Μητριαρχική κοινωνία υπήρχε πριν από 8 με 10 χιλιάδες χρόνια στο Τσατάλχογιουκ του Ικονίου στην κεντρική Τουρκία η οποία σήμερα είναι από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες, όπως αποκάλυψαν μελέτες DNA που διεξήχθησαν από βιολόγους και ανθρωπολόγους των τουρκικών Πανεπιστημίων ODTU και Hacettepe.
Οι αποκαλύψεις στην τοποθεσία Τσατάλχογιουκ που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για τη Νεολιθική περίοδο ήταν αποτέλεσμα 12ετούς μελέτης.
Το σπίτι μεταβιβαζόταν μέσω της γυναίκας
Η μελέτη με επικεφαλής το ODTU διεξήχθη με 47 επιστήμονες από 11 χώρες. Ο καθηγητής Mεχμέτ Σομέρ δήλωσε ότι στο Τσατάλχογιουκ, πριν από 8.000-10.000 χρόνια, οι άνθρωποι έθαβαν τους νεκρούς σκάβοντας τάφους κάτω από τα πατώματα των σπιτιών τους. «Κάτω από τα πατώματα των σπιτιών τους βρίσκονται πολυάριθμοι ανθρώπινοι σκελετοί - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - θαμμένοι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το κύριο ερώτημά μας ήταν οι συγγενικές σχέσεις των ατόμων που έχουν ταφεί μέσα σε ένα σπίτι. Παρατηρήσαμε ότι τα άτομα που έχουν ταφεί μέσα σε ένα σπίτι είναι συγγενείς από την πλευρά της μητέρας. Με άλλα λόγια, τα άτομα που έχουν ταφεί μέσα σε ένα σπίτι είναι όλα συγγενείς μέσω της μητρικής γραμμής. Αυτό υποδηλώνει έντονα ότι το σπίτι μεταβιβαζόταν μέσω των γυναικών από γενιά σε γενιά και ότι οι γυναίκες παρέμειναν συνδεδεμένες με το κτίριο. Μητριαρχικές κοινωνίες, όπου οι γυναίκες παραμένουν στο χωριό, κατέχουν την περιουσία και ορίζουν τη συγγένειά τους μέσω της μητρικής γραμμής, υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και βλέπουμε μια παρόμοια δομή στο Τσατάλχογιουκ».
Περισσότερα δώρα στις γυναίκες
Το άλλο στοιχείο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν ότι τα κτερίσματα, δηλαδή τα δώρα που συνέδευαν τους νεκρούς, ήταν πολύ περισσότερα στις γυναίκες από ότι στους άντρες. « Τα κτερίσματα, όπως μπιχλιμπίδια, χάντρες, κεραμικά και διάφορα λίθινα εργαλεία, τα έδιναν στις κόρες τους συχνότερα από ό,τι στους γιους τους. Υπάρχει επίσης μια τάση οι άνδρες να εγκαταλείπουν το σπίτι της μητέρας τους και να εγκαθίστανται με τις συζύγους τους. Ενώ έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες της Ευρώπης τρέφονταν καλύτερα, δεν υπήρχε διατροφική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Τσατάλχογιουκ. Αυτό υποδηλώνει την ισότιμη και γυναικοκεντρική φύση της κοινωνίας», ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής.
Χωρίς οικογενειακή βία
Αποκαλύπτει επίσης ότι περίπου τα μισά από τα άτομα ήταν παιδιά και βρέφη. «Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο υψηλό ποσοστό γονιμότητας. Η ανάπτυξη των οστών τους υποδηλώνει ότι ζούσαν καλά και ήταν υγιείς, με ελάχιστη τερηδόνα. Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν παραδείγματα θανάτων που προκλήθηκαν από ανθρώπους. Μπορούμε να βρούμε σκελετούς με αιχμές βελών σε μεταγενέστερες κοινότητες, αλλά δεν βρήκαμε ίχνη θανάτων που προκλήθηκαν από ανθρώπους στο Τσατάλχογιουκ. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν είχαν βίαιη κουλτούρα σε σύγκριση με τις μεταγενέστερες περιόδους. Σε ορισμένες κοινωνίες, ο οικονομικός ανταγωνισμός, ο οποίος προκύπτει από την αυξανόμενη ανδρική κυριαρχία, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά βίας. Η δομή με επίκεντρο τις γυναίκες στο Τσατάλχογιουκ μπορεί να είναι ο λόγος για την ισότητα στη ζωή, καθώς και για την απουσία βίας και θανάτων που προκλήθηκαν από ανθρώπους».