Προώθηση της συνεργασίας Τουρκίας – ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στην Χάγη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι είναι η πρώτη συνάντηση έπειτα από 7 χρόνια , την χαρακτηρίζουν κρίσιμη και διερωτώνται ποιο είναι το μυστικό στον φάκελο που έχει στα χέρια του ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν συμμετείχαν στο δείπνο του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Παβέλ, την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούττε. Στην οικογενειακή φωτογραφία Ερντογάν και Τραμπ ήταν δίπλα δίπλα, ενώ τουρκικά μέσα επισημαίνουν τη θερμή χειραψία τους.
Στόχος τα 100 δις δολάρια
Στην ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ στη Χάγη, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν υψηλό δυναμικό [συνεργασίας] σε διάφορους τομείς, ιδίως στην ενέργεια και τις επενδύσεις, και ότι ιδιαίτερα η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων όσον αφορά τον συνολικό όγκο εμπορικών συναλλαγών».
Ερντογάν χαιρέτησε την εκεχειρία
Η τουρκική προεδρία προσθέτει: «Ο Πρόεδρός μας χαιρέτισε την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η οποία επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι μόνιμη, τόνισε δε τη σημασία του εκ του σύνεγγυς διαλόγου για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό καθώς και για την ειρηνική επίλυση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες, ως κορυφαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τόνισαν τη σημασία των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Συμμαχίας».