Στην Τουρκία ο Στάιμαγιερ μετά από 10 χρόνια - Τί θα συζητήσουν σήμερα με  Ερντογάν;

Στην Τουρκία ο Στάιμαγιερ μετά από 10 χρόνια - Τί θα συζητήσουν σήμερα με Ερντογάν;


«Περιμένουμε από τη Γερμανία να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν κάποιες προκατειλημμένες πολιτικές προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο ο Ανώτερος Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού σχετικά με την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Frank-Walter Steinmeier στην Τουρκία.

Ο Akif Çağatay Kılıç, Ανώτερος Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, αξιολόγησε την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Τουρκία μετά από 10 χρόνια και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο AA Strategic Analysis.

 

Τι σημαίνει για την Τουρκία η επίσκεψη Γερμανού Προέδρου μετά από 10 χρόνια;

 

- Υπάρχουν βέβαια μέρη που θα επισκεφτεί ο Steinmeier κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Θα μιλήσουμε και για τα θέματα που διαφωνούμε. Στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνείς σε όλα. Υπάρχουν θέματα που αλλιώς τα βλέπουμε, αλλιώς τα διαβάζουμε και αλλιώς τα αξιολογούμε. Υπάρχουν, όμως, και πολλά θέματα που βλέπουμε κοινά και μπορούμε να δράσουμε μαζί. Η επίσκεψη είναι σημαντική για εμάς.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη Γερμανία στην πορεία των σχέσεων με την ΕΕ;

 

-Η προσδοκία μας από τη Γερμανία είναι η υλοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του κεκτημένου της ΕΕ, στο οποίο δηλώνουν ανοιχτά ότι δεσμεύονται. Γνωρίζουμε ότι παρόλο που υπήρχε ένα ανοιχτό και ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον κατά την προηγούμενη πολιτική διακυβέρνηση, δηλαδή την εποχή της Merkel, η Merkel πάντα εξέφραζε ότι δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επομένως, παρόλο που γινόταν λόγος «θα τηρήσουμε τις συμφωνίες» για αυτό το θέμα, φυσικά, η ένταξη στην ΕΕ δεν ενθαρρύνθηκε. Στον συνασπισμό τριών κομμάτων που κυβερνούν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, δηλαδή του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, δεν υπάρχει καμία στάση ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, όταν κοιτάξετε την ταχύτητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ούτε εδώ υπάρχει επιτάχυνση.

Ελπίζω ότι στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, όταν συζητηθούν αυτά τα θέματα, θα μπορέσουμε να δούμε ότι η άλλη πλευρά έχει μια ελαφρώς σαφέστερη προσέγγιση.

 

Θα είναι στην ημερήσια διάταξη οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία και την ‘τδβκ’; Ποιες είναι οι προσδοκίες της Τουρκίας από τη Γερμανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο;

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έκανε δήλωση για το θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας εξέφρασε επίσης τις απόψεις του για αυτό το θέμα πολύ ξεκάθαρα. Υπό το πρίσμα των πληροφοριών που συζητήσαμε εδώ και υπό το φως των γεγονότων του παρελθόντος, φυσικά, έχουμε διαφορετικές προσδοκίες από τη Γερμανία. Αναμένουμε από τη Γερμανία να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν ορισμένες προκατειλημμένες πολιτικές προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει, υπήρξαν κάποιοι τίτλοι ή προτάσεις που ζητήθηκαν σε πολύ πιο προχωρημένο σημείο και έγιναν προσπάθειες να αποτραπούν. Ωστόσο, όπως αναφέρατε, δυστυχώς, παρατηρούμε μια γλώσσα γραφής, στην οποία εκδηλώνονται κάποιες προκατειλημμένες προσεγγίσεις στο τμήμα της έκθεσης που σχετίζεται με την Τουρκία.

 

Θα υπάρξει αίτημα για τους στρατιωτικούς αποκλεισμούς που επιβλήθηκαν στην Τουρκία;

 

Πρώτα από όλα, πρέπει να πούμε το εξής: Η Τουρκία και η Γερμανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουμε κάποιες ευθύνες ο ένας απέναντι στον άλλο. Ως Τουρκία, είμαστε ένας σύμμαχος που αποδίδει μεγάλη σημασία στις ευθύνες μας στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και προσπαθούμε να τις εκπληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς, κατά καιρούς δεν λαμβάνουμε αρκετή υποστήριξη από ορισμένους συμμάχους μας, λυπάμαι που λέω ότι η Γερμανία είναι μέρος αυτών. Στη Γερμανία επιβάλλονται κάποια εμπόδια κατά της Τουρκίας όσον αφορά την προμήθεια διάφορου στρατιωτικού εξοπλισμού. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει μια πολιτική πλευρά. Αυτή η στάση, που προέκυψε λόγω κάποιων προσεγγίσεων που προτάθηκαν από ορισμένα πολιτικά κόμματα στη Βουλή, μας στενοχωρεί. Αυτά φυσικά θα είναι στο τραπέζι. Αν και υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία έχουμε σημειώσει πρόοδο, υπάρχουν και σημεία στα οποία έχουμε κολλήσει. Δεν είναι σωστό και είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας να επιβάλλονται επίσημοι ή ανεπίσημοι περιορισμοί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική συνεργασία, είτε πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό, προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας ή σε διαφορετικούς τομείς. Αυτά φυσικά θα είναι μεταξύ των θεμάτων


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web