Την κάρτα της ΕΕ βάζει ο Ερντογάν πάλι στο τραπέζι

Την κάρτα της ΕΕ βάζει ο Ερντογάν πάλι στο τραπέζι


Την κάρτα της ΕΕ βάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές, ωστόσο επισημαίνουν ότι για να επιστρέψει στην περίοδο του 2002 ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας είναι εμφανής η άποψη ότι το χέρι της Τουρκίας ενισχύεται έναντι της Ευρώπης στο πλαίσιο των επίμαχων εξελίξεων και ότι η δυναμική των σχέσεων με την Ευρώπη αλλάζει προς όφελος της Τουρκίας.
«Το γεγονός ότι η Τουρκία προσκλήθηκε στη σύνοδο για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή, στην οποία συμμετείχαν θεσμικοί εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να ενίσχυσε περαιτέρω αυτή την αυτοπεποίθηση», σχολιάζουν.
Σε παράλληλη κατεύθυνση ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, δίνει έμφαση στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. «Ενώ η ευρωπαϊκή ήπειρος βιώνει την αναταραχή που προκαλεί η κυβέρνηση Τραμπ , ο Πρόεδρος Ερντογάν βάζει επίσης την κάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι σε αυτήν την ατμόσφαιρα χάους και αβεβαιότητας», σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές.

Ερντογάν προωθεί ‘πλήρη ένταξη’ στην ΕΕ

Επισημαίνουν ότι «το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος όχι μόνο χρησιμοποίησε την κάρτα ‘στρατηγικής σημασίας’, αλλά παρουσίασε την ένταξη της Τουρκίας ως διέξοδο απέναντι σε μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Λέγοντας αυτό, δηλώνει επίσης ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση και συμφόρηση στην Ευρώπη σήμερα».
Ο Ερντογάν εξηγεί ότι «μόνο η Τουρκία μπορεί να σώσει την ΕΕ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, από την οικονομία στην άμυνα, από την πολιτική στη διεθνή φήμη» .
Η άποψη ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κερδίσει βάρος ή να ασκήσει επιρροή στη διεθνή σκηνή χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας είναι ένα συχνά επαναλαμβανόμενο θέμα στη συζήτηση των Τούρκων αξιωματούχων.
Επισημαίνεται η παρατήρηση του Ερντογάν ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη» όσον αφορά την άμυνα της Ευρώπης .
Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «με βάση τις δικές του δηλώσεις, μπορούμε να συνοψίσουμε τις προσδοκίες του Προέδρου από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ως ‘οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ανακτούν τον παλιό τους ρυθμό’ και ‘προωθούν τη διαδικασία πλήρους ένταξης’. Για αυτό, χρειάζεται μια ‘οραματική προοπτική’».

Πίσω στο ΑΚΡ του 2002;

Επισημαίνεται ότι η περίοδος που ο ρυθμός ήταν υψηλότερος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ήταν η περίοδος που το ΑΚΡ εμφανίστηκε στην Ευρώπη με τη μεταρρυθμιστική του ταυτότητα τα πρώτα χρόνια μετά την εκλογική του επιτυχία το 2002 και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις η μία μετά την άλλη.
Μαζί με την ισχυρή βούληση να υποστηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων της ΕΕ εκείνη την εποχή, έγιναν αποφασιστικά βήματα στο μέτωπο της Άγκυρας για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, που ήταν η προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
«Αλλά ας το παραδεχτούμε, σήμερα τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν πέσει πολύ από την προοπτική που κατέστησε δυνατή την έναρξη και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων πλήρους ένταξης για λίγο εκείνα τα χρόνια», επισημαίνεται.

 

Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν:
Όταν το θέμα είναι η προσδοκία του Ερντογάν ότι θα προχωρήσει η διαδικασία πλήρους ένταξης, « Πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία; Τι πρέπει να γίνει για αυτό; Πρέπει επίσης να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα:
Αν και οι ρόλοι που θα διαδραματίσει η Τουρκία και οι ευθύνες που θα αναλάβει στον τομέα της ασφάλειας θα παράσχουν πολλά στρατηγικά οφέλη στην ΕΕ, είναι αμφίβολο εάν αυτά τα βήματα θα είναι επαρκή για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Για αυτό, πρέπει να θυμηθούμε και την κρίσιμη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2018, με την οποία επισήμανε επισήμως ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν τεθεί σε αδιέξοδο. Η πιο σημαντική αιτιολόγηση αυτής της απόφασης καταγράφηκε ως «η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ» .
Εάν ο στόχος είναι να επαναφέρουμε τις σχέσεις στον παλιό τους ρυθμό, είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί μια νέα και οραματική προοπτική στο μέτωπο της ΕΕ.
Ωστόσο, ομοίως, εάν πρόκειται να γίνει μια νέα αρχή στο τουρκικό μέτωπο, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αναπτυχθεί πρώτα μια πορεία δράσης που θα ακυρώσει την αποφασιστικότητα της « αποστασιοποίησης » και θα δείξει ότι η προσέγγιση με την ΕΕ έχει ξεκινήσει και ότι αυτό γίνεται ειλικρινά.

Να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις

Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν:
Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο για την Τουρκία να νιώσει και να εφαρμόσει τον ενθουσιασμό για τη μεταρρύθμιση που απαιτείται από τον ρυθμό και το ρυθμό που κάποτε κυριαρχούσαν στις σχέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποδειχθεί ότι οι προβληματικές πρακτικές που έχουν εξαπλωθεί σε πολλούς τομείς όπως η ελευθερία της έκφρασης, το κράτος δικαίου και η μη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΔΑΔ, οι οποίες οδήγησαν σε κριτική για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» , που έχει γίνει τυπικός λόγος στις εκθέσεις της ΕΕ, έχουν λήξει.
Δεν θα δώσουμε μια μακρά λίστα με αυτά εδώ. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι μια εικόνα όπου ένας δημοσιογράφος που έκανε λάθος στη δήλωσή του για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ζωντανή μετάδοση, κατάλαβε το λάθος του και το διόρθωσε, κρατείται σε κατ' οίκον περιορισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι στο πόδι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web