«Τώρα που το Τελ Ριφάτ έχει καθαριστεί από παράσιτα, σαρανταποδαρούσες και απατεώνες που περιφέρονται με ανθρώπινη μορφή, ελπίζω ότι το Μανμπίτζ θα είναι τοεπόμενο», δήλωσε ο ακροδεξιός ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας πανηγυρίζοντας για τη εκδίωξη του YPG (Κούρδοι της Συρίας) από το Τελ Ριφάτ το οποίο βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας.
Η εφημερίδα Χουριέτ άλλωστε στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τίτλο «Το Τελ Ριφάτ έπεσε σε 3 ώρες», γράφει ότι ο έλεγχος του Τελ Ριφάτ πέρασε στον Εθνικό Συριακό Στρατό (MSO) που υποστηρίζεται από την Τουρκία και ότι «απελευθερώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG μετά από 8 χρόνια με την επιχείρηση που οργάνωσε ο MSO». Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι δίπλα στις δυνάμεις του MSO πολέμησαν και δυνάμεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.
Η ΜΙΤ στο Τελ Ριφάτ
Τουρκικές ανώτατες πηγές τις οποίες επικαλείται σήμερα η γνωστή δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ στην Χουριέτ αναφέρουν ότι η ΜΙΤ υπό την ηγεσία του Ιμπραχίμ Καλίν είχε κάνει κάθε είδους προετοιμασία με διπλωματικό και μυστικό τρόπο εδώ και τρεις μήνες. Με την ξαφνική προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης HTS, η Άγκυρα ανέλαβε δράση για το Τελ Ριφάτ. Ομάδες της ΜΙΤ έφτασαν στην περιοχή με στόχο την πλήρη εκκαθάριση του Τελ Ριφάτ από το YPG. Οι Ρώσοι στρατιώτες που περιπολούσαν στο Τελ Ριφάτ ειδοποιήθηκαν από την Άγκυρα και εγκατέλειψαν την περιοχή. Το YPG τελικά άρχισε να δραπετεύει από το Τελ Ριφάτ και να οδηγούνται ανατολικά του Ευφράτη.
«Το Τελ Ριφάτ είναι ένα σημαντικό σημείο τόσο για την αποτροπή των προσπαθειών της τρομοκρατικής οργάνωσης να δημιουργήσει έναν διάδρομο όσο και για να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ Ιντλίμπ, Αζέζ, Αφρίν και Αλ Μπαμπ. Τώρα, υπό την ηγεσία της MİT, χαράσσεται γραμμή προς το Τελ Ριφάτ. Έτσι, αποτράπηκε η υλικοτεχνική υποστήριξη από το Μάμπιτς στο Τελ Ριφάτ», γράφει η Χαντέ Φιράτ. Μάλιστα αναφέρει πως οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Όσο για το Μάμπιτς, σύμφωνα με την Τουρκάλα δημοσιογράφο δεν έχει δοθεί ακόμη οδηγία για κατάληψή του, ωστόσο οι εξελίξεις ενδέχεται να φέρουν νέες αποφάσεις στην ημερήσια διάταξη. Όσο για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, δηλαδή την περιοχή του ΡΚΚ – YPG υπό την προστασία των ΗΠΑ, το σημαντικό είναι ποια στάση θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Κανένα αίτημα Άσαντ για συνάντηση με Άγκυρα
Οι εξελίξεις στη Συρία προκάλεσαν μια μεγάλη διπλωματική κινητικότητα στην Άγκυρα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την επείγουσα αναβίωση της Διαδικασίας της Αστάνα. Όταν το ίδιο αίτημα ήρθε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, άρχισαν οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της Συνάντησης της Αστάνα στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα αυτήν την Παρασκευή.
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ επιδίωκε συνάντησε με την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκάλα δημοσιογράφος επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ούτε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ούτε ο Ιρανός ΥΠΕΞ μετέφεραν τέτοιο αίτημα ή μήνυμα.
«Ο Άσαντ δεν πήρε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά. Είναι προς το συμφέρον του Άσαντ να εγκαθιδρύσει επαφή και διάλογο με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις και να δείξει τη βούληση για εξομάλυνση, πρώτα προς όφελός του ιδίου και μετά προς όφελος της χώρας του», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδα. Άλλωστε ο Μπασάρ Άσαντ έθετε ως όρο την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.