Ελληνοτουρκικά

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Χαζτζηβασιλείου εντυπωσίασε με τα τουρκικά του στην Πόλη

Στα τουρκικά απευθύνθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Χατζηβασιλείου στο Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ Κωνσταντινούπολης εντυπωσιάζοντας τους συνέδρους.

Σε δηλώσεις του αργότερα στους Έλληνες δημοσιογράφους ο Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Κεμάκ Μποζάι.

«Συζητήσαμε την πορεία της θετικής ατζέντας και συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε νέους τρόπους ούτως ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία το επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Για το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Τάσος Χατζηβασιλείου είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ζητήσουν ευκαιρίες επενδυτικές αλλά κυρίως να τους δείξουμε τον δρόμο για την τουρκική αγορά».

 

 

«Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο των 10 δις Ευρώ»

 

Στην ομιλία του νωρίτερα στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Τάσος Χατζηβασιλείου είπε ότι «οι δύο χώρες μας έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν και να ενισχύσουν τους εμπορικούς τους δεσμούς, με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Εναπόκειται στις χώρες μας να το πραγματοποιήσουν».«Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας έχει ανοδική τάση, φθάνοντας τα 4,75 δισ. ευρώ το 2024. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο όγκου εμπορίου των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που έθεσαν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την τελευταία τους Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα.Για την προώθηση αυτού του στόχου, η ανταλλαγή επιχειρηματικών αντιπροσωπειών, που διοργανώνονται από επιχειρηματικές ενώσεις, εμπορικά επιμελητήρια και διμερή επιχειρηματικά συμβούλια, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενίσχυση του όγκου του εμπορίου, στη διαφοροποίηση του διμερούς μας εμπορίου και στην ενίσχυση της επενδυτικής συνεργασίας», ανέφερε.

Σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση Θαλασσόλυκος σε Αιγαίο και αν. Μεσόγειο

Σε εξέλιξη είναι η τουρκική άσκηση Θαλασσόλυκος-II η οποία διεξάγεται μεταξύ6-17 Μαΐου στη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, «συνολικά 120 πλοία, 7 μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα (UAV) και 85 αεροσκάφη από τις τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις μας, τις τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις και την τουρκική Διοίκηση Ακτοφυλακής, καθώς και τις τουρκικές Ναυτικές μας Δυνάμεις, λαμβάνουν μέρος στην άσκηση Θαλασσόλυκος-II, η οποία διεξάγεται μεταξύ 6-17 Μαΐου στη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη βελτίωση των δυνατοτήτων λήψης αποφάσεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών και τη δοκιμή κοινών διαδικασιών διαλειτουργικότητας».

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΑΜ, στην άσκηση συμμετέχουν επίσης το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, το τουρκικό Υπουργείο Υγείας, το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών, το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.

 «Για την άσκηση Θαλάσσολυκος-II, η οποία θα περιλαμβάνει και εκπαίδευση με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις κατευθυνόμενων πυραύλων ATMACA και SM-1 (10 Μαΐου), οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένου Παρατηρητή θα πραγματοποιηθούν στην Αττάλεια στις 15 Μαΐου», ανέφερε ο Ζεκί Ακτούρκ.

 

‘Άσκηση Τουρκίας με ψευδοκράτος αλλά και TEKNOFEST

 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ ανακοίνωσε επίσης ότι μεταξύ 5-16 Μαΐου την άσκηση «έρευνας και διάσωσης» φυσικών καταστροφών Τουρκίας- ΄τδβκ' στην Άγκυρα.

Επιπλέον ο Ζεκι Ακτουρκ ανέφερε ότι «στις 2 Μαΐου, ο κ. Υπουργός μας, ο οποίος μετέβη στην τδβκ' για να συμμετάσχει στο TEKNOFEST 2025 μαζί με το τουρκικό Επιτελείο Διοίκησης, πραγματοποίησε επιθεωρήσεις και ελέγχους στη Τουρκική Διοίκηση της 39ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος συμμετείχε στο TEKNOFEST».

 Ο Ζεκί Ακτούρκ είπε ακόμη ότι «στις 3 Μαΐου, ο κ. Υπουργός μας ‘υποδέχτηκε’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ταγίπ Ερντογάν), ο οποίος επισκέφθηκε τη Λευκωσία [σσ. κατεχόμενο τμήμα] για το TEKNOFEST, και την ίδια μέρα επισκέφθηκε την ‘πρεσβεία μας’ στη Λευκωσία, τον στρατιωτικό μας ‘ακόλουθο’ και τον χώρο του φεστιβάλ και συναντήθηκε με τους νέους μας».

 «Το TEKNOFEST το οποίο διοργανώθηκε στις 1-4 Μαΐου στην ‘τδβκ’ και όπου συμμετείχαμε με τις μονάδες και τους οργανισμούς που υπάγονται στο Υπουργείο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον», ανέφερε.

 

 

Αμοιβαίες επισκέψεις στο πλαίσιο ΜΟΕ με Ελλάδα

 

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ δήλωσε ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν με επιτυχία τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, συνεχίζουν επίσης τις δραστηριότητες στο πλαίσιο διεθνών αποστολών και διμερών σχέσεων».

 «Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Τουρκίας-Ελλάδας για το 2025,

- Ο Διοικητής μας της 9ης Συνοριακής Ταξιαρχίας επισκέφθηκε τον Διοικητή της ελληνικής 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού στις 6-7 Μαΐου,

- Αντιπροσωπεία της Σχολής Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο μας Εθνικής Άμυνας μεταξύ 6-9 Μαΐου», ανέφερε ο Ζεκί Ακτούρκ.

Απάντηση της Αθήνας και Λευκωσίας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από κατεχόμενη Κύπρο

Κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, διαμηνύουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μερικές ώρες μετά την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

«Την ώρα που καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων και τον ορισμό της κας Μαρία Ανχελα Ολγίν Κουέγιαρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης, κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», επισημαίνουν ειδικότερα οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι «σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλεια

Χριστοδουλίδης: Υπάρχει παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια

 

Και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι «οι πραγματικότητες είναι ότι υπάρχει μια παράνομη κατοχή στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκείνο που ξεχωρίζει από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι η έντονη αντίδραση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας».

«Μια αντίδραση που ενισχύεται συνεχώς, είδαμε και πρόσφατα τις αντιδράσεις σε σχέση με το θέμα της μαντίλας, και θεωρώ είναι μια επίσκεψη που, κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε αυτές τις αντιδράσεις που δεν θεωρώ, όσον αφορά την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων, τη θέληση των Τουρκοκυπρίων, ότι θα έχει το πιο θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που επιδιώκει ο κ. Ερντογάν», ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς δημιουργείται αισιοδοξία μέσα στην κινητικότητα για το Κυπριακό με δεδομένες τις προκλητικές αναφορές Ερντογάν περί «πραγματικοτήτων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστή η θέση του κ. Ερντογάν», ο οποίος «δεν είπε κάτι καινούριο». 

Όσον αφορά την κινητικότητα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «από τουρκικής πλευράς, έλεγαν ότι δεν θα γίνει διευρυμένη συνάντηση, έγινε διευρυμένη συνάντηση, έλεγαν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεν οδήγησε σε αδιέξοδο, έχουμε μια καθορισμένη διάσκεψη περί τα τέλη Ιουλίου», ενώ «χθες τα ΗΕ ανακοίνωσαν τον διορισμό της κ. Ολγκίν, ένας διορισμός για τον οποίον το συμβόλαιο ξεκινά στις 12 Μαΐου».

«Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση ή να παρουσιάσω διαφορετικά τα δεδομένα, αλλά αυτή η κινητικότητα που υπάρχει , όπως ο ίδιος ο ΓΓ είπε, μετά από επτά χρόνια είναι ένα σημαντικό βήμα», πρόσθεσε.

Διπλωματικές Πηγές: «Πιο αισιόδοξος για Κυπριακό ο Γεραπετρίτης από ό,τι πριν ένα χρόνο»

Άννα Ανδρέου

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης δεν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό αλλά είναι πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν ένα χρόνο», δηλώνουν ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές με την ευκαιρία της τριήμερης ανεπίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κωντσταντινούπολη. Για το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το έργο θα επανεκκινήσει σίγουρα και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο από πλευράς Τουρκίας. 

Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας κατά το οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία θα αποφασιστεί κατά τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια στα μέσα Μαϊου στο πλαίσιο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ενόσω θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη και πως εάν δεν υπάρχει πρόσκληση οι δύο Υπουργοί θα συναντηθούν στην Αττάλεια.

«Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια ευκαιρία» στα ελληνοτουρκικά, δηλώνουν οι ίδιες ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές με την ευκαιρία της πρώτης ανεπίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν τεθεί πολλά θέματα και υπάρχει εποικοδομητική εμπιστοσύνη μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.

Επισημαίνουν την ειλικρινή σχέση που ανέπτυξαν Γεραπετρίτης με Φιντάν και τονίζουν ότι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορούν να προλαβαίνουν τις κρίσεις. 

«Τερατώδης προσπάθεια για επανεκκίνηση Κυπριακού»

 

Για την πρόοδο στο Κυπριακό, οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «πιστώνεται στην βελτίωση των ελληνοτουρκικών». «Δεν θα κάθονταν οι Τούρκοι στο τραπέζι αν δεν υπήρχε βελτίωση στα ελληνοτουρκικά», επεσήμαναν, τονίζοντας ότι «έγινε τερατώδης προσπάθεια για επανεκκίνηση Κυπριακό από το ελληνικό ΥΠΕΞ». Ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει καλή προσωπική σχέση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, μας ανέφεραν.

Αξιολογώντας τη μεταστροφή στη στάση της Άγκυρας, τόνισαν ότι ενώ η Τουρκία δήλωνε ότι δεν θα καθόταν στο τραπέζι χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, τελικά κάθισαν στο τραπέζι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που σημαίνει αποδοχή του πλαισίου του ΟΗΕ. «Μπορεί να λένε ότι θέλουν περί δύο κρατών, αλλά όταν κάθεσαι στο τραπέζι του ΟΗΕ, κάθεσαι με το πλαίσιο του ΟΗΕ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι «έχουμε πετύχει να υπάρξει και ειδικός απεσταλμένος και χρονοδιάγραμμα επόμενων βημάτων», τονίζοντας ότι αρχές Ιουλίου θα συνέλθουν και πάλι όλες οι πλευρές σε φόρμα πενταμερούς για το Κυπριακό.

Πάντως οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό, είναι όμως πολύ πιο αισιόδοξος από ότι ήταν ένα χρόνο πριν. «Αλλά όμως καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί εί μη μόνον εάν η πολιτική ηγεσία συζητήσει το θέμα», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές. Επεσήμαναν ότι «η κυριαρχική ισότητα» την οποία στηρίζει η Τουρκία  δεν είναι ομοσπονδία και πως «είναι ένας τύπος συνομοσπονδίας, χαλαρής μάλιστα». «Πρόκειται για δύο κυρίαρχα κράτη που από  πάνω τους υπάρχει μια ένωση που έχει την διεθνή εκπροσώπηση προς τα έξω. Δεν υπάρχει τέτοιος τύπος κράτους σήμερα», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

 

 

Δεν συζητήθηκε θέμα Ελπιδοφόρου μεταξύ Γεραπετρίτη - Βαρθολομαίο

 

Οι ανώτατες ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης για πρώτη φορά για πρώτη φορά ήρθε στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Είχε χθες εκτενή συζήτηση με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκιπο και τη Σχολή της Χάλκης. Αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με εκδότες και διευθυντές τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε μια περίοδο που επικρατεί σχετική ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πιο εύκολα μπορεί η Ελλάδα να επικοινωνήσει μηνύματα της για τη Χάλκη με την Άγκυρα.

Για τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι Ανώτατες Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν συζήτησε κανένα θέμα Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. «Δεν έγινε καμία αναφορά», μας ανέφεραν. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Παναγιώτατο συζήτησε θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ξεναγήθηκε στην Μαράσλειο Σχολή. Συζήτησαν πως μπορούν να στηρίξουν την ομογένεια και τον κοινό βηματισμό για την επανεκκίνηση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μας ξεκαθάρισαν ότι η τουρκική πλευρά δεν θέτει το θέμα Χάλκης στις συναντήσεις με ελληνική πλευρά. Η θέση ελληνικής πλευράς είναι πως αποτελεί ζήτημα οικουμενικό και διατηρεί την ελπίδα για Χάλκη επειδή «μόνο θετικό αντίχτυπο θα έχει το άνοιγμά της».

Όπως μας επισήμαναν το άνοιγμα της Χάλκης «είναι σημαντικό θέμα και θα το θέσει η ελληνική πλευρά¨.

 

Κανένα ραντεβού με Φιντάν εκτός αν υπάρξει πρόσκληση

 

Οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει προγραμματιστεί κανένα ραντεβού με Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν αυτές τις μέρες που θα βρίσκεται εδώ. «Αν δεν υπάρξει καμιά πρόσκληση, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν σε δύο βδομάδες στη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ στην Αττάλεια», μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όπως μας ανέφεραν το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθεί στην Αττάλεια στα μέσα Μαϊου μεταξύ Γεραπετρίτη – Φιντάν.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθεί  λόγω της σύλληψης Ιμάμογλου καθότι και άλλες χώρες οργανώνουν συναντήσεις με την Άγκυρα», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές λέγοντας ότι με τη συνάντηση στην Αττάλεια αναμένεται να ανακοινωθεί ημερομηνία.

 

Γεραπετρίτης και Φιντάν προλαμβάνουν κρίσεις

 

Πάντως μας επισήμαναν ότι το  επίπεδο συνεννόησης μεταξύ Φιντάν – Γεραπετρίτη είναι αρκετά ικανοποιητικό. «Υπάρχει κοινή κατανόηση στα βασικά.

Ακόμη και στις διαφορές είναι σημαντικό να είναι κανείς ανεκτικός και οι διαφορές να μην παράγουν κρίση», μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «τα ιστορικά βάρη δεν μπορούν να θεραπευτούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».  Επεσήμαναν ότι «οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει σε σημείο να προλαμβάνουν τις κρίσεις, υπάρχει ειλικρινής σχέση και πηγαίνουν βήμα βήμα. 

 

«Το καλώδιο θα βγει σίγουρα»

 

Για το ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι «θα βγει σίγουρα», επισημαίνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει επανεκκίνηση του έργου.

Επεσήμαναν ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου σημαίνει έρευνα και επιφανειακή πόντιση καλωδίων», ενώ υπενθύμισαν ότι χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Πάντως επεσήμαναν ότι το καλώδιο είναι σημαντικό γιατί αίρει την απομόνωση της Κύπρου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η πόντιση είναι ελεύθερη» και πως «οτιδήποτε κάνεις στην ανοιχτή θάλασσα προστατεύεται από διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί αδειοδότηση». Ωστόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ γνωρίζει ότι η Τουρκία ενοχλείται μολονότι είναι θέμα ελευθερίας.

«Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς είναι η έρευνα να συνεχιστεί», μας επεσήμαναν οι ίδιες πηγές λέγοντας ωστόσο ότι δεν μπορείς να κλείσεις την ανατολική Μεσόγειο για ένα χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με τις ανώτατες διπλωματικές πηγές, «εάν η Τουρκία επιμείνει στην παρενόχληση τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα». Ωστόσο επισημαίνουν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ «διατηρεί την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» αλλά «όταν βγει το πλοίο για έρευνα θα αξιολογηθεί η κατάσταση».

Οι ανώτατες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «έχει βγει από τις πραγματικές του διαστάσεις το θέμα». Αναφέρουν ότι «θα υπάρξει επανεκκίνηση του έργου», και εκτιμούν ότι «δεν θα υπάρξει εμπόδιο».

Στο ερώτημα μάλιστα που θέτουν «Ποιος ήταν χαμένος και ποιος κερδισμένος στο θέμα της Κάσου;», απαντούν ότι «τα τουρκικά πλοία έφυγαν και η έρευνα έγινε». 

Παρόλα αυτά «υπήρξε η αντίληψη ότι η Ελλάδα υποχώρησε και ταπεινώθηκε», μας ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι «είναι τελείως δυσανάλογη η αντίληψη με την πραγματικότητα». Απέρριψαν επίσης ότι η Ιταλία είχε πάρει άδεια από Τουρκία.

 

 

«Υπάρχουν χάρτες αν καταλήξουμε να πάμε Χάγη»

 

Για την κατάθεση από μέρους της Ελλάδας του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιαμού (ΘΧΣ), οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «το ελληνικό ΥΠΕΞ  δεν θριαμβολόγησε ότι η Ελλάδα έφτιαξε ΑΟΖ», εξηγώντας ότι «ο ΘΧΣ δεν καθορίζει ΑΟΖ»

«Είναι σοβαρή εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν και οι δύο χώρες καταθέσει τις θέσεις τους για τα Απώτατα Δυνητικά Όρια», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι «έχουμε δεδομένα, κάτι που δεν είχαμε πριν». «Τα δεδομένα είναι πιο εμπεριστατωμένα αν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη».

Τόνισαν ότι «είναι σημαντικό που υπάρχουν δύο χάρτες στο τραπέζι» και ότι «μέχρι πρότινος είχαμε μόνο τη θέση της Τουρκίας». «Τώρα τα πράγματα είναι πολύ απτά. Και οι δύο χώρες επικαλούνται το διεθνές δίκαιο

Άλλο ο ένας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ο άλλος το δίκαιο της ισχύος», ανέφεραν.

 

 

Εξαιρετικά ικανός ο Φιντάν

 

Για τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι είναι «εξαιρετικά ικανός», ότι «έχει πολύ ικανή αντίληψη των πραγμάτων» και «χαίρει της εκτίμησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν». Επισημαίνουν ότι «αντικρύζει τον Έλληνα ομόλογό του με ειλικρίνεια». 

Μας επεσήμαναν μάλιστα ότι μπορεί ο Χακάν Φιντάν να έχει το πλεονέκτημα ότι προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι νομικός!

Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, μιλούν για να λύνουν προβλήματα πριν προκύψουν, τονίζουν οι ανώτατες διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι το ίδιο είχε γίνει και με την Κάσο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επικοινωνία είναι πολυεπίπεδη, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι πολύ ικανοποιημένο από συνεργασία στο μεταναστευτικό.

 

 

Καλή σχέση Γεραπετρίτη με Ρούμπιο

 

Για τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, οι ανώτατες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέπτυξε μια καλή σχέση μαζί του. Τον θεωρούν γνώστη των θεμάτων της ευρύτερης περιοχής μας. Όπως μας ανέφεραν «ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θέλει να ετεροκαθορίζεται η Ελλάδα» γι αυτό και «δεν κλαίγεται για την Τουρκία κάθε φορά που πηγαίνει σε κάποια συνάντηση». Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν ενοχλεί την Ελλάδα η σχέση Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, ωστόσο η Αθήνα «παρακολουθεί βεβαίως». «Δεν θα επιβάλει η Ελλάδα τί οπλικά συστήματα θα πουλήσει στην Τουρκία η Ουάσινγκτον», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Χουριέτ: «Σύνοδος Φίλων στην Θεσσαλονίκη»

Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες και στρατιωτικοί συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου συζήτησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Η συνάντηση έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Χουριέτ με τίτλο «Σύνοδος Φίλων στη Θεσσαλονίκη».

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον (Τούρκο) αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι συναντήθηκε με ελληνική αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη. Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες ήταν παρόντες στη συνάντηση κορυφής όπου τέθηκαν στο τραπέζι τα προβλήματα στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών αντιπροσωπειών για την εφαρμογή των ΜΟΕ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι και του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου συμμετείχαν ανώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι».

Στις δηλώσεις που έγιναν από τα υπουργεία άμυνας τον δύο χωρών αναφέρθηκαν τα εξής : «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές εξέτασαν τα προηγουμένως συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το 2025 και συζήτησαν το σχέδιο εφαρμογής για το 2026. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα θετικό κλίμα. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία».

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Γεραπετρίτης και Παπαδοπούλου

Στην Κωνσταντινούπολη φτάνουν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για ιδιωτική επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας θα έχουν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα επισκεφθεί επίσης τη Σχολή της Χάλκης και το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου. Τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται και η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα ενώ έχει οριστεί και συνάντηση με τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο  Έλληνας ΥΠΕΞ θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη τρεις μέρες και Ελληνίδα ΥΦΕΞ πέντε μέρες. Στο πρόγραμμα Γεραπετρίτη όπως διέρρευσε στον Τύπο δεν γίνεται καμμιά αναφορά για διμερείς επαφές με την τουρκική κυβέρνηση. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρίσκεται άλλωστε στην Αττάλεια στις 14-15 Μαϊου στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ όπου θα συναντηθεί ξανά με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν με στόχο να προετοιμάσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web