Πραξικόπημα ή πρόφαση για πραξικόπημα στην Άγκυρα;

Πραξικόπημα ή πρόφαση για πραξικόπημα στην Άγκυρα;


Πραξικόπημα ή πρόφαση για πραξικόπημα η νέα αντιπαράθεση εντός της κυβερνητικής συμμαχίας του ΑΚΡ και του ΜΗΡ που οδήγησε στην σύλληψη τριών ανωτέρων αστυνομικών διευθυντών και την σύγκληση έκτακτης σύσκεψης στο προεδρικό υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν;

Πως ξεκίνησαν οι νέες φήμες για πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν; Ο ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του μίλησε πρώτος για απόπειρα πραξικοπήματος επικρίνοντας της εξελίξεις στην υπόθεση του μαφιόζου Μπόρα Καπλάν: «Εάν υποκύψουμε σε αυτούς που σχεδιάζουν επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος της 17ης και 25ηςΔεκεμβρίου με τη συνεργασία αστυνομίας και δικαιοσύνης, θα καταστραφούμε. Αν κλείσουμε τα μάτια, θα μας βγει το μάτι. Αν πούμε όλα καλά, το αίμα μας θα στεγνώσει».

Έχουν περάσει 11 χρόνια από τις 17-25 Δεκεμβρίου 2013 όταν το δικαστικό σώμα και η αστυνομία που επρόσκειτο στην οργάνωση Γκιουλέν (FETO) ξεκίνησε επιχείρηση διαφθοράς κατά του ΑΚΡ συλλαμβάνοντας 3 γιους Υπουργών τότε. Η διαφθορά ήταν πραγματική αλλά το πρόβλημα της οργάνωσης Γκιουλέν ήταν ο αγώνας εξουσίας που οδήγησε σε πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου του 2016.

 

Τί συμβαίνει σήμερα;

 

Υπάρχει και πάλι ένας αγώνας εξουσίας μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού ΑΚΡ-ΜΗΡ και στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τον οποίο στηρίζει το ΜΗΡ και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια τον οποίο διόρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη δολοφονία του μαφιόζου Σινάν Ατές και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν, ξεκίνησαν επιχειρήσεις ενάντια στη μαφία τις οποίες καθοδηγούσε ο Αλί Γερλίκαγια. Η επιχείρηση εναντίον του μαφιόζου Μπόρα Καπλάν ήταν εκείνη που προκάλεσε την μεγάλη ένταση. Ο Καπλάν συνελήφθη και 9 αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.  Αποκαλύφθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια τον μαφιόζο Μπόρα Καπλάν κάλυπτε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και οι αστυνομικοί τους οποίους έλεγχε ο ίδιος. Έτσι ξεκίνησε η κρίση.

Στο πλαίσιο της έρευνας ένας μυστικός μάρτυρας με κωδικό Μ7 - ο Σερτνάρ Σερτσελίκ όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια - κατέθεσε ότι υπήρχε σχέση συμφέροντος μεταξύ του Μπόρα Καπλάν και του πρώην εισαγγελέα της Άγκυρας Γιουκσέλ Κοτσαμάν και ότι ο μαφιόζος Καπλάν είχε συναντήσεις και με άλλους αστυνομικούς. Ο μυστικός μάρτυρας ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Καπλάν, ενώ ήταν σε κατοίκον περιορισμό κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό – λέγεται ότι είναι στο Ντουμπάι – και από εκεί μέσω YouTube ισχυρίστηκε ότι τον είχαν αναγκάσει να γίνει μυστικός μάρτυρας και να καταθέσει εναντίον του Καπλάν εμπλέκοντας πολιτικούς όπως οι πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Μπεκίρ Μποζντάγ, Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ , ο Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Σουλεϊμάν Σοϊλού καθώς και ο γραμματέας του Ταγίπ Ερντογάν, ο Χασάν Ντογάν. Ο μυστικός μάρτυρας υποστήριξε ότι «το αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας επιχείρησε πραξικόπημα κατά του ΑΚΡ». Αμέσως μετά τα διευθυντικά στελέχη της αστυνομίας του οργανωμένου εγκλήματος που είχαν συλλάβει τον μαφιόζο Καπλάν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και χθες το βράδυ συνελήφθησαν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντζ και τον διοικητή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλιν χθες το βράδυ, χωρίς ωστόσο να καλέσει τον Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Λίγο αργότερα ο Αλί Γερλίκαγια με δήλωσή του στο Χ χαρακτήρισε τα γεγονότα όχι ως «απόπειρα πραξικοπήματος» αλλά ως «παιχνίδι και παγίδα» για τον Τούρκο Πρόεδρο και έκανε λόγο για τακτικές FETO.

Πάντως πολιτικοί αναλυτές προβάλλουν τη δήλωση Ερντογάν χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα: «Ηρεμία, παρακολουθώ τα πάντα. Κάντε υπομονή, η αλήθεια θα φανεί σύντομα».


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web