Με τρία αιτήματα συνάντησε χθες η αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM τον ακροδεξιό ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς έπειτα από την συνάντηση που είχε στις 28 Δεκεμβρίου με τον έγκλειστο στη φυλακή του Ιμραλί ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλάχ Οτσαλάν.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι βουλευτές του DEM Σιρρί Σουρέγια Οντέρ και Περβίν Μπουλντάν ζήτησαν να υπάρξει ρύθμιση στη Βουλή σχετικά με τη γενική αμνηστία. Ζήτησαν επίσης οι διορισμοί διαχειριστών σε δήμους να βασίζονται σε οριστικές αποφάσεις δικαστηρίων και όχι σε αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Τέλος ζήτησαν τροποποιήσεις στον Αντιτρομοκρατικό Νόμο.
«Ο Οτσαλάν δεν μπορεί να φροντίσει εαυτό του στη φυλακή»
Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της αντιπολιτευτικής Σοζτζού υπό τον τίτλο «Είπαν ‘δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του’, ζήτησαν αμνηστία για Άπο», το φιλοκουρδικό κόμμα DEM ετοίμασε ένα νομοσχέδιο που παρέχει ‘συγκεκαλυμένη αμνηστία΄ στον Οτσαλάν και το υπέβαλε στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η αναφορά ότι ‘δεν μπορεί να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του στη φυλακή΄ θα αρκεί για την αποφυλάκισή του. Με την πρόταση ζητείται η η υπό όρους αποφυλάκιστη για όσους καταδικάστηκαν με επιβαρυντική ισόβια κάθειρξη και συμπλήρωσαν 25 χρόνια κάθειρξη. Ο Οτσαλάν ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τις 16 Φεβρουαρίου 1999 περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία.
Το ΡΚΚ καταθέτει τα όπλα
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ακόμη ότι δρομολογείται όπως το ΡΚΚ αφήσει τα όπλα περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Χουσεϊν Γιαϊμάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Φεβρουάριο το ΡΚΚ θα καταθέσει τα όπλα. «Βλέπω ότι υπάρχει ένα κλίμα στο οποίο θα κατατεθούν τα όπλα, θα παραδοθούν όπλα και η τρομοκρατική οργάνωση PKK δεν θα αναλαμβάνει πλέον δράση στην Τουρκία. Και αν δεν υπάρξει σημαντική πρόκληση και όλα πάνε καλά, εκεί τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις που θα αλλάξουν πραγματικά την ιστορία της Τουρκίας με θετικό τρόπο».
Ο πολιτικός αναλυτής Σουάτ Οζτσελεμπί εκτιμά ότι έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης, ωστόσο προσθέτει πως «για ένα ξεκάθαρο σχόλιο πρέπει να δούμε την κίνηση στις επαφές των κομμάτων και τί θα κάνει ο Τραμπ».