Νταλάρας και Λιβανελί στην Πόλη για το Ζωγράφειο

Νταλάρας και Λιβανελί στην Πόλη για το Ζωγράφειο


Mάγεψε την ομογένεια και όλους όσοι τον παρακολούθησαν χθες βράδυ με τα τραγούδια του ο Γιώργος Νταλάρας στο θέατρο Γκραντ Πέρα της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνιας αφιερωμενου στον ποιητή Γιαννη Ρίτσο. Έκπληξη ήταν ο ο μεγάλος Τούρκος συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα στα ελληνικά και τουρκικά το τραγούδι του «Σαν τον μετανάστη», δίνοντας μήνυμα ‘φιλίας των λαών’.

Σαν τον μετανάστη στη δική σου γημέρα νύχτα λύνεις δένεις την πληγήκι όλα γύρω ξένα κι όλα πετρωμένακαι δεν ξημερώνει να 'ρθει χαραυγή

 

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου σχολιάζει: «Η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στον όμορφο και ζεστό χώρο του Grand Pera (πρώην Emek),στην Μεγάλη Οδό, ήταν το λαμπρό επιστέγασμα ενός, κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά οργανωμένου και άψογα διεξαχθέντος συνεδρίου.

Αναφέρομαι βεβαίως στο 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας "Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης "που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκεια, σε συνεργασία του σχολείου με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης .

Κορυφαία στιγμή της συναυλίας υπήρξε η απρογραμμάτιστη επί σκηνής συνάντηση του Γιώργου Νταλάρα με τον Ζουφλί Λιβανελί. Την, υπό μια έννοια, ιστορική αυτή συνάντηση του κορυφαίου Έλληνα ερμηνευτή με τον κορυφαίο Τούρκο συνθέτη, συγγραφέας και διανοούμενο είχα την χαρά να την ζήσω και την τύχη να την δω και να την καταγράψω από πολύ κοντά. Με μεγάλη χαρά τη μοιράζομαι μαζί σας».

 

 

Συνέδριο για Ρίτσο στο Ζωγράφειο

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ουΔιεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας, «Γιάννης Ρίτσος - Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης».

Οι οικοδεσποτες Γιάννης Δεμιρτζόγλου και  Άσπα Χασιώτη, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες στο φιλόξενο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης.

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο συνέδριο προσεγγίζοντας τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Το Συνέδριο διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ζωγράφειο Λύκειο στις 17-21 Απριλίου.

Με τη συμμετοχή 18 σχολείων (δημοσίων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας, της Ίμβρου, του Γιοχάνσμπουργκ με θέματα:

-Ο Γιάννης Ρίτσος συνομιλητής μου

-Μύθοι και ιστορία στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου

-Τα ερωτικά

-Η ποιητική της εξορίας στο έργο του Γιάννη Ρίτσου

-Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης

-Πως το βίωμα μετουσιώνεται σε τέχνη που υπερβαίνει εαυτόν.

Παράλληλα με τις συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν συναυλίες, θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στην Χάλκη.

Συμμετείχαν τα σχολεία:

4ο ΓΕΛ Αλίμου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne d’Arc, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Ακροπόλεως, Παγκύπριον Γυμνάσιο, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πρότυπο ΓΕΛ Βαμβακείου Σχολής, Σχολεία Άξιον Ξάνθης, St. Catherine’s British School, Σχολή Σαχέτι Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα προηγούμενα συνέδρια για τον Α.Παπαδιαμάντη (2012), Κ.Π. Καβάφη (2013), Γ.Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015), τον Ο. Ελύτη (2016), τον Γ. Θεοτοκά (2018) και τον Α. Σαμαράκη (2019) πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αφρικής, της Τουρκίας, της Αμερικής.

 

Ζωντάνεψε το Πέραν

 

Για τέσσερις ημέρες το Πέρα, η καρδιά της Πόλης, γέμισε από ζωή, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες που με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους επισκέφθηκαν την Πόλη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ρωμαίικη ταυτότητα. Μπήκαν σε σχολεία κι εκκλησιές, περπάτησαν σε ρωμαίικες γειτονιές, επισκέφθηκαν ιστορικά μνημεία, την Αγια-Σοφιά και τη Βασιλική Κινστέρνα. Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη.

«Ένας ανοιξιάτικος εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός οργασμός, που ξεκινά από το Ζωγράφειο Λύκειο κι αγκαλιάζει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους Κοινοτικούς φορείς δίνοντας ζωή, δύναμη και δημιουργικότητα στη Ρωμιοσύνη της Πόλης. Αυτή η γέφυρα που ενώνει τα ελληνόφωνα σχολεία της Ομογένειας με αυτά του κόσμου είναι που μεταγγίζει αισιοδοξία κι ελπίδα στη Ρωμαίικη Κοινότητα και δίνει φτερά σε όσους παλεύουν γι’ αυτήν», σχολιάζει η εκπαιδευτικός Μαρία Δήμου.

 

Τα παιδιά συμμετείχαν και σε εκδήλωση που διοργανώθηκε ειδικά στη Σχολή Γαλατά:

«Η Σχολή μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, αφιερωμένο στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο και συγκεκριμένα μια σημαντική δράση του συνεδρίου, μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία ειδικοί ομιλητές εμβάθυναν στο έργο και την κληρονομιά του σημαντικού ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου. Με τους πολύ αξιόλογους ομιλητές και ομιλήτριες συζητήσαμε και αξιολογήσαμε το σπουδαίο έργο του μεγάλου ποιητή και την επίδραση του στην ελληνική λογοτεχνία ενώ μοιραστήκαμε μια διαπολιτισμική ανταλλαγή με τους μαθητές και τις μαθήτριες που φιλοξενήσαμε από την Ελλάδα. Ήταν μια μέρα γεμάτη γνώσεις και έμπνευση αφιερωμένη στον πλούσιο κόσμο της λογοτεχνίας, της τέχνης του λόγου. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις συμμετέχουσες, όσους και όσες εργάστηκαν για την πετυχημένη εκδήλωση και εκφράζουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στους εμπνευσμένους διοργανωτές τον διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου αξιότιμο κ. Γιάννη Δεμιρτίζογλου και την αξιότιμη σύζυγό του, διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κα Άσπα Χασιώτη», ανακοίνωσε η Σχολή του Γαλατά.

 

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα του Συνεδρίου Λογοτεχνίας;

 

Η Άσπα Χασιώτη αφηγείται στην ιστοσελίδα Short Stories πώς η ιδέα της για ένα Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας έγινε πραγματικότητα το 2012 και κάθε χρόνο το Ζωγράφειο Λύκειο υποδέχεται εκατοντάδες μαθητές και λογοτέχνες στην Κωνσταντινούπολη

«Η ιδέα γεννήθηκε το 2011. Εκείνη τη χρονιά διοργανώσαμε αναγνώσεις συγγραφέων της Θεσσαλονίκης στους αυλόγυρους των εκκλησιών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, της οποίας ήμουν σύμβουλος. Σκέφτηκα τότε πόσο θα ταίριαζε να ακουστεί ο Παπαδιαμάντης στις εκκλησιές της Πόλης. Η Πόλη είχε αρχίσει να γίνεται σημαντικό κομμάτι της ζωής μου από το 2009.

Μοιράστηκα αμέσως τη σκέψη μου με τον σύζυγό μου Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Δάσκαλοι και οι δυο, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τα παιδιά κοινωνούς αυτού του ονείρου. Πήραμε και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και ξεκινήσαμε. Απευθυνθήκαμε σε σχολεία και συναδέρφους που γνωρίζαμε. Σε πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε συγγραφείς και καλλιτέχνες. Και η αρχή έγινε.

Τον Μάρτιο του 2012 ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη γέμισε τις εκκλησιές και τα σχολειά της Πόλης. Γέμισε και τις καρδιές μας με προσδοκίες.

Θυμάμαι ακόμη πώς περνούσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες το κατώφλι του Ζωγραφείου. Πώς ανέβαιναν τα σκαλιά εκείνα που αμέτρητοι απόφοιτοι στο διάβα του χρόνου άφησαν το ίχνος τους. Όταν ξεναγούσα την επιστημονική επιτροπή στις αίθουσες του Ζωγραφείου, θυμάμαι τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο να δακρύζει από συγκίνηση. Θυμήθηκε πως όταν ήταν μαθητής, σε πέτρινα χρόνια, μπήκαν στην αίθουσα και πήραν τον δάσκαλό του επειδή δίδασκε τον Όμηρο στη δημοτική.

Εκείνο όμως που δεν θα ξεχάσω ήταν η χαρά στα μάτια των «λίγων και αμέτρητων» μαθητών του Ζωγραφείου. Το σχολειό τους γέμισε παιδιά από όλη την Ελλάδα… γέλια και φωνές. Ανυπομονούσαν να τους γνωρίσουν. Να μοιραστούν μαζί τους στιγμές μοναδικές, φιλίες και όνειρα. Ζωντάνευσαν ξεχασμένες εικόνες από εποχές που όλα στην Πόλη ήταν διαφορετικά»

 


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web