Διεθνή

Ερντογάν: Ψυχικά άρρωστος ο Νετανιάχου, όπως έκαψε Γάζα θα κάψει και Λίβανο

Ψυχικά άρρωστο χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι όπως έκαψε τη Γάζα, τώρα θα κάνει το ίδιο με τον Λίβανο.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Φαίνεται ότι το Ισραήλ, που έκαψε και κατέστρεψε τη Γάζα, στρέφει τώρα το βλέμμα του στον Λίβανο. Βλέπουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το Ισραήλ στα παρασκήνια».

Ο Τούρκο Πρόεδρος είπε πως «όσον αφορά τα λόγια , είναι εξαιρετικά σοβαρό και αξιολύπητο ότι κράτη που μιλούν για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη είναι δέσμιοι ενός ψυχικά άρρωστου ατόμου όπως ο Νετανιάχου . Τα σχέδια του Νετανιάχου να εξαπλώσει τον πόλεμο στην περιοχή θα οδηγήσουν σε μεγάλη καταστροφή. Ο ισλαμικός κόσμος και οι χώρες της Μέσης Ανατολής πρέπει πρώτα να αντιδράσουν σε αυτά τα αιματηρά σχέδια». Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του αδελφικού λιβανικού λαού και κράτους. Καλώ άλλες χώρες της περιοχής να σταθούν αλληλέγγυα με τον Λίβανο».

17 ημέρες έντονης διπλωματίας Ερντογάν – Από τη Σαγκάη μέχρι Ουάσιγκτον και κατεχόμενη Κύπρο

Από τη Σαγκάη μέχρι την Ουάσιγκτον και την κατεχόμενη Κύπρο θα βρεθεί τον Ιούλιο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για 17 μέρες έντονης διπλωματίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία παρουσιάζουν ρεπορτάζ για το πρόγραμμα διεθνών συναντήσεων και επισκέψεων του Ταγίπ Ερντογάν. Επισημαίνουν ότι πρόκειται να συμμετάσχει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον Οργανισμό των Τουρκογενών Κρατών και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες.

 

Υπάρχουν σημαντικά θέματα στο τραπέζι.

 

Ο πρώτος σταθμός του Τούρκου Προέδρου τον Ιούλιο θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Ιουλίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί ως ‘εταίρος διαλόγου’.

Ο Ερντογάν στην σύνοδο κορυφής του ΟΣΣ, πέρα από τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει και μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο δεύτερος σταθμός του Τούρκου Προέδρου θα είναι η Σούσα. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Ιουλίου στην πόλη Σούσα του Καραμπάχ. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον οικοδεσπότη πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις και με τους υπόλοιπους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής. 

Όπως αναφέρουν η ‘τδβκ’, η οποία το 2022 είχε γίνει δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στην 9η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στη Σούσα. Στη σύνοδο κορυφής το ψευδοκράτος θα εκπροσωπηθεί από τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

 

Στην Ουάσιγκτον και μετά κατεχόμενη Κύπρο

 

Ο τρίτος σταθμός του Ερντογάν τον Ιούλιο θα είναι η πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου, αναμένεται να πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις, ιδίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο ΤαγίπΕρντογάν, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις 20 Ιουλίου θα μεταβεί στην κατεχόμενη Κύπρο για την 50ή επέτειο της ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’, όπως αποκαλούν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην ψευδοβουλή. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσκάλεσε στο πρόγραμμα και τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του θα συζητήσει και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο.

Συνομιλία Ερντογάν – Μπάιντεν στο πόδι στην G7

Στο πόδι συνομίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κατά τη Σύνοδο Ηγετών της G7 στην Ιταλία, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες μέχρι στιγμής για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο Προέδρων, ωστόσο επισημαίνεται ότι η φημολογούμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Μαϊου στον Λευκό Οίκο είχε ακυρωθεί, με την Άγκυρα να διαρρέει ότι ήταν η τουρκική πλευρά που ανέβαλε τη επίσκεψη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετέχει στη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της G7 για την Αφρική και τη Μεσόγειο - Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενέργεια.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καλωσόρισε έναν προς έναν τους ηγέτες που πήγαν για τη σύνοδο κορυφής.

Ερντογάν: Τα βήματα Τουρκίας έναντι ΕΕ δεν βρίσκουν ανταπόκριση

Τα ειλικρινή μας βήματα έναντι της ΕΕ δεν βρίσκουν ανταπόκριση λόγω των εμποδίων ορισμένων μελών που σκέφτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα και δεν έχουν την ικανότητα να δουν την προστιθέμενη αξία που θα φέρει η Τουρκία στην Ένωση, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας – Ισπανίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Όλες οι προσπάθειές μας θα στεφθούν με την υλοποίηση της πλήρους ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, «η εικόνα που αποκαλύπτεται από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ακροδεξιά πολιτική που παρατηρείται με ανησυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα τροφοδοτήσει αναμφίβολα αυτή την αντίληψη. Το ότι η προσπάθεια επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης δεν έχει ξεκινήσει, καθώς και οι αυστηρές πρακτικές θεωρήσεων στους επιχειρηματίες μας, εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση του αμοιβαίου δυναμικού μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ειλικρινή υποστήριξη της Ισπανίας στη διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. «Είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή υποστήριξη της Ισπανίας στη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, ιδίως του αγαπητού μου φίλου κ. Σάντσεθ. Πιστεύω ότι αυτή θα συνεχίσει να ενισχύεται. Νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο για τον ισπανικό επιχειρηματικό κόσμο να ενθαρρύνει τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν θετικά βήματα σε αυτούς τους τομείς», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την ενότητα της Τουρκίας και της Ισπανίας με την 8η συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς διακοπή, ειδικά η αμυντική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη. Όπως γνωρίζετε, κατασκευάσαμε μαζί το αεροπλανοφόρο, καθώς και πολλά άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τον ίδιο τρόπο, στα UCAV, το Akıncı, διευρύνοντας όλα αυτά, η αλληλεγγύη μας θα φτάσει σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο με τα μη επανδρωμένα υποβρύχια».

Συνάντηση Πούτιν με Φιντάν στο Κρεμλίνο – Θα δω Ερντογάν στην Αστάνα τον Ιούλιο, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος

Με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ο οποίος πήγε στη Ρωσία για τη Σύνοδο των BRICS συναντήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΠρόεδροΤαγίπ Ερντογάν στην Αστάνα τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη δήλωσή του πριν από τη συνάντηση, ο Πούτιν εξήρε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εργασίες των BRICS: «Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εργασίες των BRICS και σίγουρα θα υποστηρίξουμε την επιθυμία να είμαστε μαζί με τις χώρες μέλη αυτής της ένωσης με κάθε δυνατό τρόπο και να λύσουμε κοινά προβλήματα».
Ο Πούτιν μετέφερε επίσης τους χαιρετισμούς του στον Ταγίπ Ερντογάν: «Θα ήθελα να μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μου στον Πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό. Νομίζω ότι θα είναι στην Αστάνα στις 3-4 Ιουλίου στο πλαίσιο διεθνούς δραστηριότητας και θα βρεθούμε εκεί και θα έχουμε συνάντηση με όλους. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρέχοντα θέματα».

Σύμφωνα με πηγές από την Άγκυρα, στη δήλωσή του, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Τούρκου Προέδρου στον Πούτιν και είπε: «Όπως δηλώσατε στην εναρκτήρια ομιλία σας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πάνε πολύ καλά. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το εμπόριο. Είμαστε αποφασισμένοι κι εμείς να συνεχίσουμε όλες τις πιθανές διαμεσολαβητικές δραστηριότητες για την Ουκρανία. Για τη Συρία κάνουμε κι εμείς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχιστεί η πολιτική της σταθερότητας για την οποία συμφωνήσατε εσείς ως δύο ηγέτες. Συζήτησα αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των επαφών μας στη Μόσχα».

Κρίσιμη συνάντηση στη Ρωσία - Ο Πούτιν θα δεχθεί Φιντάν

Τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν αναμένεται να δεχθεί σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνόδου των BRICS  στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ήδη ο Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:«Ο Υπουργός μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Νίζνι Νόβγκοροντ στο περιθώριο της Συνάντησης BRICS».

Κατά τη συνάντηση Φιντάν - Λαβρόφ, αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στη Γάζα, συζητήθηκαν διμερείς και περιφερειακές σχέσεις και τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη οικονομικά θέματα που έχουν σημασία για την Τουρκία.

Εκτός από τα μέλη των BRICS, 15 χώρες (Τουρκία, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Αλγερία, Ινδονησία, Καζακστάν, Κούβα, Λάος, Μαυριτανία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Βενεζουέλα και Βιετνάμ) συμμετέχουν  στη σύνοδο BRICS σήμερα, όπου συζητούνται θέματα αειφόρου ανάπτυξης και παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ο ΤούρκοςΠρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε επίσης στη σύνοδο BRICS στο περιθώριο της 10ης Συνόδου Κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2018. Από την 1η Ιανουαρίου, η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία των BRICS από τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Η 16η Σύνοδος Κορυφής των BRICS προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου.

 

Θα ενταχθεί η Τουρκίας στους BRICS;

 

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους BRICS είναι σημαντικές τόσο όσον αφορά την οικονομική συνεργασία όσο και τον πολιτικό διάλογο. Οι χώρες BRICS μπορούν να προσφέρουν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, παρέχοντας παράλληλα μια πλατφόρμα για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, εάν η Τουρκία ενταχθεί στους BRICS, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και οι σχέσεις της με τη Δύση.

Επί του παρόντος, το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στις BRICS δεν είναι επίσημα στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις και εικασίες μπορεί να εξέφρασαν την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS. Ορισμένες δηλώσεις από τη Ρωσία έδειξαν θετική προσέγγιση όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στα BRICS. Ωστόσο, λεπτομέρειες όπως το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συμμετοχή και αν η Τουρκία θα γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος αυτού του οργανισμού δεν είναι σαφείς.

Η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στους BRICS θα συνδεθεί επίσης με τους στόχους εξωτερικής πολιτικής της χώρας και τη δυναμική των διεθνών σχέσεων.

Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εικασίες ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τις σχέσεις της με τους BRICS και να συνεργαστεί στενότερα με αυτόν τον οργανισμό.

 

Τί είναι οι BRICS;

 

Οι BRICS είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Βραζιλία , τη Ρωσία , την Ινδία , την Κίνα και τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και εκλαμβάνεται ως ο αντίπαλος πόλος της Δύσης.  Αυτές οι πέντε χώρες διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική και συνεργάζονται με το όνομα BRICS.

Ο κύριος σκοπός των BRICS είναι να αυξήσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών και να υπερασπιστεί τα κοινά τους συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται σύνοδοι κορυφής BRICS και παρέχεται συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε θέματα όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η μεταφορά τεχνολογίας και ο πολιτικός διάλογος.

Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού και σημαντικό μέρος του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η επιρροή των BRICS στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική αυξάνεται σταδιακά.

 

Πότε ιδρύθηκαν οι BRICS;

 

Οι BRICS είναι μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Jim O'Neill το 2001, σε μια έκθεση που συγκέντρωσε τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης της Βραζιλίας , της Ρωσίας , της Ινδίας και της Κίνας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το οικονομικό δυναμικό αυτών των τεσσάρων χωρών τους επέτρεψαν να αυξήσουν την επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι BRICS εμφανίστηκαν επίσημα το 2006, με πρωτοβουλία του τότε Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε στο Αικατερινούπολη της Ρωσίας, στις 16 Ιουνίου 2009. Μετά από αυτή τη σύνοδο κορυφής, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής έγινε η πέμπτη χώρα με την ένταξη της στους BRICS το 2010.

 

Ποια είναι τα μέλη των BRICS;

 

Το BRICS είναι ένα αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τα αρχικά των αγγλικών ονομάτων της Βραζιλίας , της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στις οικονομίες αυτών των χωρών. Η Νότια Αφρική εντάχθηκε στον όμιλο, ο οποίος αρχικά περιελάμβανε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, το 2011. Αυτή η ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών παρουσίασε γενική συμμετοχή την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 30% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, το 23% του ΑΕΠ και το 18% του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτή η ένωση είναι μια εταιρική σχέση πέντε κορυφαίων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών, που βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και κοινών συμφερόντων. Τα μέλη των BRICS είναι: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

 

 

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web