Πολιτιστικά

 Σημαντική ανακάλυψη στη Λαοδικεία Τουρκίας: Βρέθηκαν αγάλματα από ‘ομάδα Σκύλλας’ Ρόδιων γλυπτών

Πολύχρωμα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα» βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία πόλη της Λαοδίκειας στο Ντενιζλί της Τουρκίας. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη γλυπτών που κατασκεύασαν οι Ρόδιοι γλύπτες Αθανόδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο στις αρχές του 2ου αιώνα:  Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που σχηματίζει την ομάδα Τεράτων της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, που δέχθηκε επίθεση από τη Σκύλλα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, το κεφάλι ενός από τους φίλους του, καθώςκαι η πλώρη του πλοίου. Ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι ανέφερε: «Αυτά τα εξαιρετικά γλυπτά είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι σπάνια έργα που αντικατοπτρίζουν το μπαρόκ στυλ της ελληνιστικής περιόδου και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με τα αυθεντικά τους χρώματα».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  οι ανασκαφές συνεχίζονται στην Αρχαία πόλη της Λαοδίκειας. Φέτος, κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του «Δυτικού Θεάτρου», είχε βρεθεί το άγαλμα του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, και το κεφάλι του αγάλματος της Θεάς Υγιείας. Κατά τις συνεχιζόμενες ανασκαφές βρέθηκαν επίσης πολύχρωμα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα». Η αποκάλυψη των γλυπτών ενθουσίασε τους αρχαιολόγους. Τα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα» απομακρύνθηκαν από τη θέση τους με σχολαστική δουλειά.

 

«Αντικατέστησε το μπαρόκ στυλ»

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Η εφαρμογή μας ‘Κληρονομιά στο μέλλον’, που είναι το πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο έργο της τουρκικής αρχαιολογίας, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς. Μοναδικά και πολύχρωμα αγάλματα της ομάδας Σκύλλα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Αυτά τα εξαιρετικά γλυπτά είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι σπάνια έργα που αντικατοπτρίζουν το μπαρόκ στυλ της ελληνιστικής περιόδου και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με τα αυθεντικά τους χρώματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα το Τμήμα Ανασκαφών και Έρευνας και την ανασκαφική μας ομάδα στη Λαοδίκεια που εργάστηκαν για το έργο».

«Τα αγάλματα βρέθηκαν άθικτα»

Επικεφαλής των Ανασκαφών Αρχαίας Πόλης Λαοδικείας Καθηγητής Celal Şimşek έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για την ομάδα αγαλμάτων Σκύλλα που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη, η οποία περιλαμβάνεται στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: «Στο πλαίσιο του έργου, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών ορισμένα από τα αγάλματα του κτιρίου βρέθηκαν άθικτα. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά τα γλυπτά είναι η ομάδα Σκύλλα: Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που σχηματίζει την ομάδα Τεράτων της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, του Αχαιού ήρωα του Τρωικού Πολέμου, του Βασιλιά της Ιθάκης, που δέχθηκε επίθεση, το κεφάλι ενός από τους φίλους του, και η πλώρη του πλοίου. Τα αγάλματα είναι σε στυλ μπαρόκ του δεύτερου αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκαν από τους Ρόδιους γλύπτες Αθανόδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο στις αρχές του 2ου αιώνα. Αυτά τα τεχνουργήματα είναι πολύ σημαντικά στον κόσμο της αρχαιολογίας, καθώς είναι τα αρχαιότερα τεχνουργήματα στα οποία βρίσκουμε συγκεκριμένα αρχαιολογικά δεδομένα για έναν σημαντικό θρύλο που συναντάται στο ομηρικό της Οδύσσειας».

 

Σκύλλα: Το τέρας του Ομήρου

Στο Έπος της Οδύσσειας του Ομήρου, μεταξύ των γεγονότων που βίωσε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην γενέτειρά του μετά από 10 χρόνια στο τέλος των Τρωικών Πολέμων, ήταν η συνάντησή του με τη Σκύλλα, το θαλάσσιο τέρας με το κεφάλι μιας γυναίκας και το κάτω μέρος του σώματός του που περιβάλλεται από άγρια ​​σκυλιά.

Κρίση στο Τσεσμέ Σμύρνης με Δέσποινα Βανδή – Ακύρωσε τη συναυλία – «Ας φύγει η κυρία», είπε η Δήμαρχος

Κρίση ξέσπασε στο Τσεσμέ της Σμύρνης όταν η Δέσποινα Βανδή αρνήθηκε να βγει στη σκηνή για τη συναυλία αν δεν κατέβαινε η τεράστια τουρκική σημαία και η γιγαντιαία αφίσα Ατατουρκ που στήθηκαν πολιτικοποιώντας την εκδήλωση του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να κατεβάσουν τα τουρκικά σύμβολα και η Βανδή αποχώρησε.

Η δήμαρχος Τσεσμέ Λαλ Ντενιζλί ανέβηκε στη σκηνή ενημερώνοντας τον κόσμο που πήγε να παρακολουθήσει τη συναυλία για το τί συνέβη και τότε ο κόσμος άρχισε να γιουχαΐζει την Βανδή.

«Μας είπαν ότι (η Βανδή) δεν ανεβαίνει στη σκηνή γιατί θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ», είπε η Δήμαρχος Τσεσμε απευθυνόμενη στον κόσμο ο οποίος άρχισε να γιουχαϊζει. «Μην γιουχαΐζετε καν, γιατί νομίζω ότι δεν είναι καν άνθρωπος που αξίζει να κουράζετε έστω την ανάσα σας», είπε τότε η Λαλ Ντενιζλί και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «Μπράβο, μπράβο».

Στη φωτογραφία η σκηνή που θα τραγουδούσε η Βανδή

 

Δήμαρχος Τσεσμέ: «Ντρέπομαι για την κυρία»

«Στα εδάφη μας, σε μια πόλη όπου είμαι δήμαρχος, καμία εξουσία δεν μπορεί να επιχειρήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Ούτε καν να περνάει από το μυαλό της κάτι τέτοιο. Φεύγει, θα φύγει η κυρία; Ας φύγει από τα σύνορα αυτής της πόλης, ήρεμα και γαλήνια», είπε η Δήμαρχος Τσεσμέ και συνέχισε:

«Αλλά σε όποια χώρα ξαναπάει, όχι μόνο στην Τουρκία, σε όποια χώρα κι αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία μιας χώρας που αποκτήθηκε με αίμα, τη σημαία όπου πολλοί από τους γιους της χώρας είναι θαμμένοι και που είναι το σύμβολό της. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ιστορικό μάθημα για αυτήν».

Η Δήμαρχος Τσεσμέ κατέληξε λέγοντας: «Πραγματικά ντρέπομαι για την κυρία. Μόνο αυτό έχω να πω. Ευχαριστώ».

Στη συνέχεια πολίτες ανέβηκαν στο χώρο της συναυλίας και τραγούδησαν τον ύμνο της Σμύρνης: «Ζήτω ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς».

Η Δήμαρχος Τσεσμέ έγραψε αργότερα στο Χ:

 

Η απάντηση της Δέσποινας Βανδή

«Κανείς δεν μπορεί να έχει το θράσος να κατεβάσει τη σημαία μας, ούτε τη σημαία Ατατούρκ. Όλοι να γνωρίζουν τα όριά τους».

Σε ανάρτησή της στο Instagram η Δέσποινα Βανδή εξήγησε τι πραγματικά συνέβη στο Τσεσμέ:

«Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του στη συναυλία μου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοινώνω ότι για λόγους του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας που αποφάσισε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μια συναυλία δίνοντάς της μια απαγορευμένη και μη συμφωνημένη πολιτική προσέγγιση, η συμμετοχή μου στην εκδήλωση δεν είναι δυνατό να συμβεί», έγραψε.

 

Αφίσα για τη συναυλία της Βανδή στο Τσεσμέ

 

Άφησα για τη συναυλία Βανδή στο Τσεσμελής

Προσεχείς Εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

 

Θεοτόκεια  στο Νιχώρι – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2024

Η Εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριώτισσας και η Συντονιστική Επιτροπή «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ», διοργανώνουν για έκτη χρονιά, με αφορμή την ετήσια πανήγυρη του Ιερού Ναού, τις θεσμικές πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη παρουσία της ιστορικής Κοινότητάς μας στην Κωνσταντινούπολη.

Κυριακή, 4 Αυγούστου, Χοροστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Παράκληση, ώρα 18:00.

-«Πρόσφυγες εξ Ανατολών και Μετανάστες της Δύσης», ώρα 19.00

Ομιλήτρια: Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ.

-Έκθεση φωτογραφίας των διαγωνισμών «Νικόλαος Μαγγίνας».

Πέμπτη, 8 Αυγούστου, Συναυλία, ώρα 19:00.

«Μελωδίες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου».

Νίκος  Ανδρίκος, Φωτεινή Ασινέθ Κοκκάλα, Erhan Bayram

Σάββατο, 10 Αυγούστου, Ομιλίες – Συζήτηση, ώρα 18:30.

«Ο ενοποιητικός ρόλος της Θεοτόκου στην Τέχνη».

Ομιλητές: Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής Θεολογίας και Φιλοσοφίας.

Nihan Çetinkaya, Ιστορικός Τέχνης.

Vildan Papaker, Ιστορικός Τέχνης.

Ruhiye Onurel, Ιστορικός Τέχνης.

Συντονισμός: Ευαγγελία Σαρλάκ, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, Συναυλία, ώρα 19:00.

«Βραδιά Ελληνικής Μουσικής».

Γιάννης  Κορδομενίδης, Πέτρος Ντιβαρτζί.

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, Βιβλιοπαρουσίαση, ώρα 18:30

«Οι Μειονότητες», Εκδ. Οίκος Tarih Vakfı.

Ομιλητές:

Samim Akgönül, Καθηγητής Τμήματος Τουρκικών Σπουδών Στρασβούργου.

Özgür Kaymak, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων.

Συντονισμός: Elçin Macar,Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, Προβολή ταινίας, ώρα 18:00.

«Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής».

Τιμητική Εκδήλωση για την 100ετηρίδα της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Παραγωγός: Melike Çapan.

Σημαντική ανακάλυψη στην αρχαία πόλη Λαοδικεία της Τουρκίας: Βρέθηκε η Θεά Υγεία

Το κεφάλι του αγάλματος που αποδίδεται στη Θεά Υγεία αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στη Λαοδίκεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Τουρκίας μετά την Έφεσο, η οποία περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Pamukkale Τζελάλ Σιμεσέκ ο οποίος έκανε τις ανασκαφές γράφει στα σόσιαλ μίντια: «Η θεά Υγεία συναντά τον ήλιο και εμάς μετά από 2100 χρόνια στη Λαοδίκεια».

Στη Λαοδίκεια, που φιλοξενεί ευρήματα που συναρπάζουν τον κόσμο της αρχαιολογίας και χρονολογούνται από το 5500 π.Χ., πολλά ιστορικά ευρήματα έχουν έλθει στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται 12 μήνες το χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αρχαιολογίας και Ανασκαφών του Πανεπιστημίου Pamukkale Τζελάλ Σιμσέκ δήλωσε ότι το άγαλμα έχει ιδιαίτερη θέση ως την κατασκευή «Το κεφάλι του αγάλματος κατασκευάστηκε στην ύστερη ελληνιστική, πρώιμη αυτοκρατορική περίοδο στον 4ο αιώνα π.Χ.  που ονομάζουμε κλασική. Δείχνει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Στα μαλλιά έγινε διάταξη σε σχήμα τόξου. Τα χείλη ελαφρώς ανοιχτά. Μπορούμε ακόμα να δούμε ίχνη κόκκινης και κίτρινης βαφής στα σγουρά μαλλιά της, χτενισμένα προς τα πίσω. Ελπίζουμε να βρούμε το σώμα αυτού του κεφαλιού του αγάλματος στο μέλλον», ανέφερε.

Προσεχείς εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Προσεχείς εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

  

Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαϊου 2024 - Μεγάλο Ρεύμα (Arnavutköy) 

Κοινότητα Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος

17.00 Βαφή παραδοσιακών πασχαλινών αυγών στην αυλή της εκκλησίας – Ακολουθία των Αγίων Παθών

 

Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαϊου Βλάγκα

14.00 Παραδοσιακή βαφή αυγών στη αίθουσα εκκλησίας Αγίων Θεοδώρων

17.00 Ακολουθία Αγίων Παθών

 

Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαϊου 2024 - Ζωγράφειο

9.00-19.00

Καθιερωμένο προσκύνημα επτά επιταφίων σε ακραίες κοινότητες της Χαλκηδόνας και κατανυκτική περιφορά στον αυλόγυρο της εκκλησίας Πριγκήπου

 

Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαϊου Πρίγκηπος

15.00 Περιφορά επιταφίου γύρω από εκκλησία Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο

 

Μεγάλη Παρασκευή Βλάχσαράι

 14.00 Περιφέρεια Φαναριού-Κερατίου Κόλπου: Παναγίας Παραμυθιάς Βλάχσαράι

Ιερά Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στον υπό αναστήλωση Ναό

 

 

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 19.00 - Εκκλησία Μπαλίνο

Όρθρος Ανάστασης στην ξεχασμένη Κοινότητα Μπαλάνου που πέρσι ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια το Χριστός Ανέστη

Θα προσφέρουν στους πιστούς κόκκινα αυγά και τσουρέκια, ζεστό γάλα και συνοδευτικά.

 

Τούρκος αρθρογράφος ξεσπά: Κοίτα το Κας και κοίτα και το Καστελόριζο!

Πίκρα και ντροπή για την οδυνηρή όπως λέει αλήθεια εκφράζει ο Τούρκος αρθρογράφος Φατίχ Τσεκιργκέ της Χουριέτ για την άσχημη εικόνα που περιβάλλει τις ακτές της Τουρκίας απέναντι από τα ελληνικά νησιά, το Καστελόριζο, τη Σύμη λόγω των παράνομων κτισμάτων. «Ένα τσιμεντένιο τέρας κέρδους που περιβάλλει και πνίγει τη φύση!», γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος στο κυριακάτικο άρθρο του στην Χουριέτ.

«Κοιτάζω και τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Κανείς δεν πρέπει να κάνει πατριωτικούς λόγους. Γιατί η πικρή αλήθεια που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια μας χτυπά στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Εδώ και χρόνια βιώνουμε ένταση με την Ελλάδα για το Αιγαίο. Κυνομαχίες αεροσκαφών στον αέρα, όπλα, μάχες σε γκρεμούς, σκληρές ασκήσεις...Φυσικά, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματά μας.Φυσικά, δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε εκατοστό από τη Γαλάζια Πατρίδα μας, την Πατρίδα των αιθέρων μας, τα εδάφη της πατρίδας μας. Πώς όμως φροντίζουμε αυτά που έχουμε; Εδώ είναι η οδυνηρή αλήθεια που βλέπω όταν βάζουμε τη βελόνα στον εαυτό μας», σχολιάζει ο Τούρκος αρθρογράφος.

 

Φωνάζει από Κας, ακούν στο Καστελόριζο

 

Και συνεχίζει:

«Δείτε τι κάναμε στα εδάφη μας, στην πατρίδα μας, στις ακτές μας... Αν φωνάξει κανείς από το Κας, μπορείς να τονακούσει από κάποιος από το Καστελόριζο. Είμαστε τόσο κοντά. Αλλά θα μπορείτε να κοιτάξετε αυτό το Κας; Χιλιάδες παράνομα κτίσματα. Ένα τσιμεντένιο τέρας κέρδους που περιβάλλει και πνίγει τη φύση!

Το Υπουργείο Εσωτερικών έγραψε μια έκθεση: ‘Έχουν χτιστεί υπερβολικά πολλά κτίρια χωρίς άδεια από το 2018 και αυτά τα κτίρια δεν είναι απλά μικρά κτίρια για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν κατασκευές τύπου βίλας με πισίνες για εμπορικούς σκοπούς’.

Βλέπεις αυτή την ασχήμια;

Βλέπετε τη σφαγή που κάνουμε στις πιο όμορφες ακτές, ιστορία και φύση του κόσμου; Πώς επιτρέπεται;».

 

Πονάω με τη σύγκριση…

 

Ο αρθρογράφος γράφει ακόμη:

«Πονάω γιατί δεν μου αρέσει να συγκρίνω τις παραθαλάσσιες πόλεις μας με τις πόλεις της Ελλάδας. Αλλά όπως είπα? Αν πρόκειται να συνέλθουμε ποτέ, θέλω να βάλουμε τη βελόνα μέσα μας.

Κοιτάξτε το Ντάτσα... Και κοιτάξτε το νησί Σύμη απέναντί ​​του...

Δεν υπάρχουν τσιμεντένια τέρατα στη Σύμη. Έχουν την ίδια αρχιτεκτονική εδώ και χρόνια.

Τι γίνεται με την Ντάτσα; Η εισβολή που έσκισε τα δάση...

Αυτή η άσχημη και δυσανάλογη αρχιτεκτονική. Γιατί δεν υπάρχει μάστερ πλαν.

Πού να χτίσετε ένα σπίτι; Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του χτισμένου σπιτιού; Πού πρέπει να χτιστεί πάρκο και πού σχολείο;»

Ο Τούρκος αρθρογράφος καταλήγει:

«Αισθάνομαι πολύ λυπημένος για αυτή τη σύγκριση. Ντρέπομαι».

 

  «Τούρκος Ρωμαίος Ελληνίδα Ιουλιέτα»

Πρεμιέρα στο AKM της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου θα κάνει το έργο ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’, μια κοινή παραγωγή των θεάτρων Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την πρώτη παρουσίαση στην Άγκυρα.

« Μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο για τους Τούρκους και τους Έλληνες καλλιτέχνες να βρεθούν στην ίδια σκηνή, ωστόσο σήμερα αυτό είναι εφικτό... Διότι οι διάλογοι που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών έσωσαν τις δύο πλευρές του Αιγαίου από τις εντάσεις και τις οδήγησαν σε ένα ήπιο κλίμα», σχολιάζει στη Μιλλιέτ ο αρθρογράφος της Αλί Εγιούπογλου.

 

 «Τι συνέβη μετά τη δήλωση «πιστεύω ότι άνοιξε μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο;

 

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος Ερντογάν ταξίδεψε στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, τον Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον Υπουργό Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, και τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, όπου ανακοινώθηκε, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανταποδοτική επίσκεψη στην Τουρκία στις 13 Μαΐου και ότι θα χορηγείται βίζα στην πόρτα για 10 ελληνικά νησιά στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να τα επισκεφθούν.

 Την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε 92 Τούρκους που ταξίδεψαν στο νησί της Λέσβου από το Αϊβαλί. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος κουβέντιασε και φωτογραφήθηκε με τους Τούρκους, δήλωσε ότι με την εφαρμογή της βίζας στην πόρτα παρατηρείται μεγάλη ροή επισκεπτών από την Τουρκία στα νησιά Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Καστελόριζο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο και Σύμη. 

 Επίσης στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και τα Υπουργεία Πολιτισμού της Τουρκίας και της Ελλάδας υπέγραψαν ένα κοινό πρόγραμμα.  Σε αυτό το πλαίσιο, οι καλλιτέχνες των δύο χωρών συναντήθηκαν στο αθάνατο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’. 

 Μετά την πρώτη παρουσίαση στην Άγκυρα, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που ζωντάνεψε με το κοινό έργο των Κρατικών Θεάτρων, του οποίου γενικός διευθυντής είναι ο Tamer Karadağlı από την Τουρκία και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του πολιτιστικού οργανισμού Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου από την Ελλάδα, θα κάνει πρεμιέρα στο AKM της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου. 

 Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρακολουθήσουν μαζί το έργο στο AKM», γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Το Ρεμπέτικο επιστρέφει στην κοιτίδα του» - Αφιέρωμα από την Μεγάλη του Γένους Σχολή

Πίσω στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα μας ταξίδεψε η Μεγάλη του Γένους Σχολή με το αφιέρωμά στο Ρεμπέτικο τραγούδι. Το συγκρότημα Rebeduo με τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και του τραγουδιού Ανδρέα Σαραντίδη και Εβρίμ Ατεσλέρ καθήλωσαν το φιλόμουσο κοινό και τους φιλορεμπέτες παρουσιάζοντας ένα απολαυστικό πρόγραμμα αγαπημένων ρεμπέτικων τραγουδιών.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web