Πολύχρωμα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα» βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρχαία πόλη της Λαοδίκειας στο Ντενιζλί της Τουρκίας. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη γλυπτών που κατασκεύασαν οι Ρόδιοι γλύπτες Αθανόδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο στις αρχές του 2ου αιώνα: Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που σχηματίζει την ομάδα Τεράτων της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, που δέχθηκε επίθεση από τη Σκύλλα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, το κεφάλι ενός από τους φίλους του, καθώςκαι η πλώρη του πλοίου. Ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι ανέφερε: «Αυτά τα εξαιρετικά γλυπτά είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι σπάνια έργα που αντικατοπτρίζουν το μπαρόκ στυλ της ελληνιστικής περιόδου και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με τα αυθεντικά τους χρώματα».
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ανασκαφές συνεχίζονται στην Αρχαία πόλη της Λαοδίκειας. Φέτος, κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του «Δυτικού Θεάτρου», είχε βρεθεί το άγαλμα του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, και το κεφάλι του αγάλματος της Θεάς Υγιείας. Κατά τις συνεχιζόμενες ανασκαφές βρέθηκαν επίσης πολύχρωμα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα». Η αποκάλυψη των γλυπτών ενθουσίασε τους αρχαιολόγους. Τα αγάλματα της «ομάδας Σκύλλα» απομακρύνθηκαν από τη θέση τους με σχολαστική δουλειά.
«Αντικατέστησε το μπαρόκ στυλ»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Η εφαρμογή μας ‘Κληρονομιά στο μέλλον’, που είναι το πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο έργο της τουρκικής αρχαιολογίας, συνεχίζει να αποδίδει καρπούς. Μοναδικά και πολύχρωμα αγάλματα της ομάδας Σκύλλα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης. Αυτά τα εξαιρετικά γλυπτά είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι σπάνια έργα που αντικατοπτρίζουν το μπαρόκ στυλ της ελληνιστικής περιόδου και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με τα αυθεντικά τους χρώματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα το Τμήμα Ανασκαφών και Έρευνας και την ανασκαφική μας ομάδα στη Λαοδίκεια που εργάστηκαν για το έργο».
«Τα αγάλματα βρέθηκαν άθικτα»
Επικεφαλής των Ανασκαφών Αρχαίας Πόλης Λαοδικείας Καθηγητής Celal Şimşek έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για την ομάδα αγαλμάτων Σκύλλα που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη, η οποία περιλαμβάνεται στον Δοκιμαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: «Στο πλαίσιο του έργου, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών ορισμένα από τα αγάλματα του κτιρίου βρέθηκαν άθικτα. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά τα γλυπτά είναι η ομάδα Σκύλλα: Το κεφάλι και το χέρι της Σκύλλας, που σχηματίζει την ομάδα Τεράτων της Σκύλλας, το σώμα του Οδυσσέα, του Αχαιού ήρωα του Τρωικού Πολέμου, του Βασιλιά της Ιθάκης, που δέχθηκε επίθεση, το κεφάλι ενός από τους φίλους του, και η πλώρη του πλοίου. Τα αγάλματα είναι σε στυλ μπαρόκ του δεύτερου αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκαν από τους Ρόδιους γλύπτες Αθανόδωρο, Αγήσανδρο και Πολύδωρο στις αρχές του 2ου αιώνα. Αυτά τα τεχνουργήματα είναι πολύ σημαντικά στον κόσμο της αρχαιολογίας, καθώς είναι τα αρχαιότερα τεχνουργήματα στα οποία βρίσκουμε συγκεκριμένα αρχαιολογικά δεδομένα για έναν σημαντικό θρύλο που συναντάται στο ομηρικό της Οδύσσειας».
Σκύλλα: Το τέρας του Ομήρου
Στο Έπος της Οδύσσειας του Ομήρου, μεταξύ των γεγονότων που βίωσε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην γενέτειρά του μετά από 10 χρόνια στο τέλος των Τρωικών Πολέμων, ήταν η συνάντησή του με τη Σκύλλα, το θαλάσσιο τέρας με το κεφάλι μιας γυναίκας και το κάτω μέρος του σώματός του που περιβάλλεται από άγρια σκυλιά.