Έπειτα από το «μπορεί να έρθουμε μια μέρα ξαφνικά» του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία – όπως είχε πει και για την Ελλάδα – ακολούθησε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των Κούρδων της Συρίας (YPG) τότε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση είναι αναπόφευκτη.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Türk στις 7 Ιανουαρίου ο Χακάν Φιντάν απάντησε στο
στο ερώτημα εάν η Τουρκία θα πραγματοποιήσει επιχείρηση κατά των δυνάμεων του YPG στη Συρία παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ. «Το τελεσίγραφο που τους δώσαμε είναι προφανές. Το δώσαμε μέσω των Αμερικανών, το δώσαμε και μέσω του Τύπου», είπε ο Χακάν Φιντάν.
Φιντάν: «Χρειάζεται στρατιωτική επιχείρηση»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Δεν βλέπουμε καμία προετοιμασία για αυτό αυτή τη στιγμή, ούτε βλέπουμε καμία πρόθεση» και πρόσθεσε: «Εάν δεν γίνει το αναμενόμενο σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση YPG, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. Το απαραίτητο είναι μια στρατιωτική επιχείρηση. Εσύ κάνεις τρομοκρατική δραστηριότητα. Είστε μια απειλή για μένα, μια απειλή για τη Συρία, μια απειλή για το Ιράκ, μια απειλή για την περιοχή, και το πιο σημαντικό, μια απειλή για τους Κούρδους. Τώρα αυτή η απειλή, αυτό το λάθος, αυτή η τρέλα πρέπει να εξαλειφθεί».
Μιλώντας για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ο Φιντάν είπε: «Οι ΗΠΑ ήταν εκεί με διάφορες δικαιολογίες. Τώρα, το 85% των δικαιολογιών που ανέπτυξαν, ειδικά ενώ συνέχισαν την παρουσία τους εκεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχουν εξαλειφθεί. Χρησιμοποιούσαν την ιρανική παρουσία και τη ρωσική παρουσία ως δικαιολογία. Αναφέρουν το θέμα του αγώνα κατά του ISIS. Αυτό που παρουσιάζουν τώρα ως αγώνα κατά του ISIS είναι οι υπηρεσίες που τους παρείχε το PKK για τις φυλακές».
Στο τραπέζι το σχέδιο Β
Πάντως σύμφωνα με τον έγκυρο αρθρογράφο της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί, «η συριακή διοίκηση δεν θέλει το PKK-YPG στο έδαφός της. Η παρουσία PKK-YPG στη Συρία αποτελεί κόκκινη γραμμή τόσο για την Τουρκία όσο και για τη νέα συριακή διοίκηση. Συνεχίζουν να έρχονται θετικά μηνύματα από τον Τραμπ , ο οποίος θα αναλάβει την αμερικανική διοίκηση σε 12 ημέρες . Η Τουρκία έχει κάνει υπομονή μέχρι στιγμής για λύση χωρίς πόλεμο. Θα κάνει υπομονή για λίγο ακόμα. Αλλά αυτή η περίοδος δεν είναι απεριόριστη. Η Τουρκία έχει πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο «εάν το PKK-YPG δεν καταθέσει τα όπλα, εάν συνεχίσει να επιμένει σε μια διαφορετική διοίκηση στη Συρία και εάν οι δυτικές χώρες έχουν απαιτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τότε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση μαζί με το συριακό κράτος θα είναι αναπόφευκτη. Όλος αυτός ο αγώνας δεν έγινε για να συνεχίσει να υπάρχει PKK-YPG.
Η Άγκυρα εφαρμόζει τώρα το σχέδιο Α, αλλά το σχέδιο Β είναι επίσης στο τραπέζι».
Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος DEM Σιρρί Σουρέγια Οντέρ, Περβίν Μπουλντάν και Αχμέτ Τουρκ που πήγαν στο Ιμραλί, επισκέπτονται πολιτικά κόμματα. Εξηγούν τα μηνύματα που έδωσε ο Οτσαλάν και τις απόψεις τους για τη νέα διαδικασία και σημειώνουν τις αξιολογήσεις των μερών για το θέμα αυτό.
1- Μεταφέρουν την αξιολόγηση του Οτσαλάν για τη νέα Μέση Ανατολή και τη νέα Συρία. Λένε ότι η τρομοκρατία πρέπει να τελειώσει.
2- Δεν έχουν προσωπικές απαιτήσεις για τον Οτσαλάν . Δεν μεταφέρουν κανένα από τα αιτήματα του Οτσαλάν .
3- Η αντιπροσωπεία του DEM διακρίνει τη νέα διαδικασία από την προηγούμενη διαδικασία λύσης. Θεωρούν αυτή τη διαδικασία πιο αυθεντική και ρεαλιστική.
Συνομοσπονδία - Ομοσπονδία
4- Δεν έχουν απαιτήσεις σχετικά με την παρουσία PKK-YPG στη Συρία. Δεν εγείρουν το αίτημα για συνομοσπονδία, ομοσπονδία ή αυτόνομη διοίκηση στη βόρεια Συρία. Θέλουν να αντιμετωπιστεί αυτή η δομή. Θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία για δημοκρατική εκπροσώπηση στη Συρία.
5- Δίνουν το μήνυμα του τερματισμού της τρομοκρατίας και της άσκησης πολιτικής σε ένα νόμιμο πεδίο.
Ο Οτσαλάν θα απευθύνει έκκληση
6- Δηλώνουν ότι θα επισκεφθούν ξανά το Ιμραλί μετά από συνάντηση με πολιτικά κόμματα. Λένε ότι αυτή τη φορά ο Οτσαλάν θα κάνει μια ισχυρή έκκληση να καταθέσουν τα όπλα .
7- Πιστεύουν ότι το κάλεσμα του Οτσαλάν θα έχει αντίκτυπο στο Καντίλ και στο Κόμμα DEM.
Η κόκκινη γραμμή της Άγκυρας
Σύμφωνα με τον Αμπτουλκαντίρ Σελβί, «όσο για τη στάση της Άγκυρας πριν από τη δεύτερη συνάντηση με το Ιμραλί, μπορώ να τη συνοψίσω σε μια μόνο πρόταση:
Κανένα βήμα δεν θα γίνει μέχρι το PKK να καταθέσει τα όπλα. Ο αφοπλισμός του PKK είναι η κόκκινη γραμμή της Άγκυρας...»