Γράφει η Μαρία Δήμου
Όλα τα ωραία πράγματα έχουν κι ωραίες ιστορίες. Κι αν είναι και νόστιμα τότε κι οι ιστορίες τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους çiğ köfte, τα ωμά κεφτεδάκια, που η ρίζα της καταγωγής τους πάει στην Ανατολία και φτάνει μέχρι και 2.000 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Τότε λοιπόν βασιλιάς της περιοχής, που σήμερα είναι η Urfa και το Adıyaman, στις απαρχές της Μεσοποταμίας, ήταν ο Νεμρώδ. Οι άνθρωποι πίστευαν στα είδωλα μέχρι που στα μέρη τους έφτασε ο προφήτης Αβραάμ. Δίδασκε στους απλούς ανθρώπους την πίστη στον ένα Θεό και τους παρακινούσε να τον ακολουθήσουν στη νέα θρησκεία που θα τους άνοιγε έναν καινούριο δρόμο στη ζωή. Όταν ο βασιλιάς Νερμώδ έμαθε τι συνέβαινε διέταξε να συλλάβουν τον Αβραάμ, γιατί θεώρησε πως κινδύνευε η εξουσία του από τις νέες αυτές ιδέες. Κι όχι μόνο να τον συλλάβουν αλλά και να τον κάψουν! Για το λόγο αυτό ζήτησε να συγκεντρωθεί όλη η καύσιμη ύλη της περιοχής και να στηθεί μια τεράστια εστία. Όλοι οι κορμοί δέντρων και θάμνων έπρεπε να παραδοθεί στο βασιλιά. Επιπλέον απαγόρεψε να αναφτεί έστω και η παραμικρή εστία, ούτε για θέρμανση ούτε για μαγείρεμα.
Έλα μου όμως που ένας κυνηγός γύρισε εκείνες τις μέρες σπίτι του με ένα εκλεκτό θήραμα! Ένα ζαρκάδι, που ονειρευόταν να το δει καλοψημένο στο φούρνο του σπιτιού του! Όταν η γυναίκα του του ανακοίνωσε τα νέα, δεν πτοήθηκε. Έκοψε το ένα μπούτι του ζώου, ψιλοέκοψε το κρέας και το ανακάτεψε με πλιγούρι και μπόλικα μπαχαρικά κι αλάτι. Αυτά ήταν που έκαναν τη δουλειά. Το κρέας «ψήθηκε» με τα μπαχαρικά χωρίς να βγει ο παραμικρός καπνός από την καμινάδα του σπιτιού!
Η ιδέα άρεσε και η γεύση μάγεψε! Την ίδια συνταγή ακολουθούσαν για αιώνες ι κα΄τοικοι της περιοχής και τα ωμά κεφτεδάκια, τα çiğ köfte απέκτησαν και το όνομα της περιοχής. Έτσι έγιναν παγκοίνως γνωστά ως çiğ köfte Koagene, της Κομμαγηνής.
Τα χρόνια περάσαν και οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας έγιναν πιο αυστηρές. Από το 2008 τα çiğ köfte δεν περιέχουν κιμά, καθώς στο ωμό κρέας εύκολα αναπτύσσονται βακτήρια. Το πλιγούρι αποτελεί το βασικό υλικό και με την προσθήκη σάλτσας ντομάτας και πιπεριάς, κρεμμυδιού, σκόρδου, μαϊντανού, pul biber και μπαχαρικών τα κεφτεδάκια αυτά είναι το αγαπημένο φαγητό ή ο μεζές όσων βρίσκονται ή επισκέπτονται την Τουρκία. Σερβίρονται με φύλλα μαρουλιού ή τυλίγονται σε πίτα λαβάς (τορτίγια) και φυσικά ταιριάζουν με το ξύδι ροδιού, το nar eksisi.
Όσο για τον Αβραάμ, το θαύμα και πάλι έγινε! Η φωτιά έγινε νερό, τα ξύλα ψάρια κι ο Προφήτης σώος κι αβλαβής!