Με την αναστολή της Συνθήκης για Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (ΣΣΕΔΕ) η Τουρκία θα μπορεί πλέον να αναπτύσσει συμβατικά όπλα και σε άλλες περιοχές της χώρας σε οποιαδήποτε ποσότητα και ανά πάσα στιγμή χωρίς να ενημερώνει τις άλλες χώρες, σχολιάζει ο εξειδικευμένος σε αμυντικά και στρατηγικά θέματα ακαδημαϊκός Σερχάτ Γκιουβέντς.
Σε άρθρο του στην φιλοδυτική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Μedyascope, ο Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας αναφέρει ότι «γεωγραφικά, η Συνθήκη καλύπτει την περιοχή από τις ακτές Ατλαντικού της Ευρώπης έως τα Ουράλια Όρη της ‘Σοβιετικής Ένωσης’»
Στο ερώτημα «τι σημαίνει η παύση της εφαρμογής της ΣΣΕΔΕ από την Τουρκία;», ο Σερχάτ Γκιουβέτς απαντά ότι
«ηΤουρκία, ως συμβαλλόμενο κράτος της ΣΣΕΔΕ, όφειλε να ενημερώνει τα άλλα συμβαλλόμενα κράτη για τη θέση ανάπτυξης συμβατικών όπλων σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Ομοίως, ήταν επίσης υποχρεωμένη να κοινοποιεί στα άλλα συμβαλλόμενα κράτη τον αριθμό αυτών των όπλων και πληροφορίες όπως η μετεγκατάστασή τους μετά την ανάπτυξή τους».
Προσθέτει ότι «ωστόσο, η Νοτιοανατολική Τουρκία βρισκόταν εκτός των ορίων της ΣΣΕΔΕ. Ο λόγος για την εξαίρεση αυτή ήταν ότι οι γειτονικές χώρες δεν ήταν συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης και επομένως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η αμοιβαιότητα.
Με την παύση της εφαρμογής της συνθήκης αυτής, η Τουρκία θα μπορεί πλέον να αναπτύσσει συμβατικά όπλα και σε άλλες περιοχές της χώρας σε οποιαδήποτε ποσότητα και ανά πάσα στιγμή χωρίς να ενημερώνει τις άλλες χώρες».
Σερχάτ Γκιουβέτς: «Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία απαντά σε αυτό που έκανε η Ρωσία»
Ο καθηγητής Σερχάτ Γκιουβέτς από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Kadir Has αξιολογεί την απόφαση της Τουρκίας ως εξής:
«Υπάρχουν κάποιοι που το ερμηνεύουν ως χαστούκι της Τουρκίας. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία απαντά σε αυτό που έκανε η Ρωσία».
«Με την παύση της εφαρμογής αυτής της συνθήκης, η Τουρκία θα μπορεί να αναπτύξει όσα από αυτά τα συμβατικά όπλα θέλει και όπου θέλει στις περιοχές κοντά στον Καύκασο», δήλωσε ο Γκιουβέτς.
Ο Γκιουβέτς ανέφερε ότι στην πράξη, η παραμονή στη συνθήκη επίσης δεν είχε κανένα νόημα, προσθέτοντας ότι όταν οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας διαλύθηκαν και εντάχθηκαν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η συνθήκη είχε νόημα μόνο για την περιβάλλουσα περιοχή της Τουρκίας, αλλά ότι κι αυτό το νόημα χάθηκε πλέον με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη.
Ο Γκιουβέτς δήλωσε ότι με την παύση της εφαρμογής της συνθήκης, η Τουρκία μπορεί να αναπτύξει αυτά τα συμβατικά όπλα σε όποια περιοχή θέλει, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.