«Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχουν ‘δύο λαοί’ στην Κύπρο», δήλωσε από την Βουδαπέστη ο
πρώην Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Χουλουσί Ακάρ.
Ο Χουλουσί Ακάρ ο οποίος παρευρέθηκε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υποστήριξε ότι η ‘ελληνοκυπριακή πλευρά’ εμπόδιζε συνεχώς τη λύση στο νησί το 2004. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι έκανε το ίδιο πράγμα για άλλη μια φορά αφήνοντας το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) στο Κραν-Μοντάνα το 2017. Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχουν ‘δύο λαοί’ σε αυτό το νησί και η λύση θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις αρχές της κυριαρχίας, της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία, κατ' αρχήν, εφαρμόζει μόνο τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δεν συμμετέχει σε μονομερείς κυρώσεις, ωστόσο, η Τουρκία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει παραβιάσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Χουλούσι Ακάρ αντέδρασε στις δηλώσεις Ελλήνων βουλευτών στην ομιλία του και είπε: «Σε απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Ελλήνων συναδέλφων μας, η ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1974 για να σταματήσει η εθνοκάθαρση και η σφαγή της ελληνικής χούντας. Σήμερα, οι τουρκικές δυνάμεις στο νησί είναι το μόνο στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας από το 1974 », ανέφερε.
«Στρατηγικός στόχος η πλήρης ένταξη στην ΕΕ»
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. «Η άδικη μεταχείριση της ΕΕ και η έλλειψη στρατηγικού οράματος έχει γίνει απογοητευτική. Τα μέτρα που έλαβε το Συμβούλιο κατά της Τουρκίας το 2019 συνεχίζουν να αποτελούν πολιτικό αποκλεισμό όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας», ανέφερε.
Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να άρει τα εμπόδια στις διμερείς σχέσεις, ενώ η Τουρκία, παρά την απογοήτευσή της, παραμένει προσηλωμένη στην ενταξιακή διαδικασία και προσβλέπει σε έναν οδικό χάρτη για την προώθηση των σχέσεων.