Και λαχματσούν χωρίς κιμά εμφανίστηκε στην Τουρκία έπειτα από τον άδειο μπακλαβά και το άδειο τοστ, γράφει στο βασικό της πρωτοσέλιδό η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού με τίτλο «Η δολοφονία της Ναρίν ας μην μας κάνει να τα ξεχάσουμε αυτά». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας πωλητής λαχματσούν τον οποίο επισκέφτηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Καλού Κόμματος Τουρχάν Τσομέζ αυτή την εβδομάδα προκάλεσε μεγάλα σχόλια. Κατά την επίσκεψη του Τουρχάν Τσομέζ στο κέντρο της πόλης Μπαλίκεσιρ, ο καταστηματάρχης δήλωσε ότι τα λαχματσούν ήταν χωρίς κιμά και παραπονέθηκε για την οικονομική κατάσταση.
Ο καταστηματάρχης που πουλά λαχματσούν χωρίς κιμά για 25 λίρες παραπονιέται για το υψηλό κόστος ζωής και διερωτάται: «Είναι εύκολο να αγοράσεις κιμά;». «Αν βάλω κιμά που στοιχίζει 650 λίρες (20 ευρώ) θα τον πουλησω το λαχματσούν 100 λιρες. Ποιος θα τον αγορασει; Αυτό τώρα το πουλώ 25 λίρες. Δεν μπορώ να αγοράσω κιμά για το σπίτι μου», αναφέρει.
Για 3 χρόνια θα συνεχιστεί ο υψηλός πληθωρισμός
Μέρα με την μέρα οι τιμές αλλάζουν.. Αυξήθηκαν μέσα σε 1 εβδομάδα τα κουλούρια, το τσάι και τα τσιγάρα. Η τιμή του γαύρου αυξήθηκε κατά ς 154%. Με βάση τις εκτιμήσεις ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 3 ακόμη χρόνια.
360% αύξηση στις τιμές γηροκομείων
Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε το 2024 ως «έτος συνταξιοδότησης», ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης των συνταξιούχων κάθε μέρα χειροτερεύουν. Ενώ οι συντάξεις είναι ακόμη και κάτω από το όριο της πείνας, το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών αύξησε τις τιμές των γηροκομείων έως και 360%. Ένα δωμάτιο σε οίκο ευγηρίας που κόστιζε 3 χιλιάδες λίρες τον μήνα αυξήθηκε σε 10 χιλιάδες λίρες. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, 1 εκατομμύριο 63 χιλιάδες άτομα
υπέστησαν αναγκαστικά μέτρα λόγω οφειλών δανείων και πιστωτικών καρτών.
Οι αγρότες εγκατέλειψαν τις καλλιέργειές τους στο χωράφι
Οι αγρότες περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές τους. Οι παραγωγοί καρπουζιού, πεπονιού και ντομάτας αφήνουν τις καλλιέργειές τους στο χωράφι γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους. Πολλοί αγρότες άφησαν τις καλλιέργειές τους στο χωράφι. Κάποιοι από αυτούς ταμάζεψαν και τα μοίρασαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι αγρότες λένε ότι δεν θα φυτέψουν το επόμενο έτος λόγω των τιμών κάτω του κόστους.
50% αύξηση στην τιμή κουλουριού
Στην Άγκυρα, η τιμή του κουλουριού αυξήθηκε κατά 50%, από 10 λίρες σε 15 λίρες. Όταν η τιμή του κουλουριούαυξήθηκε στις 15 λίρες τον Ιανουάριο του 2024, το Υπουργείο Εμπορίου παρενέβη και μείωσε την τιμή. Το Εμπορικό Επιμελητήριο σχολίασε την αύξηση στα λέγοντας: «Έχει λογική να σταθεροποιούμε τις τιμές των κουλουριώνόταν όλα αυξάνονται καθημερινά;»