Διεθνή

Mάθημα διπλωματίας από τον Ναμίκ Ταν: Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική

Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική, δηλώνει μέσω τουίτερ ο βουλευτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Ναμίκ Ταν ο οποίος δέχεται τις τελευταίες μέρες επίθεση από κυβερνητικά στελέχη επειδή αποκάλεσε την ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ‘παραμύθι’. Ο Πρέσβης επί τιμή Ναμικ Ταν ο οποίος ήταν γνωστός στο τουρκικό ΥΠΕΞ ως ο ‘μετρ της διπλωματίας’ και εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος διετέλεσε και Πρέσβης στο Ισραήλ καθώς και Πρέσβης στις ΗΠΑ, επέκρινε σκληρά την εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι , οι βασικές αρχές στη διπλωματία να αποφεύγεις τη κούφια πατριδοκαπηλία για καθημερινή κατανάλωση, να απευθύνεσαι στις άλλες χώρες με τη στοιχειώδη ευγένεια, να αποφεύγεις τα ξεσπάσματα θυμού και να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, αξιοπρεπώς και ορθολογικά.

Ακολουθεί το τουίτ του Ναμίκ Ταν:

🖋 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ισχυρίζεται ότι είναι "εγχώριος και εθνικός", λατρεύει να χρησιμοποιεί "μεγάλες" και φιλόδοξες λέξεις όπως "pattern" (μοτίβο),"şablon" (πρότυπο), "trend" (τάση) και παρόμοιες λέξεις που δεν είναι τούρκικες, τις οποίες δεν τις καταλαβαίνουν οι απλοί πολίτες, όμως δίνουν την εντύπωση της "σοφίας" και της "εξειδίκευσης".

 

🖋  Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται μακροσκελώς στην κρατική ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και στη συνέχεια, υποκύπτοντας στον θυμό του, αποκαλεί το Ισραήλ "με λουρί" χρησιμοποιώντας γλώσσα του δρόμου.

 

🖋 Ωστόσο, και στις δυο αναφορές το Υπουργείο Εξωτερικών αντιτίθεται στις παραδόσεις που κληρονόμησε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμη και όταν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο

ούτε οι υπουργοί (Nazırlar) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ούτε οι υπουργοί της Δημοκρατίας προσέβαλαν τους συνομιλητές τους.

 

🖋 Στη διπλωματία, οι βασικές αρχές είναι να απευθύνεσαι στο λαό σου στη γλώσσα του, να αποφεύγεις τη κούφια πατριδοκαπηλία για καθημερινή κατανάλωση, να απευθύνεσαι στις άλλες χώρες με τη στοιχειώδη ευγένεια, να αποφεύγεις τα ξεσπάσματα θυμού και να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, αξιοπρεπώς και ορθολογικά.

 

🖋 Διπλωματία είναι να λες λίγα και να κάνεις πολλές δουλειές αθόρυβα. Σημαίνει να μην παραληρείς. Σημαίνει συγκράτηση στον πειρασμό να ενθουσιάσεις τις μάζες. Σημαίνει να μην παρασύρεσαι από τους τεχνητούς επαίνους που κάνουν οι συκοφαντικές μάζες.

 

🖋 Η διπλωματία είναι να μη χάνεις από τα μάτια σου τις παγίδες του διεθνούς δικαίου. Για παράδειγμα, όταν παρεμβαίνουμε κατά του Ισραήλ σε μια υπόθεση γενοκτονίας, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πιθανών συνεπειών για την Τουρκία βάση του άρθρου 63/1 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου.

 

🖋Η διπλωματία δεν είναι να φέρεις στα πόδια σου τον πρωθυπουργό της 'ΤΔΒΚ' Ünal Üstel παραβιάζοντας τους κανόνες προτεραιότητας.

 

🖋 Η διπλωματία πρέπει να αξιολογεί με ψυχραιμία την απώλεια εδάφους της Τουρκίας στην παλαιστινιακή υπόθεση και να μην απειλεί τη γειτονιά. Είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική.

 

🖋 Τέλος, διπλωματία δεν είναι να χωρίζεις τον κόσμο σε "νοητικούς χάρτες", να κοιτάζεις αφ'υψηλού και να παριστάνεις τον ανώτερο και τον σχολαστικό μιμούμενος το ξεπερασμένο επιβλητικό παιχνίδι του "πολιτισμού" του 21ου αιώνα.

 

🖋 Η διπλωματία είναι η γνώση, η ωριμότητα και η τέχνη της προσεκτικής αποφυγής των κινδύνων της χρήσης βίας και της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ, του οποίου η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, που βασίζονται σε κανόνες και σέβονται την κυριαρχική ισότητα των εθνών.

Η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της εναντίον Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση παρέμβασης στην υπόθεση ‘γενοκτονίας’ που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ). Η αίτηση παρουσιάστηκε στο δικαστήριο από τον Τούρκο Πρέσβη της Χάγης Σελτσούκ Ουνάλ στις 16.30 ώρα Τουρκίας. Έτσι, η Τουρκία έγινε η έβδομη χώρα που δήλωσε εμπλοκή της στην υπόθεση ‘γενοκτονίας’ μεταξύ της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ στο ICJ, μετά τη Νικαράγουα, την Κολομβία, τη Λιβύη, το Μεξικό, την Παλαιστίνη και την Ισπανία.

Η αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Χάγη και τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας μετέφεραν σήμερα στη Γραμματεία του ICJ τη δήλωση εμπλοκής της Τουρκίας.

Τώρα αναμένεται ότι το Ισραήλ και η Νότια Αφρική, που είναι διάδικοι στην υπόθεση, θα ενημερωθούν από το Δικαστήριο σχετικά με την πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία προέβη σε κοινοποίηση παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 63 του Καταστατικού του Δικαστηρίου. Οι χώρες αναμένεται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την κοινοποίηση παρέμβασης της Τουρκίας στο Δικαστήριο.

Φιντάν: Να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Μόλις υποβάλαμε την αίτησή μας για παρέμβαση στην υπόθεση γενοκτονίας που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενθαρρυμένο από την ατιμωρησία των εγκλημάτων του, το Ισραήλ σκοτώνει ολοένα και περισσότερους αθώους Παλαιστίνιους κάθε μέρα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί για να σταματήσει τη γενοκτονία. Να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ και τους υποστηρικτές του. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Κουρτουλμούς: Ιστορικό βήμα

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς, σε δήλωσή του επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Cüneyt Yuksel, τον Συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης İsmail Emrah Karayel και το μέλος της Συνταγματικής Επιτροπής Cahit Özkan ζήτησαν παρέμβαση στην υπόθεση. «Αυτή η αίτηση της Τουρκίας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα ιστορικό βήμα για το μέλλον της παλαιστινιακού υπόθεσης. Θα συνεχίσουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα δικαστεί σε διεθνή δικαστήρια για το έγκλημα της γενοκτονίας και ότι ο Νετανιάχου και η συμμορία του θα λάβουν τη σκληρότερη τιμωρία που τους αξίζει για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Θα υπερασπιστούμε την παλαιστινιακή υπόθεση, την οποία βλέπουμε ως εθνική μας υπόθεση, σε κάθε πλατφόρμα. Θα υπερασπιστούμε μια ελεύθερη Παλαιστίνη, της οποίας η πρωτεύουσα είναι η Ιερουσαλήμ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με ολόκληρο το μέτωπο της ανθρωπότητας μέχρι να δημιουργηθεί το κράτος».

Περισσότερα από 10 χρόνια

Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως αν και το Δικαστήριο έχει προχωρήσει ταχύτερα στις διαδικασίες των υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι η γενοκτονία και παρόμοιες περίπλοκες υποθέσεις χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα ολοκληρωθεί η υπόθεση για τη Γάζα, αναμένεται να χρειαστούν 7-8 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής υπέβαλε μήνυση κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας του 1948. Η Νότια Αφρική ζήτησε από το ICJ να αποφασίσει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης στη Γάζα και οι ακροάσεις σχετικά με το αίτημα για προληπτικά μέτρα πραγματοποιήθηκαν στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη στις 11-12 Ιανουαρίου. Το Δικαστήριο ανακοίνωσε τις προληπτικές του αποφάσεις στις 26 Ιανουαρίου.

Συνεπώς, το Ισραήλ καλείται να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει τη διάπραξη των πράξεων που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, να λάβει αμέσως μέτρα για να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να διαπράξει τις πράξεις που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και να να αποτρέψουν και να μπλοκάρουν όσους ζητούν γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τιμωρήσουν και να τιμωρήσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, να λάβουν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτούνται για την εξάλειψη των δυσμενών διαβίωσης, τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, να αποτρέψει την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων για παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία της και να υποβάλει έκθεση στο Δικαστήριο για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν εντός 1 μηνός από την έναρξη ισχύος της απόφασης.

Στην απόφαση του πρόσθετου μέτρου που ανακοινώθηκε στις 28 Μαρτίου, κατόπιν αιτήματος της Νότιας Αφρικής για πρόσθετα μέτρα στις 6 Μαρτίου, το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει την παράδοση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ότι δεν θα έπρεπε να παραβιάζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με πρόσθετα μέτρα Αποφάσισε να υποβάλει έκθεση στο Δικαστήριο εντός του μήνα.

Στην απόφασή του στις 24 Μαΐου, το Δικαστήριο είπε:ΕυημερίαΔηλώνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προηγουμένως δεν ήταν επαρκή λόγω του κινδύνου ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετώπισαν οι Παλαιστίνιοι παγιδευμένοι στη Γάζα, το Ισραήλ σταμάτησε αμέσως τις στρατιωτικές του επιθέσεις στην πόλη Ράφα και άνοιξε τη Συνοριακή Πύλη της Ράφα για να παρέχει τις επειγόντως απαραίτητες υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα χωρίς κανένα εμπόδιο Αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η Λωρίδα της Γάζας, να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας από αυτούς που έχουν οριστεί από εξουσιοδοτημένα όργανα του ΟΗΕ για τη διερεύνηση καταγγελιών για γενοκτονία, και να υποβάλει έκθεση στο Δικαστήριο. εντός ενός μηνός για όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

 

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σήμερα η Τουρκία – Το απόγευμα η αίτηση

Η Τουρκία υποβάλλει σήμερα αίτηση παρέμβασης στην υπόθεση ‘γενοκτονίας’ που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η νομική επιτροπή της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης θα παραδώσει τον φάκελο της αίτησης στη Χάγη. Η αίτηση θα υποβληθεί σήμερα στις 15:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος).

Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής κατέθεσε αγωγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) στις 29 Δεκεμβρίου 2023, με την αιτιολογία ότι παραβίασε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας του 1948. Στην προληπτική του απόφαση που έλαβε στις 26 Ιανουαρίου, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει τη διάπραξη των πράξεων που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και ότι θα πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα για να αποτρέψει τον ισραηλινό στρατό από τη διάπραξη πράξεων που ορίζονται στο άρθρο 2 της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Στις 24 Μαΐου, το Συμβούλιο δήλωσε ότι τα μέτρα που είχε προηγουμένως αποφανθεί δεν ήταν επαρκή λόγω του κινδύνου ανθρωπιστικής καταστροφής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι παγιδευμένοι στη Ράφα και διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιθέσεις στην πόλη Ράφα και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στις επειγόντως απαραίτητες υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Μέχρι σήμερα, η Νικαράγουα, η Κολομβία, η Λιβύη, το Μεξικό, η Παλαιστίνη και η Ισπανία έχουν ζητήσει παρέμβαση στην υπόθεση. Το Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με αυτές τις αιτήσεις.

Πόσο θα διαρκέσει η δίκη;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που τουρκικού τύπου που προέρχονται από διπλωματικές πηγές, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου. Η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ξεκίνησε με την αίτηση της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής στις 29 Δεκεμβρίου 2023, και στο παρόν στάδιο, το Δικαστήριο έχει ορίσει ως προθεσμία για τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής να υποβάλει γνώμη για την υπόθεση στις 28 Οκτώβριου 2024, και η προθεσμία για το Ισραήλ για να υποβάλει την αντίθετη γνώμη του ήταν η 28η Ιουλίου 2025. Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα νομολογία του Δικαστηρίου, εκτιμάται ότι η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 4-5 χρόνια.

Πως θα συμμετάσχει η Τουρκία;

Η δήλωση εμπλοκής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο βασίζεται στο άρθρο 63 του Καταστατικού του Δικαστηρίου, το οποίο ορίζει: «Όταν αμφισβητείται η ερμηνεία μιας Σύμβασης στην οποία συμμετέχουν κράτη άλλα από τα μέρη της διαφοράς, ο γραμματέας ενημερώνει αμέσως αυτά τα κράτη. Με αυτό τον τρόπο το κάθε κράτος έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στην υπόθεση» .

Το Συμβούλιο θα ενημερώσει τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ για την ανάμειξη της Τουρκίας και θα ζητήσει τις γραπτές παρατηρήσεις τους.

Ως μέρος της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, η Τουρκία δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να αποτρέπει και να τιμωρεί πράξεις γενοκτονίας. Η παρέμβαση της Τουρκίας υπογραμμίζει τη δέσμευσή της σε αυτές τις υποχρεώσεις και δημιουργεί προηγούμενο για άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους στην αντιμετώπιση σοβαρών ανθρωπιστικών κρίσεων.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η δήλωση της Τουρκίας είναι η πιο λεπτομερής, περιεκτική και καλά υπερασπιζόμενη δήλωση μεταξύ των άλλων χωρών που εφάρμοσαν.

Υποστηρίζεται ότι η σχολαστική προσέγγιση της Τουρκίας παρέχει στο ICJ ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για την ορθή ερμηνεία της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. Η δήλωση της Τουρκίας ορίζει τις υποχρεώσεις βάσει των άρθρων 1, 2 και 3 της σύμβασης και τονίζει την ανάγκη λήψης κατάλληλων μέτρων για τη διερεύνηση και τη δίωξη πράξεων γενοκτονίας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης της Τουρκίας είναι ότι είναι σύμφωνη με την τελευταία συμβουλευτική γνωμοδότηση του ICJ σχετικά με τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αυξάνει τη σημασία της παρέμβασής του.

Η εμπλοκή της Τουρκίας ωθεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα και η περιεκτική ανάλυση που παρουσιάζει η Τουρκία μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμες αναφορές για μελλοντικές υποθέσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτή η παρέμβαση όχι μόνο αντιμετωπίζει την άμεση κρίση στη Γάζα, αλλά ενισχύει επίσης το παγκόσμιο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Υποστηρίζεται ακόμη ότι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο το Ισραήλ αλόγιστα διαπράττει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία είναι η αντίληψη της «ατιμωρησίας» στο Ισραήλ και στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η αντίληψη, αφού διεθνή δικαστήρια όπως το ICJ και το ΔΠΔ λάβουν δικαστικές αποφάσεις, το παγκόσμιο σύστημα πρέπει να δράσει γρήγορα και να τιμωρήσει το Ισραήλ και όσους διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, προκειμένου να επιβληθούν αποτελεσματικά αυτές οι αποφάσεις. Υποστηρίζεται ότι ηεπέμβαση της Τουρκίας είναι ένα σοβαρό βήμα ενάντια στη στάση του Ισραήλ που αψηφά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και το νόμο.

Νέα κόντρα Κας – Τουρκίας: Είσαι δικτάτορας, λέει ο ΥΠΕΞ Ισραήλ στον Ερντογάν – Συκοφαντίες και ψέματα απαντά η Άγκυρα

Συκοφαντίες και ψέματα χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις νέες δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Κατς μέσω Χ με τις οποίες αποκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα. Απαντώντας στον Κατς και εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ  αποκαλεί τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ κόπια του υπουργού Εξωτερικών του Χίτλερ Ribbentrop.

Στην ανάρτησή του στο Χ, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ αναφέρει: «Χθες, ο αντισημίτης δικτάτορας Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στις ΗΠΑ και στα δυτικά κράτη και είπε ότι ‘τους έχουν πάρει αιχμάλωτους οι Σιωνιστές του Ισραήλ’. Ερντογάν, εάν κάποιος έχει αιχμαλωτιστεί κάποιος είναι η Τουρκική Δημοκρατία υπό τη δική σου δικτατορία. Έχεις περιορίσει την πρόσβαση σε 57 εκατομμύρια Τούρκους χρήστες αλλά τη δική σου πρόσβαση στον προσωπικό σου λογαριασμό την έχει ανοιχτή.  

Οι επιθέσεις εναντίον μου δεν θα με εμποδίσουν να αποκαλύψω την αλήθεια τόσο στους πολίτες της Τουρκίας όσο και στους πολίτες όλου του κόσμου. Ένας ηγέτης που αγκαλιάζει τη Χαμάς και ασκεί πίεση στον λαό του σαν δικτάτορας είναι δικτάτορας».

Αντιδρώντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έχει κάνει συνήθεια να δημοσιεύει αναρτήσεις χαμηλού επιπέδου, γεμάτες συκοφαντίες και ψέματα, στοχοποιώντας τη χώρα μας και τον Πρόεδρο μας. ο κόπια του υπουργού Εξωτερικών του Χίτλερ Ribbentrop. Το εν λόγω άτομο έχει χάσει προ πολλού το προσόν να θεωρείται ένα αντάξιο πρόσωπο προς συζήτηση.νΗ Τουρκία όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα θα συνεχίσει να παρέχει την ισχυρότερη στήριξη στους Παλαιστίνιους.

Και ο Ομέρ Τσελίκ απάντησε αναφέροντας ότι «ο πρόεδρος μας συνεχίζει να διαβάζει κατάμουτρα τα εγκλήματα των σύγχρονων ναζί ...Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Katz είναι μια κόπια του υπουργού Εξωτερικών του Χίτλερ Ribbentrop... Ό,τι ήταν ο λόγος των Ναζί εκείνης της εποχής έτσι είναι και ο λόγος του Κατς».

 

Η Τουρκία προσφεύγει στη Χάγη εναντίον Ισραήλ στις 7 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Ισραήλ προσφεύγει την Τετάρτη 7 Αυγούστου η Τουρκία ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε στην Άγκυρα υπό την προεδρία του.

«Η τουρκική εθνοσυνελευση θα παραδώσει την αίτησή μας στις 7 Αυγούστου», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι θα πρόκειται για μια επίσημη αίτηση εκ μέρους της Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η επιθετική στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου αφήνει την περιοχή μας αντιμέτωπη με άσχημα σενάρια». «Οι δυτικοί δυτικοί πρωταγωνιστές, δυστυχώς, έχουν γίνει δέσμιοι του Ισραήλ. Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δείξει ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική της σφαγής. Το Ισραήλ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εξαπλώσει τη φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή. Ως Τουρκία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Ερντογάν κατά Ισραήλ και Δύσης: Συνένοχες οι δυτικές χώρες στη γενοκτονία Ισραήλ

Οι δυτικές χώρες είναι ήδη συνένοχες στην πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και ισχυρίστηκε ότι  δείχνουν αυτή την υποστήριξη δημόσια χειροκροτώντας τους δολοφόνους. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι τον Νετανιάχου σημερινό Χίτλερ.

Σε ομιλία του από τα κεντρικά κτίρια του κόμματός του ΑΚΡ, ο Τούρκος Πεόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος Ληστή», το οποίο «γίνεται όλο και πιο σκληρό, κακομαθημένο και οργισμένο».

Επικρίνοντας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «σιωπά μπροστά σε αυτή τη θηριωδία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να κάνει την ανθρωπότητα να σηκωθεί όρθια». «Έχουν λάβει ένα ψήφισμα, αλλά δεν έχουν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους για να το εφαρμόσουν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

«Χειροκροτούν δολοφόνους»

Υποστήριξε ότι «οι δυτικές χώρες είναι ήδη συνένοχες στην πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ. Παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και των πληροφοριών, έτσι ώστε το Ισραήλ να μπορεί να σκοτώνει περισσότερα παιδιά υπό την ηγεσία του Νετανιάχου. Δείχνουν αυτή την υποστήριξη δημόσια χειροκροτώντας τους δολοφόνους μέχρι να πρηστεί η παλάμη τους χωρίς να το κρύβουν».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «όπως εκείνοι, που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την κοινοβουλευτική ομιλία του Χίτλερ για τη γενοκτονία των Ναζί πριν από 85 χρόνια κι έγραψαν τα ονόματά τους στην ιστορία με ντροπή, έτσι και εκείνοι που χειροκρότησαν τα ψέματα του Νετανιάχου, του σημερινού Χίτλερ, δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τον μαύρο λεκέ που κολλάει στα χέρια τους για μια ζωή».

 

«Ψηφιακός φασισμός»

Επικρίνοντας και το Instagram το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και μέρες στην Τουρκια, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «ειδικότερα, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν σχεδόν στρατευμένα. Θεωρούν καθήκον τους να λογοκρίνουν αμέσως ακόμη και μια απλή πρόταση που επικρίνει το Ισραήλ».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ψηφιακό φασισμό που δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε τις φωτογραφίες των Παλαιστινίων μαρτύρων και τις απαγορεύει αμέσως και αυτό το πουλάει ως ελευθερία», ανέφερε και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμπεριφέρονται σαν μαφία σε κάθε θέμα που αγγίζει τα συμφέροντά τους».

 

Σοκ για Νετανιάχου: Μυστηριώδες αμερικανικό αεροσκάφος  στο Ιράν μέσω Άγκυρας

Αμερικανοί αξιωματούχοι πέταξαν με μυστική πτήση μέσω Άγκυρας στο Ιράν όπου είχαν διαπραγματεύσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης. Οι Αμερικανοί φέρονται να προειδοποίησαν το Ιράν να μην πέσει στην παγίδα του Νετανιάχου κάνοντας επίθεση στο Ισραήλ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την κουβεϊτιανή εφημερίδα Al Ceride υποστηρίζει ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία που ήθελε πήγε στο Ιράν με ειδική πτήση την περασμένη Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τη δολοφονία και είπαν ότι ο Νετανιάχου ήταν εκτός ελέγχου.

 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΥΟ ΩΡΩΝ

Σύμφωνα με την Al Ceride, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Καράν κοντά στην Τεχεράνη και πραγματοποιήθηκε εκεί μια κρίσιμη συνάντηση 2 ωρών με την ομάδα πληροφοριών του Ιράν και εξωτερικών υποθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν: «Ο Νετανιάχου θέλει έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο. Θέλει να καταστρέψει το Ιράν. Μην πέφτετε στην παγίδα του Νετανιάχου».

 

ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΗΣ MOSSAD ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ως ένδειξη καλής θέλησης έδωσε τη λίστα των πρακτόρων της Μοσσάντ στο Ιράν. Η αντιπροσωπεία είπε στο Ιράν: «Καταλαβαίνουμε ότι κάνετε μια επίθεση για το κύρος. Αλλά μην δώσετε διαστάσεις. Εάν κάνουμε μια πυρηνική συμφωνία αμέσως, θα καταφέρετε το μεγαλύτερο πλήγμα στον Νετανιάχου».

Εδώ, η αντιπροσωπεία υπενθύμισε ότι ο Τραμπ είναι πιο σκληρός με το Ιράν και ότι αν γίνει άμεσα συμφωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Τραμπ δεν θα έχει περιθώρια ελιγμών.

Οι λεπτομέρειες στις ειδήσεις του Al Ceride δεν περιορίστηκαν σε αυτά. Οι Αμερικανοί μετέφεραν στην ιρανική αντιπροσωπεία ότι ο Μπάιντεν δεν ήθελε να πολεμήσει με το Ιράν, ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τον Νετανιάχου και ότι θα υπερασπίζονταν το Ισραήλ αν το Ιράν επιτεθεί, αλλά ότι δεν ήθελαν μεγάλο πόλεμο.

Η ανάρτηση Κατς που ξεσήκωσε την Τουρκία – ‘Δολοφόνε ψυχικά άρρωστε’, απάντησε ο Αλτούν

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην Τουρκία ανάρτηση του του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Κατς στο Χ στην οποία απεικονίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από μια τουρκική σημαία και την Κωνσταντινούπολη τυλιγμένες στις φλόγες. Ο Κατς με την ανάρτησή του σχολιάζει το κλείσιμο του τουίτερ στην Τουρκία και κάνει tag τόσο τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αναφέροντας: «Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε δικτατορία μόνο και μόνο για χάρη της υποστήριξής του στους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, ενάντια στη στάση όλου του ελεύθερου κόσμου

Ο Ερντογάν καταστρέφει το τουρκικό κράτος, το οποίο έχει επιστημονικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και οικονομικές δυνατότητες. Διαβρώνει την κληρονομιά του Ατατούρκ. Ας ελπίσουμε για καλύτερες μέρες».

 

«Δολοφόνε, ψυχικά άρρωστε»

Αμέσως μετά αντέδρασε ο Διευθυντής Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν:  «Κοίτα εδώ, δολοφόνε ψυχικά άρρωστε! Όσο παίρνεις το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βρώμικο στόμα σου όπου ρουφάς το αίμα αθώων, θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε περισσότερο και να στεκόμαστε πίσω του πιο αποφασιστικά.» Ούτε ο Πρόεδρος μας ούτε η χώρα μας μπορούν να μάθουν τίποτα από τους δολοφόνους! Οπωσδήποτε μια μέρα, θα λογοδοτήσετε για αυτήν την επαίσχυντη γενοκτονία που διαπράξατε».

 

Ιμάμογλου: Έχει στα χέρια του αίμα

Και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε στον Ισραηλινό Υπουργό: «Σας επιστρέφω ακριβώς αυτή τη δήλωση που προσβάλλει τη σημαία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν θα μάθουμε δημοκρατία και νόμο από κάποιον που έχει στα χέρια του το αίμα δεκάδων χιλιάδων παιδιών». 

 

Φιντάν: Μνημείο αφθάδειας

Ακολούθησε απάντηση και του Τούρκου ΥπουργούΕξωτερικών Χακάν Φιντάν εστον Κατς: «Αυτό το πρόσωπο, του οποίου η παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο συνίσταται σε εμμονή στη συκοφαντία και το ψέμα, αποτελεί μνημείο της αυθάδειας και της αναίδειας της γενοκτονικής κυβέρνησης Νετανιάχου». Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε: «Δεν είναι δική σας δουλειά να δώσετε μήνυμα στην Τουρκία». 

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web