Πολιτιστικά

Αποκαλύπτονται οι υπόγειες στοές της Αγίας Σοφίας: Ανοίγουν για τους επισκέπτες


Σήραγγες, κελάρια, διάδρομοι και έναν υπόγειο τάφο με τρία δωμάτια της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στους επισκέπτες μετά από εργασίες καθαρισμού σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε δήλωση για τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης που πραγματοποιεί η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ είπε ότι πραγματοποίησαν μια μελέτη αρχιτεκτονικής οπτικοποίησης των υπόγειων κατασκευών της Αγίας Σοφίας πριν από περίπου 5 χρόνια.

Ένα χρόνο οι εργασίες

Ο Ντικέρ είπε ότι θα ξεκινήσουν τον καθαρισμό των υπόγειων κατασκευών, όπου γίνονται μελέτες οπτικοποίησης, με την υποστήριξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και του Γενικού Διευθυντή Ιδρυμάτων Σινάν Ακσού. «Έτσι, στο υπόγειο θα παρουσιαστούν στο κοινό ομορφιές της Αγίας Σοφίας και αρχαιολογικά ευρήματα, που έχουν παραμεληθεί επί αιώνες», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ντικέρ υπάρχουν υπόγειες κατασκευές γύρω από την Αγία Σοφία, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σήραγγες, κελάρια και τάφοι και ότι όλες αυτές οι κατασκευές θα καθαριστούν με τις εργασίες που προγραμματίζονται να διαρκέσουν ένα χρόνο.
Όπως είπε οι μελέτες θα τραβήξουν την προσοχή της τουρκικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. «Με αυτή τη μελέτη θα εξεταστούν προσεκτικά υπό την επίβλεψη των αρχαιολόγων της Αγίας Σοφίας τα σημείια που μπορούν να ρίξουν φως στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Είναι πολύ σημαντικό και πολύτιμο που έρχεται στο φως», είπε.

Παλαιότερος και από 1500 χρόνια ο τάφος

Ο Ντικέρ δήλωσε ότι τα τμήματα κάτω από την κλειστή αυλή είναι της ίδιας ηλικίας με την Αγία Σοφία, δηλαδή 1.500 ετών, και ότι η περιοχή του τάφου θεωρείται παλαιότερη από τη σημερινή κατασκευή.
«Πιστεύω ότι η καθαριότητα αυτών των υπόγειων κατασκευών θα είναι πολύ σημαντική για την άνεση του σημερινού κλιματισμού της Αγίας Σοφίας και την ευκολότερη αναπνοή. Αυτή θα είναι μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη μελέτη από οποιαδήποτε άλλη που έχει γίνει στο παρελθόν. Ο καθαρισμός των υπόγειων κατασκευών ενός πολύ σημαντικού έργου όπως η Αγία Σοφία θα προσφέρει ολοκαίνουργια οφέλη στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναφορά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην ατζέντα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης για την Αγία Σοφία».
Όπως είπε στην Αγία Σοφία εκτελείται το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και είπε ότι είναι ευχάριστο που δεν γίνεται μόνο η ανωδομή αλλά και η υποδομή.

Αποσυναρμολογείται ο τρούλος Αγίας Σοφίας για αποκατάσταση

Ο τρούλος της  Αγία Σοφία θα αποσυναρμολογηθεί για αποκατάσταση, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο – Απρίλιο χωρίς να ενοχλούνται οι επισκέπτες.

 Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης που εκτελούνται από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, γίνεται και αποκατάσταση του τρούλου της Αγίας Σοφίας. Σε δηλώσεις του, στο Αναντολού ο καθηγητής Ahmet Güleç, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση του μνημείου δήλωσε ότι «η κάτω πλευρά του τρούλου είναι καλυμμένη με ψηφιδωτά, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες δομικής παρέμβασης. Επομένως, οι επεμβάσεις θα γίνουν από το εξωτερικό του τρούλου ο οποίος θα αποκατασταθεί, με τους σχετικούς σχεδιασμούς να βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Μετά την έγκριση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στο πάνω μέρος μια δομή οροφής που θα προστατεύει τον τρούλο. Επί του παρόντος γίνονται λεπτομερείς υπολογισμοί, ώστε  όταν ανοίξουμε τον θόλο, οι παρεμβάσεις  να πραγματοποιούνται χωρίς να επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τη βροχή, το χιόνι και το νερό με χρονοδιάγραμμα έναρξης περί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο». Ο Τούρκος καθηγητήςεπισήμανε ότι  όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής θα πραγματοποιηθούν χωρίς να ενοχλούνται οι επισκέπτες και οι πιστοί που εισέρχονται στην Αγία Σοφία».

 

Ερευνώνται οι ιδιότητες υλικών Αγίας Σοφίας

 

Σύμφωνα με το Αναντολού, αποτέλεσμα των συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Επιστημονική Επιτροπή, συζητήθηκαν ολιστικά οι διαδικασίες του δεύτερου σταδίου και καταρτίστηκε η περαιτέρω πορεία του προγράμματος των εργασιών. 

Ο καθηγητής Ahmet Güleç, είπε ότι συνεχίζονται οι μελέτες για να εξεταστούν οι ιδιότητες των υλικών του βόρειου και ανατολικού τοίχου της Αγίας Σοφίας. «Ξεκινήσαμε αναλύσεις για το σκοπό αυτό. Έγινε κατανοητό ότι ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την επισκευή ήταν με βάση το τσιμέντο. Ήταν ήδη γνωστό, αλλά επιβεβαιώθηκε από τις αναλύσεις και ξεκίνησε η αφαίρεση αυτών των τμημάτων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης των σκαλωσιών, έγινε  λήψη δειγμάτων για ανάλυση. Οι αρχιτέκτονες και οι ιστορικοί τέχνης είχαν κάνει μια ανάλυση της περιόδου σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δια ζώσης ή από γραπτά κείμενα και πηγές. Προσπαθούμε να την επιβεβαιώσουμε και έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο ως προς αυτό. Χρειάζεται πολύς χρόνος καθώς γίνονται πολλές αναλύσεις στο κεντρικό εργαστήριο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αξιολογούμε από κοινού τα αποτελέσματα και προσπαθούμε να αποκαλύψουμε ό,τι είναι άγνωστο σχετικά με το πού και πότε κατασκευάστηκε τι, κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους».

 

 Παρέμβαση σε δύο προσόψεις

 

Ο καθηγητής Güleç έδωσε επίσης τις πληροφορίες σχετικά με το κονίαμα και τον σοβά που θα χρησιμοποιηθεί στην πρόσοψη όσον αφορά την επισκευή: «Οι αναλύσεις των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στα τμήματα που πρόκειται να αρμολογηθούν συνεχίζονται. Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων συντονίζει άρτια την πορεία εργασιών χωρίς βιασύνη, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή τους και να μην διπλασιαστεί ο χρόνος τους.  Επί του παρόντος, η φάση παρέμβασης πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο προσόψεις. Για κάθε περίοδο προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα υλικά. Γνωρίζουμε πλέον ότι «τα τσιμεντοειδή υλικά βλάπτουν», κάτι  που δεν ήταν γνωστό κατά τις εργασίες αποκατάστασης  στο παρελθόν. Εμείς προσπαθούμε να ενεργούμε σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, τις γνώσεις και τις αρχές μας. Βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας και των εξετάσεων στην επιφάνεια του τοίχου της Αγίας Σοφίας, έχουμε αποφανθεί ότι  δεν είναι σοβατισμένος αλλά αρμολογημένος. Σε γενικές γραμμές, θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο κονίαμα χρησιμοποιείται ως αρμολόγημα. Αλλά όταν μιλάμε για σοβά, αναφερόμαστε σε εκείνον το σοβά που χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί και επιθυμούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που θα τον κάνει πιο ανθεκτικό στις σημερινές συνθήκες».

 

«Ξεκινάμε από τον τρούλο»

 

Κλείνοντας ο καθηγητής επισήμανε: «Αναφορικά με το πρόγραμμα εργασιών στην Αγία Σοφία, προβλέπεται η εκκίνηση εργασιών από το ανώτερο μέρος του μνημείου δηλαδή τον κύριο τρούλο με πορεία προς τα κατώτερα μέρη του. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν μελέτες ανίχνευσης του μολύβδινου καλύμματος του κύριου τρούλου και των υποστρωμάτων του. Ως αποτέλεσμα των ανωμαλιών που παρατηρήθηκαν στην υφή του μόλυβδου, προβλέπεται η αφαίρεση ολόκληρου του μολύβδινου καλύμματος με απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, ο προσδιορισμός της τρέχουσας κατάστασης στην επιφάνεια του θόλου και η εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης, εάν είναι απαραίτητο, στο πλαίσιο των στατικών αναλύσεων. Στη συνέχεια, θα επαναληφθούν οι εφαρμογές ειδικών σοβάδων, όπου απαιτείται, και θα επισκευαστεί το μολύβδινο κάλυμμα. Οι όψεις του κτιρίου διαθέτουν τόσο επιχρισμένες περιοχές όσο και επιφάνειες προσόψεων από τούβλα και πέτρα. Αποφασίστηκε η απόξεση των σοβάδων στις  προσόψεις και τους μιναρέδες του μνημείου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τις αναλύσεις ως μη αυθεντικές. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εργασίες ξεκίνησαν και η απόξεση ολοκληρώθηκε στη βόρεια πρόσοψη ενώ συνεχίζονται στην ανατολική πρόσοψη. Έχει αποφασιστεί  η τεκμηρίωση των ευρημάτων μετά την απόξεση και τον καθαρισμό των αρμών. Πραγματοποιούνται ψηφιακές μετρήσεις σε όλες τις προσόψεις και ετοιμάζονται εκθέσεις σχετικά με τα ευρήματα».

Ισχυρή στήριξη Τουρκίας προς Ελλάδα για Γλυπτά του Παρθενώνα

 

«Εύχομαι πολύ να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ζήσουμε εκείνη τη μέρα», είπε η Τουρκάλα αρχαιολόγος Ζεϊνέπ Μποζ κοιτάζοντας τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη. Η παρουσία της Ζεϊνέπ Μποζ πριν από δύο μέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ ΜΜΕ και Ακαδημαϊκών στο Μουσείο της Ακρόπολης θύμισε ξανά την στήριξη που έδωσε εκ μέρους της Τουρκίας σε διακυβερνητική σύνοδο της OYNESCO δηλώνοντας για πρώτη φορά ότι το σουλτανικό ‘φιρμάνι’ που επικαλείται η Βρετανία για να αποσπάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν υπάρχει.

Η Ζεϊνέπ Μποζ η οποία εργάζεται στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εδώ και 18 χρόνια, ως επικεφαλής του τουρκικού τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων δήλωσε στο ‘Εδώ Τουρκία’, ότι εκείνη τη μέρα πήρε τον λόγο στην ΟΥΝΕΣΚΟ και είπε: «Λοιπόν πού είναι αυτό το φιρμάνι; Γιατί δεν υπάρχει τέτοιο φιρμάνι. Δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν έχει δει ποτέ αυτό το έγγραφο, αυτό το πρωτότυπο έγγραφο». «Το είπα με χαρά, φυσικά, γιατί ήταν αλήθεια. Έπρεπε να το πω γιατί ήταν ένα σωστό, δίκαιο σχόλιο. Και φυσικά αυτό χαιρετίστηκε από την ελληνική πλευρά», ανέφερε η Ζεϊνέπ Μποζ.

 

«Δεν υπάρχει ούτε σφραγίδα, ούτε υπογραφή»

 

Ειδικά για το έγγραφο με ιταλική μετάφραση που έχουν στα χέρια τους οι Βρετανοί, η Ζεϊμέπ Μποζ είπε πως «δεν υπάρχει σφραγίδα, υπογραφή, οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς που να δείχνει ότι αυτό είναι επίσημο έγγραφο. Ξέρετε, μπορούμε και σήμερα να κάνουμε κάτι σαν αυτό: Μπορούμε να γράψουμε κάτι σε ένα κομμάτι χαρτί, να περιμένουμε να περάσουν 200 χρόνια και μετά να περιμένουμε να γίνει αποδεκτό ως επίσημο έγγραφο. Όπως δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, το ίδιο και αυτή η ιταλική μετάφραση δεν έχει επίσημη αξία».

 

«Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας»

 

«Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.Υπάρχει μια αμοιβαία συνεργασία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες που ανέκαθεν ήξεραν πώς να τηρούν στάση πάνω από την πολιτική. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για δύο χώρες που ενεργούν ώριμα».

 

 

Η Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου

 

Γράφει η Μαρία Δήμου

Όλα τα ωραία πράγματα έχουν κι ωραίες ιστορίες. Κι αν είναι και νόστιμα τότε κι οι ιστορίες τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους çiğ köfte, τα ωμά κεφτεδάκια, που η ρίζα της καταγωγής τους πάει στην Ανατολία και φτάνει μέχρι και 2.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Τότε λοιπόν βασιλιάς της περιοχής, που σήμερα είναι η Urfa και το Adıyaman, στις απαρχές της Μεσοποταμίας, ήταν ο Νεμρώδ. Οι άνθρωποι πίστευαν στα είδωλα μέχρι που στα μέρη τους έφτασε ο προφήτης Αβραάμ. Δίδασκε στους απλούς ανθρώπους την πίστη στον ένα Θεό και τους παρακινούσε να τον ακολουθήσουν στη νέα θρησκεία που θα τους άνοιγε έναν καινούριο δρόμο στη ζωή. Όταν ο βασιλιάς Νερμώδ έμαθε τι συνέβαινε διέταξε να συλλάβουν τον Αβραάμ, γιατί θεώρησε πως κινδύνευε η εξουσία του από τις νέες αυτές ιδέες. Κι όχι μόνο να τον συλλάβουν αλλά και να τον κάψουν! Για το λόγο αυτό ζήτησε να συγκεντρωθεί όλη η καύσιμη ύλη της περιοχής και να στηθεί μια τεράστια εστία. Όλοι οι κορμοί δέντρων και θάμνων έπρεπε να παραδοθεί στο βασιλιά. Επιπλέον απαγόρεψε να αναφτεί έστω και η παραμικρή εστία, ούτε για θέρμανση ούτε για μαγείρεμα.

Έλα μου όμως που ένας κυνηγός γύρισε εκείνες τις μέρες σπίτι του με ένα εκλεκτό θήραμα! Ένα ζαρκάδι, που ονειρευόταν να το δει καλοψημένο στο φούρνο του σπιτιού του! Όταν η γυναίκα του του ανακοίνωσε τα νέα, δεν πτοήθηκε. Έκοψε το ένα μπούτι του ζώου, ψιλοέκοψε το κρέας και το ανακάτεψε με πλιγούρι και μπόλικα μπαχαρικά κι αλάτι. Αυτά ήταν που έκαναν τη δουλειά. Το κρέας «ψήθηκε» με τα μπαχαρικά χωρίς να βγει ο παραμικρός καπνός από την καμινάδα του σπιτιού!

Η ιδέα άρεσε και η γεύση μάγεψε! Την ίδια συνταγή ακολουθούσαν για αιώνες ι κα΄τοικοι της περιοχής και τα ωμά κεφτεδάκια, τα çiğ köfte απέκτησαν και το όνομα της περιοχής. Έτσι έγιναν παγκοίνως γνωστά ως çiğ köfte Koagene, της Κομμαγηνής.

Τα χρόνια περάσαν και οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας έγιναν πιο αυστηρές. Από το 2008 τα çiğ köfte δεν περιέχουν κιμά, καθώς στο ωμό κρέας εύκολα αναπτύσσονται βακτήρια. Το πλιγούρι αποτελεί το βασικό υλικό και με την προσθήκη σάλτσας ντομάτας και πιπεριάς, κρεμμυδιού, σκόρδου, μαϊντανού, pul biber και μπαχαρικών τα κεφτεδάκια αυτά είναι το αγαπημένο φαγητό ή ο μεζές όσων βρίσκονται ή επισκέπτονται την Τουρκία. Σερβίρονται με φύλλα μαρουλιού ή τυλίγονται σε πίτα λαβάς (τορτίγια) και φυσικά ταιριάζουν με το ξύδι ροδιού, το nar eksisi.

Όσο για τον Αβραάμ, το θαύμα και πάλι έγινε! Η φωτιά έγινε νερό, τα ξύλα ψάρια κι ο Προφήτης σώος κι αβλαβής!

 Σημαντική ανακάλυψη στη Λαοδικεία Τουρκίας: Βρέθηκαν αγάλματα από ‘ομάδα Σκύλλας’ Ρόδιων γλυπτών

Πολύχρωμα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα» βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία πόλη της Λαοδίκειας στο Ντενιζλί της Τουρκίας. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη γλυπτών που κατασκεύασαν οι Ρόδιοι γλύπτες Αθανόδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο στις αρχές του 2ου αιώνα:  Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που σχηματίζει την ομάδα Τεράτων της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, που δέχθηκε επίθεση από τη Σκύλλα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, το κεφάλι ενός από τους φίλους του, καθώςκαι η πλώρη του πλοίου. Ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι ανέφερε: «Αυτά τα εξαιρετικά γλυπτά είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι σπάνια έργα που αντικατοπτρίζουν το μπαρόκ στυλ της ελληνιστικής περιόδου και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με τα αυθεντικά τους χρώματα».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  οι ανασκαφές συνεχίζονται στην Αρχαία πόλη της Λαοδίκειας. Φέτος, κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του «Δυτικού Θεάτρου», είχε βρεθεί το άγαλμα του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, και το κεφάλι του αγάλματος της Θεάς Υγιείας. Κατά τις συνεχιζόμενες ανασκαφές βρέθηκαν επίσης πολύχρωμα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα». Η αποκάλυψη των γλυπτών ενθουσίασε τους αρχαιολόγους. Τα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα» απομακρύνθηκαν από τη θέση τους με σχολαστική δουλειά.

 

«Αντικατέστησε το μπαρόκ στυλ»

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Η εφαρμογή μας ‘Κληρονομιά στο μέλλον’, που είναι το πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο έργο της τουρκικής αρχαιολογίας, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς. Μοναδικά και πολύχρωμα αγάλματα της ομάδας Σκύλλα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Αυτά τα εξαιρετικά γλυπτά είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι σπάνια έργα που αντικατοπτρίζουν το μπαρόκ στυλ της ελληνιστικής περιόδου και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με τα αυθεντικά τους χρώματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα το Τμήμα Ανασκαφών και Έρευνας και την ανασκαφική μας ομάδα στη Λαοδίκεια που εργάστηκαν για το έργο».

«Τα αγάλματα βρέθηκαν άθικτα»

Επικεφαλής των Ανασκαφών Αρχαίας Πόλης Λαοδικείας Καθηγητής Celal Şimşek έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για την ομάδα αγαλμάτων Σκύλλα που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη, η οποία περιλαμβάνεται στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: «Στο πλαίσιο του έργου, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών ορισμένα από τα αγάλματα του κτιρίου βρέθηκαν άθικτα. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά τα γλυπτά είναι η ομάδα Σκύλλα: Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που σχηματίζει την ομάδα Τεράτων της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, του Αχαιού ήρωα του Τρωικού Πολέμου, του Βασιλιά της Ιθάκης, που δέχθηκε επίθεση, το κεφάλι ενός από τους φίλους του, και η πλώρη του πλοίου. Τα αγάλματα είναι σε στυλ μπαρόκ του δεύτερου αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκαν από τους Ρόδιους γλύπτες Αθανόδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο στις αρχές του 2ου αιώνα. Αυτά τα τεχνουργήματα είναι πολύ σημαντικά στον κόσμο της αρχαιολογίας, καθώς είναι τα αρχαιότερα τεχνουργήματα στα οποία βρίσκουμε συγκεκριμένα αρχαιολογικά δεδομένα για έναν σημαντικό θρύλο που συναντάται στο ομηρικό της Οδύσσειας».

 

Σκύλλα: Το τέρας του Ομήρου

Στο Έπος της Οδύσσειας του Ομήρου, μεταξύ των γεγονότων που βίωσε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην γενέτειρά του μετά από 10 χρόνια στο τέλος των Τρωικών Πολέμων, ήταν η συνάντησή του με τη Σκύλλα, το θαλάσσιο τέρας με το κεφάλι μιας γυναίκας και το κάτω μέρος του σώματός του που περιβάλλεται από άγρια ​​σκυλιά.

Κρίση στο Τσεσμέ Σμύρνης με Δέσποινα Βανδή – Ακύρωσε τη συναυλία – «Ας φύγει η κυρία», είπε η Δήμαρχος

Κρίση ξέσπασε στο Τσεσμέ της Σμύρνης όταν η Δέσποινα Βανδή αρνήθηκε να βγει στη σκηνή για τη συναυλία αν δεν κατέβαινε η τεράστια τουρκική σημαία και η γιγαντιαία αφίσα Ατατουρκ που στήθηκαν πολιτικοποιώντας την εκδήλωση του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν να κατεβάσουν τα τουρκικά σύμβολα και η Βανδή αποχώρησε.

Η δήμαρχος Τσεσμέ Λαλ Ντενιζλί ανέβηκε στη σκηνή ενημερώνοντας τον κόσμο που πήγε να παρακολουθήσει τη συναυλία για το τί συνέβη και τότε ο κόσμος άρχισε να γιουχαΐζει την Βανδή.

«Μας είπαν ότι (η Βανδή) δεν ανεβαίνει στη σκηνή γιατί θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ», είπε η Δήμαρχος Τσεσμε απευθυνόμενη στον κόσμο ο οποίος άρχισε να γιουχαϊζει. «Μην γιουχαΐζετε καν, γιατί νομίζω ότι δεν είναι καν άνθρωπος που αξίζει να κουράζετε έστω την ανάσα σας», είπε τότε η Λαλ Ντενιζλί και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «Μπράβο, μπράβο».

Στη φωτογραφία η σκηνή που θα τραγουδούσε η Βανδή

 

Δήμαρχος Τσεσμέ: «Ντρέπομαι για την κυρία»

«Στα εδάφη μας, σε μια πόλη όπου είμαι δήμαρχος, καμία εξουσία δεν μπορεί να επιχειρήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Ούτε καν να περνάει από το μυαλό της κάτι τέτοιο. Φεύγει, θα φύγει η κυρία; Ας φύγει από τα σύνορα αυτής της πόλης, ήρεμα και γαλήνια», είπε η Δήμαρχος Τσεσμέ και συνέχισε:

«Αλλά σε όποια χώρα ξαναπάει, όχι μόνο στην Τουρκία, σε όποια χώρα κι αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία μιας χώρας που αποκτήθηκε με αίμα, τη σημαία όπου πολλοί από τους γιους της χώρας είναι θαμμένοι και που είναι το σύμβολό της. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ιστορικό μάθημα για αυτήν».

Η Δήμαρχος Τσεσμέ κατέληξε λέγοντας: «Πραγματικά ντρέπομαι για την κυρία. Μόνο αυτό έχω να πω. Ευχαριστώ».

Στη συνέχεια πολίτες ανέβηκαν στο χώρο της συναυλίας και τραγούδησαν τον ύμνο της Σμύρνης: «Ζήτω ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς».

Η Δήμαρχος Τσεσμέ έγραψε αργότερα στο Χ:

 

Η απάντηση της Δέσποινας Βανδή

«Κανείς δεν μπορεί να έχει το θράσος να κατεβάσει τη σημαία μας, ούτε τη σημαία Ατατούρκ. Όλοι να γνωρίζουν τα όριά τους».

Σε ανάρτησή της στο Instagram η Δέσποινα Βανδή εξήγησε τι πραγματικά συνέβη στο Τσεσμέ:

«Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του στη συναυλία μου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοινώνω ότι για λόγους του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας που αποφάσισε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μια συναυλία δίνοντάς της μια απαγορευμένη και μη συμφωνημένη πολιτική προσέγγιση, η συμμετοχή μου στην εκδήλωση δεν είναι δυνατό να συμβεί», έγραψε.

 

Αφίσα για τη συναυλία της Βανδή στο Τσεσμέ

 

Άφησα για τη συναυλία Βανδή στο Τσεσμελής

Προσεχείς Εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

 

Θεοτόκεια  στο Νιχώρι – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2024

Η Εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριώτισσας και η Συντονιστική Επιτροπή «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ», διοργανώνουν για έκτη χρονιά, με αφορμή την ετήσια πανήγυρη του Ιερού Ναού, τις θεσμικές πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη παρουσία της ιστορικής Κοινότητάς μας στην Κωνσταντινούπολη.

Κυριακή, 4 Αυγούστου, Χοροστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Παράκληση, ώρα 18:00.

-«Πρόσφυγες εξ Ανατολών και Μετανάστες της Δύσης», ώρα 19.00

Ομιλήτρια: Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ε.Μ.Θ.

-Έκθεση φωτογραφίας των διαγωνισμών «Νικόλαος Μαγγίνας».

Πέμπτη, 8 Αυγούστου, Συναυλία, ώρα 19:00.

«Μελωδίες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου».

Νίκος  Ανδρίκος, Φωτεινή Ασινέθ Κοκκάλα, Erhan Bayram

Σάββατο, 10 Αυγούστου, Ομιλίες – Συζήτηση, ώρα 18:30.

«Ο ενοποιητικός ρόλος της Θεοτόκου στην Τέχνη».

Ομιλητές: Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Καθηγητής Θεολογίας και Φιλοσοφίας.

Nihan Çetinkaya, Ιστορικός Τέχνης.

Vildan Papaker, Ιστορικός Τέχνης.

Ruhiye Onurel, Ιστορικός Τέχνης.

Συντονισμός: Ευαγγελία Σαρλάκ, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, Συναυλία, ώρα 19:00.

«Βραδιά Ελληνικής Μουσικής».

Γιάννης  Κορδομενίδης, Πέτρος Ντιβαρτζί.

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, Βιβλιοπαρουσίαση, ώρα 18:30

«Οι Μειονότητες», Εκδ. Οίκος Tarih Vakfı.

Ομιλητές:

Samim Akgönül, Καθηγητής Τμήματος Τουρκικών Σπουδών Στρασβούργου.

Özgür Kaymak, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων.

Συντονισμός: Elçin Macar,Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, Προβολή ταινίας, ώρα 18:00.

«Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής».

Τιμητική Εκδήλωση για την 100ετηρίδα της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Παραγωγός: Melike Çapan.

Σημαντική ανακάλυψη στην αρχαία πόλη Λαοδικεία της Τουρκίας: Βρέθηκε η Θεά Υγεία

Το κεφάλι του αγάλματος που αποδίδεται στη Θεά Υγεία αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στη Λαοδίκεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Τουρκίας μετά την Έφεσο, η οποία περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Pamukkale Τζελάλ Σιμεσέκ ο οποίος έκανε τις ανασκαφές γράφει στα σόσιαλ μίντια: «Η θεά Υγεία συναντά τον ήλιο και εμάς μετά από 2100 χρόνια στη Λαοδίκεια».

Στη Λαοδίκεια, που φιλοξενεί ευρήματα που συναρπάζουν τον κόσμο της αρχαιολογίας και χρονολογούνται από το 5500 π.Χ., πολλά ιστορικά ευρήματα έχουν έλθει στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται 12 μήνες το χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αρχαιολογίας και Ανασκαφών του Πανεπιστημίου Pamukkale Τζελάλ Σιμσέκ δήλωσε ότι το άγαλμα έχει ιδιαίτερη θέση ως την κατασκευή «Το κεφάλι του αγάλματος κατασκευάστηκε στην ύστερη ελληνιστική, πρώιμη αυτοκρατορική περίοδο στον 4ο αιώνα π.Χ.  που ονομάζουμε κλασική. Δείχνει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Στα μαλλιά έγινε διάταξη σε σχήμα τόξου. Τα χείλη ελαφρώς ανοιχτά. Μπορούμε ακόμα να δούμε ίχνη κόκκινης και κίτρινης βαφής στα σγουρά μαλλιά της, χτενισμένα προς τα πίσω. Ελπίζουμε να βρούμε το σώμα αυτού του κεφαλιού του αγάλματος στο μέλλον», ανέφερε.

Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web