Τη Δυτική Θράκη και τη Θεσσαλονίκη διεκδικεί από την Ελλάδα ο εταίρος του Τούρκου Προέδρου και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέγοντας ότι «Θεού θέλοντος θα τις πάρει πίσω».
Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε: «Η δική μας γραμμή είναι η γραμμή που χάραξε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος κρέμασε σαν μετάλλιο στο λαιμό της ιστορίας τις λέξεις: ‘Η μόνη μου τιμή και ο μόνος μου πλούτος στη ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο Τουρκισμός’. Μια από τις πηγές έμπνευσής μας είναι η ιαχή 'Θεού θέλοντος, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη και το Κιρκούκ και τα Νησιά, αν είμαι άξιος και θα συμπεριλάβω τη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, στα σύνορα της Τουρκίας'. Και όπως είπε πάλι ο Άγιος Ατατούρκ, ο Τούρκος είναι η αστραπή, ο τυφώνας, ο ήλιος που φωτίζει τον κόσμο».
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόσθεσε: «Καταιγίδες ετοιμάζονται σε μία αχανή γεωγραφική περιοχή, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η Τουρκία. Η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι επιρρεπείς σε πολλές απειλές».
Θέτει θέμα Οικουμενικού Πατριαρχείου
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έθεσε και θέμα Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγοντας πως «ένα άλλο απαράδεκτο ζήτημα είναι η πρόσκληση του Ρωμιού Πατριάρχη Φαναρίου στη σύνοδο κορυφής, αποκαλώντας τον ‘Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως’ και η υπογραφή του στην τελική διακήρυξη. Η σύνοδος κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία αγνόησε σκόπιμα το δίκαιο της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Το καθεστώς του Ελληνικού Πατριαρχείου Φαναρίου είναι σαφές. Το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός που επιτρέπεται να παραμείνει στο τουρκικό έδαφος μόνο για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών της ορθόδοξης ελληνικής μειονότητας και υπόκειται στους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας. Διοικητικά υπάγεται στη διοίκηση της συνοικίας Φατίχ και ο εκλεγμένος Πατριάρχης είναι Τούρκος πολίτης. Δεν υπάρχει πόλη με το όνομα ‘Κωνσταντινόπολις’, εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο οικουμενικός τίτλος δεν έχει καμία εγκυρότητα και νομιμοποίηση. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι όλοι βυζαντινολάτρες και μαινόμενοι εχθροί του μουσουλμανικού τουρκικού έθνους. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε δεύτερο Βατικανό».
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «η Κωνσταντινούπολη, το λείψανο της κατάκτησής μας, είναι επίσης η επιτομή της εθνικής και πνευματικής μας τιμής. Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας στην αρχική μορφή του τεμένους και το άνοιγμά της για λατρεία στους μουσουλμάνους, έχει τρομάξει πολλούς κύκλους και τους έχει τρελάνει όλους από εκείνη την ημέρα. Εμείς θα απαντήσουμε και θα αντισταθούμε σε όσους παίζουν το χαρτί του ‘οικουμενισμού’ και εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ευγνωμοσύνη καρδιά μας και το υπομονετικό μας σώμα. Ποτέ δεν θα υποκύψουμε, ποτέ δεν θα παραδοθούμε, ποτέ δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω από την υπεράσπιση του δικαίου, του λαού και της αλήθειας».