Πατριαρχείο

Συλλυπητήριά Βαρθολομαίου για την τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία

Την οδύνη του για το τραγικό δυστύχημα στο νυχτερινό  κέντρο στη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τα συλλυπητήριά του στην πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας για την τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο όπου 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Μπρεγκαλνίτσης Ιλαρίωνα εκφράζοντας την συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον συγκλονισμένο λαό της Βόρειας Μακεδονίας.


Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
"Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη, τα ξημερώματα, σε κέντρο διασκεδάσεως στην πόλη Kočani της Βορείου Μακεδονίας, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 59 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 100, απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα προς την Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας κ. Gordana Siljanovska-Davkova και προς τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Μπρεγκαλνίτσης κ. Ιλαρίωνα.

Ο Παναγιώτατος προσεύχεται ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων και να ενισχύει τους οικογενείς τους, καθώς επίσης να βοηθήσει για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών. Επίσης, εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ιδίου και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τον συγκλονισμένο από την τραγωδία λαό της Βορείου Μακεδονίας. "

ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ:  Η Σοφία προτείνει Παναγία των Βλαχερνών στις 21 Μαρτίου

Με την Σοφία Μαρμαγκιώλη

 

Αν βρίσκεστε στην Πόλη το πρωί της Παρασκευής 21 Μαρτίου μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Παναγία των Βλαχερνών. Είναι η τρίτη Παρασκευή των Νηστειών και στη λειτουργία χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Μια ιδιαίτερη ιστορικής σημασίας ημέρας αφού αυτό έχει τις ρίζες του από το Βυζάντιο όπου σύμφωνα με την παράδοση το Άγιο Λούσμα στην Παναγία ήταν τόσο γνωστό και θαυματουργό που ο Αυτοκράτορας ακολουθώντας όλο το Βυζαντινό τελετουργικό κάθε τρίτη Παρασκευή των Νηστειών λουζόταν με το Άγιο λούσμα και παρευρισκόταν στη λειτουργία.

 Η Παναγία των Βλαχερνών είναι Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Εκεί εκκλησιαζόταν στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο Αυτοκράτορας και οι Αυλικοί. Κατά την πολιορκία της Πόλης από τους Αβάρους το 626 μ.χ  η εικονα της Θεοτόκου της Βλαχερνίτισας έσωσε την Πόλη από τον κίνδυνο και κατόπιν εψάλη στο Ναό ο Ακάθιστος Ύμνος.

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Με λαμπρότητα οι εορτασμοί στο Φανάρι - Συλλειτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη με Μητροπολίτη Ουκρανίας

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα  κατάνυξη  και κάθε μεγαλοπρέπεια εορταστηκε , μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης που σηματοδοτεί την αποκατάσταση της τιμής των εικόνων.

Στην έδρα της οΟρθοδοξίας το Οικουμενικό πατριαρχειο τελέστηκε πατριαρχική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος συλλειτουργησε με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου.

 

Έλληνες Ουκρανοί αλλά και προσκυνητές από πολλές  ορθόδοξες χώρες παρακολούθησαν με κατάνυξη  την λιτάνευση των εικόνων προαύλιο χώρο του Πατριαρχικού ναού.
Μετά το τέλος της πατριαρχικής θείας λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την στήριξη του για άλλη μια φορά στην Ουκρανία ευχόμενος να λέξει σύντομα ο πόλεμος ο οποίος μαίνεται εδώ και 3 χρόνια.

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στήριξε την Αυτοκέφαλη Ουκρανική εκκλησία και ευχήθηκε ο πόλεμος  στην Ουκρανία  να λήξει σύντομα και να ξεκινήσει σύντομα η ανασυγκρότηση της ημικατεστραμμένης  χώρας "από τα άδικα βέλη του πονηρού προερχόμενα εκ βορρά" , όπως ανέφερε με νόημα.

Το παρών έδωσαν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας    Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Ουκρανός προξενος Ρομάν Νεντιλσκi

Πρόσκληση στον Βαρθολομαίο να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο μετέφερε ο Μεϊμαράκης

Πρόσκληση στον Βαρθολομαίο να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο μετέφερε ο συμπρόεδρος της επιτροπής διαθρησκευτικού διαλόγου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε επίσκεψή του στο Φανάρι.
«Θέλω να δω τον πρωταγωνιστή του διαθρησκευτικού διαλόγου που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και να έχω τις δικές του απόψεις. Προσπαθώ σε συνεννόηση με το προεδρείο της ολομέλειας της κοινοβουλευτικής να έρθει να μας μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σοφία που τον διακρίνει. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί να έχουμε μία συνάντηση με τον Πάπα αλλά δυστυχώς η υγεία του δεν μας έχει επιτρέψει ακόμη να το πραγματοποιήσουμε», ανέφερε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Όπως είπε «σε μια περίοδο αστάθειας πρέπει να γίνουν ουσιαστικές και σοβαρές προσπάθειες ώστε η δύση όχι μόνο η Ευρώπη, συνολικά η Δύση, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσει να επικρατήσει ειρήνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την ταραγμένη περιοχή»


«Οι θρησκείες να ενώσουν»


Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι η επιτροπή διαθρησκειακού διαλόγου «έχει ως αρμοδιότητα τον διαθρησκευτικό διάλογο και τη προσπάθεια οι θρησκείες να ενώσουν και όχι να διχάσουν, με σεβασμό στον συνάνθρωπο, αλληλεγγύη, κυρίως όμως σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία υπάγεται και η πίστη σε κάθε θρησκεία ή και σε αυτόν ο οποίος δεν πιστεύει πουθενά. Όλοι εμείς επειδή πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι, μπορούμε και πρέπει να βρούμε τις κατευθύνσεις εκείνες ώστε να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε και να προσπαθήσουμε με ειρήνη να αναπτυχθούμε και να σεβαστούμε τα δικαιώματα των πολιτών μας. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες, έχουμε φέρει στο τραπέζι του διαλόγου, εν μέσω πολέμου, σημαντικούς εκπροσώπους της μουσουλμανικης και εβραϊκής κοινότητας και έχουμε συντάξει ένα πρώτο τέτοιο κείμενο».

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ως ισότιμος συνομιλητής

Οι διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την Ουκρανία ως ισότιμο συνομιλητή, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Έπειτα από την λειτουργία στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φανάρι η οποία έχει παραχωρηθεί στους Ουκρανούς που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί διά της βίας ή από εξωτερικές δυνάμεις».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «αυτή η διαδικασία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ουκρανία ως ισότιμο συνομιλητή. Αναγνωρίζουμε τις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Ζελένσκι για την υπεράσπιση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε επίσης ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια διαμάχη μεταξύ εθνών, είναι ένα τεστ για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Απαιτεί μια επιλογή μεταξύ δικαίου και καταπίεσης».

‘Τουρκορθόδοξο Πατριαρχείο΄ κατά Βαρθολομαίου: «Διέπραξε έγκλημα»

Για ‘έγκλημα’ κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο εκπρόσωπος Τύπου του λεγόμενου ‘Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου’ Σελτσούκ Ερενόλ επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο Οικουμενικός, αντίθετα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως ισχυρίζεται. Υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι κυρίως πολιτικές και όχι θρησκευτικές και ότι είναι παράνομη η συμμετοχή του σε Παγκόσμια συνέδρια και φόρα υπό τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επικρίνει μάλιστα και την τουρκική δικαιοσύνη επειδή όπως αναφέρει «από το 2007, δυστυχώς,  δεν κάνει κάτι επί του θέματος».

Φιλοξενώντας δηλώσεις του Σελτσούκ Ερενόλ, η  αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της, με τίτλο: «Χωρίς τέλος η «οικουμενική» εμμονή του αρχιερέα» γράφει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης  βρέθηκε στη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κατά την οποία χρησιμοποίησε τον όρο ‘Οικουμενικός’. Το δημοσίευμα αναπαράγεται και στον ιστότοπο της επίσης αντιπολιτευόμενης Halk TV υπό τον τίτλο: «Ο Αρχιερέας της Ρωμαίικης Εκκλησίας του Φαναρίου συμμετέχει σε διεθνή συνάντηση ως οικουμενικός».
 
Αιχμές σε βουλευτή ΑΚΡ που φωτογραφήθηκε με Βαρθολομαίο

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Τζουμχουριέτ υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο «Αρχιερέας της Ρωμαίικης Εκκλησίας του Φαναρίου» Βαρθολομαίος συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης για την Ουκρανία με τον τίτλο «Οικουμενικός» και μετά από τουρκικές αντιδράσεις αφαιρέθηκε η υπογραφή του από τη Διακήρυξη του Bürgenstock, ενώ σημειώνεται ότι και κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε επίσης χρήση του όρου «οικουμενικός». Επισημαίνεται επιπλέον ότι, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Βαρθολομαίος, συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με την τουρκική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Tuğrul Türkeş, γιος του Alparslan Türkeş, ιδρυτού του MHP (σ.σ. Εθνικιστικό Κόμμα) και βουλευτή του AKP στην Άγκυρα.
 
«Δεν υπάρχει επισήμως ‘Πατριαρχείο’»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του λεγόμενου «Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου»,  υπενθυμίζοντας την απόφαση του 4ου Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2007, ανέφερε σχετικά: «Ο Βαρθολομαίος έχει διαπράξει έγκλημα σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης, το Σύνταγμα και τον τουρκικόποινικό κώδικα. Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε ο İsmet İnönü στη Λωζάνη για τις  μειονότητες, έγιναν δεκτές ως προφορική πράξη, από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Παράλληλα, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα αναφορικά με την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων που αναφέρονται στον τουρκικό ποινικό κώδικα και στο άρθρο 10 του Συντάγματος. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και χρόνια». Ο Σελτσούκ Ερενόλ σημείωσε επίσης ότι κατά την περίοδο της Δημοκρατίας, έχει αναγνωριστεί μόνο το καθεστώς της Μειονοτικής Εκκλησίας σε σχέση με το Φανάρι ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει επισήμως «Πατριαρχείο».
 Συνεχίζοντας τη γνωστή ρητορική περί δικαιωμάτων και παρανομιών του Πατριάρχη σχετικά με την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Erenerol ανέφερε ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι κυρίως πολιτικές και όχι θρησκευτικές υποστηρίζονρας ότι είναι παράνομη η συμμετοχή του σε Παγκόσμια συνέδρια και φόρα υπό τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πρόσθεσε δε, ότι «από το 2007, δυστυχώς,  η τουρκική δικαιοσύνη δεν κάνει κάτι επί του θέματος».

Και Αντιπρόεδρος Κόμματος Νίκης κατά Βαρθολομαίου

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Zafer (σ.σ. Κόμμα της Νίκης),  Fikret Bayır, υπογράμμισε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας θρησκευτικός λειτουργός που υπάγεται στο Επαρχείο του Fatih και ότι το λειτούργημά του εξισούται με αυτό του μουφτή και ενώ θα έπρεπε να συνεχίσει υπό αυτή τη μορφή, κάνει χρήση χρησιμοποιεί του όρου «Οικουμενικός» που παραπέμπει σε ένα μοντέλο Βατικανού για την Ορθοδοξία.
 Σχολιάζοντας τις διεργασίες που πραγματοποιούνται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Αντιπρόεδρος Bayır δήλωσε: «Το AKP ανοίγει το δρόμο υποστηρίζοντας τον αρχιερέα. Κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ελήφθη η απόφαση, η Εκκλησία του Φαναρίου  να παραμείνει στην Τουρκία ώστε να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες της ορθόδοξης κοινότητας. Απαγορεύεται να ασκεί πολιτικές δραστηριότητες. Ο στόχος δημιουργίας ενός κράτους, υπό το μοντέλο του Βατικανού, είναι ενάντια στην κοσμικότητα και δυστυχώς οδηγεί στη δημιουργία μιας «παράλληλης κρατικής δομής». Καταδικάζουμε τις υποστηρικτικές συμπεριφορές επί του θέματος. Γενικά, υπάρχει μια τέτοια παράδοση στην εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ».

Στα Τίρανα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την κηδεία Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Στα Τίρανα θα μεταβεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να προστεί της εξόδου ακολουθίας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Παναγιότατος τέλεσε χθες Πατριαρχικό τρισάγιο για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας στον Ιερό Ναό Κοιμοίσεως της Θεοτόκου Bischwiller Γαλλίας.
Απέστειλε προηγουμένως τηλεγράφημα προς την εκκλησία της Αλβανίας εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του Οικουμενικού Θρόνου και του ιδίου προσωπικώς για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.
«Ἐπί τῇ ἐκδημίᾳ τοῦ ἀειμνήστου Προκαθημένου τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἀλβανίας κυροῦ Ἀναστασίου, ἀνακαινιστοῦ καί ἀναμορφωτοῦ  αὐτῆς, πάμπολλα καί ἀνεκτίμητα προσενεγκόντος τῇ ἀνά τήν οἰκουμένην Ὀρθοδοξίᾳ, τῇ χριστιανικῇ ἱεραποστολῇ καί τῇ συγχρόνῳ μαρτυρίᾳ αὐτῆς, τῷ διαχριστιανικῷ καί διαθρησκει-ακῷ διαλόγῳ, τῷ ἀγῶνι ὑπέρ τῆς εἰρήνης καί τῆς καταλλαγῆς καί τῇ προαγωγῇ τῆς Ἱερᾶς Ἐπιστήμης, ἐκφράζομεν τάς συλλυπη-τηρίους εὐχάς τῆς Μητρός Κωνσταντινουπολίτιδος Ἐκκλησίας καί ἡμῶν προσωπικῶς. Προσευχόμεθα ὁλοκαρδίως ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς Αὐτοῦ ἐν Χώρᾳ Ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίων καί ὅπως ἀναδείξῃ ὁ Δομήτωρ καί Ἀρχιποίμην τῆς Ἐκκλησίας Χριστός ἄξιον διάδοχον Αὐτοῦ», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Καθορίστηκε το κόστος για είσοδο στη Μονή της Χώρας

Στα 20 ευρώ καθορίστηκε το κόστος για το εισητήριο εισόδου για τουρίστες, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού Νουρί Ερσόι ενώ τις Παρασκευές θα είναι ανοιχτό μόνο για μουσουλμανική προσευχή.

«Το τζαμί Kariye (Μονή της χώρας) θα είναι ανοιχτό μόνο για ντόπιους και ξένους επισκέπτες τις Παρασκευές για λατρευτικούς λόγους (μουσουλμανική προσευχή). Εκτός από τις Παρασκευές, θα είναι ανοιχτό τόσο για επισκέψεις όσο και για λατρεία. Από τις 19 Αυγούστου, τουριστικές επισκέψεις στο το ‘τζαμί’ θα είναι 20 ευρώ», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web