Ψηλά στην ατζέντα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κατά τις διμερείς συναντήσεις του στην Ισπανία και την Ιταλία, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία επιθυμεί να προσθέσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στο δυναμικό της πριν η Ελλάδα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 το 2028, ώστε να αποφύγει να βρεθεί σε αδύναμη θέση όσον αφορά την αεροπορική ισχύ. Η πώληση απαιτεί την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ισπανία ξεκίνησε χθες. Ο Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχει στην 8η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας καθώς και σε διμερείς συναντήσεις στην Ισπανία, όπου ταξίδεψε κατόπιν πρόσκλησης του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην Ιταλία την Παρασκευή για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών G7. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής είναι η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ευαίσθητη ισορροπία στο Αιγαίο
Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, αντιπροσωπεία του Erdoğan στην Ισπανία και την Ιταλία περιλάμβανε ορισμένους Τούρκους Υπουργούς και γραφειοκράτες, καθώς και τον καθηγητή Χαλούκ Γκιοργκιούν, επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Η παρουσία του Γκιοργκιούν στην αντιπροσωπεία ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η αγορά του Eurofighter και τα θέματα αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονταιψηλά στην ατζέντα. Τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter παράγονται από κοινοπραξία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η πώληση του αεροσκάφους σε άλλη χώρα απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων χωρών. Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι είχε υποβάλει αίτηση μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου για την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter σε δύο παρτίδες, 20 συν 20.
Το εμπόδιο της Γερμανίας
Η Γερμανία αντιτίθεται στην πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, επικαλούμενη την απόφαση για κυρώσεις που ελήφθη κατά τη διάρκεια της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019. Η Γαλλία παρέδωσε 8 αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση στις ΗΠΑ για 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 στα τέλη του 2019 και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-35 το 2028. Η διαδικασία έγκρισης της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου θα είναι καθοριστική για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να εντάξει τα F-35 στο δυναμικό της. Με την προσθήκη 40 Eurofighter Typhoon στο δυναμικό της σε δύο παρτίδες, η Τουρκία στοχεύει να αντισταθμίσει την αδυναμία που μπορεί να προκύψει με την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 και Rafale από την Ελλάδα.
Στοχεύουν σε πύραυλο Μeteor
Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύσει τον Meteor - Πύραυλο Αέρος-Αέρος Πέρα από Οπτική Εμβέλεια. Ανακοινώθηκε ότι ο πύραυλος Meteor που χρησιμοποιεί η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων. Η Τουρκία υστερεί σε αυτό το βεληνεκές με την ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος του στόλου των F-16 της. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εξισορροπήσει αυτή την ισχύ που έχει αποκτήσει η Ελλάδα σε σενάρια μάχης αέρος αέρος με την απόκτηση το επόμενο διάστημα του πυραύλου Meteor και των αεροσκαφών Eurofighter που τον εκτοξεύουν. Εάν ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προγραμματίσει η πρώτη ομάδα αεροσκαφών Eurofighter να αποτελέσει ενεργό μέρος του τουρκικού στόλου το 2026.