαχίν δηλώνει ότι η πραγματική πρόκληση είναι να μπορείς να «κάνεις και τα δύο» και προσθέτει: «Για παράδειγμα ο τελευταίος βαλλιστικός πύραυλος Tayfun έπληξε τον στόχο με ακρίβεια εκατοστού. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχει ένας βαλλιστικός πύραυλος κάτι τέτοιο. Από τώρα και στο εξής, πρέπει να παράγουμε βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας και ταχύτερους. Η Τουρκία κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Αναμένω ότι οι μελλοντικοί πύραυλοι θα έχουν παρόμοια εξαιρετικά ακρίβεια χτυπήματος. Μιλάμε για πυραύλους που θα μπορούν να χτυπήσουν ακριβώς εκεί που στοχεύουν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Επειδή αυτοί θα μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες, θα έχουν την δυνατότητα να ελιχθούν όταν είναι απαραίτητο», καταλήγει.

 

«Λανθασμένο το μοντέλο οπλισμού του Ιράν»

 

Ο ειδικός για θέματα ασφάλειας, Ανίλ Σαχίν ανέφερε ότι για να επιβιώσει κανείς στο πεδίο της μάχης στους σημερινούς πολέμους, είναι απαραίτητο να διαθέτει ταυτόχρονα αρκετές δυνατότητες στην αμυντική βιομηχανία: Συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας κατά των αεροπορικών απειλών, πυρομαχικά με χειρουργική ακρίβεια και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Όπως αναφέρει, το Ιράν αποτελεί σημαντική δύναμη στους βαλλιστικούς πυραύλους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αδύναμοι στην αεράμυνα. Για αυτόν τον λόγο, το Ισραήλ δηλώνει ότι τα αεροπλάνα τους μπορούν εύκολα να χτυπήσουν το Ιράν από μεγάλες αποστάσεις.

«Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο οπλισμού του Ιράν είναι θεμελιωδώς λανθασμένο», λέει ο Σαχίν. Περιγράφει το πιο βασικό πλαίσιο για το τι πρέπει να συμβεί:

«Με πυρομαχικά χειρουργικής ακρίβειας, μπορείτε κυριολεκτικά να πετύχετε τον ‘στόχο’ που θέλετε να πετύχετε. Με έναν βαλλιστικό πύραυλο, μπορείτε να διαπεράσετε την αεροπορική και αντιπυραυλική ασπίδα της αντίπαλης πλευράς. Εάν έχετε μια ενσωματωμένη και πολυεπίπεδη υποδομή συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, μπορείτε να προστατευτείτε. Δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο».

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web