Mάθημα διπλωματίας από τον Ναμίκ Ταν: Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική

Mάθημα διπλωματίας από τον Ναμίκ Ταν: Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική


Διπλωματία είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική, δηλώνει μέσω τουίτερ ο βουλευτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Ναμίκ Ταν ο οποίος δέχεται τις τελευταίες μέρες επίθεση από κυβερνητικά στελέχη επειδή αποκάλεσε την ‘Γαλάζια Πατρίδα’ ‘παραμύθι’. Ο Πρέσβης επί τιμή Ναμικ Ταν ο οποίος ήταν γνωστός στο τουρκικό ΥΠΕΞ ως ο ‘μετρ της διπλωματίας’ και εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος διετέλεσε και Πρέσβης στο Ισραήλ καθώς και Πρέσβης στις ΗΠΑ, επέκρινε σκληρά την εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι , οι βασικές αρχές στη διπλωματία να αποφεύγεις τη κούφια πατριδοκαπηλία για καθημερινή κατανάλωση, να απευθύνεσαι στις άλλες χώρες με τη στοιχειώδη ευγένεια, να αποφεύγεις τα ξεσπάσματα θυμού και να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, αξιοπρεπώς και ορθολογικά.

Ακολουθεί το τουίτ του Ναμίκ Ταν:

🖋 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ισχυρίζεται ότι είναι "εγχώριος και εθνικός", λατρεύει να χρησιμοποιεί "μεγάλες" και φιλόδοξες λέξεις όπως "pattern" (μοτίβο),"şablon" (πρότυπο), "trend" (τάση) και παρόμοιες λέξεις που δεν είναι τούρκικες, τις οποίες δεν τις καταλαβαίνουν οι απλοί πολίτες, όμως δίνουν την εντύπωση της "σοφίας" και της "εξειδίκευσης".

 

🖋  Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται μακροσκελώς στην κρατική ευπρέπεια και αξιοπρέπεια και στη συνέχεια, υποκύπτοντας στον θυμό του, αποκαλεί το Ισραήλ "με λουρί" χρησιμοποιώντας γλώσσα του δρόμου.

 

🖋 Ωστόσο, και στις δυο αναφορές το Υπουργείο Εξωτερικών αντιτίθεται στις παραδόσεις που κληρονόμησε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμη και όταν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο

ούτε οι υπουργοί (Nazırlar) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ούτε οι υπουργοί της Δημοκρατίας προσέβαλαν τους συνομιλητές τους.

 

🖋 Στη διπλωματία, οι βασικές αρχές είναι να απευθύνεσαι στο λαό σου στη γλώσσα του, να αποφεύγεις τη κούφια πατριδοκαπηλία για καθημερινή κατανάλωση, να απευθύνεσαι στις άλλες χώρες με τη στοιχειώδη ευγένεια, να αποφεύγεις τα ξεσπάσματα θυμού και να συμπεριφέρεσαι ψύχραιμα, αξιοπρεπώς και ορθολογικά.

 

🖋 Διπλωματία είναι να λες λίγα και να κάνεις πολλές δουλειές αθόρυβα. Σημαίνει να μην παραληρείς. Σημαίνει συγκράτηση στον πειρασμό να ενθουσιάσεις τις μάζες. Σημαίνει να μην παρασύρεσαι από τους τεχνητούς επαίνους που κάνουν οι συκοφαντικές μάζες.

 

🖋 Η διπλωματία είναι να μη χάνεις από τα μάτια σου τις παγίδες του διεθνούς δικαίου. Για παράδειγμα, όταν παρεμβαίνουμε κατά του Ισραήλ σε μια υπόθεση γενοκτονίας, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πιθανών συνεπειών για την Τουρκία βάση του άρθρου 63/1 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου.

 

🖋Η διπλωματία δεν είναι να φέρεις στα πόδια σου τον πρωθυπουργό της 'ΤΔΒΚ' Ünal Üstel παραβιάζοντας τους κανόνες προτεραιότητας.

 

🖋 Η διπλωματία πρέπει να αξιολογεί με ψυχραιμία την απώλεια εδάφους της Τουρκίας στην παλαιστινιακή υπόθεση και να μην απειλεί τη γειτονιά. Είναι να αναζητάς το εφικτό στη λογική.

 

🖋 Τέλος, διπλωματία δεν είναι να χωρίζεις τον κόσμο σε "νοητικούς χάρτες", να κοιτάζεις αφ'υψηλού και να παριστάνεις τον ανώτερο και τον σχολαστικό μιμούμενος το ξεπερασμένο επιβλητικό παιχνίδι του "πολιτισμού" του 21ου αιώνα.

 

🖋 Η διπλωματία είναι η γνώση, η ωριμότητα και η τέχνη της προσεκτικής αποφυγής των κινδύνων της χρήσης βίας και της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ, του οποίου η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, που βασίζονται σε κανόνες και σέβονται την κυριαρχική ισότητα των εθνών.


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web