Ως αποτέλεσμα της απειλής δημιουργίας ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους που θα ελέγχεται από το ΡΚΚ στα σύνορα της Τουρκίας βλέπει την αιφνίδια κίνηση του εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε συνεργασία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί. Υποστηρίζει ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί λαμβάνει ένα ρίσκο και δρα με το με βάση τη λογική ‘πρώτα το κράτος μου, μετά το κόμμα μου‘ και ότι «κάνει ένα βήμα που είναι προς το συμφέρον του τουρκικού κράτους». Σύμφωνα με τον Σελβί η νέα διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού ξεκίνησε με τη χειραψία Μπαχτσελί την 1ηΟκτωβρίου στην τουρκική εθνοσυνέλευση έπειτα από την έκκληση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα της Βουλής για ενίσχυση του ‘εσωτερικού μετώπου’. Επισημαίνει ότι καθοριστική ήταν και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Οκτωβρίου.
Η δήλωση σοκ του Μπαχτσελί
Η δήλωση της 22ας Οκτωβρίου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί η οποία προκάλεσε σοκ έχει ως εξής: «Αν αρθεί η απομόνωση του αρχιτρομοκράτη, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας του (φιλοκουρδικού) κόμματος DEM στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ας φωνάξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση (εννοεί το ΡΚΚ) έχει καταργηθεί».
Στη συνέχεια αυτής της φράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί διατύπωσε μια άλλη συγκλονιστική πρόταση: «Απευθύνομαι επίσης όσους λένε ότι αν δεν εμπλακεί ο αρχιτρομοκράτης, δεν θα γίνει τίποτα: Εάν επιδείξει αυτή τη οξυδέρκεια και αποφασιστικότητα, τότε ας γίνει η νομική ρύθμιση σχετικά με τη χρήση του ‘Δικαιού στην Ελπίδα’ και ας ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να επωφεληθεί από αυτό. Ούτε το Καντίλ, ούτε η Αδριανούπολη. Η διεύθυνση ας είναι από το Ιμραλί στο DEM. Αυτό το βαρύ και ιστορικό πρόβλημα τρομοκρατίας ας αφαιρεθεί εντελώς από την ατζέντα της χώρας».
Ιστορικό παράθυρο
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν , ο οποίος ανέβηκε στο βήμα 3 ώρες μετά τον Μπαχτσελί , είπε: «Η Λαϊκή Συμμαχία άνοιξε ένα ιστορικό παράθυρο. Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που άνοιξε να μην θυσιαστεί για προσωπικά συμφέροντα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», ανέφερε.
Ορόσημο η 22α Οκτωβρίου
Ο Αμπντολκαντίρ Σελβί υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο Οζάλ, ενώ ο Οτσαλάν βρισκόταν στην κοιλάδα Μπεκά, είχε ξεκινήσει μια μονομερής διαδικασία κατάπαυσης του πυρός μέσω του Τζελάλ Ταλαμπανί. Επίσης υπήρξαν κάποιες πρωτοβουλίες κατά την περίοδο Ερμπακάν . Αργότερα ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού δύο φορές. «Κανείς όμως από αυτούς δεν ζήτησε να δηλώσει ο Οτσαλάν ενώπιον του τουρκικούκοινοβουλίου ή στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματος DEM ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και το PKK έχει καταργηθεί. Από αυτή την άποψη, η 22α Οκτωβρίου ήταν μια ιστορική καμπή. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του MHP Feti Yıldız , πρόκειται για ένα ‘ορόσημο’», σχολιάζει ο Σελβί.
Η διαδικασία ξεκίνησε με χειραψία Μπαχτσελί
Αναφέρει ωστόσο ότι η διαδικασία για το Κουρδικό ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου όταν με την εναρκτήρια ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στη Βουλή κατά την οποία υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκίακαλώντας την αντιπολίτευση να αφήσει κατά μέρος τιςδιαμάχες και να επικεντρωθεί γύρω από τον άξονα Τουρκίαενισχύοντας το εσωτερικό μέτωπο.
Αμέσως μετά την ομιλία του Ερντογάν από το βήμα, ο Ντεβλέτ πήγε τα έδρανα του κόμματος DEM και τους έσφιξε τα χέρια. «Αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση άλλαξε ξαφνικά την ατμόσφαιρα της πολιτικής. Ο Μπαχτσελί ανακοίνωσε ότι έκανε αυτή την κίνηση για να υποστηρίξει το κάλεσμα του Προέδρου για ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου. Κάλεσε το Κόμμα DEM να γίνει το ‘κόμμα της Τουρκίας’», σχολιάζει ο Σελβί.
Επισημαίνει ότι στις 3 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τον Μπαχτσελί στο σπίτι του, αναφέροντας ότι «αυτή η ημερομηνία ήταν σημαντική» και ότι «μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μπαχτσελί πραγματοποιήθηκε μια ιστορικά σημαντική συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK)».
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δώσουν αυτονομία
Σύμφωνα με τον Σελβί «οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο MGK της 3ης Οκτωβρίου ήταν σημαντικές τόσο ως προς τον επικείμενο κίνδυνο πολέμου όσο και ως προς τη ‘δορυφορική δομή’ στη Συρία, στην οποία επέστησε την προσοχή ο Πρόεδρος Ερντογάν στην εναρκτήρια ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Είναι πολύ σαφές ότι αυτό που ο Ερντογάν αποκαλεί δορυφορική δομή είναι το SDF-PKK και το YPG στη Συρία. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διεξαγάγουν τις λεγόμενες εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο για να δώσουν στο PKK-YPG ένα αυτόνομο καθεστώς, αλλά έπρεπε να υποχωρήσουν ως αποτέλεσμα της πίεσης από την Τουρκία. Αλλά δεν έχουν παραιτηθεί από αυτούς τους στόχους. Μια δορυφορική δομή του PKK στο έδαφος της Συρίας είναι ένα πρόβλημα επιβίωσης για την Τουρκία. Η Τουρκία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το αποτρέψει αυτό. Όμως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο χρειάζεται να ενισχυθεί και το εσωτερικό μας μέτωπο».
«Ενίσχυση εσωτερικού μετώπου»
Ο Σελβί υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του Ερντογάν και του Μπαχτσελί στοχεύουν εν μέρει στην ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου και πως αυτό το σημείο επεσήμανε και ο Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή του ομιλία (22 Οκτωβρίου). «Ενώ οι χάρτες στη Μέση Ανατολή σχεδιάζονται με αίμα και το Ισραήλ μεταφέρει τον πόλεμο στον Λίβανο, πρέπει να ενισχύσουμε το εσωτερικό μας μέτωπο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Το δικαίωμα στην ελπίδα
Σύμφωνα με τον Σελβί «η πρόταση να φέρει τον Οτσαλάν στο Κοινοβούλιο και να μιλήσει στην ομάδα του Κόμματος DEM ήταν συγκλονιστική, αλλά η πρωτοβουλία ‘Δικαίωμα στην Ελπίδα’ του Μπαχτσελί ήταν εξίσου σημαντική».
Τι σημαίνει το δικαίωμα στην ελπίδα;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήρθε από τον αντιπρόεδρο του MHP Φετί Γιλντίζ: «Αυτή η έννοια χρησιμοποιείται για να εκφράσει το δικαίωμα ενόςκαταδικασμένου σε ισόβια κάθειρξη να περιμένει να αποφυλακιστεί μια μέρα». Σύμφωνα με τον Σελβί λέγεται ότι ο Οτσαλάν είπε: «Δεν θέλω να βγω από εδώ (από τη φυλακή του Ιμραλί) με φέρετρο».
Γιατί ο Μπαχτσελί πήρε αυτό το ρίσκο;
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Χουριέτ,
το MHP είναι ένα κόμμα που είναι το σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού. Ο Μπαχτσελί είναι ένας ηγέτης που ακολούθησε μια αδιάλλακτη γραμμή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Είναι σαφές ότι αυτή η κίνηση δεν θα αποφέρει κανένα πολιτικό όφελος στο MHP. Στην πραγματικότητα, είναι ένα τεράστιο ρίσκο. Παρόλα αυτά, γιατί ο Μπαχτσελί παίρνει αυτό το ρίσκο; Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι ο Μπαχτσελί ενεργεί για πολιτικό όφελος εδώ. Γιατί πολιτικά δεν κερδίζει ψήφους για το MHP. Εδώ βλέπουμε ότι δρα με το με βάση τη λογική ‘πρώτα το κράτος μου, μετά το κόμμα μου‘. Κάνει ένα βήμα που είναι προς το συμφέρον του κράτους», υποστηρίζει ο Σελβί.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Χουριέτ «εδώ και χρόνια λέγαμε ότι αν επιλυόταν το κουρδικό πρόβλημα, οι Τούρκοι εθνικιστές θα έπρεπε να πρωτοστατήσουν. Ο Μπαχτσελί το κάνει αυτό τώρα».
Κρατικό πρότζεκτ
ΤΟ Σελβί υποστηρίζει ότι «το πιο σημαντικό μας πλεονέκτημα εδώ είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα πρότζεκτ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί , αλλά για ένα κρατικό έργο. Υπάρχει η ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν . Υπάρχει η πίστη του κουρδικού λαού στην ειρήνη και η δράση του CHP και του DEM με αίσθημα ευθύνης. Ενώ τα σύνορα στη Μέση Ανατολή σύρονται με αίμα, θέλουμε να ενισχύσουμε το δικό μας εσωτερικό μέτωπο τραγουδώντας τραγούδια για την ειρήνη.Το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό».