Πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία πίεζαν την Τουρκία να παρουσιάσει κάτι «συγκεκριμένο» κατά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα, το Συμβούλιο της ΕΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία. Στην απόφαση που ελήφθη ως αποτέλεσμα των συζητήσεων με βάση την έκθεση που εκπόνησε ο Josep Borrell, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρθηκε ότι «
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίουεπωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
Στο τέλος του κειμένου, τονίζεται επίσης ότι η εποικοδομητική συμβολή της Τουρκίας στη διαδικασία θα ήταν επωφελής για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς που περιλαμβάνονται στην έκθεση Borrell.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις για την Τουρκία που έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την πρώτη ημέρα της έκτακτης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Δηλώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν μια στρατηγική συνάντηση για την Τουρκία και ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν στις σχέσεις με την Τουρκία στο τέλος της συνόδου, ο Μισέλ είπε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θετική σχέση με την Τουρκία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σταθερές σχέσεις με αυτή τη χώρα και να εργαστούμε στη βάση μιας σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης προσέγγισης. Εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι η κατάσταση στην Κύπρο, ειδικά η διαδικασία λύσης του ΟΗΕ, είναι εξαιρετικά σημαντική».
«Η ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΥΣΗΣ»
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, το θερμό μήνυμα που έστειλε η ΕΕ στην Τουρκία ήρθε σήμερα στο προσκήνιο και στον ξένο Τύπο. Η γερμανική εφημερίδα Tagesschau έγραψε ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών ήταν περίπλοκες εδώ και χρόνια, αλλά η ΕΕ θέλει τώρα πιο στενές σχέσεις:«Μετά από χρόνια στασιμότητας, η ΕΕ θέλει να αναζωογονήσει τις σχέσεις με την Τουρκία»
«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΚΛΕΙΔΙ, Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ»
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung τόνισε ότι η Τουρκία έστρεψε ξανά το πρόσωπό της προς τη Δύση μετά από χρόνια έντασης:«Η Ευρώπη πρέπει να το αξιολογήσει αυτό γιατί η Τουρκία συνεχίζει να είναι το κλειδί επιρροής στην περιοχή», αναφέρει.
Εφιστώντας την προσοχή στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη συμφωνία για τα F-16 με τις ΗΠΑ και τη νέα εποχή στις σχέσεις με την Ελλάδα, η εφημερίδα έγραψε ότι η Τουρκία επικεντρώθηκε στον κατευνασμό της έντασης στη σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας παρά στην κλιμάκωσή της.
Τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι γεωπολιτικός παράγοντας, η εφημερίδα αναφέρει:
"Η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία απέκτησε γεωπολιτική σημασία με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Μια καλή σχέση με την Άγκυρα θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη στις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει την Αρμενία, η οποία έχει σαφώς αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει μια ισχυρή σχέση με το Ιράν και τον περιφερειακό του ρόλο. Είναι επίσης βασικός παράγοντας σε όλα τα σχετικά ζητήματα.
Είναι προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την Τουρκία και να την ενθαρρύνει και να την υποστηρίξει από αυτή την άποψη. Η Άγκυρα είναι ένας δύσκολος αλλά σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τάξης».