Και στα ελληνικά «για τους Έλληνες που δεν καταλαβαίνουν άλλες γλώσσες» γράφει τώρα στο τουίτερ ο Τούρκος απόστρατος, εμπμευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου Τζιχάντ Γιαϊτζί υπερασπιζόμενος την υπογραφή νέου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι «μια τέτοια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων δικαιοδοσιών όχι μόνο θα ακυρώσει την αποκαλούμενη ΑΟΖ που κήρυξε η ‘ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου’ (ΕΔΝΚ) - όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία - αγνοώντας την Τουρκία, αλλά θα χορηγήσει στη Συρία μια θαλάσσια περιοχή 9.779 km², η οποία είναι 12,5% μεγαλύτερη από την ΑΟΖ 8.775 km² που πρότεινε η ‘ΕΔΝΚ’». Ως απάντηση μάλιστα σε Τούρκους ειδικούς που προειδοποιούν την τουρκική κυβέρνηση να συνυπολογίσει την Κύπρο που βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας – Συρίας προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι η Καρπασία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου «δεν πρέπει να εμποδίζει τις θαλάσσιες περιοχές ούτε της Τουρκίας ούτε της Συρίας».
Ολόκληρο το τουίτ Τζιχάντ Γιαϊτζί:
Οι νέες αναφορές καταγράφονται στο Χ του Τουρκικού Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών’ TÜRK DEGS, υπό διεύθυνση Τζιχάντ Γιαϊτζί, όπου αναφέρεται πρώρα στα τουρκικά: «Δημοσιεύσαμε τις απόψεις του Τζιχάντ Γιαϊτζί για τη Συνθήκη ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας στα ελληνικά για τους Έλληνες που δεν καταλαβαίνουν άλλες γλώσσες(!)...»
Στο ίδιο τουίτ ακολουθούν οι αναφορές του Γιαϊτζί στα ελληνικά ως εξής:
«Η ‘Συμφωνία Οριοθέτησης των Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας’ μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου και οι δύο πλευρές κερδίζουν.
Τζιχάντ Γιαϊτζί: Η λήξη του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία στις 8 Δεκεμβρίου 2024 έχει ανοίξει την πόρτα σε μια νέα διαδικασία, καθιστώντας δυνατή την υπογραφή μιας συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα καθορίσει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
-Η Τουρκία και η Συρία είναι δύο κράτη που μοιράζονται όχι μόνο μια χερσαία συνοριακή γραμμή, αλλά και μια θαλάσσια γειτνίαση στη Μεσόγειο. Επομένως, η δίκαιη και νομικά τεκμηριωμένη οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών θα αποτελέσει ένα βήμα σύμφωνο με τα συμφέροντα ασφάλειας και οικονομίας και των δύο χωρών.
- Στις 19 Νοεμβρίου 2003, η Συρία, μέσω ενός νόμου που ψήφισε, ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι «οι χωρικές της θάλασσες εκτείνονται 12 ναυτικά μίλια από τις βασικές γραμμές, η γειτονική της ζώνη 24 ναυτικά μίλια και η ΑΟΖ της δεν θα υπερβαίνει τα 200 ναυτικά μίλια» (UNSC, 2003).
-Ωστόσο, η Συρία μέχρι σήμερα δεν έχει συνάψει καμία διεθνή συμφωνία σύμφωνα με αυτή την δήλωση ΑΟΖ, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία οριοθέτηση και δεν έχει δημιουργήσει ένα μόνιμο νομικό πλαίσιο εντός των δικαιοδοσιών της.
- Ωστόσο, οι διαγωνισμοί για την εξερεύνηση και εξαγωγή πετρελαίου που διοργάνωσε η Συρία μεταξύ 24 Μαρτίου και 5 Οκτωβρίου 2011, περιελάμβαναν περιοχές που επικαλύπτονταν με τις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δημιουργώντας το έδαφος για την εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία.
-Ταυτόχρονα, αυτές οι περιοχές επικαλύπτονταν με τις περιοχές άδειας που παραχωρήθηκαν στην TPAO με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Απριλίου 2012, και η Τουρκία το ανέφερε ξεκάθαρα στην επιστολή της για την υφαλοκρηπίδα που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ στις 27 Μαρτίου 2018.
- Ωστόσο, είναι νομικά δυνατό, λογικό και απαραίτητο για την Τουρκία και τη Συρία να συνάψουν μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
-Η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των βασικών αρχών που περιγράφονται στο Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, δηλαδή:
‘Δικαιοσύνη,’
‘Αναλογικότητα,’
‘Μη παρέμβαση,’
‘Η υπεροχή της γεωγραφίας,’
‘Εγκλωβισμός.’
-Πράγματι, η σχέση μεταξύ της ηπειρωτικής Συρίας και της Τουρκίας δεν πρέπει να διακοπεί από την Χερσόνησο Καρπαζ, η οποία είναι μια πολύ λεπτή προέκταση της Κύπρου. Με άλλα λόγια, η Χερσόνησος Καρπαζ
δεν πρέπει να εμποδίζει τις θαλάσσιες περιοχές ούτε της Τουρκίας ούτε της Συρίας.
- Επομένως, σύμφωνα με την αρχή του ‘Εγκλωβισμού’, η Χερσόνησος Καρπαζ πρέπει να εγκλωβίζεται από χωρικά ύδατα.
-Αυτή η προσέγγιση θα αποτελέσει μια λύση σύμφωνη με την αρχή της δικαιοσύνης στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.
-Κατά συνέπεια, η Συρία, ενεργώντας σύμφωνα με το δίκαιο μαζί με την Τουρκία, θα προστατεύσει τα συμφέροντα και των δύο χωρών.
- Όπως θα φανεί, μια τέτοια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων δικαιοδοσιών όχι μόνο θα ακυρώσει την αποκαλούμενη ΑΟΖ που κήρυξε η ‘Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ (ΕΔΝΚ) αγνοώντας την Τουρκία, αλλά θα χορηγήσει στη Συρία μια θαλάσσια περιοχή 9.779 km², η οποία είναι 12,5% μεγαλύτερη από την ΑΟΖ 8.775 km² που πρότεινε η ‘ΕΔΝΚ’.
-Ο καθορισμός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών θα παρέχει νομική βεβαιότητα για τις δραστηριότητες εξερεύνησης και εξαγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή και θα αποτρέψει διαφορές σχετικά με την κατανομή ενέργειας.
- Μια συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα ματαιώσει τις παράνομες φιλοδοξίες των διεθνών παικτών στην περιοχή και θα ενισχύσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Η υπογραφή μιας «Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών» μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου και οι δύο πλευρές κερδίζουν, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα και των δύο χωρών.
- Αυτή η συμφωνία θα εξασφαλίσει μια νομική τάξη στη Μεσόγειο βασισμένη στη δικαιοσύνη και θα εξαλείψει τις παράνομες αξιώσεις εξωτερικών παικτών.
- Έτσι, η Συρία θα κερδίσει τουλάχιστον 1.104 km² (12,5%) περισσότερο από αυτό που πρότεινε η ‘ΕΔΝΚ’,
-Ενώ η Τουρκία θα διαταράξει το παιχνίδι και την απάτη της ‘ΕΔΝΚ’, η οποία αγνοεί την Τουρκία, θα κερδίσει 7.860 km² θαλάσσιας περιοχής και θα θεσπίσει τα σύνορα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ μεταξύ του Κόλπου Ισκεντερού και της Συρίας».
Να σημειωθεί ότι την ανάρτηση συνοδεύει ηχητικό βίντεο που εξηγεί στα ελληνικά τις θέσεις του Γιαϊτζί υπέρ μίας συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης Τουρκίας-Συρίας και προβάλει χάρτες της επίμαχης θαλάσσιας περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο.