Στις παλιές καλές μέρες του ευελπιστεί να επιστρέψει και πάλι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από τις εξελίξεις στη Συρία, με την πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας ASAL Research να δείχνει το κόμμα για πρώτη φορά σε άνοδο, μετά από πολύ καιρό. Την ίδια ώρα το δίδυμο Φιντάν – Καλίν, (δηλαδή του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και του διοικητή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν) προκαλεί την προσοχή καθότι βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Συρία.
Τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε μετά τις εξελίξεις στη Συρία έδειξαν ότι οι ψήφοι του AK Party αυξήθηκαν και το CHP δεν μπόρεσε να διατηρήσει την άνοδο που πέτυχε μετά τις εκλογές του 2023.
Στην έρευνα που διεξήχθη με 1860 άτομα άνω των 18 ετών σε 26 επαρχίες μεταξύ 9 και 12 Δεκεμβρίου,
το ΑΚΡ κατατάσσεται πρώτο με 32,5%, το CHP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 30,7% και το MHP κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 9,6%.
Στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024, το CHP έλαβε το 37,8% των ψήφων σε ολόκληρη την Τουρκία, το AKP το 35,5%, το Κόμμα Νέας Ευημερίας 6,%, το φιλοκουρδικό Κόμμα DEM 5,7 %, το MHP 5 % και το Καλό Κόμμα 3,8 %. Στην έρευνα της ASAL, το ποσοστό ψήφου όσων απάντησαν «Είμαι αναποφάσιστος/δεν θα ψηφίσω ή δεν έχω ιδέα» ήταν 30%.
Ριζική ανανέωση στο Μεγάλο Συνέδριο
Το ΑΚΡ μετράει μόνο μερικούς μήνες μέχρι το του 8ο Τακτικό Μεγάλο Συνέρδριο κατά το οποίο αναμένεται ριζική ανανέωση. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία
επαρχιακών συνεδρίων επίσημα. Προβλέπεται ότι τα επαρχιακά συνέδρια θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, πριν από το Ραμαζάνι, και στη συνέχεια το μεγάλο συνέδριο θα διεξαχθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο ΑΚΡ πνέουν άνεμοι αλλαγής έπειτα από τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου κατά τις οποίες τα ποσοστά του έπεσαν στα επίπεδα του 2002. Τα μέλη του κόμματος επισημαίνουν ότι τα περισσότερα από τα σημερινά μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΜΥΚ) βρίσκονται στην ίδια θέση για 2-3 θητείες. Επισημαίνοντας ότι αυτές οι θητείες που ξεπερνούν τα 6 χρόνια είναι πλέον επαρκείς, τα μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι στο μεγάλο συνέδριο θα υπάρξει ριζική ανανέωση. «Το τραύμα που δημιουργήθηκε από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι πλέον πίσω μας. Βλέπουμε ότι οι πολίτες περνούν αυτή τη διαδικασία πιο γρήγορα από την οργάνωση. Αυξάνεται ξανά το ενδιαφέρον Πολίτες που δεν ήταν διατεθειμένοι να βγάλουν φωτογραφία μαζί μας τώρα θέλουν να φωτογραφηθούν πάλι μαζί μας. Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε πολύ πιο υγιή τρόπο με την αλλαγή που θα γίνει στο μεγάλο συνέδριο», επισημαίνουν στελέχη του κόμματος.
Το μεγάλο παιχνίδι της Τουρκίας μόλις ξεκινά
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από αυτό το γεωπολιτικό σοκ φαίνεται να είναι η Τουρκία, με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». Επισημαίνουν ότι η Τουρκία θέλει να εδραιώσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη εκμεταλλευόμενη πλήρως τη συριακή κρίση. Μετά τις επεμβάσεις του στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν εμφανίζεται πιο αποφασισμένος από ποτέ να διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το όραμά του. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι όλη η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στην Άγκυρα. Κάθε βήμα που κάνει η Τουρκία στη Συρία θα παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα. Σχολιάζεται ότι το παιχνίδι που ξεκίνησε είναι αρκετά ριψοκίνδυνο και ότι το μεγάλο παιχνίδι της Τουρκίας μόλις ξεκινά.
Φιντάν – Καλίν κινούν τα νήματα
Τα βλέμματα στρέφονται εξίσου και στις συντονισμένες κινήσεις Φιντάν – Καλίν οι οποίοι φέρονται να κινούν τα νήματα. Στις 12 Δεκεμβρίου έδωσαν μια μεγάλη παράσταση στο διεθνές πεδίο. Εκείνη τη μέρα ενώ ο ηγέτης του HTS Τζολάνι οδηγούσε το αυτοκίνητο στο οποίο συνοδηγός ήταν ο Ιμπραχίμ Καλίν πηγαίνοντας στο τέμενος Umayyad στο Κέντρο της Δαμασκού, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήταν δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και τον Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο Καλίν έφερε σε επαφή τον Τζολάνι με τον Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές. Ωστόσο ο Χακάν Φιντάν στην εκπομπή του στο NTV δήλωσε: «Μεταφέρουμε τα μηνύματα που λάβαμε από τους φίλους μας στη Δαμασκό. Κανείς δεν τους ξέρει όσο εμείς».
Μεγάλο παιχνίδι Φιντάν στην Ντόχα
Ένα μεγάλο παιχνίδι παίχτηκε και στην Ντόχα στις 7 Δεκεμβρίου με πρωταγωνιστή πάλι τον Χακάν Φιντάν, όπως αποκαλύπτεται. Ο Χακάν Φιντάν είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον ομόλογό του του Ιράν Αμπάς Αρακτσί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε σε Λαβρόφ και Αρακτσί για τον Μπασάρ Άσσαντ: «Ο άνθρωπος στον οποίο επενδύσατε δεν είναι πλέον άνθρωπος για να επενδύσετε». Ο Λαβρόφ και ο Αράκτσι κάλεσαν τη Δαμασκό και ο Άσαντ έφυγε εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν (συνένευξη στο NTV) «παρά τον 13χρονο αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο Άσαντ ανατράπηκε αναίμακτα αφού η Ρωσία και το Ιράν είπαν ότι ‘το παιχνίδι τελείωσε’».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «όσο η επίσκεψη του Καλίν όσο και τα λόγια του Φιντάν έδειξαν ότι η δήλωση της Άγκυρας ‘Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον’ στην αρχή της επίθεσης του HTS στο Χαλέπι ήταν απλώς μια τακτική διπλωματικής εξαπάτησης». Σχολιάζουν ότι «έδειξε όμως και άλλα πράγματα: Ότι η Τουρκία ήταν πλέον βασικός πρωταγωνιστής για το μέλλον της Συρίας.
Αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος, δεν υπήρχε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να σταλεί στη Δαμασκό».
«Στόχος η αποτροπή μοντέλου τύπου Ταλιμπάν»
Ο νέος ρόλος της Τουρκίας τώρα είναι να αποτρέψει τη δημιουργία ενός μοντέλου τύπου Ταλιμπάν στη Συρία. Ο Φιντάν λέει ότι προσπαθούν να εξηγήσουν στο HTS, το οποίο είναι επίσης στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Τουρκίας, και στις άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν μια χώρα όπως η Συρία «κόβοντας κεφάλια και ακρωτηριάζοντας χέρια» όπως η Αλ Κάιντα ή το DAESH. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως άν με τις προσπάθειες της Τουρκίας, μπορεί να δημιουργηθεί μια «περιεκτική» διοίκηση που θα περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Αλεβιτών, Τουρκμενών και Χριστιανών -με τη σειρά που τις απαριθμεί ο Φιντάν- αυτό θα πιστωθεί στην επιτυχία του Ερντογάν στη διεθνή σκηνή
«Προσοχή στο δίδυμο Φιντάν – Καλίν»
Στο σημερινό του άρθρο ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν γράφει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο δίδυμο Φιντάν – Καλίν.
«Και οι δύο είναι σε πλήρη αρμονία με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
- Και οι δύο είναι στο πεδίο και στο τραπέζι.
- Είναι και οι δύο στο απόγειο της φήμης τους.
- Και οι δύο έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τους αντιπάλους τους.
- Και οι δύο γίνονται όλο και πιο χαρισματικοί.
- Και οι δύο έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση.
- Είναι και οι δύο απόλυτα μυστικοπαθείς.
- Και οι δύο μελέτησαν καλά στα μαθήματά τους.
- Κανένας από τους δύο δεν επιτρέπει τον λαϊκισμό.
- Και οι δύο είναι ευγενικοί όταν χρειάζεται και σκληροί επίσης όταν χρειάζεται», γράφει ο Αχμέτ Χακάν.