Kαι η διαδικασία εξομάλυνσης με την Ελλάδα θα είναι ένα από τα θέματα που θα αύριο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) στην Άγκυρα αύριο Τρίτη 28 Μαϊου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, δόθηκε το μήνυμα να υπάρξει επικέντρωση στη θετική ατζέντα και δηλώθηκε ότι και οι δύο πλευρές είναι προσηλωμένες στην ενίσχυση της θετικής ατμόσφαιρας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν κοινά βήματα τα οποία μπορούν να αναληφθούν.
Σχέσεις με ΗΠΑ
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού ΣΕΑ. Τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16, θα συζητηθούν λεπτομερώς στο ΣΕΑ.
Επικαιροποίηση Κόκκινου Βιβλίου
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθούν και οιεργασίες για την επικαιροποίηση του Εγγράφου Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας, ευρέως γνωστού ως Κόκκινο Βιβλίο, συνεχίζονται. Στο έγγραφο που θα ανανεωθεί για 10η φορά, θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά η έννοια της «τεχνητής νοημοσύνης». Το Κόκκινο Βιβλίο, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο τουρκικού ΣΕΑ μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθεί σε ισχύ το 2025.
Τρομοκρατία, Ισραήλ, Ρέισι
Κύρια ατζέντα της συνεδρίασης θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θα συζητηθούν επίσης οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και οι επιπτώσεις στην περιοχή από το θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ρέισι.
Θα καλυφθούν θέματα στρατηγικής, περιφερειακής και εθνικής ασφάλειας, ιδίως οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας που διεξάγονται στην Τουρκία και πέραν των συνόρων. Θα συζητηθούν δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων. Το δυστύχημα ελικοπτέρου στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Ιρανός Πρόεδρος Ρέισι και οι επιπτώσεις του στη Μέση Ανατολή θα τεθούν επί τάπητος. Θα συζητηθούν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά της πιθανής αστάθειας στην περιοχή. Θα τεθεί επίσης επί τάπητος το τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, για να ζητηθεί άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και για να αναληφθεί δράση για μια λύση δύο κρατών. Καθώς η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία έχουν ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, θα συζητηθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αύξηση αυτού του αριθμού.