«Διπλωματία Δικέφαλου Αετού» από Ερντογάν

«Διπλωματία Δικέφαλου Αετού» από Ερντογάν


Τον όρο «διπλωματία του Δικέφαλου Αετού» χρησιμοποιεί η εφημερίδα Μιλλιέτ για πρώτη φορά έπειτα από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στις 6 Μαϊου μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Εμίρη του Κουβέιτ και του Έλληνα Πρωθυπουργού είπε:«Όπως ο Δικέφαλος Αετός των Σελτζούκων, θα αναζητήσουμε τρόπους να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση με βάση τα κοινά μας συμφέροντα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ: «Μετά από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που έχει επιφέρει περιφερειακές αλλά και παγκόσμιες συνέπειες, και τις γενοκτονικές επιθέσεις που διαπράττει το Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης, η Τουρκία, διεξάγει έντονες διπλωματικές δραστηριότητες στη βάση της αντίληψης του ‘Δικέφαλου Αετού’ που συμβολίζει την ισορροπία, την κυριαρχία και την καθοριστική παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική».

Η Μιλλιέτ γράφει ότι «η Άγκυρα, η οποία χθες (7 Μαϊου) φιλοξένησε τον Εμίρη του Κουβέιτ στην πρώτη επίσκεψή του σε χώρα εκτός του αραβικού κόσμου, θα έχει ένα κρίσιμο θέμα και τη Δευτέρα 13 Μαΐου: Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης θα συναντηθεί τη Δευτέρα (13 Μαϊου) με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Προστίθεται ότι «η επίσκεψη είναι σημαντική για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με αυτές τις δύο σημαντικές επισκέψεις ανέφερε τα εξής: ‘Όπως ο Δικέφαλος Αετός των Σελτζούκων, θα αναζητήσουμε τρόπους να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση με βάση τα κοινά μας συμφέροντα’».

 

Ο ΄δικέφαλος αετός’ του Βυζαντίου

 

Δικέφαλο αετό είχε και η βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά και οι Σελτζούκοι.

Ο Δικέφαλος αετός της βυζαντινής αυτοκρατορίας που ηαριστερή κεφαλή είναι στραμμένη προς την δύση συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά  που είναι στραμμένη στην ανατολή συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη. Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα ενώ

αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα, δηλαδή την κοσμική και την πνευματική.

Ο δικέφαλος αετός υιοθετήθηκε για πρώτη φορά ως αυτοκρατορικό έμβλημα από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό (1057-1059), εμπνευσμένο από τις τοπικές παραδόσεις για ένα μυθικό ον, το haga, στην πατρίδα του, την Παφλαγονία της Μικράς Ασίας.

 

‘Ο δικέφαλος αετός των Σελτζούκων’

 

Οι Σελτζούκοι Τούρκοι γνώρισαν το δικέφαλο αετό ενδεχομένως στην Αρμενία, που ήταν διαδεδομένος απ’ τον 3ο αιώνα και τον έκαναν σημαία τους. Στη μάχη του Μαντζικέρτ, το 1071, συνέτριψαν τους Βυζαντινούς πολεμώντας υπό τη σημαία του δικέφαλου αετού τους. Ο δικέφαλος κοσμούσε την στέψη του Σελτζούκου βασιλέα στην Μοσούλη ήδη από 1058 και από εκεί έγινε έμβλημα του Σουλτανάτου της Ρωμανίας (Μικράς Ασίας). Τον δικέφαλοαετό κληρονόμησαν και οι Τουρκομάνοι της Ανατολίας τον 13ο αιώνα. Επίσης εμφανίζεται σε μουσουλμανικά νομίσματα του Χαλίφη Νασρεντίν (Μαχμούντ μπιν Μοχάμαντ) όπου στην άλλη πλευρά βρίσκεται το «μαγκέν νταβίντ, δηλαδή το άστρο του Δαυίδ.


Κοινοποίηση μέσω:
Τελευταίες Ειδήσεις

Με την εγγραφή ή τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Aπορρήτου της σελίδας

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ειδήσεις:
info@edotourkia.gr

Powered by WebMedia | Developed by Monoware Web