Κύπρος

 Ερντογάν: Έχουμε μπουχτίσει με ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο

«Εμείς και οι T/K έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανέφερε ότι παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογά είπε ότι «ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν το όνομα ενός σκοπού που ήταν γνωστός για την υπεράσπιση των αξιών στις οποίες πίστευε. Ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλο μερίδιο στα επιτεύγματα της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά και εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του».

 

«Παρακολουθούμε τα βήματα της Ελλάδας»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουμε σε περίπτωση που χρειαστεί. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των 'ομοεθνών μας' στη 'Δυτική Θράκη' βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την 'τουρκική μειονότητα' στη 'Δυτική Θράκη' και στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’. Έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις για σχεδόν 3 τέταρτα αιώνων από τη δεκαετία του 1960».

 

«Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, είπε «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ όλες αυτές οι θηριωδίες διαπράττονταν, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Με την 'ειρηνευτική επιχείρηση' της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια εκείνων που τα άπλωναν πάνω στην ανεξαρτησία των Τ/Κ. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη θέληση των Τ/Κ για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα.»

 

«Έχουμε μπουχτίσει με ομοσπονδία»

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δυστυχώς, καμία λύση δεν προέκυψε από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Εμείς και οι Τ/Κ έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται σε ομοσπονδία. Έχουμε καταστήσει σαφή τη στάση μας. Έχουμε δηλώσει για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της 'τδβκ'. Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε τον 'Τ/κ λαό’ ώστε να σταθεί στα δικά του πόδια».

 Τουρκικό ΥΠΕΞ για αποφάσεις ΕΕ: Η διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικές σχέσεις δεν είναι αποδεκτή

«Η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα προστατεύσουμε ΄γαλάζια πατρίδα’ δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών

Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη 'γαλάζια πατρίδα' μας δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu κατά την τελετή υπογραφής του έργου εγκατάστασης του Συστήματος Υπηρεσιών Ναυσιπλοϊας Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του 'πρωθυπουργού' Ünal Üstel και του 'υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών' Erhan Arıklı.
YetkinReport για συνάντηση Χριστοδουλιδη – Μπάιντεν: Η Τουρκία κινδυνεύει να απομονωθεί

Σημαντική διπλωματική δοκιμασία για την Τουρκίαχαρακτηρίζει η έγκυρη τουρκική ιστοσελίδα YetkinReport τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπαιντεν, σχολιάζοντας ότι «η Τουρκία, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να απομονωθεί στην περιοχή».

Με τίτλο «Ελληνοκύπριος ηγέτης στον Λευκό Οίκο: H νέα στρατηγική ζορίζει την Τουρκία», ο Τουρκοκυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος Γιουσούφ Κανλί γράφει στην έγκυρη ιστοσελίδα Yetkin Report ότι «η συνάντηση που είχε ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αποτελεί ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ».

«Το γεγονός της προσέγγισης της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στο καθεστώς του Κύριου Μη ΝΑΤΟϊκού Συμμάχου (MNNA) αυξάνει τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και σημαίνει μια σημαντική διπλωματική δοκιμασία για την Τουρκία.

Τα μηνύματα των Μπάιντεν και Χριστοδουλίδη αναδεικνύουν μια ισχυρή βούληση προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Κύπρου σε μια αξιόπιστη βάση για τις ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Σχολιάζει ότι «η εξέλιξη αυτή έχει ιστορική σημασία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, δεδομένου ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ‘Ελληνοκύπριου Προέδρου’ στον Λευκό Οίκο από το 1996. Την τελευταία φορά που είχε φιλοξενηθεί ένας ελληνοκύπριος ηγέτης στο Λευκό Οίκο ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε τη δυσφορία του για την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια με τη φράση ‘μια θλιβερή μέρα’ και επανέλαβε την πεποίθησή του σε μια λύση ‘δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας’ τονίζει την εν εξελίξει πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό και σηματοδοτεί ότι η στήριξη προς την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ θα εμβαθυνθεί στο διπλωματικό πλαίσιο», αναφέρει.

 

«Νέα διαδικασία: Αναζήτηση λύσης μέσω τριών επικεφαλίδων»

 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, «η τριμερής συνάντηση 2+1 που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Χριστοδουλίδη αποτέλεσε ένα σήμα για μια νέα διαδικασία στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Σε αυτό το νέο οδικό χάρτη που διαμορφώνεται υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, το Κυπριακό θα εξεταστεί κάτω από τρεις κύριες επικεφαλίδες:

Διακυβέρνηση, Ασφάλεια και Εγγυήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπό τον τίτλο της διακυβέρνησης προβλέπεται η διοργάνωση μιας συνάντησης 2+1 με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και του ΟΗΕ, μια συνάντηση υπό τον τίτλο της ασφάλειας με τη μορφή 4+1 με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας και μια συνάντηση υπό τον τίτλο των εγγυήσεων με τη μορφή 5+1 με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Τουρκία και η ΄τδβκ’ δεν έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες τους για αυτή τη διαδικασία δημιουργεί μια αδύναμη διπλωματική θέση για την Τουρκία από την αρχή της διαδικασίας».

 

Στρατηγική των ΗΠΑ για την Κύπρο

Ο Γιουσούφ Κανλί σχολιάζει ότι «ο Μπάιντεν τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα για την διεύρυνση της εταιρικής τους σχέσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Ο Χριστοδουλίδης εξέφρασε την επιθυμία της Κύπρου να επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια βάση από πλευράς ανθρωπιστικής βοήθειας και περιφερειακής ασφάλειας. Ιδιαίτερα το γεγονός της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την Γάζα διαμέσου της Κύπρου μέσω του σχεδίου Αμάλθεια, αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια στρατηγική βάση για την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή και δήλωσε ότι οι σχέσεις της Κύπρου και των ΗΠΑ βρίσκονται σε ‘ιστορικά υψηλά επίπεδα’.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αμερικανικές στρατηγικές ανθρωπιστικής βοήθειας, στις στρατηγικές ασφάλειας και άμυνας στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

«Η αδράνεια της Τουρκίας: Διπλωματικό κενό»

 

«Η Τουρκία είναι σε μια κατάσταση όπου δεν έχει καταφέρει να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση σε αυτή τη σημαντική διπλωματική κίνηση. Η Τουρκία, η οποία παρέμεινε σιωπηλή στην πιθανότητα της παραχώρησης της ιδιότητας του κύριου μη ΝΑΤΟϊκού συμμάχου από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να απομονωθεί στην περιοχή. Καθώς διακυβεύονται τα αποθέματα υδρογονανθράκων και τα στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, η αδυναμία της Τουρκίας να αναπτύξει μια στρατηγική απάντηση σε αυτό το ζήτημα ερμηνεύεται ως μια έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος στην εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα, η σιωπή απέναντι στα βήματα της Κύπρου για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ενδέχεται να δημιουργήσει μια σοβαρή έλλειψη όσον αφορά την προστασία των περιφερειακών συμφερόντων της Τουρκίας.

Ο Ναμίκ Ταν, επικεφαλής σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν ως μια διπλωματική αποτυχία που αποδυναμώνει την επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταν δήλωσε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ αποδυνάμωσε τη διπλωματική θέση της Τουρκίας ενώπιον των ΗΠΑ και της ΕΕ, και πως αυτή η κατάσταση παρείχε πλεονέκτημα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Tan δήλωσε επίσης ότι η προετοιμασία της Κύπρου για το καθεστώς MNNA προγραμματίζεται εδώ και πολύ καιρό και ότι η Τουρκία στερείται στρατηγικής σκέψης στα διπλωματικά παιχνίδια.

Ο Tan υποστήριξε ότι η Τουρκία διακινδυνεύει τα περιφερειακά της συμφέροντα συνεχίζοντας τη στρατηγική της «να παίζει τάβλι αντί για σκάκι» στη διεθνή σκηνή», αναφέρει.

 

«Οι επιπτώσεις της προσέγγισης ΗΠΑ-Κύπρου για την Τουρκία»

 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο «η προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ ξεχωρίζει ως μια εξέλιξη που απειλεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανύψωση της Κύπρου σε καθεστώς MNNA από τις ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση μιας ισορροπίας υπέρ της Κύπρου έναντι της Τουρκίας με την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ κατά της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης της Κύπρου’ και η επέκταση των αμυντικών συμφωνιών δείχνουν ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο ως μια στρατηγική βάση για τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι «η Γκιονούλ Τολ του Ινστιτούτου Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικούς στρατηγικούς εταίρους για την Τουρκία και πως θεωρούν την Τουρκία ως έναν εταίρο που θα μπορούσαν να ‘εγκαταλείψουν’.

Αυτή η εξέλιξη υποδεικνύει ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες στην προστασία των περιφερειακών της συμφερόντων και πως ενδέχεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο των στρατηγικών της στόχων».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο «ο‘υπουργόςεΕξωτερικών’ της 'τδβκ' Ταχσίν Ερτουγρουλογλου επισήμανε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ με την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ θα βλάψει τα συμφέροντα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’.

Δηλώνοντας ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν αποτελεί πλέον μια ρεαλιστική επιλογή, ο Ερτουγρούλογλουυποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε προς μια λύση δύο κρατών. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία και η 'δδβκ' θα επιμείνουν περισσότερο σε ένα μοντέλο δύο κρατών στη διαδικασία επίλυσης.

 

«Ένα σημείο καμπής με προειδοποιητικό χαρακτήρα για την Τουρκία»

 

Όπως αναφέρει «η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο έχει έναν σημαντικό προειδοποιητικό χαρακτήρα για την Τουρκία προκειμένου να αναθεωρήσει τη διπλωματική της επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αποτυχία της Τουρκίας να δώσει μια αποδοτική απάντηση σε αυτή την επίσκεψη και η πιθανότητα οι ΗΠΑ να θέσουν την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ της Κύπρου ως στρατηγικό εταίρο με καθεστώς MNNA υποδεικνύει ότι η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει μια ισχυρή στρατηγική προκειμένου να υπερασπιστεί τα περιφερειακά της συμφέροντα.

Η κριτική του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για την αδυναμία της Τουρκίας απέναντι στις διπλωματικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εκφράστηκε από τον Ναμίκ Ταν, σηματοδοτεί την ανάγκη της ενίσχυσης των στρατηγικών της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Η υιοθέτηση μιας προληπτικής πολιτικής για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας σε αυτή τη νέα ισορροπία δυνάμεων καθίσταται απαραίτητη για την επαναβεβαίωση της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η στρατηγική προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σημείο καμπής για την Τουρκία. Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης και στρατηγικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή».

Αρθρογράφος Χουριέτ: Εντολή τουρκικής σημαίας στη Συρία, όπως με Σολωμού στην Κύπρο το 1996

Εντολή να πυροβολεί όποιον προσπαθήσει να κατεβάσει τη τουρκική σημαία στη Συρία έλαβε ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με τον έγκυρο αρθρογράφο της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σέλβι ο οποίος έδωσε ως παράδειγμα τον Σολωμό Σολωμού ο οποίος δολοφονήθηκε το 1996 στην Κύπρο όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

«Στην Κύπρο, ένας Ελληνοκύπριος ήθελε να ανέβει σε ένα κοντάρι και να κατεβάσει τη σημαία μας. Ωστόσο, τον κατέβασαν», γράφει στο σημερινό του άρθρο ο Αμπτουλκαντίρ Σελβί, που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Σέλβι, «μετά την επίθεση στη σημαία μας, όλα τα στρατεύματά μας στη Συρία έλαβαν εντολή να ‘πυροβολήσουν’ όποτε γίνει επίθεση στη σημαία μας.

Η σημαία είναι το σύμβολό μας. Είναι το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας. Κάτω από αυτή τη σημαία, όχι μόνο το τουρκικό έθνος, αλλά και οι άνθρωποι σε κάθε περιοχή όπου κυματίζει η σημαία μας, ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Αυτό το έθνος δίνει τη ζωή του αλλά δεν παραδίδει τη σημαία του.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ξανά ότι μετά την επίθεση στη σημαία μας, όλες οι στρατιωτικές μας μονάδες στη Συρία έλαβαν εντολή « Πυροβολήστε όποιον αγγίξει τη σημαία . Όποιος αγγίξει τη σημαία θα σπάσει το χέρι του. Όσοι προσπαθήσουν να κατεβάσουν τη σημαία μας θα πυροβοληθούν».

 

Αύριο υπογραφές για Κέντρο Παρακολούθησης Σκαφών στην ανατ. Μεσόγειο

Αύριο θα υπογραφεί το έργο Εγκατάσταση Συστήματος Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Σκαφών (VTS) ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Κύπρο όπως ανακοίνωσετουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Βιβλίο για το Κυπριακό εξέδωσε η Άγκυρα – Το προλογίζει ο Ταγίπ Ερντογάν

Νέο βιβλίο για το Κυπριακό στα τουρκικά και αγγλικά κυκλοφόρησε η τουρκική προεδρία με στόχο  όπως ισχυρίζεται «την καταπολέμηση των πολιτικών ψεμάτων και της παραπληροφόρησης των Ε/Κ» υποστηρίζοντας ότι «το Κυπριακό δεν περιορίζεται στα γεγονότα του 1974. Πρόκειται για επανέκδοση παλιού βιβλίου που κυκλοφόρησε στα γαλλικά η Άγκυρα το 1974 το οποίο προλογίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και επαναλαμβάνει τη θέση του «για δύο ισότιμα ​​κράτη που ζουν πλάι - πλάι».

Το βιβλίο της τουρκικής προεδρίας για το Κυπριακό έχει τίτλο «Ποιος φταίει; Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από το παρελθόν». Στην εισαγωγή ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι δεν υπάρχει ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που να δικαιολογεί το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι και χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως «ένα σύνθετο φαινόμενο που ίσως βρέθηκε υπό διαπραγμάτευση για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν έχει επιλυθεί στον τομέα των διεθνών σχέσεων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά: «Η τεκμηρίωση και η εξήγηση του ιστορικού υπόβαθρου που διαμορφώθηκε από διάφορες εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις, γεωπολιτικά συμφέροντα και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλη την ιστορία και η κατανόηση της κοινωνιολογικής υφής του νησιού είναι απαραίτητα για τη συμβολή στη λύση».

Αναφέροντας ότι οι εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις που βιώθηκαν στο νησί της Κύπρου, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1960, αποτέλεσαν τη βάση του ζητήματος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «οι αδικίες και οι επιθέσεις στις οποίες έχει υποστεί ο‘τουρκοκυπριακός λαός’ σε όλη την ιστορία αποτελούνμια κριτική προοπτική για την κατανόηση των σημερινών προβλημάτων».

 

«Απείλησαν ύπαρξη Τ/Κ»

Υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις με στόχο την τουρκική κοινότητα, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 μεταξύ της Τ/κ και της Ε/κ κοινότητας που ζουν στο νησί και εντάθηκαν το 1963, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τ/κκοινότητας, ο Ερντογάν αναφέρει:

«Φυσικά, οι δραστηριότητες που στοχεύουν στην καταστροφή της τουρκικής παρουσίας στο νησί συνδέονται στενά με τη στρατηγική θέση του νησιού και τις προσπάθειες για την κυριαρχία στο νησί και δεν μπορούν να θεωρηθούν ανεξάρτητα από αυτές. Οι σφαγές κατά της Τ/κκοινότητας στο νησί, μαζί με τον στόχο της Ένωσης, τη σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα έχει γίνει ένα στοιχείο που απειλεί την ύπαρξη της Τ/κ κοινότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ‘τουρκοκυπριακός λαός’αγωνίστηκε για να προστατεύσει την ασφάλεια και την ύπαρξή του.

Οι Ε/κ επιθέσεις και ο στόχος της Ένωσης στο πλαίσιο ενός σχεδίου εθνοκάθαρσης απείλησαν την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθιστώντας αναγκαία την επέμβαση της Τουρκίας το 1974. Χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της ως εγγυητής και αφού δοκίμασε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, η Τουρκία πραγματοποίησε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, προκειμένου να προστατεύσει τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’ και να εξασφαλίσει την ειρήνη στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδοχή του Κυπριακού ότι ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974 θα σήμαινε ότι αγνοούνται τα προβλήματα που ξεκίνησαν πολύ πριν από αυτή την ημερομηνία, ιδιαίτερα οι εθνοτικοί και πολιτικοί αγώνες μεταξύ 1963 και 1974 και οι διώξεις των Τουρκοκυπρίων. Αυτό θα δυσκολέψει την εξεύρεση γνήσιων και δίκαιων λύσεων σε ένα ζήτημα που είναι αποκομμένο από το πλαίσιο της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

«Καμιά απόφαση ΣΑ ΟΗΕ δεν δικαιολογεί…»

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να δικαιολογεί την αγνόηση και την αποκοπή από τον κόσμο των Τ/Κ, του αρχαίου και ουσιαστικού στοιχείου του νησιού και τον περιορισμό του Κυπριακού στα γεγονότα του 1974. «Είναι επιθυμία μας ως Δημοκρατία της Τουρκίας να άρουμε τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση και είναι καθαρά πολιτικοί. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να επαναλάβω το ιδανικό μου για δύο ισότιμα ​​κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα και μαζί σε ένα βιώσιμο κλίμα ειρήνης, βασισμένο στις πραγματικότητες του νησιού», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους «συνέβαλαν στο βιβλίο με στόχο την παρουσίαση ιστορικών γεγονότων στο διεθνές κοινό για άλλη μια φορά και χρησίμευσε ως πολύτιμος πόρος στον αγώνα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ κατά της παραπληροφόρησης και τίμησε τη μνήμη όλων των μαρτύρων, βετεράνων και ηρώων της 50ής επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο της 20ης Ιουλίου».

 

Με έγγραφα και φωτογραφίες

Υποστηρίζεται ότι «έχει το χαρακτηριστικό αρχειακού έργου που απεικονίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην Ειρηνευτική Επιχείρηση με έγγραφα και φωτογραφίες».

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για την πρώτη έκδοση του  βιβλίου που «κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Εκδόσεων το 1974, με σκοπό να ρίξει φως στο ξεχασμένο παρελθόν του Κυπριακού». Η τουρκική προεδρία το νέο βιβλίο στα στα τουρκικά και τα αγγλικά τηρώντας το πρωτότυπο.

«Το βιβλίο μένει στην ιστορία αποκαλύπτοντας την αλήθεια με ντοκουμέντα και φωτογραφίες, ενάντια στις προσπάθειες να περιοριστεί το Κυπριακό μόνο στα γεγονότα του 1974 και να αγνοηθεί η καταπίεση και ο βαθύς πόνος που προκλήθηκε στους Τουρκοκύπριους», αναφέρεται.

Η τουρκική προεδρία ισχυρίζεται ότι «το βιβλίο, που στοχεύει στην καταπολέμηση πολιτικών ψεμάτων και παραπληροφόρησης που αποσπώνται από το πλαίσιο της πραγματικότητας κατά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Κυπριακού, είναι μια αρχειακή εργασία που απεικονίζει με έγγραφα και φωτογραφίες τις δικαιολογίες για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο νησί, που απορρέουν από τα εγγυητικά δικαιώματα και τη σταδιακή πορεία προς την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’».

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web