Πυρηνικό τραπέζι διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν στην Κω/πολη στο σχέδιο της Τουρκίας

Πυρηνικό τραπέζι διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν στην Κω/πολη στο σχέδιο της Τουρκίας


Διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά είναι ο κύριος στόχος της Άγκυρας, σύμφωνα με την έγκυρη αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η οποία αναφέρει ότι αυτή την πρόταση συζητά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ και τον Ιρανό Πρόεδρο Πεζεσκιάν.

 

Η Τουρκία ενημερώθηκε εκείνο το βράδυ

 

Σύμφωνα με την Χαντέ Φιράτ, «η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έμαθε φυσικά εκ των προτέρων για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Όπως είναι γνωστό, τα δεδομένα από το ραντάρ Κιουρετζίκ κοινοποιούνται μόνο στα μέλη του ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες για τη δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από την επίθεση εκείνο το βράδυ ελήφθησαν τόσο από αυτά τα δεδομένα όσο και από τις ίδιες τις πηγές πληροφοριών της Τουρκίας. Η δραστηριότητα που έλαβε χώρα πριν από την επίθεση και η στιγμή της επίθεσης παρακολουθούνταν λεπτό προς λεπτό. Εφαρμόστηκαν επειγόντως μέτρα ασφαλείας που είχαν προετοιμαστεί για κάθε πιθανότητα. Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό ομόλογό του καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».

 

Παραβίασαν τουρκικό εναέριο χώρο

 

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος της Χουριέτ, μερικά από τα ισραηλινά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για να επιτεθούν στο Ιράν παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο την πρώτη νύχτα. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα σε απάντηση στην ενέργεια, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ακούσια, και απογειώθηκαν F-16. Τα αεροπλάνα που παραβίασαν τον εναέριο χώρο ειδοποιήθηκαν μέσω ασυρμάτου. Τα ισραηλινά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τον τουρκικό εναέριο χώρο αμέσως μετά την προειδοποίηση. Ελήφθησαν οι ακόλουθες προφυλάξεις, λαμβάνοντας υπόψη κάθε πιθανότητα:

* Τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης βρίσκονται συνεχώς στον αέρα.

* Τα F-16 βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Σε περίπτωση παραβίασης, απογειώνονται αμέσως.

* Η Τουρκία έχει στρατεύματα σε πολλές χώρες της περιοχής. Όλα τα στρατεύματα έχουν τεθεί σε επιφυλακή για πιθανή κατάσταση.

«Ας επισημάνουμε επίσης ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ για να επιτεθούν στο Ιράν. Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας στη Συρία και ούτως ή άλλως δεν λαμβάνουν άδεια. Δεδομένου ότι ο ιρακινός εναέριος χώρος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ», αναφέρει η Χαντέ Φιράτ.

 

Προσφορά Ερντογάν σε Τραμπ και Πεζεσκιάν

 

Η αθρογράφος της Χουριέτ αναφέρει ότι «ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να διασφαλίσει την επαναφορά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρενέβη για αυτό. Αυτή η πρόταση αποτελεί την κύρια ατζέντα των συνομιλιών του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ και τον Ιρανό Πρόεδρο Πεζεσκιάν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε αρχικά στον Τραμπ: Ας σας φέρουμε σε επαφή με τον Πεζεσκιάν στην Κωνσταντινούπολη για μια λύση, ενώ ο Τραμπ είπε ότι το αεροπλάνο του ήταν έτοιμο και ότι μπορούσε να έρθει.

 Σύμφωνα με την προσφορά της Άγκυρας, οι ΗΠΑ και το Ιράν θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος προσθέτει:

* Αναφέρεται ότι το Ιράν, το οποίο δεν διαθέτει πλέον σύστημα αεράμυνας, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αν και δεν το λέει. Ωστόσο, απαιτείται μια έντιμη έξοδος.

* Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι αυτή τη φορά, το να πούμε απλώς «Επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δεν θα είναι αρκετό. Οι Αμερικανοί αναμένουν από το Ιράν να αναλάβει οριστική δέσμευση όσον αφορά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

* Αν και ο Τραμπ λέει «Το αεροπλάνο μου είναι έτοιμο και θα είμαι εκεί», λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι οι πολιτικές και οι δηλώσεις του αλλάζουν συχνά. Είναι επίσης γνωστό ότι μια ομάδα στην Ουάσινγκτον αποφάσισε να υποστηρίξει το Ισραήλ μέχρι τέλους.

 

Επαφές με χώρες του Κόλπου

 

Σύμφωνα με την Χαντέ Φιράτ, «για αυτόν τον λόγο, η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με τις χώρες του Κόλπου. Οι χώρες του Κόλπου στην πραγματικότητα δεν αισθάνονται άνετα με το γεγονός ότι το Ιράν διαθέτει πυρηνικά όπλα ή με την πιθανότητα να αποκτήσει. Είναι ευχαριστημένες με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι:

* Ανησυχούν ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν θα εξαπλωθεί στην περιοχή.

* Ανησυχούν ότι το Ιράν μπορεί με κάποιο τρόπο να προσπαθήσει να σύρει τις χώρες του Κόλπου στον πόλεμο.

* Δεν θέλουν το ενδεχόμενο να κλείσει το Στενό του Ορμούζ και να σταματήσει η ροή πετρελαίου.

* Πρόσφατα έχει επιτευχθεί μια κατάσταση στασιμότητας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ιράν, και ιδίως με τη Σαουδική Αραβία. Δεν θέλουν ούτε αυτό να διαταραχθεί.

* Επίσης, δεν θέλουν να χάσουν την ιδιότητά τους ως κέντρου έλξης που έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Με άλλα λόγια, θέλουν η περιοχή να επιτύχει σταθερότητα.

* Για αυτόν τον λόγο, οι χώρες του Κόλπου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των χωρών που μπορούν να ασκήσουν πίεση στον Τραμπ για να τερματίσει τον πόλεμο. Γι' αυτό η Άγκυρα βρίσκεται σε στενή επαφή με αυτές τις χώρες.

* Ενώ λέγεται ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εκκαθάριση της Μέσης Ανατολής από τα πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζεται επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα».

 

 

«Ο Τραμπ πρέπει να πει ‘στοπ’ στο Ισραήλ»

 

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι «παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις, η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει το Ισραήλ μη εμποδίζοντάς το και παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη. Ωστόσο, μια μόνο βόμβα που πέφτει σε λάθος σημείο ή μια μόνο πρόκληση μπορεί να μετατρέψει αμέσως την περιοχή σε πύρινη σφαίρα. Επομένως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ πρέπει να πει στοπστο Ισραήλ. Η μόνη απειλή που θα σταματήσει το Ισραήλ είναι να δηλώσουν οι ΗΠΑ με απόλυτη βεβαιότητα ότι έχουν διακόψει την υλικοτεχνική τους υποστήριξη και ότι αν δεν σταματήσουν τον πόλεμο, αυτή η περικοπή θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια».


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web