«Εύχομαι πολύ να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ζήσουμε εκείνη τη μέρα», είπε η Τουρκάλα αρχαιολόγος Ζεϊνέπ Μποζ κοιτάζοντας τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη. Η παρουσία της Ζεϊνέπ Μποζ πριν από δύο μέρες στην Αθήνα στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ ΜΜΕ και Ακαδημαϊκών στο Μουσείο της Ακρόπολης θύμισε ξανά την στήριξη που έδωσε εκ μέρους της Τουρκίας σε διακυβερνητική σύνοδο της OYNESCO δηλώνοντας για πρώτη φορά ότι το σουλτανικό ‘φιρμάνι’ που επικαλείται η Βρετανία για να αποσπάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν υπάρχει.
Η Ζεϊνέπ Μποζ η οποία εργάζεται στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εδώ και 18 χρόνια, ως επικεφαλής του τουρκικού τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων δήλωσε στο ‘Εδώ Τουρκία’, ότι εκείνη τη μέρα πήρε τον λόγο στην ΟΥΝΕΣΚΟ και είπε: «Λοιπόν πού είναι αυτό το φιρμάνι; Γιατί δεν υπάρχει τέτοιο φιρμάνι. Δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Κανείς δεν έχει δει ποτέ αυτό το έγγραφο, αυτό το πρωτότυπο έγγραφο». «Το είπα με χαρά, φυσικά, γιατί ήταν αλήθεια. Έπρεπε να το πω γιατί ήταν ένα σωστό, δίκαιο σχόλιο. Και φυσικά αυτό χαιρετίστηκε από την ελληνική πλευρά», ανέφερε η Ζεϊνέπ Μποζ.
«Δεν υπάρχει ούτε σφραγίδα, ούτε υπογραφή»
Ειδικά για το έγγραφο με ιταλική μετάφραση που έχουν στα χέρια τους οι Βρετανοί, η Ζεϊμέπ Μποζ είπε πως «δεν υπάρχει σφραγίδα, υπογραφή, οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς που να δείχνει ότι αυτό είναι επίσημο έγγραφο. Ξέρετε, μπορούμε και σήμερα να κάνουμε κάτι σαν αυτό: Μπορούμε να γράψουμε κάτι σε ένα κομμάτι χαρτί, να περιμένουμε να περάσουν 200 χρόνια και μετά να περιμένουμε να γίνει αποδεκτό ως επίσημο έγγραφο. Όπως δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, το ίδιο και αυτή η ιταλική μετάφραση δεν έχει επίσημη αξία».
«Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας»
«Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.Υπάρχει μια αμοιβαία συνεργασία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες που ανέκαθεν ήξεραν πώς να τηρούν στάση πάνω από την πολιτική. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για δύο χώρες που ενεργούν ώριμα».