Ης Μαρίας Δήμου
Η ποικιλία των γλυκών στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους της Πόλης δεν έχει προηγούμενο. Καινούριες ιδέες, φερμένες από διάφορες περιοχές της ανατολής ή της δύσης, σε συνδυασμούς και παραλλαγές κάνουν κάθε τόσο την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των μαγαζιών. Μαζί όμως με τα καινούρια ξαναγεννιούνται και παλιές συνταγές που βοηθούν ιδιαίτερα τους πιο μεγάλους να ικανοποιούν τη νοσταλγία τους.
Έτσι και το γνωστό καραμελάδικο, το Balat Merkez Şekercisi στο Çıfıt Çarşısı του Μαλατά στην έξοδο προς το Μπαλίνο, προσφέρει στους πελάτες του αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και Gasato.
Δίπλα στους γνωστούς ακιντέδες, τις σκληρές καραμέλες με τις μοναδικές γεύσεις φρούτων και αρωματικών, που από εδώ προμηθευόταν το Σαράι και το Χαρέμι, έκανε την εμφάνισή του και το παγωτό κασάτο. Τώρα ο περαστικός από τα στενά σοκάκια του Μπαλατά μπορεί να βρει κι αυτό το γλυκό. Γιατί το Gasato που διαφημίζει η ταμπέλα μπροστά στο κατάστημα δεν είναι άλλο από παγωτό σε μικρό κυπαλάκι γκοφρέτας. Γιατί ακριβώς αυτό σημαίνει «κασάτο», παγωμένο γλυκό σε στρογγυλό κουπάκι.
Ο πάντα ευγενικός κ. Mustafa Güçlü, που συνεχίζει την παράδοση του μαγαζιού από την πρώτη Εβραία ιδιοκτήτρια μέχρι σήμερα, αποκαλεί το γλυκάκι «παραδοσιακό ρωμαίικο παγωτό» και το πουλά προς 25 λίρες.
Ομολογώ πως δεν άντεξα στον πειρασμό και το δοκίμασα! Νοστιμότατο και τόσο όσο χρειάζεται για να γλυκαθεί κανείς χωρίς να λιγωθεί από την ποσότητα. Δυο-τρεις βούκες κι η απόλαυση στα ύψη.
Αν λοιπόν ο δρόμος σας σας φέρει στην περιοχή ανάμεσα στο Μπαλατά και το Μπαλίνο, στο τέρμα του Çıfıt Çarşısı μην παραλείψετε να πάρετε ακιντέδες, τις σκληρές καραμέλες και παγωτό κασάτο!