«Η βραχυπρόθεσμη ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο έφερε μαζί της ένα ιστορικό βήμα», υποστηρίζει η Χουριέτ η οποία ισχυρίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου πόντισηςκαλωδίων. Το αίτημα ιστορικής άδειας ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της». H Χουριέτ αναδεικνύει το θέμα στο πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Βήμα από την Αθήνα ‘εκεί είναι δικό σας’».
Σύμφωνα με τη Χουριέτ: «Ελληνικά πλοία και πλοίο ιταλικής σημαίας προσπάθησαν να εισέλθουν στην τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία χωρίς άδεια στο πλαίσιο του έργου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου. Η Άγκυρα απάντησε στην κίνηση της Αθήνας αναπτύσσοντας πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή. Έτσι, τα εν λόγω πλοία εμποδίστηκαν να εισέλθουν στις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Ενώ οι εντάσεις κλιμακώνονταν στην περιοχή, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα για να μειώσει τις εντάσεις. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Άγκυρα για τις δραστηριότητες του πλοίου τοποθέτησης καλωδίων. Αυτό το αίτημα ιστορικής άδειας ερμηνεύτηκε ως αποδοχή από την Ελλάδα των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που καθορίστηκαν σύμφωνα με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη το 2019. Αυτό το βήμα της Αθήνας, που σεβάστηκε τις τουρκικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες, απέτρεψε την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών».
Το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με τίτλο«Βήμα από την Αθήνα ‘εκεί είναι δικό σας’».
Τουρκικό ΥΠΑΜ: Δόθηκε άδεια
Η Χουριέτ επικαλείται και τις πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ οι οποίες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ως αποτέλεσμα του συντονισμού, δόθηκε άδεια εκτέλεσης εργασιών στις καθορισμένες συντεταγμένες και ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά της και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας, συνοδευόμενη από πλοία των Ναυτικών μας Δυνάμεων. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τις Ναυτικές μας Δυνάμεις στην περιοχή. «Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας».
Ανησυχητική κατάσταση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Η Χουριέτ επικαλείται επίσης τουρκικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες: «Η πρόσφατη παρενόχληση Τούρκων ψαράδων από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, η αύξηση των απωθήσεων κατά των μεταναστών και οι προσπάθειες παραβίασης των τουρκικών χωρικών υδάτων γύρω από τα Ίμια παρουσιάζουν μια ανησυχητική άποψη. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στο πεδίο και στα διπλωματικά κανάλια».
Άνοιξε ο εναέριος χώρος Ελλάδας-Μάλτας για Λιβύη
Η Χουριέτ αναφέρει ότι «παράλληλα με την ανάπτυξη στη θάλασσα, ανάπτυξη σημειώθηκε και στις αεροπορικές μεταφορές. Η Libya Airlines ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος Ελλάδας και Μάλτας είναι πλέον διαθέσιμος για πτήσεις Κωνσταντινούπολης-Τρίπολης. Αναφέρθηκε ότι η πτήση Κωνσταντινούπολη-Τρίπολη μειώθηκε κατά περίπου μία ώρα, σε 2,5 ώρες, χρησιμοποιώντας τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ο οποίος είχε κλείσει για τα λιβυκά αεροπλάνα πριν από πολλά χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη».