Ολυμπία Μπέτσα
Μια πορεία με μαθητές, απόφοιτους και δασκάλους ξεκίνησε την Κυριακή 6 Απριλίου από την Παναγία Μουχλιώτισσα αμέσως μετά τη λειτουργία και ανεβαίνοντας συμβολικά τον ανήφορο που οδηγεί στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή (ΠΜΓΣ), τον Φάρο της Γνώσης. Πρόκειται για την καθιερωμένη πορεία μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Μουχλιώτισσα, που πραγματοποίησαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου. Στην Παναγία Μουχλιώτισσας τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Μεγαλοσχολιτών και των Ιωακειμειάδων.
Το έθιμο επανήλθε το 1992
Η καθιερωμένη πορεία των Μεγαλοσχολιτών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 τελούταν στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής των Γραμμάτων, αλλά και επετείου ίδρυσης της ΠΜΓΣ από τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι απόφοιτοι την Κυριακή που ακολουθούσε τους Γ΄ Χαιρετισμούς εκκλησιάζονταν στον Π. Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου τελούταν μνημόσυνο υπέρ των αοιδίμων ιδρυτών, ευεργετών, εφόρων, διδασκάλων και μαθητών αυτής. Στη συνέχεια, η πομπή των αποφοίτων ανέβαινε συμβολικά τον ανήφορο προς το Φάρο της Γνώσης, το σχολείο που αγέρωχα στέκει στον πέμπτο λόφο, στην αίθουσα τελετών του οποίου παρουσιαζόταν μια επιστημονική πραγματεία από καθηγητή της Σχολής που κατά το δυανυόμενο σχολικό έτος εκπληρούσε καθήκοντα γραμματέα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 το έθιμο σιγά σιγά ατόνησε, αλλά επανήλθε από το 1992, επί της Σχολαρχίας του κ. Νικολάου Μαυράκη (πατρός Γενναδίου σήμερα), οπότε ο Σύνδεσμος των Αποφοίτων της ΠΜΓΣ επανέφερε την καθιερωμένη πορεία μαζί με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του παρακείμενου Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου, του οποίου η λειτουργία σταμάτησε το 1988. Η πορεία καθιερώθηκε να τελείται μετά τους Γ΄ Χαιρετισμούς στη γειτονική Παναγία Μουχλιώτισσα, εκκλησία που γειτονεύει και με τα δύο σχολεία.
Παναγία Μουχλιώτισσα άρρηχτα δεμένη..
Η Παναγία Μουχλιώτισσα είναι άρρηκτα δεμένη με τη σχολική ζωή των μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και των μαθητριών του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου. Εκκλησιασμοί, κατηχήσεις, η πορεία των Αποφοίτων καταδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς. Κομμάτι της ταυτότητας των μαθητών και μαθητριών, αυτή η ταπεινή εκκλησία αποτελεί σημείο αναφοράς και αρχέτυπο της αγάπης και της ασφάλειας που συρρικνώνονται στο πρόσωπο της Παναγίας.
Τιμούνται οι απόφοιτοι
Κάθε χρόνο τιμούνται οι απόφοιτοι που συμπληρώνουν 25 και 50 χρόνια από την αποφοίτησή τους, αλλά παρευρίσκονται και όσοι άλλοι επιθυμούν. Οι απόφοιτοι συγκεντρώνονται στην είσοδο του σχολείου και καλούνται από τον πρόεδρο του συνδέσμου με αλφαβητική και χρονολογική σειρά να ανέβουν στην αίθουσα τελετών. Φέτος, τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα οι απόφοιτοι του 1975 και του 2000. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΠΜΓΣ κ. Σάββας Παναγιωτίδης, ο Πατριαρχικός Εκπρόσωπος Πανοσολιογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου κ. Αγνή Νικολαΐδου, ο πρόεδρος της Εφορείας της ΠΜΓΣ κ. Παντελής Παναγιωτίδης και ο Σχολάρχης κ. Δημήτριος Ζώτος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο εκπρόσωπος ιδρυτή κ. Αθανάσιος Αγγελίδης.
Η συνάντηση συμβολίζει την αγάπη
Στην αίθουσα τελετών, παράλληλα με τη βράβευση, παρατίθεται γεύμα αγάπης με παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και την πατροπαράδοτη φασολάδα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων κ. Σάββας Παναγιωτίδης, η όλη εκδήλωση την οποία διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων με τη στήριξη των κοινοτήτων, αποσκοπεί στην επανένωση των μαθητών και μαθητριών μεταξύ τους και με τα σχολεία τους που αποτέλεσαν ορόσημα και εφαλτήρια της ζωής τους. Η συνάντηση αυτή συμβολίζει την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη διατήρηση των δεσμών και των αναμνήσεων των μαθητικών χρόνων και είναι μια υπόσχεση για μελλοντική ηθική και υλική στήριξη των σχολείων.