Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις διαφωνίες

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις διαφωνίες


Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι πρέπει να κρατήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Κατά τη συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες διαφώνησαν με ελεγχόμενο τρόπο, καταθέτοντας τις διαφωνίες τους χωρίς να προκαλείται κρίση. Ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να αντιδράσει έντονα στο θέμα της Χαμάς, παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο. Ανταπαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η τελική παρέμβαση Μητσοτάκη για το θέμα λειτούργησε πυροσβεστικά κάνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο να συμφωνήσει μαζί του και να του πει «αυτό γίνεται». Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε ωστόσο να ανταπαντήσει στην αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αντέδρασε ούτε στην απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τη μη αποδοχή του όρου ‘τουρκική μειονότητας’ που χρησιμοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση

«Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία συμφωνία μας να κρατήσουμε τους διαύλους διαλόγου και να αναπτύξουμε την δυναμική στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι είχαν μια εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση. Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο».

 

Διαφώνησαν για μουσουλμανική μειονότητα Θράκης

 

Ωστόσο διαφώνησαν στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, στο θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί και στο κατά πόσο η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ‘τουρκική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας «η θετική ατμόσφαιρα θα συμβάλει στα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα». Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».

 

Διαφωνία και για Μονή Χώρας

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. «Θέλω να διευκρινίσω ένα θέμα: η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας. Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας για λατρεία και επίσκεψη, μετά την απόφαση του 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια: «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους»

 

Διαφωνία και για Χαμάς

 

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό». Ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε τότε για δεύτερη φορά τον λόγο για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση της οποίας τα εδάφη είναι κατεχόμενα και προστατευμένα από το 1947. Δυστυχώς, αυτή η οργάνωση είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που αγωνίζεται να προστατεύσει το Ισραήλ από τη βάναυση ανθρώπινη απώλεια 45 χιλιάδων. Πρέπει να το δούμε αυτό. Θα ήταν σκληρή προσέγγιση να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Δεν βλέπω τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ψηφίζοντας θετικά στον ΟΗΕ, δεν συμμετείχατε στη βαρβαρότητα ούτε γίνατε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Σας ευχαριστώ για αυτό. Αν πείτε τώρα ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, θα στεναχωρηθούμε. Προς το παρόν, παρακολουθώ τη Χαμάς βήμα προς βήμα. Πιστεύω ότι μπορεί να έχετε λάθος προσέγγιση εδώ, δεν συμφωνώ με αυτό. Η Δύση τους επιτίθεται με όλα τα είδη όπλων και θα μου προκαλούσατε λύπη αν αποκαλούσατε τη Χαμάς, η οποία έχει απομονωθεί από αυτά τα εδάφη, τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε πάλι τον λόγο και είπε: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι». «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web